Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mortalitate Mare

Mesajde alt stupar » 05 Ian 2013, 21:59

ei Augustine, macar de acum spune-le "prietenilor" tare si respicat ca a fost ultima iarna in care ai bagat la iernat familii sub 5 rame.
Altfel... alea 14 au murit degeaba !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde paul » 05 Ian 2013, 22:58

Oarecum ... discutabil .
Am bagat 18 familii la iernat ! Pe 2(doua), 3(trei),4 ,5 si 6 rame !!! Ieri 04.01.2013 ...TRAIAU TOATE ! La 8 dintre familii am pus cate o turta de apifonda deoarece erau pe speteaza de sus a ramelor ,unele in fata , altele pe mijloc si una singura in spate . Nici un pic de condens ! Vedem ce va fi !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde pin » 06 Ian 2013, 01:16

Pe cate intervale ierneaza "familia" aia pe doua rame?

Asta-i ca-n povestea cu magarul lui Nastratin Hogea. Dupa ce le inveti sa treaca iarna pe doua rame nu mai ramane nimic din ele.
pin

Mesajde pin » 06 Ian 2013, 11:38

[quote="ghitacusman]se poate invata ceva meserie si pe audi ,dar stii mai multe daca ai si trabant ;)[/quote]

Suntem din generatii diferite si vorbim de meserii diferite. Din pacate la prima discutie pe care am avut-o cu tatal meu pe aceasta tema am cedat si a trebuit sa "stiu mai multe" pe o Dacia 1300 desi toate acestea imi sunt inutile acum ca nu o mai am si nici nu-i simt lipsa. Condusul se invata pe orice masina. Mecanica e alta meserie. Sotia mea conduce foarte bine fara sa stie nimic despre mecanica. E cumva asemanator cu a spune ca stii mai multe daca iti faci singur stupii. Este mai ieftin dintr-un punct de vedere sa-i faci singur dar se poate discuta. Daca ai tot ce-ti trebuie e mai ieftin. Daca trebuie sa cumperi utilaje si faci si ceva rebuturi inevitabile la inceput este cu siguranta mai scump. Calitatea oricum nu e aceeasi cu cea produsa de echipamentele profesionale. Toate acestea insa nu te fac un apicultor mai priceput sau mai experimentat.
pin

Mesajde ilalexandru » 06 Ian 2013, 18:29

Daca in momentul de fata sunt familii pierdute...nu e bine! Astfel pana in aprilie multe se vor mai duce. In august am un sfat pt toti insa putini tin cont de el : "Dupa 1 septembrie nu mai faceti nici un fel de hranire sau stimulare a familiilor de albine". Astfel, dupa 25 septembrie foarte putine familii vor mai avea puiet capacit(exceptie cele cu matcile imperecheate tarziu). In jurul datei de 1 octombrie facute cuiburile finale pt iernare. Apoi, acolo unde e cazul, descapacite rame cu miere pt completarea rezervelor de hrana. Eu descapacesc la toate familiile cate o rama cu vreo 2 kg de miere. Matca nu mai incepe sa oua pt ca e o stimulare de o singura seara si astfel completeaza si ceva din zonele libere din mijlocul cuibului. Stau foarte linistit pana acum in ianuarie cand le mai administrez cate o turta de miere. Ieri am terminat de bagat la toti, desi nu aveau nevoie, dar se anunta geruri mari si stau eu si mai linistit. Toti au raspuns prezent. Am si nuclee pe doua rame. 13 bucati. Voarte valoroase in primavara pt matci. Sunt nuclee, nu familii, dar prin unificarea cu familiile fara matci, castig o familie. In rest sa speram ca o sa avem doua zile bune de zbor in ianuarie si lucrurile vor sta foarte bine.
ilalexandru

Mesajde sd63 » 07 Ian 2013, 19:45

dragi colegi,parerea mea este ,cauza tuturor problemelor de mortalitate este varoua,in toamna anului 2012 am tratat albinele de 4 ori cu fum de taktic cu aparatul,am gasit pe suberele de sub stup in prima milioane de paduchi,nu mai aveau loc pe tabla,am fost nevoit sa fac tratamentul de 4 ori pana nu a mai cazut nimic pe subar,oare toti acei paduchi nu a influentat cu nimic sanatatea albinelor,am facut tratament si la cativa prieteni din zona ,aceeasi situatie ,foarte multi paduchi....eu cred ca trebuie sa dam cat mai mulòta atentie acxestei situatii de infestare cu varoa,lucru care a decimat stupine intregi si prin alte tarii din europa
sd63

Mesajde lucky5strike » 07 Ian 2013, 19:51

alendelon scrie:salutare
Am fost la stupina in data de 2 ianuarie sa ascult stupii. Surpriza mare! Am gasit 9 familii moarte. O parte din ghemul format cazut pe fundul stupului si restul moarte in ghem inconjurate de miere.Ramele nu prezinta condes sau mucegai. Am facut tratamentul cu varachet conform instructiunilor. Nu sunt un apicultor incepator si cum am pregatit familiile timp de 20 de ani cred ca am ceva experienta .Nu am avut niciodata astfel de situatie. Tare mi-e frica pana la primavara.

Daca zici ca-i experienta si n-au murit de foame, la DSV ai fost?

Mergi la DSV cu un pumn de albine din 2-3 familii si fa analize.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Razvan HD » 07 Ian 2013, 22:03

lucky5strike scrie:
alendelon scrie:salutare
Am fost la stupina in data de 2 ianuarie sa ascult stupii. Surpriza mare! Am gasit 9 familii moarte. O parte din ghemul format cazut pe fundul stupului si restul moarte in ghem inconjurate de miere.Ramele nu prezinta condes sau mucegai. Am facut tratamentul cu varachet conform instructiunilor. Nu sunt un apicultor incepator si cum am pregatit familiile timp de 20 de ani cred ca am ceva experienta .Nu am avut niciodata astfel de situatie. Tare mi-e frica pana la primavara.

Daca zici ca-i experienta si n-au murit de foame, la DSV ai fost?

Mergi la DSV cu un pumn de albine din 2-3 familii si fa analize.

Asta e si sfatul meu !
"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.."
Razvan HD

Mesajde jonny_it » 07 Ian 2013, 22:23

ghitacusman scrie:se poate invata ceva meserie si pe audi ,dar stii mai multe daca ai si trabant ;)

Eu asta as spune-o altfel: se poate invata meserie si cand fabrici un trabant dar alte sunt cunostiintele/performantele cand fabrici audi.
Cei care mentin familii puternice sunt cei care fabrica audi, astia cu carpelile si "familii" pe 2 rame sunt cei cu trabantul.
jonny_it

Mesajde teinegru64 » 07 Ian 2013, 22:33

jonny cei cu doua rame pe Layens mananca mai multa miere decat cei pe un cat de audi :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde stefanmadalin » 07 Ian 2013, 22:38

Sunt de parere ca albina trebuie lasata sa lasata la voia naturii fara tratamente,inlocuitorii de hrana.. dar acum numai putem face asa ceva,dezechilibrul deja a fost rupt.
Pacat ca unii inca gandesc ,dar nu destul.
stefanmadalin

Mesajde paul » 07 Ian 2013, 22:39

Hai s-o lamuresc si pe asta cu ... "trabantul". In toamna, mai exact la inceputul lui octombrie m-am "pricopsit" cu 4 roi ... unul si unul ;) Adica ... un pumn de albine cu o regina. Pe unul l-am rezolvat prin unificarea cu un bezmetic ! Pe altul l-am unificat cu o familie fara regina sau cu regina neimperecheata . Pe ceilalti 2 ... pumni de albina i-am unificat si a rezultat ... trabantul :o Acu', ce sa fac ... ma ambitionez sa-i schimb cauciucurile ...in primavara .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mortalitate Mare

Mesajde emi_coman » 09 Ian 2013, 12:25

Buna ziua, ca sa nu mai deschid alt topic, m am gandit sa scriu aici.
Am fost sa dau zapada jos de la urdinis si de pe ei si am observat la cativa foarte multa albina moarta, am deschis un stup si am vazut ca era multa albina sus pe rame. De scos nu am scos nici o rama, dar se vedea clar ca mancare mai avea in partea din spate, cuibul formandu-se in parte din fata.Dau aceste detalii pentru ca am inteles ca albinele nu se duc stanga dreapta peste rame, dar nici pe intervale nu se duc?
Mentionez ca nu am avut temperaturi bune pentru zborul de curatire din toamna pana acum, maxim au fost 3-4 grade.

Astept o solutie, daca e din cauza mancarii sa le dau miere la punga? sau doar m-am speriat eu dar ele sunt ok?
emi_coman

Mesajde Dila Daniel » 09 Ian 2013, 13:18

emi_coman scrie:Buna ziua, ca sa nu mai deschid alt topic, m am gandit sa scriu aici.
Am fost sa dau zapada jos de la urdinis si de pe ei si am observat la cativa foarte multa albina moarta, am deschis un stup si am vazut ca era multa albina sus pe rame. De scos nu am scos nici o rama, dar se vedea clar ca mancare mai avea in partea din spate, cuibul formandu-se in parte din fata.Dau aceste detalii pentru ca am inteles ca albinele nu se duc stanga dreapta peste rame, dar nici pe intervale nu se duc?
Mentionez ca nu am avut temperaturi bune pentru zborul de curatire din toamna pana acum, maxim au fost 3-4 grade.

Astept o solutie, daca e din cauza mancarii sa le dau miere la punga? sau doar m-am speriat eu dar ele sunt ok?

In majoritatea cazurilor cand stupul este asezat cu fatza spre sud.ghemul consuma din fatza spre spate.Deci deplasare fatza spate exista.
Si in lateral se poate deplasa(reorganiza)ghemul,daca permite temperatura si lada.
Insa aceste deplasari sunt impiedicate (amanate,sau abandonate)semnificativ cand este puiet depus...
In zile "calduroase"ghemul se rasfira si ajunge si sus.
Vreau sa zic,ca nu intotdeauna vederea albinelor sus,inseamna lipsa de mancare.Dar,nici nu strica sa verificam(vizual,fara deranjarea ramelor)existentza ei,daca avem dubii.
Cand ghemul este sus si in spate...este un semnal tare de alarma.
Atentie insa,ca exista si cazuri(f.rare in cazul meu) in care ghemul se formeaza toamna in spate,si este exact inversa deplasarea lui(de data aceasta inspre fatza)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde joohny » 09 Ian 2013, 16:57

Va salut.Am citiva stupi cu fund de plasa total(adica AV).Fundul stupului este acoperit cam 30 la suta.Am observat ca mai mor albine in aceasta perioada si cad pe fundul stupului.Problema e ca ,vrabiile se prind de sita si prin sita papa albinele moarte.Intrbare:dauneaza cu ceva acest lucru familiei?Iar daca dauneaza ce pot sa fac?Am gratii anti soareci.Va multumesc anticipat.
joohny

Mesajde BUNKA » 09 Ian 2013, 17:07

joohny scrie:Va salut.Am citiva stupi cu fund de plasa total(adica AV).Fundul stupului este acoperit cam 30 la suta.Am observat ca mai mor albine in aceasta perioada si cad pe fundul stupului.Problema e ca ,vrabiile se prind de sita si prin sita papa albinele moarte.Intrbare:dauneaza cu ceva acest lucru familiei?Iar daca dauneaza ce pot sa fac?Am gratii anti soareci.Va multumesc anticipat.

Da , dauneaza..deranjeaza familia, albinele ies din ghem si pica pe fund, acolo incremenesc si sunt mancate, ciugulite de pasari si tot asa...fa cumva ca pasarile sa nu aiba acces la urdinis sau la plasa de pe fund..e indicat sa intervii cat mai repede in problema asta.
E o sursa de proteina pe care pasarile nu o refuza... incearca sa le ademenesti in alta parte cu mancare (seminte) si ia masuri la stupi sa nu mai aiba acces acolo.
Un al doilea rand de plasa ar merge asa incat pasarea sa nu poata ajunge cu ciocul la plasa de pe fund, sau un placaj pus sub stup in asa fel incat sa permita circulatia aerului dar sa nu permita patrunderea pasarilor...ceva de genul asta.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR