sammy scrie:BUNKA scrie:Cealalta colonie a fost organizata pe verticala iar asta pe orizontala sus in al doilea corp...incerc sa "ghicesc" cate ceva despre ele..
Se vede de unde am scos aia de trantor..
Eu prefer sa tin coloniile mici in corpul de sus. Din motive de microclimat.
Exista plusuri si minusuri la ambele variante...fiecare trebuie sa isi faca un stil propriu de lucru.
Cand din necesitate de spatiu mai dai un corp si tii albina doar sus..poti sa o bagi in roit...oricum tre sa muti ceva jos la un moment dat.
Daca rupi in doua cuibul ala si pui jumate sus jumate jos cum fac eu cu marginasele cu miere spre spatiul gol...ii satisfaci nevoia de spatiu, il debalansezi putin termic insa se redreseaza in maxim 2-3 zile cand iese puiet si imbraca "blana" spre zona cu spatiu...asa cum ati vazut in poze.
Toata lumea tre sa inteleaga totusi ca familiile de productie trebuie pregatite cu un sezon inainte, ele tre sa fie mari, sa aiba la dispozitie un nr mare de faguri minim 25 pt ca sa nu fie fortate sa cladeasca mult in
primavara.
Regula cu energia...nimic nu se pierde..totul se transforma..
Daca nu mai cladesc atat de mult, tot polenul si nectarul este folosit pt puiet, dezvoltarea merge mai repede...construim totusi in 30 zile 10 rame...ajungem cu familia la 36 rame cat trebuie pt o recolta buna de salcam