Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albina doica cu corp gras

Mesajde Balian » 21 Feb 2022, 12:41

Dacă este cules cât decât nu se întâmplă nimic. Dacă nu e, va fi ceva albine moarte dar matca
e apărată de popor. Ce pui să fie mult mai puțin decât care primește.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde 5rame » 21 Feb 2022, 12:45

yuonyuon scrie:
acum nustiu daca ati observat dar dan margarit face lucru (egalizarea)asta cu cateva saptamani inainte decules ...iar noi(altii) punem catu la rapita ...deja e tarziu nustiu ce mai faci atunci

Ar fi si aici un mic artificiu, sa nu ne mai incapatanam sa punem catul doar dupa ce am completat tot jos.
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde yuonyuon » 21 Feb 2022, 13:07

Balian scrie:Dacă este cules cât decât nu se întâmplă nimic. Dacă nu e, va fi ceva albine moarte dar matca
e apărată de popor. Ce pui să fie mult mai puțin decât care primește.
la pomi fructiferi tre sa fie cva cules.....cam atunci ar fi perioada cand unii o iau inainte
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Feb 2022, 13:18

Am loc în cuib. Am 3 corpuri de 1/2. Catul pun la începutul lui aprilie după înflorirea caisului.
Uniform și la mai slabi. Care chiar nu ține pasul lichidez. Impart la restul.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 21 Feb 2022, 13:20

hai ca il mai dau odata exemplu pe dan margarit ....zicea domnu 5rame ca nu ramane albina dupa cules...nustiu de ce nu ar ramane??? din ce cauze ??

la DM cuibu este de 2 corpuri ME si spatiu de recolta de 6-8 deci de 3-4 x
ca raport de albina culegatoare si cea ce ingrijeste puietul ..putem da un procent ???....in functie de corpuri....stim ca cele 6-8 caturi nu sunt full de albina ...dar va garantez ca nici in cuib nu e albina spate in spate...ba chiar lafel de rara...

astept un pronostic :lol: ..!!

facem abstractie ca la noi (in romania)raportu e de 1 corp dadant cuib cu cat 1/2 miere :lol:

si dupaia sa ne spuna domnu Vidican de ce la rapita e nevoie de 3 caturi pentru cuib si doar 2 pentru cules..aici e dilema mea..de ceva ani de zile :lol:
yuonyuon

Mesajde 5rame » 21 Feb 2022, 13:31

yuonyuon scrie:
6-7de puiet x 3 +20 albina

yuonyuon scrie:
nu ramane albina dupa cules...nustiu de ce nu ar ramane??? din ce cauze ??

Cand am zis cu frana trasa, nu m-am gandit la 6-7 DE puiet, mai degraba 4 poate 5 :)

La 6-7 rame trebuie sa se stie sa se dea spatiu, chiar si cat, si cred ca e recomandat sa se ia si o rama de puiet, care oricum nu mai participa la culesul de salcam ca si culegatoare.
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde yuonyuon » 21 Feb 2022, 14:18

la 1 aprilie sau cand se fac egalizari (pentru prevenirea...problemelor.) numarul ramelor cu puiet trebuie sa fie raporta la numarul ramelor ocupate cu albina

cand spunem 5 sau 7 nu inseamna nimik fara sa raportam la puterea stupului..adica poate fi mult sau putin in raport cu volumul de albina

ce faci la 5 rame faci si la 7 rame ...e acelasi lucru doar ca la scara mai mare
ex: daca la 2 rame de puiet mai dai o rama la ouat(adica spatiu).....la 6 rame mai dai un cat 1/2(spatiu)....
DM la 2 corpuri ME cu puiet le mai da vreo N caturi ...etc :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Feb 2022, 15:54

Legat de DM... Ce părere aveți despre urdinișe deschise pe magazie. Pe vremea când am fost pe orizontale
o familie avea 20-25 rame. Dacă nu deschideam urdiniș pe magazie băga masiv în cuib. Urdinișul pe magazie
mai lărgea spațiul pentru miere. Și la verticale cred că mai micșorează aglomerațiea din cuib.
Balian

Mesajde yuonyuon » 21 Feb 2022, 20:19

Balian scrie:Legat de DM... Ce părere aveți despre urdinișe deschise pe magazie. Pe vremea când am fost pe orizontale
o familie avea 20-25 rame. Dacă nu deschideam urdiniș pe magazie băga masiv în cuib. Urdinișul pe magazie
mai lărgea spațiul pentru miere. Și la verticale cred că mai micșorează aglomerațiea din cuib.
eu am urdinise la toate caturile....
vara culegatoarea pe acolo trece...
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 21 Feb 2022, 20:34

yuonyuon scrie:la 1 aprilie sau cand se fac egalizari (pentru prevenirea...problemelor.) numarul ramelor cu puiet trebuie sa fie raporta la numarul ramelor ocupate cu albina

Asta inainte sau dupa egalizare?
Nu stiu cum este la voi dar la mine reginele nu depun oua pe rame goale, se intind cat le este plapuma, pardon, albina doica.

Cu exceptia roitului ce probleme mai preveniti cu mutatul de rame? :?
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 21 Feb 2022, 21:38

yuonyuon scrie:si dupaia sa ne spuna domnu Vidican de ce la rapita e nevoie de 3 caturi pentru cuib si doar 2 pentru cules..aici e dilema mea..de ceva ani de zile :lol:

Stuparii care nu fac rapiță, habar n-au ce face rapița cu stupii. Mai ales dacă ai stupii buni.
Aici erau în general 2 caturi pentru cuib și 3 pentru miere.
Vârfurile ajung cu 4 magazii.
Când ajung acolo le spun: gata, că nu vă mai dau magazii. Îmi trebuie și pentru salcâm.
Fişiere ataşate
Cel mai bun stup.JPG
IMG_20190520_175423 (1).jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 21 Feb 2022, 23:09

jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:la 1 aprilie sau cand se fac egalizari (pentru prevenirea...problemelor.) numarul ramelor cu puiet trebuie sa fie raporta la numarul ramelor ocupate cu albina

Asta inainte sau dupa egalizare?
Nu stiu cum este la voi dar la mine reginele nu depun oua pe rame goale, se intind cat le este plapuma, pardon, albina doica.

Cu exceptia roitului ce probleme mai preveniti cu mutatul de rame? :?
faceti reclama mascata??/ :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Feb 2022, 23:37

La noi începând cu sfârșitul lui aprilie este vârful deschiderii naturii. Înflorire maximă
a plantelor. Sfârșitul pomilor fructiferi se suprapune cu înflorirea rapiței care mai aduce
de obicei și o intrare f mare de polen. Polenul se depozitează în jurul puietului cu pericolul
blocării cuibului. Pentru o organizarea cât mai bună a lucrului de stors este necesară despărțirea
magaziilor de cuib. Gratia este absolut necesar. Două corpuri pentru cuib în această perioadă
este puțin. Să pui colectorul de polen chiar în culesul intens afectează cantitatea de nectar
introdus. De asta întreb de urdinișele pe magazii. Depinde cât va influența locul depozitării polenului?
Ar fii prea frumos să intre polen jos prin colector în cuib și nectar sus în magazii. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 22 Feb 2022, 00:24

Balian scrie:La noi începând cu sfârșitul lui aprilie este vârful deschiderii naturii. Înflorire maximă
a plantelor. Sfârșitul pomilor fructiferi se suprapune cu înflorirea rapiței care mai aduce
de obicei și o intrare f mare de polen. Polenul se depozitează în jurul puietului cu pericolul
blocării cuibului. Pentru o organizarea cât mai bună a lucrului de stors este necesară despărțirea
magaziilor de cuib. Gratia este absolut necesar. Două corpuri pentru cuib în această perioadă
este puțin. Să pui colectorul de polen chiar în culesul intens afectează cantitatea de nectar
introdus. De asta întreb de urdinișele pe magazii. Depinde cât va influența locul depozitării polenului?
Ar fii prea frumos să intre polen jos prin colector în cuib și nectar sus în magazii. :)
mai mult nectar intra pe sus decat pe jos...asta e clar
polen intre si pe jos si pe sus....

cand ai abundenta de polen ...pui un cat jos cu rame mai inchise ....garantez no sa aveti blocaj de polen in corpurile 2-3 de cuib...dar asta implica manopera

eu la dadant iau ramele cu pastura si le ridic in cat ...rame care vor fi provizii intre culesuri sau pentru iarna....iar in locul lor pun rame inchise care vor fi umplute cu polen instant
yuonyuon

Mesajde Balian » 22 Feb 2022, 09:24

yuonyuon scrie:....mai mult nectar intra pe sus decat pe jos...asta e clar
polen intre si pe jos si pe sus....
cand ai abundenta de polen ...pui un cat jos cu rame mai inchise ....garantez no sa aveti blocaj de polen in corpurile 2-3 de cuib...dar asta implica manopera
eu la dadant iau ramele cu pastura si le ridic in cat ...rame care vor fi provizii intre culesuri sau pentru iarna....iar in locul lor pun rame inchise care vor fi umplute cu polen instant

Perfect. Unul dintre motive pentru care folosesc al treilea corp pentru cuib chiar e locul pentru polen.
Orice are un preț. Mie îmi place manopera în cuib, nu cea de manevrat corpuri de magazie și stors. E
lucru de zilier. :lol: De ex. formarea coroniței de miere sub gratie e cât se poate de evitat. La ramă
1/1 odată formată e greu de înlăturat. La MER schimb corpul 3 cu 2 astfel ajunge coronița la mijlocul
cuibului. Nu le place albinei și o mută sus. Sub gratie fiind puiet nu o poate pune, e nevoită să urce în
magazie. Cu 3 corpuri de cuib la cca. 20-25% din familii se formează coroniță. Manoperă dar se poate
rezolva! Nu sunt fan ”cuibului uscat” fără un strop de miere. E f periculoasă în anii cum a fost 2019 vara.
Puțin nu ești atent și familia ajunge e în stare de foamete cumplită.
La cuib Dadant lețul de sus este gros + gratia + la rame cu foițe de ceară partea de jos este ros, e distanță
(peste 5 cm) prea mare dintre celulele cuibului și celulele de jos a ramei magaziei. Nu e de mirare că
are tendință mai mare de formare de coroniță. Omoară producția și tentează familia spre roit. :)
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 22 Feb 2022, 10:26

Referitor la urdinisul la corpul sau corpurile de deasupra gratiei. Eu folosesc gratii din plastic subtire care este montat pe o rama din lemn in care este facut urdinis. Odata gratia montata stupul are si urdinis la ramele de deasupra. Albinele sunt obisnuite sa zboare la urdinisul principal de jos si mai greu se obisnuiesc sa zboare la noul urdinis. De plecat pleaca majoritatea prin urdinisul de sus, dar cand se intorc de la camp majoritatea intra pe urdinisul la care sunt obisnuite sa zboare, adica cel de jos. Nu toate familiile procedeaza la fel. Unele se obisnuiesc mai repede sa foloseasca numai urdinisul superior, altele mai greu. Daca atunci cand se monteaza gratia exista puiet ce urmeaza sa eclozeze pe ramele de deasupra gratiei, albinele care ies de acolo vor face recunoasterea si vor zbura prin urdinisul de sus.
Urdinisul superior ajuta deasemenea la o mai buna ventilatie in stup si implicit la o prelucrare mai rapida a nectarului.
Vasile_Bucovineanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR