Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde nae » 02 Noi 2014, 18:29

De frig, caldura e in catul gol .
Ati avut cuib in cat in acest an , in toti cred . ;)
nae

Mesajde Muntoiu Radu » 02 Noi 2014, 18:34

cosming scrie:O parte din aerul viciat, emanat de albine,in prima faza se ridica si intalneste acea mocheta. O alta fractiune trece pe langa mocheta in corpul de sus.
Nu are cum - circulatia aerului in cuib se poate face doar prin urdinis sau prin paturica (care cade peste diafragmele de polistiren.

Cele doua gaze, aerul din corpul de sus si aerul cu vapori de apa, chiar si co2 ajung la un echilibru termic si presostatic. Oare? Cert e un lucru volumul de aer de sus nu prea are cum sa fie saturat cu vapori astfel incat sa condenseze deoarece albina elimina o cantitate mica relativ la acest volum.
Corect, majoritatea umiditatii din stupi vine de afara.

Totul e dinamic, aerul se va ridica pe partea incalzita a stupului, de soare, si va cobori prin partea opusa chiar si prin acea mocheta daca nu e cauciucata si bineinteles vaporii de apa raman in ea sau trec prin eventuale neetanseitati ale mochetei cu lateralele stupului. O fi bine? Acum, mocheta este cauciucata si sta fest pe peretii stupului practic vaporii de apa nu trec prin ea, poti considera si o folie ce separa etans cele doua corpuri iar in acest caz schimbul de aer are loc intre corpul cu cuibul si prin sita jos cu exteriorul. Ramana ca vaporii de apa sa se elimine prin sita antivarroua. Pana acum am schitat un flux al aerului, hai sa vedem si regimul termic. Caldura ce se pierde prin mocheta si apoi prin lateralele corpului de sus si capac este mai mare decat caldura pierduta prin mocheta, 2cm de aer, podisor si capac pe corpul de jos. Rezulta un consum mai mare de miere.
In ghem temperatura e aceeasi oricare ar fi impachetarea si conditiile meteo. Mierea consumata se schimba atunci cand ghemul nu e protejat (fund AV) sau exista curent prea puternic (horn). Paturica e groasa (mocheta invelita in panza), nu se face curent in stup. Podisorul si imbinarea cat-cuib au zone ne-etanse de mazim 1-2 mm. Deci nu vad de unde sa vina nevoia unui consum mai mare. Mi-am pus si eu intrebarile astea dar pana acum totul merge bine, desi am avut stupi cu puiet si temperaturi de -5 grade.

Avantaj pe metoda ta este un cat plin cu miere deasupra si apoi podisor izolat cu polistiren si capac, scapi de orice umezeala iar mierea retine destula caldura. Ramane totusi sita antivarroua care descoperita trebuie protejata de viscol in primul rand.
Catul este gol.
Muntoiu Radu

Mesajde Muntoiu Radu » 02 Noi 2014, 18:37

nae scrie:De frig, caldura e in catul gol .
Ati avut cuib in cat in acest an , in toti cred . ;)

Am scris mai sus ca temperatura in cat e aproape de temperatura de afara. Chiar am fost (placut) surprins de asta. Cred ca ghemul fiind jos, caldura nici nu mai prea ajunge la paturica, ca in cazul fundurilor AV (am urdinis desghis larg).

In fine, astea sunt rationamentele mele. Vom vedea peste 4-5 luni daca am avut dreptate si voi avea iernari ca dl. Dicu.
Muntoiu Radu

Mesajde cosming » 03 Noi 2014, 11:41

Muntoiu Radu scrie:
cosming scrie:O parte din aerul viciat, emanat de albine,in prima faza se ridica si intalneste acea mocheta. O alta fractiune trece pe langa mocheta in corpul de sus.
Nu are cum - circulatia aerului in cuib se poate face doar prin urdinis sau prin paturica (care cade peste diafragmele de polistiren.

La o prima vedere ai dreptate numai ca aerul cald trece prin paturica si chiar lasa vaporii de apa in ea. Intotdeanua aerul cald se ridica apoi coboara pe margini unde este racit de peretii stupului si vorbesc strict de aerul eliminat de ghem.

Cele doua gaze, aerul din corpul de sus si aerul cu vapori de apa, chiar si co2 ajung la un echilibru termic si presostatic. Oare? Cert e un lucru volumul de aer de sus nu prea are cum sa fie saturat cu vapori astfel incat sa condenseze deoarece albina elimina o cantitate mica relativ la acest volum.
Corect, majoritatea umiditatii din stupi vine de afara.

1.Cea mai mare umiditate vine de la ghem raportata la unitatea de volum si se adauga la umiditatea aerului ce delimiteaza ghemul si peretii stupului urmand a fi inlocuit cu aer exterior prin urdinis. Acest flux care intra si inlocuieste aerul din stup e buba iernarii pe care fiecare apicultor incearca s-o rezolve prin diverse metode. Pe o transformare adiabata jumatate din topicurile de iernare nu-si aveau rostul si toata lumea era fericita :mrgreen: Pe o astfel de transformare nu se pierde caldura si nu e cazul stupului :)

Totul e dinamic, aerul se va ridica pe partea incalzita a stupului, de soare, si va cobori prin partea opusa chiar si prin acea mocheta daca nu e cauciucata si bineinteles vaporii de apa raman in ea sau trec prin eventuale neetanseitati ale mochetei cu lateralele stupului. O fi bine? Acum, mocheta este cauciucata si sta fest pe peretii stupului practic vaporii de apa nu trec prin ea, poti considera si o folie ce separa etans cele doua corpuri iar in acest caz schimbul de aer are loc intre corpul cu cuibul si prin sita jos cu exteriorul. Ramana ca vaporii de apa sa se elimine prin sita antivarroua. Pana acum am schitat un flux al aerului, hai sa vedem si regimul termic. Caldura ce se pierde prin mocheta si apoi prin lateralele corpului de sus si capac este mai mare decat caldura pierduta prin mocheta, 2cm de aer, podisor si capac pe corpul de jos. Rezulta un consum mai mare de miere.
In ghem temperatura e aceeasi oricare ar fi impachetarea si conditiile meteo. Mierea consumata se schimba atunci cand ghemul nu e protejat (fund AV) sau exista curent prea puternic (horn). Paturica e groasa (mocheta invelita in panza), nu se face curent in stup. Podisorul si imbinarea cat-cuib au zone ne-etanse de mazim 1-2 mm. Deci nu vad de unde sa vina nevoia unui consum mai mare. Mi-am pus si eu intrebarile astea dar pana acum totul merge bine, desi am avut stupi cu puiet si temperaturi de -5 grade.

In ghem temperatura variaza dupa necesitatile albinei, impachetare si temperatura exterioara. Noi controlam sa spunem impachetarea si cu cat e mai deficitara albina consuma miere astfel incat sa asigure acea temperatura constanta la care faci referire. Prin coaja ghemului caldura se pierde prin:
1.conductie - transfer de la o albina la alta prin suprafetele de contact in special picioare si torace
2. convectie - aerul din coaja ghemului ce primeste caldura de la albina si transmite care o alta albina.Pierderea aceasta de caldura asigura cele doua grade diferenta intre aerul din stup, pana in ghem, si exterior. Pe o impachetare excesiva incep belele cu condia taensul.
Cheia este asigurarea necesarului de oxigen indiferent de tipul de stup si impachetare.
Pe situatia ta daca ai izolat asa bine cuibul de corpul superior nu inteleg de ce l-ai mai pus, nu-si are rostul

Avantaj pe metoda ta este un cat plin cu miere deasupra si apoi podisor izolat cu polistiren si capac, scapi de orice umezeala iar mierea retine destula caldura. Ramane totusi sita antivarroua care descoperita trebuie protejata de viscol in primul rand.
Catul este gol.

Asta iti sugeram ca plin era cu mult mai bine desigur nu e nici cazul meu ;)
cosming

Mesajde cucubau » 05 Noi 2014, 13:31

Citesc si ma minunez cata dezbatere in zadar studii si experimente fara folos , toate fara o intelegere exacta a iernarii in sine .Toate metodele expuse trateaza iernarea ca si cum albinele ar fi in repaus , doar ar hiberna , oare?
Sa nu uitam ca dupa perioada de repaus urmeaza o perioada in plina iarna cand matca incepe sa ponteze , iar cantitatea de puiet crescuta de familia respectiva este conditionata de:
-puterea familiei ,
-calitatea rezervelor de hrana ,
- si ce este cel mai important , caldura pe care o poate asigura .
La o familie de putere medie care nu-si poate asigura caldura necesara dezvoltarii puietului , dezvoltarea pe perioada iarna primavara este inexistenta .
La fel si condensul apare tot in perioada de dupa repaus cand incepe cresterea puietului .
........
cucubau

Mesajde Muntoiu Radu » 05 Noi 2014, 14:34

Calitatea hranei nu are relevanta in discutia asta. Puterea familiei nici ea nu prea e relevanta (pt stilul asta de impachetare), atata timp cat sunt stranse bine si avem minim 3-4 rame.
Si cand se schimba temperatura in cuib in Ianuarie, singurul lucru care se schimba e temperatura aerului care ajunge la paturica, debitul ramane cam acelasi. Nu stiu daca va avea timp sa ajunga cald pe peretii catului pentru a condensa. Intuitia si testele pe care le-am facut pana acum (chiar acum am fam. cu puiet si fara, mari si mici, etc) imi spun ca NU va fi nici un fel de condens. Vom vedea...

Cei care inca nu ati terminat impachetarile puteti impacheta unul asa cum am descris in postul initial pentru a avea mai multe pareri.
Muntoiu Radu

Mesajde nae » 05 Noi 2014, 23:12

cucubau scrie:Citesc si ma minunez cata dezbatere in zadar studii si experimente fara folos ...
La fel si condensul apare tot in perioada de dupa repaus cand incepe cresterea puietului .

O parere ai ? :?
Sa avem si noi ''folos'' . :D
nae

Mesajde proapis13 » 05 Noi 2014, 23:42

Muntoiu Radu scrie:Cei care inca nu ati terminat impachetarile puteti impacheta unul asa cum am descris in postul initial pentru a avea mai multe pareri.

Eu unul NU sunt de acord cu impachetarea propusa de tine deoarece nu prezinta incredere si nu vreau s-ami bat joc de albine ; las pe altul.... ;)
Tu faci un experiment pe care il urmaresc si astept sa vina primavara si sa scrii concluziile...concluzii la care unii au ajuns de mult
Ar trebui sa specifici pentru cei ce citesc ca esti la prima iernare ca apicultor iar ceea ce faci tu este un experiment...pe banii tai... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde B.K » 06 Noi 2014, 09:12

Dupa parerea mea asta este un topic fara rost , un topic facut sa aratam ce ???
E internetul si youtubul plin cu subiecte despre cum se pregatesc albinele pentru iarna , atat horn cat si clopot .
Albinele trebuie "impachetate" cu mancare pentru iarna , nu cu mochete , vata minerala , poliestiren...etc
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde andrei_calinescu » 06 Noi 2014, 09:15

BeeeK scrie:Dupa parerea mea asta este un topic fara rost , un topic facut sa aratam ce ???
E internetul si youtubul plin cu subiecte despre cum se pregatesc albinele pentru iarna , atat horn cat si clopot .
Albinele trebuie "impachetate" cu mancare pentru iarna , nu cu mochete , vata minerala , poliestiren...etc

Asa e romanasul, ce face chinezul, indianul sau americanul nu e bine.
Nu are gust dom'le , ca la noi.
Fetele lor nu e serioase si gospodine ca ale noastre.
Daca citesti pe forumul vechi ce scria domnul Romanescu despre subiectul iarna, e suficient.
andrei_calinescu

Mesajde Muntoiu Radu » 06 Noi 2014, 09:22

proapis13 scrie:Eu unul NU sunt de acord cu impachetarea propusa de tine deoarece nu prezinta incredere

Poate fi mai rea ca impachetarile clasice (AV/plin) ? Pana acum merge perfect. Vom vedea...

proapis13 scrie: Tu faci un experiment pe care il urmaresc si astept sa vina primavara si sa scrii concluziile...concluzii la care unii au ajuns de mult

Cine ? Nu am mai gasit pe nimeni sa fi facut asa ceva decat pe Dl.Dicu care a scris mai sus ca e cea mai buna impachetare. Te rog lasa-mi un link sa citesc si ce au scris ceilalti pe care ii stii tu ("unii"). Mersi...

proapis13 scrie:
Ar trebui sa specifici pentru cei ce citesc ca esti la prima iernare ca apicultor iar ceea ce faci tu este un experiment...pe banii tai... ;)

Am scris in postul celalalt (de pe paginile de prezentare).
Muntoiu Radu

Mesajde Muntoiu Radu » 06 Noi 2014, 09:28

BeeeK scrie:Dupa parerea mea asta este un topic fara rost , un topic facut sa aratam ce ???

Acum un secol si ceva toata lumea mergea cu caruta. Toti erau multumiti. Cai erau destui, iarba la fel, fierarii si tamplarii aveau de lucru, se mergea OK pe drumuri, timpii erau buni, toata lumea era fericita cu calul si caruta din dotare. Din fericire pentru noi, unii nu au fost multumiti cu acel mijloc de transport "perfect" si azi putem merge cu autoturisme.

In epoca de piatra, toata lumea traia in pesteri, prin paduri, colibe, si oamenii mancau ce gaseau/prindeau. Restul povestii il intuiesti singur.

P.S. 1 kg de miere consumata in plus la 100 de familii = 100kg de miere pe care ai fi putut sa o vinzi.
Muntoiu Radu

Mesajde B.K » 06 Noi 2014, 09:42

D-le Radu

Cea mai buna impachetare este cu mancare suficienta si cu inventar apicol cat mai mic .
Daca tot te-ai documentat ar trebuii sa stii ca multi apicultori ierneaza albinele pe toate ramele (10) > folie deasupra si sita pe fund> asta inseamna invetar apicol minim. La stupii cu fund plin trebuie facuta "impachetarea" in asa fel incat sa se echilibreze schimbul de aer, unii apicultori au fanta de aerisire in podisor , In stup nu avem nevoie de sauna :D

Esti la inceput > Si eu visam cai verzi pe pereti .

D-ta tot spui de Dl Dicu ca face ca drege , sincer pe mine nu ma intereseaza impachetarea acestui domn > Si cine spune ca e cea mai buna impachetare ??? Cine a facut experimente la o scara mare si in zone diferite ale Romaniei???
B.K

Mesajde B.K » 06 Noi 2014, 09:45

Muntoiu Radu scrie:Acum un secol si ceva toata lumea mergea cu caruta. Toti erau multumiti. Cai erau destui, iarba la fel, fierarii si tamplarii aveau de lucru, se mergea OK pe drumuri, timpii erau buni, toata lumea era fericita cu calul si caruta din dotare. Din fericire pentru noi, unii nu au fost multumiti cu acel mijloc de transport "perfect" si azi putem merge cu autoturisme.

In epoca de piatra, toata lumea traia in pesteri, prin paduri, colibe, si oamenii mancau ce gaseau/prindeau. Restul povestii il intuiesti singur.

P.S. 1 kg de miere consumata in plus la 100 de familii = 100kg de miere pe care ai fi putut sa o vinzi.

Tocmai asta e problema , dvs in loc sa tindeti catre modern , catre secolul in care traim , o luati inapoi .

!00 de familii ????? cred ca mergeti prea departe , cu parere de rau va spun.
B.K

Mesajde Closcutz » 06 Noi 2014, 09:46

Numai ca nu castigi 100 de kg de miere prin metoda prezentata de dumneata! Cat gol bagat sub cuib am mai auzit, dar cat gol deasupra cuibului e o tampenie pt simplul motiv ca va fi mai cald deasupra cuibului decat in cuibul propriu-zis si de aici numai distractie va fi... Iti spune Stan patitul care acum pleaca la stupi sa mai dea din caturi jos!
Closcutz

Mesajde B.K » 06 Noi 2014, 09:48

Closcutz scrie:Numai ca nu castigi 100 de kg de miere prin metoda prezentata de dumneata! Cat gol bagat sub cuib am mai auzit, dar cat gol deasupra cuibului e o tampenie pt simplul motiv ca va fi mai cald deasupra cuibului decat in cuibul propriu-zis si de aici numai distractie va fi... Iti spune Stan patitul care acum pleaca la stupi sa mai dea din caturi jos!

In afara de asta , tot condensul ala din cat se transforma in apa.
B.K

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR