Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde andrei_calinescu » 19 Mar 2013, 15:29

vladutz scrie:Asa e vremea si la mine in jud Hunedoara cum zicea donbazil...Donbazil...cu ce tip de stup lucrezi??

Vladutz, eu as zice ca nu tipul de cutie e esential.
Eu zic ca rasa albinei e esentiala.
La mine Buckfasturile sunt pe 5-6 rame si galgaie de albina. Nu remarc mortalitate de puiet scos la urdinis. In cuiburi nu mi-am bagat nasul , le-am pus doar turte. Folia e fierbinte de la un capat la altul, semn ca au 3-4 rame cu puiet spre...de puiet.
Carpatinele sunt pe 3, 4 si 5 rame. Puiet mai putin.
La o oferta de nectar buna la salcam, cine crezi ca va aduna mai mult?

Ce a scris Pab e esential in cazul albinei noastre. In cazuri de schimbari extreme de temperatura , isi canibalizeaza puietul. Problema e ca alte rase n-o fac.
Caci de fapt postul asta nu ne ingrijoreaza vis-à-vis de supravietuirea albinei, ci vis-à-vis de culesul la salcam, eventual rapita.
Numele postului complet ar fi "Cu ce culegem la salcam, dupa valul de frig Martie 2013".

A, inca un amanunt, cele doua loturi de albine din stupina proprie nu au primit nici o stimulare proteica, doar Apifonda.
andrei_calinescu

Mesajde 7Rame » 19 Mar 2013, 16:46

pab scrie:Dupa vreme rea, vine vreme buna. Sa fim increzatori, albinele se vor descurca. Jinduind la primavara...pun o poza din album.

In 2012, la salcam 2 eram cam ca dv, prin Oltenia, pe o vale de rau. Norocul meu a fost ca , initial, nu am reusit sa bagam masinile pe o pozitie, pe care o consideram mai buna (namol), fiind la umbra, dupa ora 13. Asta ca sa evit caldura, ventilatia, barba, si sa cresc cantarul.
Zic noroc (si a fost mare de tot!!) pt ca exact pe acolo, in urma a 3 zile de plaoie torentiala, s-a format un rau, cu namol, crengi, si toate cele...
nu-i mai aveam, nici macar lazile, le adunam de pe la vale. Atentie...se astepata multe precipitatii aprilie/mai, deci mare atentie!!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde cristi_vidican » 19 Mar 2013, 16:46

Geocrin scrie:ATENTIONARE METEO
Intre orele : 11:25 si 13:25
In zona : judetele Arad, Bihor, Timis, Caras-Severin, incepand cu extremitatea vestica
Se vor semnala : Intensificari ale vantului, care vor depăşi la rafala 55-60 km/h, izolat 70 km/h. Fenomene meteorologice asociate : averse de ploaie, descarcari electrice, grindina

Sursa REALITATEA.NET

Tocmai ce am terminat de reparat acoperișul. O bucată de pod dintr-o schelă a fost luată de vânt. A lovit în horn și hornul a căzut prin acoperiș în pod. :(
Bine că s-a oprit ploaia când s-a dărâmat hornul!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde 7Rame » 19 Mar 2013, 17:00

""Numele postului complet ar fi "Cu ce culegem la salcam, dupa valul de frig Martie 2013".""

Vin direct din stupina. Cand am zis initial, si vorbeam asta cu maestrul Ioan de la Sibiu, ca familiile nu pot tine puietul, m-am referit la faptul ca il vor consuma, sau poate, la extrem, il vor scate afara la primul zbor,mort.
Azi 2h zbor bun de tot. Doar o singura larva alba la un urdinis, se chinuia o albina.. Bun, e bine. Si desfac 2 stupi, aceiasi, etalon sa le zic. Din 3 rame cca 50% puiet, nu au ramas decat zonele centrale, restul consumat. Vorbesc de familie stransa la 1 martie la 6 respectiv 7 rame 1/1. In rest..nimik alb. Regine bune, 2012, albina destula, mancare aproape ca incomoda...deci? Iarasi vremea..
Problema este ca, daca noi nu reusim sa speculam ACUM volumul bun de albina iesita din iarna (pt ca e clar, nu ne lasa vremea), si nu pot sa am la sfarsit de martie 3-4 rame bune asteptand sa iasa...cu ce ma duc la salcam?!! Din aprilie, usor usor ne asteptam ca albina veche sa sa se care', deci cu ce voi lucra atunci?.. Toata lumea intelege asta, stiu. Si nu avem ce face. Poate cineva schimba vremea?..
Si la noi mai e cum mai e..a fost curatire, in multe randuri, ceva polen, vreo 4-6 zile bune, s-au strans cuiburile, chiar i-am si mutat de pe vatra. Dar restul, Moldova, Brasov/Sibiu, MM..muntele?..
Nici nu vreau sa ma gandesc ce inseamna acum un -10 cateva zile.
Sa vina de la centru, sa vada cum se platesc impozitele...
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde vladutz » 19 Mar 2013, 18:46

Andrei_calinescu...credk anul acesta salcamul e cam pierdut...de joi vin zapezi si ger in toata tara!..eu am stimulat aproape toate familile...nu ma gandeam k o sa vin frigul...sper k sa nu ramana descoperit mult puiet ..k la unele famili aveam puiet ca la balamuc!...sper sa ne lase vremea sa scoatem si noi ceva miere la salcam!! :D
vladutz

Mesajde vladutz » 19 Mar 2013, 19:00

7Rame...ai dreptate..vremea e tot ce conteaza acum!..oricum multi apicultori se bucurau in februarie de vremurile calde si de puietul din abundenta! :D ..kiar si eu ma bucuram zicand k anul acesta dau lovitura...nici tratament nu am facut k nu ma gandeam k vine dinou iarna si acum nu ma am zile calduroase sa il fac si credk toata varroa e la puietul acela putin care mai este...a facut cineva tratament antivarroa anul acesta? :lol:
vladutz

Mesajde csaa » 19 Mar 2013, 20:27

Numele topicului ar trebui schimbat in "valuri de frig"
csaa

Mesajde vladutz » 19 Mar 2013, 21:16

Salutare!..am vazut la niste apicultori mai batrani ...dadeau la albine si turta proteica in acelasi timp cu sirop 1:1 cu protofil..ce parere aveti?...eu de obicei ori dau turte apifonda..ori sirop!..niciodata nu le-am combinat! :D
vladutz

Mesajde DaniApis » 19 Mar 2013, 21:28

Salut! Eu combin apifonda cu turta proteica(adica le pun pe amundoua) Anul trecut am dat apifonda si sirop si a mers de minune!I n legatura cu frigul, din cele spuse de meteorologi pana pe 25-26 Martie nu scapam de frig si de vreme rea! Asteptam sa iasa si soarele pe ulita noastra si sa-i dam bataie in continuare cu treaba! :D
DaniApis

Mesajde cristi_vidican » 19 Mar 2013, 21:51

Stați liniștiți, lucrurile se reglează pe parcurs. Dacă este populație în stupi, imediat cum dă polenul mai abundent, stupii recuperează.
Evident, unde e populație bună, nu sunt probleme, unde nu, dacă nu se fac unificări, adio salcâm.
Ce să mai zicem de rapiță?
Revin la teoria practicată de mine: stupi tari băgați în iarnă și nu sunt surprize, nici probleme în caz de vreme rea.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde DaniApis » 19 Mar 2013, 22:09

Domnule Cristi, in legatura cu unificarile daca am o familie cu matca batrana(3 ani) bine populata si una cu matca tanara(1an) slaba. Trebuie unificate? Adica omorata matca batrana si albina transvazata in familia cu matca tanara. Daca da cum procedati cu tuica? Astept raspuns :)
DaniApis

Mesajde Trantorul@ » 19 Mar 2013, 22:25

DaniApis scrie:Domnule Cristi, in legatura cu unificarile daca am o familie cu matca batrana(3 ani) bine populata si una cu matca tanara(1an) slaba. Trebuie unificate? Adica omorata matca batrana si albina transvazata in familia cu matca tanara. Daca da cum procedati cu tuica? Astept raspuns :)

Da, da ii buna tuica , mai ales ca iar vin temperatuei cu minus , se mai incalzesc si ele si poate scapa a doua tura de puiet larvar de la canibalism :lol: :lol: :lol: ( nu te supara glumeam si io)
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde talex » 19 Mar 2013, 22:26

azi am deschis si eu 4 stupi, aveam vreo 16-17 grade, dar apoi a inceput vantul si m-am oprit. 3 stupi aveau o rama jumate capacit si unul 2. ne-am plans ca iarna trecuta a fost grea, dar tin minte ca pe 25 martie 2012 cand am mers la un stupar sa cumpar albine acestea aduceau polen. degeaba a fost o iarna usoara, daca va tine vremea asa pana la mijlocul lui aprilie nu-i a bine.
talex

Mesajde italianu » 19 Mar 2013, 22:40

am vizitat si eu 3 roi si vre-o zece case azi,casele pline de miere,si cu puiet (in medie) pe trei rame (astea toate in case de lemn cu fund a.v.)
roiurile ,iernate in nuclee de polistiren ,cu fundul partial deschis cu plasa, unul cu puiet pe 6 rame(4 capacit+2 cu oua /larve),celelalte cu 4 rame de puiet.
toate iernate exclusiv pe rezerve de miere(ceea ce au gasit-o in seceta de anul trecut)+sirop de zahar(neinvertit)

numai bine! ;)
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde DaniApis » 19 Mar 2013, 22:42

Asta asa este anul trecut pe vremea aceasta aveam 20 de grade in termometre, a fost o primavara foarte buna si familiile s-au dezvoltat exceptional si pana acum s-au dezvoltat bine dar cu valul de frig care o sa vina nu prea le vad prea bine. O sa trecem peste hopul acesta si sper ca o sa fie ultima rabufnire a iernii.
DaniApis

Mesajde B-father » 19 Mar 2013, 22:48

astazi a fost o vijelie la mine care a durat 5 minute, deajuns insa sa imi darame 25 de familii
cand am ajuns dupa vre-o doua ore era jale cuiburi magazii si rame imprastiate peste tot
i-am adunat eu dar cred ca e cam gata cu cativa dintre ei.
A plouat in ei si cred ca puietul( destul de mult) a avut de suferit decisiv.
Aveti careva ceva sugestii ce as putea sa le fac ca sa evit eventuale complicatii rezultate de pe urma expunerii cuibului la intemperii?
B-father

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR