Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fund fix sau detasabil

Mesajde kamy » 19 Oct 2013, 20:13

Sant niscai avantaje la fundurile detasabile,de exemplu vrei sa faci un roi,poti smulge o magazie cu albina adaugi fund si capac si e gata,primavara la curatat face tati banii, daca ai cuibul plin ridici deasupra pui matca jos in corpul gol si o obligi s-o ia de la capat{cu haneman},pentru cei cu stupi varsati sant agrafe de prindere a stupilor sau chiar holsuruburile lu mircea!
kamy

Mesajde cobi » 19 Oct 2013, 20:30

Si daca ai faltz de jur imprejur si chinga poti face..cam tot ce vrei :) ... fund sa fie! La FA nu-i gasesc rostul fundului detasabil; la cel plin are justifcari sa fie detasabil. Am ..si...si :)
cobi

Mesajde /ALEX\ » 19 Oct 2013, 20:42

Dl Guist cu tot respecu , acel procent este o gluma . Nu am tot fundu gol , nu mi se pare destul la Dl Puisoru ( imi doresc sa ajung sa vad ) .....
/ALEX\

Mesajde Mircea_63 » 19 Oct 2013, 21:44

Si daca era prins in cuie era mai bine??? Cum bagam clestele de cuie prin carburator? ;)

Era vorba de primii stupi cumparati sub forma de kit si asamblati de mine. Crede-ma ca au fost cei mai grozavi stupi vazuti de mine pana la ora aia. Urmatorii au fost un caminon de stupi gata facuti, dar nu la comanda ci...SH. In primavara mai am sa le montez robinetele. Butoaiele sunt pregatite. ;)

Am vazut funduri detasabile si...da, e practica ideea. Cu conditia sa fie bine prinsi. Faramitele de pastoral s-au petrecut -incarcat, descarcat- noaptea. Ale mele inteapa si pe intuneric.

PS Cand i-am asamblat, am pus si aracet! :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde peterneamt » 20 Oct 2013, 17:03

Dacă fundul are sită atunci numai are nevoie de curăţenie,deci poate fi fix.Pentru pastoral stupii trebuie să fie cât mai rezistenţi,solizi,indestructibili şi fără mânere....(pentru a fi greu de furat),deci optez pentru fundul fix.In rest prefer fundul bombat,ăla plat nu-mi creează nici-o senzaţie....! ;)
peterneamt

Mesajde teinegru64 » 20 Oct 2013, 18:28

dogvet scrie:
Mircea_63 scrie:Si daca era prins in cuie era mai bine??? Cum bagam clestele de cuie prin carburator? ;)

Era vorba de primii stupi cumparati sub forma de kit si asamblati de mine. Crede-ma ca au fost cei mai grozavi stupi vazuti de mine pana la ora aia. Urmatorii au fost un caminon de stupi gata facuti, dar nu la comanda ci...SH. In primavara mai am sa le montez robinetele. Butoaiele sunt pregatite. ;)

Am vazut funduri detasabile si...da, e practica ideea. Cu conditia sa fie bine prinsi. Faramitele de pastoral s-au petrecut -incarcat, descarcat- noaptea. Ale mele inteapa si pe intuneric.

PS Cand i-am asamblat, am pus si aracet! :D

Ideea e ca fundul mobil rezolva o multime de probleme,dar poate si provoca o multime de probleme.Daca vrei sa curati fundul primavara de tocatura sau albine ce au mai murit iarna fundul detasabil e singura optiune viabila la o multime de stupi.Cu sirmulita ,cum se spune in carti,stind ciucit pe picioare si cu albinele ce-ti pot sari in ochi ,aia nu e viata .La caldurile de aici din Oltenia,daca nu ai ,,fundul gol'' vara e jale mare.Acum ,la ora asta ,albina a facut si face tot ce-i sta in putinta sa inchida toate ,,gaurile'' de sus,sa propolizeze si sa ramina cu fundul deschis.Executarea unui fund detasabil care sa se potriveasca la toti stupii,adica il iau de la stupul nr 1 si-l mut la stupul nr 200,presupune precizie din partea timplarului,lemn uscat si un sistem de fixare performant,lucru care in cazul stupilor livrati la pachet nu se intimpla din varii motive,aia sint ca pufuletii cu surprize pt copii :) ,mai lucrezi mult pina sa scrie pe ei stupi.La fundul plin e simplu,nu se potriveste din prima ,il mai sucesti putin ,ii razi inca 2-3 cuie ,mai pui o sipca .mai dai cu aracet :lol: si ....da-i sa mearga.La cel mobil nu tine figura.

Incontestabil cel mai bun fund de stup e cel detasabil.Ceva foarte bun am vazut la Vali_cot ...coltare in fata , cep pe mijloc spate.Ceva si mai bun am vazut la Activ...subarul permite reglarea deschizaturii fara a iesi in afara stupului(se intelege ca nu e valabil pentru cei ce prefera iernarea in fundul complet gol)
Combinate aceste variante dau ceva comod si util.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde pin » 21 Oct 2013, 12:09

cobi scrie: La FA nu-i gasesc rostul fundului detasabil;

Toamna eu intercalez catul(rile) intre fund si cuib deci musai sa fie detasabil.
pin

Mesajde cobi » 30 Dec 2013, 18:58

pin scrie:
cobi scrie: La FA nu-i gasesc rostul fundului detasabil;

Toamna eu intercalez catul(rile) intre fund si cuib deci musai sa fie detasabil.

Ce imbinare intre corpuri folositi?
cobi

Mesajde paraul_porcului » 31 Dec 2013, 08:57

Eu personal de cand am citit manualul stuparului mi-a placut stupul multietajat... nu mai vorbesc de filmele de la IWF. Luna asta mi-am cumparat o freza manuala hobby care o prind in menghina si fac mult mai usor chestii pe care le faceam mult mai greu cu circularul manual (si ala il prindeam de o masa mai bruta la faltuire).
Mi-am tot muncit capul cu un prototip de stup cat mai ieftin si usor de facut iar la capitolul funduri asta mi se pare cel mai de treaba:
http://www.beesource.com/files/10frlang.pdf
...folosesc scandura si la podea ca e mai ieftin si mai durabil.
Cand va fi vorba de carat stupi in primavara o sa ii prind cu niste U-uri facute din cuie si ascutite bine.
Referitor la fundurile "anti varoua": apicultorii comerciali din SUA le-au cam retras de ceva timp si sunt facute si studii care au dovedit demult ineficacitatea lor:
http://scientificbeekeeping.com/managin ... realities/ - vezi "Screened Bottom Boards"
Nu contest faptul ca intr-o zi torida de vara isi fac treaba cu varf si indesat (ref. la aerisire).

Sanatate
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde paraul_porcului » 31 Dec 2013, 09:02

Iar la imbinare intre corpuri faltuirea nu e o solutie buna, de altfel nici nu e prevazuta in proiectul stupului ME. E incomoda si omori albine cu ghiotura cand lasi corpul jos.
paraul_porcului

Mesajde ovidiu_78 » 31 Dec 2013, 09:11

paraul_porcului scrie:Iar la imbinare intre corpuri faltuirea nu e o solutie buna, de altfel nici nu e prevazuta in proiectul stupului ME. E incomoda si omori albine cu ghiotura cand lasi corpul jos.

La fel omori si daca nu ai faltz....daca nu esti atent......tine de apicultor, nu de faltz ;)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde florinapi » 31 Dec 2013, 09:49

La stupii ME fundurile mobile sunt obligatorii,la ceilalti,optional.Cel mai mare dezavantaj al fundurilor mobile,este la transport.Daca incarci stupii cu mana,ii tragi,ii inpingi,pot aparea probleme,in rest numai avantaje.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde paraul_porcului » 31 Dec 2013, 09:53

Daca as face pastoral categoric as alege dadantul. La imbinarea cu falt e naspa cand vrei sa te uiti sub corpul de sus ca trebuie sa il scoti prima data din falt si dupa aia sa il tragi o tar inapoi si sa-l ridici iara.
paraul_porcului

Mesajde cobi » 31 Dec 2013, 13:42

Pana la urma falz-ul asigura o ergonomie buna a incarcarii lazilor in remorca. Daca mai adaugi o chinga la rigidizare, cred ca nu ti-l desface nici Mos Martin. Albinele se pot omora f usor pe orice sistem, daca nu esti atent.
cobi

Mesajde georgeanelka » 01 Ian 2014, 22:24

kamy scrie:Sant niscai avantaje la fundurile detasabile,de exemplu vrei sa faci un roi,poti smulge o magazie cu albina adaugi fund si capac si e gata,

Salutare kamy , poate nu stapanesc eu bine sistemul de stupi verticali, dar din ce inteleg eu cred ca sus in magazie vom avea cu preponderenta albina culegatoare sau lucratoare ,dar nu doica care se ocupa in corp de cresterea puietului. Este recomandat sa faci roi cu albina culegatoare fara doica? Intreb si eu, nu stiu . Lumineaza-ma te rog. multumesc.
Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur, dar vom trai vesnic prin ceea ce daruim!
georgeanelka

Mesajde marius_vfp » 02 Ian 2014, 14:06

aia dei culegatoare daca faci roi cu ea , cum ai deschis cutia cum au fugit , daca nu le deplasezi minim 4km se intorc in cutia din care le-ai luat, iar alta problema ar fi varsta , alea au putin de trait si nu se merita .

spor
marius_vfp

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR