Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde valy_cot » 03 Noi 2012, 23:49

activ scrie:Vreau sa spun, de la bun inceput, ca acest model de stup, a vrut sa fie de catre autor (C-tin Antonescu) si in prezent, de catre mine, un stup vertical multietajat de jumatate de rama Layens.
Deci ... este un stup vertical, multietajat, care vrea sa imbine avantajele incontestabile ale iernarii si exploziei in primavara a familiei pe rame Layens ... cu avantajele manevrabilitatii caturilor de ME/MER.
In continuare, ca si in titlul topicului, as vrea sa-l botezam,numim sau sa-l strigam MEA, ... de la:
- MultiEtajat Antonescu,
- Marea Evadare din Absolom (DADANT 1/1) :lol:
- de ce nu si ... MultiEtajat Activ - NU neaaparat de la nickname-ul meu, ci din considerentul si dorinta de a fi un stup ACTIV din toate privintele ( usor de lucrat, de manevrat, de iernat, de impachetat, de facut roi, de facut nuclei, de facut miere, polen, laptisor ... sau "vant pe scari" :lol: etc.)
Am observat ca unii dintr colegi prefera sa zica la rame aproximativ egale cu cea a lui Antonescu ... rama LR (Layens redus), ... lucru care nu mi se pare corect din cel putin 2 puncte de vedere:
1 - Stupul lui Antonescu este un stup vertical multietajat cu 4 corpuri ... si care ca ca concept nu are nimic de-a face cu stupul lui Layens care la origine este un stup orizontal,
2 - C. Antonescu a observat oportunitatea imbinarii avantajelor mai multor tipuri de stupi prin fractionarea ramei Layens si verticalizarii ei cu un singur model de rama in mai multe caturi precum ME/MER, lucru pentru care mi se pare normal sa-i poarte numele si stupul si rama.
Prin deschiderea acestui topic, vreau sa rog pe toti cei care au acest model de stup sau macar ceva similar, ... sau pe cei care cunosc ceva despre acest tip de stup/rama, sa ni se alature, pentru ca impreuna sa studiem, sa imbunatatim (daca este nevoie) si ulterior sa promovam mai departe acest model de stup/rama pe care C. Antonescu ni le-a lasat mostenire.
Mai jos vreau sa va descriu stupul lui Antonescu cu citat din cartea sa :
"Este vorba de un stup multietajat cu 4 corpuri, care se imbina in panta, confectionat din cherestea de rasinoase cu grosimea de 20mm. Are forma patrata, cate 9 rame intr-un corp de 316*216mm (cu grosimea tuturor spetezelor de 8 mm) sau 9 rame de tip Layens in cate 2 corpuri. Gabaritul: 415*415*1020mm ; greutate totala de 19,8kg din care: fundul + suportii metalici (postamentul) = 2,9kg ; un corp + 9 rame goale = 3,4kg ; podisorul = 0,65kg ; capacul (invelit cu tabla zinczta de 0.5mm) = 2,65kg. Volumul util : 0,101mc. Volumul de incarcare0,176mc."

Dupa cum am spus si pe "STAS pentru Layens" eu mi-am facut ceva asemanator dar cu rama de 320/235 mm dar sunt pe 12 rame pe care i-am si populat.
valy_cot

Mesajde BUNKA » 04 Noi 2012, 00:24

Ruben, pai depinde, mi-ar placea sa-i iernez asa cum i-am iernat acum doi ani, pe 8-10 rame dadant 1/1 gheme stranse full de albina, cel putin asa daca nu chiar mai mult, trecand pe ME tinta va fi probabil sa bag la iernat cam 2 corpuri de albina, nu stiu cum o sa fac asta, dar asa as vrea sa fac...am incercat mai multe tipuri de iernare, si dupa ce am vizualizat si filmele lui Dan Margarit si dupa experienta mea de acum doi ani pot sa spun ca albina multa bine hranita proteic din toamna de timpuriu, tanara este solutia...apoi la capitolul hrana va zic din experienta ca 20 de kg poate fi la limita daca cumva se prelungeste iarna si pe durata lunii aprilie, experienta personala mi-a dovedit ca asemenea familii iernate in stupi de lemn pe doua corpuri dadant, ghemul fiind localizat sus si acoperiti cu folie cu sita complet deschisa pe fund, iernati afara...20 de kg sunt la limita in conditiile unui aprilie friguros si plin de zapada, si a unei ierni normale cu temperaturi nocturne de sub -20 de grade...ca sa fii sigur trebuie si la noi 25-30kg de hrana cu asa multa albina la iernat, intradevar zvacul care-l au primavara la pomi este fantastic, astfel de stupi ajung la inceput de salcam cu populatii neobisnuit de mari....am mai scris de altfel si am pus si poze cu dezvoltarea lor.
Daca merita, eu zic ca da, dar trebuie sa stii sa lucrezi cu asa ceva, eu am experimentat fara ca sa stapanesc metoda, insa Dan Margarit demonstreaza ca se poate, si Malaiu descrie tehnica, pb e ca daca te abati..dai kix...cand lucrezi cu astfel de monstruleti trebuie sa ai in vedere ca acea masa mare de albine nu poate fi mentinuta pe tot parcursul anului decat cu foarte multa atentie, si maiestrie care se castiga in timp...e frumos sa te uiti la filme, sa te entuziasmezi, sa fii sceptic la ceea ce vezi, sa fii carcotas, insa daca te apuci sa incerci, dai cu capul de tot felul de chestii...pana inveti ce si cum...dureaza, ati vazut cum zice el, suntem la mana vremii...functie de cum decurge vremea si secretia de nectar in natura mergem pe o schema sau schimbam tehnica...cu asaceva te adaptezi din mers.
Ca sa raman la ideea topicului, eu mi-as face stupii exact imbinand cele doua tipuri de stupi Layens si ME, as pastra inaltimea corpului ME, as reduce dimensiunile interioare ale corpului la 33/33cm sau maxim la 35/35cm, scandura de 2cm grosime, imi place ideea lui Activ de a paletiza, am testat si merge...nu te mai doare capul de brausoare, de coltare de chingi...pur si simplu incarci la macara si nu conteaza daca mai iese albina pe afara daca se mai misca un corp etc...ca la americani.
Se mai poate cumva, eu ma gandesc la inca o chestie...containere...structura metalica simpla ca la un pavilion, panouri sandwich si mentinerea stupilor in containere mereu...cate 32 -40 de stupi pe container, nu mai incarci, nu mai descarci, nu mai impachetezi, nu ai nevoie de hala pt iernare, nu tre sa-i umbresti...sunt destule avantaje, sunt ca niste vetre mobile, se pot imprastia sa zicem in cazul deplasarii la floare la cateva sute de ha, se pot incuia..ar fi suficiente avantaje,binenteles ar fi si cateva neajunsuri dar binenteles trebuie un compromis.
Trebuie avut in vedere ca la noi trebuie musai un pastoral chiar si pe distante mici pt a asigura continuitate de cules, nu gasim multe locuri in care sa avem si pomi fructiferi, si salcam, si faneata, si tei si floare...de fapt nu prea cred ca exista asa ceva la noi, oriunde am fi, in Romania avem goluri de cules, ceea ce la ei nu prea se intampla, in Canada si in Suedia....noi avem nevoie de pastoral, si cred ca paletizarea sau suparitul pavilionar ramane o varianta, munca cu stupii varsati aduc o uzura apicultorului care in cativa ani il copleseste.
BUNKA

Mesajde Ruben » 04 Noi 2012, 00:39

@BUNKA.

De aia ziceam, ca daca iernezi familii puternice, 8 rame(fie unificari, fie rase cu populatii mari), atunci dimensiunile tale sunt ok, dar daca vorbim de rase mai putin prolifice(gen Carnica) si neunificate, care ierneaza pe la 5-6 rame, atunci mai degraba mergem pe o latime(la rama) interioara de 27.

Mai, la miere, nu-i mai fain sa iernezi 2 familii de 6 rame una peste alta si unificate in primavara, decat sa le unifici de toamna? Intreb.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 04 Noi 2012, 01:46

Te referi la latimea ramei, adica...sa inteleg un 27 cm interior rama, cu inca 2 cm maxim leaturi laterale si inca 1,5cm spatiu intre leaturile laterale si ladita..ar fi, 30,5cm la interior, deci cub de 30,5/30,5/24cm dimensiuni interioare..pt familii normale la iernat, da e ok.
Daca folosesti ceva schema de formare roi timpuriu dupa care unificare in toamna, sau rase mai prolifice, matci mai deosebite..trebuie ceva mai mult spatiu pt ca alea si in sezon ocupa mai mult si au nevoie de spatiu.
Oricum la noi un lucru e clar, ori ai niste matci pe spranceana ca sa tina astfel de populatii de la an la an, binenteles( coloniile) intretinute dupa o tehnica bine pusa la punct, ori faci unificari, asta inseamna multa albina la iernat, eficienta mare in sezon ca sa mentii populatiile, formare de roi timpurii cu care sa reunifici toamna, dupa tehnica descrisa de Malaiu...dar unde cea mai mica greseala te costa, la modul ca ori nu mai reusesti sa bagi acelasi numar cu care ai iesit din iarna la iernat, ori bagi acelasi numar dar mai slabi, ori cumperi in primavara...deci, e complicat daca nu stapanesti problema sau daca vremea iti face vreo figura.
Selectie e dificil sa faci la noi cu atatia mosi in jur care au fel de fel de albine salbatice prin curti....solutia ar fi sa ne impartim stupina in doua parti si sa-i incercuim din trei directii :lol: ...altfel nu merge.
BUNKA

Mesajde Ruben » 04 Noi 2012, 09:59

@BUNKA,

In mod sigur mie mi-e greu sa fiu obiectiv, avand deja Layens cu 27 latime, dar:

As merge pe premisa de familii normale. Si as face rame de jumatate: 27 latime interioara x 21. Ar fi suprafata MER-ului, si i-ai obliga sa ierneze din start pe 2 corpuri.

Si cand oi avea rase sau tehnici super profesioniste(in reflexe, nu in teorie), banuiesc ca cele 2 corpuri le vor ajuge oricum pentru iernare. Daca nu le ajung, merg pana in cer cu turnul Babel.

Vezi...neuronii mei is mai inceti la dimensiuni, volume...decat ai tai si ai lui activ. Nu am masurat niciodata ghemul de iernare a unei familii pe 5-6 rame. Cat are in diametru?

Nu stiu de unde retinusem eu 26-29 cm.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 04 Noi 2012, 14:29

"Mai, la miere, nu-i mai fain sa iernezi 2 familii de 6 rame una peste alta si unificate in primavara, decat sa le unifici de toamna? Intreb."

Pai care e ideea, de ce sa le pui una peste alta si sa nu le unifici din toamna daca tot le unesti in primavara?...cum se presupune sa faci, pui gratie intre ele?...ar fi o explicatie logica pt treaba asta, daca doresti sa iernezi doua matci pt siguranta coloniei, in caz ca pica una sa ai siguranta ca nu pierzi colonia, sau in cazul in care doresti sa le dezvolti separat in primavara sporind astfel numarul familiilor in primavara.
O astfel de iernare folosesc cei de la Frenchbeefarm, roiuri pe cate 4 rame separate de diafragme etanse din tego, puse in aceeasi ladita de 10r ME, peste care se pune o gratie hanemann, peste care se hraneste albina pe timpul iernii...albina comunica prin gratie, etc.
La fel folosesc si cei pt care lucreaza Dan Margarit, este o tehnica foarte buna de a ierna roiuri pe 5 rame, sau roiuri pe 3 rame, eu am aplicat in acest an imperecherea matcilor pe 3 rame ME, merge foarte bine, inspirat fiind de cei de la Frenchbeefarm, voi pune si cateva poze, acum incerc sa iernez cate 2 roiuri pe 5 rame alaturat dupa modelul Frenchbeefarm, sau Dan Margarit...mi-a placut ideea roiurilor tinute in ladite pe 6 rame, carora li se poate da corpul doi tot pe 6 rame...mi-a placut mult tehnica, si o voi aplica si eu, incurajat fiind de rezultatele din vara aceasta.
Pt eficienta cred ca se pot ierna si una peste alta colonii pe 10 rame separate cu gratie hanemann, din punct de vedere al consumului de hrana si al mentinerii climatului pe timpul iernii ar fi eficient cu conditia ca ambele matci sa fie pastrate.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Noi 2012, 14:40

"Ar fi suprafata MER-ului, si i-ai obliga sa ierneze din start pe 2 corpuri.
Si cand oi avea rase sau tehnici super profesioniste(in reflexe, nu in teorie), banuiesc ca cele 2 corpuri le vor ajuge oricum pentru iernare. Daca nu le ajung, merg pana in cer cu turnul Babel.
Vezi...neuronii mei is mai inceti la dimensiuni, volume...decat ai tai si ai lui activ. Nu am masurat niciodata ghemul de iernare a unei familii pe 5-6 rame. Cat are in diametru?"

Intrebare...de ce te incanta inaltimea MER-ului daca tot reduci suprafata corpului, il faci patrat...e bine, de ce vrei sa-l faci de 21m inaltime si nu pastrezi 24cm standard pt ME, cu cat mai putin fractionata zona de fagure cu atat mai bine, plus ca daca calculezi cata albina intra pe corp, numar de celule, si asolut tot, o sa vezi multe avantaje, roi facuti pe un corp de o putere potrivita pt o dezvoltare ulterioara buna, numar de celule suficient pt ponta unei matci, adaugarea mai rar a cate unui corp, care ofera spatiu suficient de extindere, deci lucru mai putin in stupi, greutate a corpului potrivita pt ca sa nu te rupi cu munca dar in acela-si timp sa fii eficient si sa nu muti 1000 de caturi a cate 10 kg fiecare, miscari mai multe rezultand aerobic in loc de eficienta...etc, sunt multe chestii, plus ca ar fi mult mai putin inventar apicol, mai putine corpuri, mai putine posibile deplasari de corpuri la manevrarea stupilor in teren...etc.
Ca si volum, suprafata a corpului, un ghem bine strans la ger de -25 de grade sa zicem sta mai bine pe o rama mai inalta de 24 de cm decat pe rama de 21 si apoi inca putin pe ramele de jos, nu zice nimeni ca daca ai corpuri de 24, tre sa iernezi pe un corp, tot pe 2 sau 3 o faci, insa albina se simte mai bine pe celule decat pe spatii de lemn si spatii goale...etc
BUNKA

Mesajde Ruben » 04 Noi 2012, 20:25

BUNKA scrie:"Mai, la miere, nu-i mai fain sa iernezi 2 familii de 6 rame una peste alta si unificate in primavara, decat sa le unifici de toamna? Intreb."

Pai care e ideea, de ce sa le pui una peste alta si sa nu le unifici din toamna daca tot le unesti in primavara?...cum se presupune sa faci, pui gratie intre ele?

Ma gandeam sa le las unific primavara luand un nucleu cu regina de sus, pe care sa il pot folosi ulterior la alte jocuri. In principiu salvezi o regina care pana la toamna face un stup.

Nu ma gandeam la gratie, ci la o plasa de plastic+o folie.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 04 Noi 2012, 20:29

BUNKA scrie:Intrebare...de ce te incanta inaltimea MER-ului daca tot reduci suprafata corpului, il faci patrat...e bine, de ce vrei sa-l faci de 21m inaltime si nu pastrezi 24cm standard pt ME, cu cat mai putin fractionata zona de fagure cu atat mai bine, plus ca daca calculezi cata albina intra pe corp, numar de celule, si asolut tot, o sa vezi multe avantaje, roi facuti pe un corp de o putere potrivita pt o dezvoltare ulterioara buna, numar de celule suficient pt ponta unei matci, adaugarea mai rar a cate unui corp, care ofera spatiu suficient de extindere, deci lucru mai putin in stupi, greutate a corpului potrivita pt ca sa nu te rupi cu munca dar in acela-si timp sa fii eficient si sa nu muti 1000 de caturi a cate 10 kg fiecare, miscari mai multe rezultand aerobic in loc de eficienta...etc, sunt multe chestii, plus ca ar fi mult mai putin inventar apicol, mai putine corpuri, mai putine posibile deplasari de corpuri la manevrarea stupilor in teren...etc.
Ca si volum, suprafata a corpului, un ghem bine strans la ger de -25 de grade sa zicem sta mai bine pe o rama mai inalta de 24 de cm decat pe rama de 21 si apoi inca putin pe ramele de jos, nu zice nimeni ca daca ai corpuri de 24, tre sa iernezi pe un corp, tot pe 2 sau 3 o faci, insa albina se simte mai bine pe celule decat pe spatii de lemn si spatii goale...etc

Ma gandeam ca la 2 corpuri MER, albina, chiar la un stup mediu, formeaza din start ghemul pe ambele corpuri. La ME se spune ca o familie medie poate avea probleme la trecerea de la un corp la altul. Poate este doar un mit. Nu stiu, nu am folosit ME-uri.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 04 Noi 2012, 20:45

Este un mit daca ai albina calumea, plus ca micsorand suprafata corpului colonia va ocupa oricum tot corpul superior si poate ceva din cel inferior, foarte putin, insa odata cu venirea gerului practic va sta pe mierea din corpul superior...ideea mea e ca oricum situatia in care se gaseste un ghem initial la intrarea in iarna pe doua corpuri, este o stare pe care trebuie sa o depaseasca repede, nu trebuie sa ramana nemiscat pe acele rame de jos in situatia in care nu sunt pline de miere, atunci ar fi periculos...el trebuie sa ocupe cat mai repede ramele cu miere din corpul superior, odata cu eclozarea ultimelor palme de puiet, el sa se retraga sus odata cu miscarea ultimelor rezerve de hrana de jos in sus pe zona unde va ierna.
Asa se comporta pe 2 corpuri dadant 1/1...daca ar ocupa 2 corpuri 33/33/24cm, atunci cu atat mai bine..insa in situatia asta trebuie ca si corpul de jos sa fie full de miere.

Deci functie de situatie...daca are albina pe 2 corpuri full atunci corpul superior tre sa aiba mancare la maxim si cel de jos macar jumatatea superioara, daca ai albina care ocupa bine un corp si ceva, atunci e de ajuns corpul superior cu miere, pt ca albina oricum se mai strange cand vine frigul si ocupa numai corpul superior, unde daca are hrana suficienta trece iarna fara pb.
BUNKA

Mesajde Ruben » 04 Noi 2012, 21:08

BUNKA scrie:Este un mit daca ai albina calumea

La echivalentul a 5 rame Dadant, sa zicem, nu sunt probleme cu iernarea pe ME?
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 04 Noi 2012, 21:40

Iernezi pe un singur corp in adapost si nu sunt probleme, 10 r ME sunt echivalentul a 7 r dadant 1/1, deci nici macar nu ai un corp plin de ME, care la frig se mai si strange....ME este un stup foarte mare, doua corpuri sunt echivalentul a 14-15 rame 1/1
De asta ziceam ca trebuie albina multa!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Noi 2012, 21:45

In principiu, tot ce a prezentat Dan Margarit legat de iernarea roilor, pe 3 rame, pe 5 rame si pe 6 si 12 rame este veridic, asa se face, este confirmat si de tehnica celor de la frenchbeefarm, in doua corpuri nu iernezi decat coloniile adevarate, cu albina cacalau, scuzati expresia, daca vrei sa-i mai ai primavara, sau daca vrei sa ai dezvoltare calumea de timpuriu. Deci asa se face, cum au prezentat ei.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Noi 2012, 21:54

BUNKA

Mesajde Ruben » 04 Noi 2012, 21:54

Bunka, daca ii asa cum zici tu, atunci:

1.Stuparii romani or mers de a proasta zeci de ani pe Dadant in timp ce toate cartile promovau ME-ul.

2.Cei care facem MER facem o prostie.

Ramane de verificat ceea ce zici. 8-)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde activ » 04 Noi 2012, 21:59

@ BUNKA si Ruben ... horeti ma, mai odihnitiva si voi, ca acum mi-e greu sa va ajung din urma. :x
Profitarati ca ma intalnii si eu cu OLTENII mei ;) ... si inundarati topicul cu postari.
Hooo ... ca avem toata iarna la dispozitie, nu va consumati bateriile deacum, ca mai e destul pana in martie 2013 ! :idea:

Revin dupa cina. :arrow:
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR