gabi bee scrie:Activ , eu oricum fac layens vertical
Mai ... ca propriile convingeri nu este nimic.
Chiar te sfatuiesc sa incerci cat mai multe modele de stupi, pentru a-ti face o parere comparativa si realista.
gabi bee scrie:Activ , eu oricum fac layens vertical
gabi bee scrie:Activ , eu oricum fac layens vertical pt la anul insa orice parere pro sau contra este binevenita , daca este si argumentata bineanteles ! singura chestie pe care inca o gandesc este dimensiunea ramei dar pana luni ma decid , ca incep lucrul la cutii ! inclin spre fagurele lat de 30 , mai ales ca am vorbit la apisrom si fac faguri layens pe comanda , de la 50 kg in sus !
Mircea77 scrie:Concret ma intereseaza:
1. Mastodontul "4 in 1". Pentru ca din ce inteleg eu, modelul respectiv a tot fost "rafinat" de-a lungul anilor.
2. Modelul de stup cu "camera de vizitare" si magazie.
Daca tot se discuta despre STAS Layens si cat de mult respecta aplicatiile practice, as vrea sa aflu avantaje si dezavantaje ale modelelor mentionate mai sus.
cantemir scrie:Povestite de Hristea in Stuparitul din 1935 si repovestite de mine din memorie:
Cica al nus' la ce Congres international al apicultorilor din 1891, s-a luat hotararea uniformizarii dimensiunilor ramelor. Printre cele supuse modificarii au fost bineinteles si ramele Layens si Dadant.
Si ce s-a hotarat:
-rama Layens, de la 31/37cm a ajuns 30/40cm;
-rama Dadant, de la 42,5/27cm a ajuns 40/30cm.
Usor, usor, Layens a fost dat uitarii.
Necazul e ca Dadant, mai mult fabricant si negustor hotoman-decat apicultor, sustinut si de Blatt, a aplicat vorba aia: cainii latra, ursul merge. Si si-a vazut linistit de-ale lui, fara sa ia in consideratie hotararea unui congres intreg. Ca doar nu era sa-si modifice singur toate utilajele facute anume pentru 42,5/27.
Acu' de unde pana unde a ajuns la noi stas-ul cu 41,5/27 asta nu mai stiu!
Deci problema cu standardizarea e veche. Daca ar fi s-aplicam hotararea congresului din 1891, atunci dim. Layens ar trebui sa fie 30/40cm!
Scuze pentru eventualele greseli, dar n-am ochelarii la mine si tastez pe pipaite!
activ scrie:;)![]()
Stefan_D scrie:Legat de studiul mai sus pomenit. E bine scris dar are o hiba, numarul de stupi folositi in cadrul experimentului este prea mic pentru ca rezultatele sa fie valide statistic. In rest este interesant !?
Stefan_D scrie:Legat de studiul mai sus pomenit. E bine scris dar are o hiba, numarul de stupi folositi in cadrul experimentului este prea mic pentru ca rezultatele sa fie valide statistic. In rest este interesant !?
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori