Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Urme de mucegai pe rame

Mesajde Mihaita » 26 Oct 2012, 16:32

eu leam pus mancare cam o data la saptamana sau chiar de 2 ori...marea majoritate sunt capacite cam jumate, dar sunt pline cu miere...este vreun dezavantaj ca nu sunt capacite?
Mihaita

Mesajde gh.pana » 26 Oct 2012, 17:29

Este, ramele cu miere necapacita si fara albina acoperitoare se va dilua in timpul iernii de la vaporii existenti in stup. chiar daca ai aerisirea buna mierea tot se va dilua de la umezeala din atmosfera .Va curge pe fundul stupului si ce este mai grav va intra in fermentatie pentru ca dupa cum bine stim, mierea este hidrofila.
Daca astfel de situatii scoate repede toate ramele incomplet acoperite cu albina.
gh.pana

Mesajde peterneamt » 27 Oct 2012, 18:18

Ramele de cuib negre, trebuie schimbate pina in salcim, pentru ca dupa, matcile nu mai oua in rame noi, decit daca matcile sunt din anul respectiv.
In fotografiile prezentate totul e in ordine, cu exceptia faptului ca ramele ar trebui schimbate, dar stai linistit mai am si eu destule care trebuiau reformate, dar, pentru ca albinele le prefera toamna pentru cresterea ultimului puiet, au ramas in cuiburi destule.
Daca mierea nematurata este pe ramele ghemului nu vor fi probleme. ;)
peterneamt

Mesajde csaa » 21 Noi 2012, 22:12

Concluzia?? Mucegaiul acela afecteaza albina sau nu?
P.S. - a aparut si in cei trei stupi ai mei
csaa

Mesajde CristiTm » 21 Noi 2012, 23:31

Mihaita scrie:
costinelblagniceanu scrie:Sal Mihaita,exact cum ai patit tu am patit-o si eu .Am inlaturat poliestirenul am marit urdinisul la12cm.,am lasat numai cirpele si am rezolvat problema. ;)

multumesc pt raspuns...urdinisul va ramane si in timpul iernii marit la 12 cm sau se va mici la jumatate, iar cu ramele cum ramane, trebuie schimbate sau mucegaiul dispare? pe stup ce sa pastrez...sa mai pun polistiren sau sa il las cum e acum...doar cu carpe si ceva ziare sau sa mai pun si altceva?

asa am patit si eu iarna trecuta am lasat ramele in stup fara sa fie acoperite toate de albine din cauza ca nu am stiut sa apreciez corect populatia de albine raportat la nr de rame care il aveam, si am izolat foarteeeee bine stupul si lipsea aerisirea
download/file.php?id=8061&mode=view
CristiTm

Mesajde csaa » 23 Noi 2012, 22:22

Pai eu am doar ziare si presuri peste podisor iar urdinisul este la 3 cm. Sa dezvelesc un colt al podisorului.
Ramele mele nuarata chiar ca cea prezentata de @CristiTM in foto
csaa

Mesajde Mihaita » 24 Noi 2012, 09:40

csaa scrie:Pai eu am doar ziare si presuri peste podisor iar urdinisul este la 3 cm. Sa dezvelesc un colt al podisorului.
Ramele mele nuarata chiar ca cea prezentata de @CristiTM in foto

eu nu am putut sa maresc urdinisul pentru ca s-a umflat lemnul si am putut sa scot bucata aceea de lemn, dar am cateva ziare si 2-3 carpe
Mihaita

Mesajde victor s » 24 Noi 2012, 11:53

Fiecare dintre noi are propria metoda de ''infofolire'' a stupului. Ma intreb, oare de ce este nevoie de atata desfasurare de forte pentru izolarea termica a stupului ? Avand in vedere experimentele colegilor cu vechime in apicultura, si anume, masurararea temperaturilor din:
1-mijlocul ghemului, 2- interiorul stupului neacoperit de albine, 3- temp. exterioara ,
concluzia este una singura... izolarea termica a stupului este fractie la picior de lemn.(ba dimpotriva, as spune ca mai mult dauneaza decat sa faca bine...vezi aparitia mucegaiului )
Brumarea ramelor i-mi apare si mie dar umezeala (condens) niciodata. Nici macar umezirea ziarelor de deasupra nu am vazut.
Cu toate ca aceeasi colegi de breasla nu sunt de acord cu fundul AV, eu unul consider ca este (cel putin in zona mea) foarte bun, atata timp cat nu am umezeala in stup.
Dar deja aceasta este o alta discutie ! Iernare uscata si usoara va doresc tuturor !
victor s

Mesajde Mihaita » 24 Noi 2012, 18:08

victor s scrie:Fiecare dintre noi are propria metoda de ''infofolire'' a stupului. Ma intreb, oare de ce este nevoie de atata desfasurare de forte pentru izolarea termica a stupului ? Avand in vedere experimentele colegilor cu vechime in apicultura, si anume, masurararea temperaturilor din:
1-mijlocul ghemului, 2- interiorul stupului neacoperit de albine, 3- temp. exterioara ,
concluzia este una singura... izolarea termica a stupului este fractie la picior de lemn.(ba dimpotriva, as spune ca mai mult dauneaza decat sa faca bine...vezi aparitia mucegaiului )
Brumarea ramelor i-mi apare si mie dar umezeala (condens) niciodata. Nici macar umezirea ziarelor de deasupra nu am vazut.
Cu toate ca aceeasi colegi de breasla nu sunt de acord cu fundul AV, eu unul consider ca este (cel putin in zona mea) foarte bun, atata timp cat nu am umezeala in stup.
Dar deja aceasta este o alta discutie ! Iernare uscata si usoara va doresc tuturor !

multumesc la fel....la mine sa intamplat sa fie si ziarele si carpele umede spre ude
sa auzim numai de bine
Mihaita

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR