Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Spargere cuib pe verticala...... o fi alta prostie?!

Mesajde un OM » 24 Ian 2016, 19:53

Al boalii "numai" ...rame cu capacit!
un OM

Mesajde SorinDaniel » 24 Ian 2016, 21:49

un OM scrie:Al boalii "numai" ...rame cu capacit!

Ei, ok, am exagerat. Fara "numai", normal ca o mai fi si altceva pe acolo, dar ideea a fost sa nu fie puiet larvar.
Altfel, albina doica se divizeaza si spargerea cuibului este prea radicala, ar putea sa apara fenomenul de crestere botci.
SorinDaniel

Mesajde cristi arad » 24 Ian 2016, 23:37

n-oi fi citit eu bine dar ce zice pare a fi procedeul demaree de dirijare a roirilor - cam asta deduc din ce vrea sa zica; si nu-i prostie doar ca necesita multa munca
cristi arad

Mesajde BUNKA » 25 Ian 2016, 10:44

varza scrie:Buna tuturor. Revin cu o noua problema aici. Am citi in ceva carte apicola un model de a intretine stupii . Spunea cam asa : Inainte de marele cules la stupi multietajati pe 2 corpuri se trece matca in corpul de jos, se pune gratie hanneman, un nou corp cu FA sau construit si apoi corpul ramas . A mai incercat cineva acest mod si de asemenea ne poate spune daca albinele vor trage botci in corpul de sus? Acolo existand puiet si nu in ultimul rand daca se merita aceasta ingradire a matcii pe un corp. Multumesc

Daca stapanesti metoda faci supertreaba..inainte cu 10 zile faci figura dar merita numai la stupi "preparati" de cu toamna..unificari, etc...cand faci figura asta se reduce cantitatea de larvar, colonia ajunge intr-o stare de cules perfecta..putin larvar de hranit, albina tanara devine preluatoare de nectar si culegatoare..sus apare botca sau botcile...in situatia asta familia nu mai roieste, nu se mai trag botci in cuibul de jos...am facut asta..merge dar odata cu evolutia botcilor de sus trebuie sa faci ceva cu ele ...roisor ceva...intre timp culesul trece, mierea e in butoi...faci si roiul...
Sarbul Vener nascut in 1925 stapanea o metoda gandita de el de folosire a familiilor ajutatoare...medaliat, recunoscut in intreaga lume...profesionist adevarat.
Toti ar trebui sa studiem si sa experimentam ce facea el...se pot face si diferite variatii care cu siguranta merg...in toata povestea asta un singur lucru este super important...capacitatea de producere a unui numar mare de regine tinere anual...
BUNKA

Mesajde varza » 25 Ian 2016, 22:27

Multumesc Bunka de interventie. Oare nu merge sa lasi o botca in corpul superior si apoi sa inlocuieste matca? Sau va roi?
Ma gandesc la un urdinis superior pentru imperecherea matcii.
varza

Mesajde varza » 25 Ian 2016, 22:46

mellis scrie:Am practicat cu succes la ME, dar cuibul pe 2 corpuri, si catul gol intre c2 si c3 cu miere..
De ce ai lăsa matca pe un corp cu gratie deasupra???
Sănătate..

M-am gandit ca pot obtine o marire a productiei ..... in cazul meu am un singur cules ceva mai intens..... nu sunt hotarat daca imi va da ceva cu plus...... practic adaugand acel corp caldura se va pierde si va necesita mai multa albina.
varza

Mesajde BUNKA » 25 Ian 2016, 22:58

Sarbul Vener folosea un podisor snelgrove, si manevra culegatoarea...un sistem de lucru foarte elaborat...functional in primul rand, 1000 de familii care practic lucrau ca 500 cu doua matci..
Tu poti face ceva gen demare care este destul de simplu, se folosesc 2 gratii hanemann pe stup..e descris in cartea lu' Malaiu din '76 ..e recomandat pe ME dar se poate face si pe 1/1..dar nu merge cu familii bagate slabute la iernat cu un an inainte.
In principiu in anul 1 faci niste roi...in mai, ii cresti de sine statatori..in toamna unifici cu familiile de baza cea mai mare parte din albina..sa ma explic daca ai familia de baza la 10 rame in septembrie, si roiul din mai la 8-10 rame..reduci roiul la 3-4 rame ca sa pastrezi si matcile pt anul urmator..iernezi unii langa altii "imbracati"...restul de 4 -5 rame din roi cu albina si rezerve le lipesti langa alea 6-7 blana de albina din familia de baza dupa ce ai facut strangere la maxim..trebuie sa ai albina pe 10 r cat ar sta normal pe 15...aia e familie preparata sa rupa anul urmator..acolo trebuie 25-30 kg hrana..
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Ian 2016, 23:12

Poti pune un cat de 1/2 cu papa peste alea 10 r care si alea sa fie full exceptand zona de mijloc partea de jos a ramelor..acolo se va forma ghemul...mai bine zis nucleul ghemului
Ideea e ca familia asta in primavara va exploda...va ajunge in pomi la 20 r 1/1 inainte de salcam, trebuie sa ii dai spatiu si nu va roi...aici e cu schepsis...nu trebuie sa il racesti dar nici sa il tii inghesuit...eu am facut inversare ca la ME pe doua corpuri 1/1...exact cand familia a coborat la jumatatea corpului de jos...matcile au "rupt"...au fost iernate sus in corpul 2..ai nevoie de caturi construite altfel se duce dracu productia...ca sa faci demaree sa stai linistit cu roitul, lasi matca jos pe un corp cu puiet copt si rame de ouat, pui gratie apoi minim 2 caturi de 1/2 apoi gratie si corpul 2. 1/1 cu puiet, acolo ii plantezi o botca crescuta sau il lasi sa traga...oricum nu lasi mai mult de una...deschizi sus urdinis la capac in sens opus
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Ian 2016, 23:13

E bine sa le obisnuiesti cu iesirea aia de sus cu 2-3 saptamani inainte...altfel daca o deschizi atunci o vor pazi doar dar nu vor zbura pe acolo....sunt multe, iti mai zic..
BUNKA

Mesajde mellis » 26 Ian 2016, 00:59

varza scrie:
mellis scrie:Am practicat cu succes la ME, dar cuibul pe 2 corpuri, si catul gol intre c2 si c3 cu miere..De ce ai lăsa matca pe un corp cu gratie deasupra???
Sănătate..

M-am gandit ca pot obtine o marire a productiei ..... in cazul meu am un singur cules ceva mai intens..... nu sunt hotarat daca imi va da ceva cu plus...... practic adaugand acel corp caldura se va pierde si va necesita mai multa albina.

Ce cules? Cat de intens - ca si greutate/caturi?
Am folosit cu success la tei la ME, cules principal, familia serioasa, iernata pe doua corpuri cu cat miere deasupra.La tei este si populatie si caldura. La castan/salcam nu am fortat, m-am multumit cu un cat. Dupa stors cat 3 - pus inapoi, cand a inceput sa adune sanatos in C3 - pus C4 cu foite intre C2 si C3 (deja cu multa miere). Matca in anul 3 - nu am stresat mai deloc familia, nu am umblat in cuib. Cuibul a fost limitat la doua corpuri dar suficient pentru ponta+nectarul pus provizoriu in cuib. Doua caturi de miere tei - din care unul cu foite - multumit.
Manopera foarte putina si eficienta maxima - in stationar. Nu am folosit gratie - matca a ramas jos in cele 2 corpuri.
Mi se pare dura metoda de a sparge cuibul cu cat gol la mijloc - poate merge - dar nu ma incanta.
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde florinapi » 26 Ian 2016, 10:04

Aceasta metoda necesita un volum mare de munca,mai ales daca cauti sa ingradesti matca in corpul de jos cu gratie.
Fara gratie cine opreste matca sa nu urce in corpul doisi sa depuna puiet si acolo?

De unde spor de productie daca spargi cuibul in doua?Daca stupul este in faza de roire,rezultatul este indoielnic,fara un cules bun.
Prin spargerea asa brutala a stupilor,si daca mai apare si o perioada cu vreme proasta,puteti avea surprize neplacute.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR