Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Condensul

Mesajde lucky5strike » 07 Feb 2014, 11:55

Bunkaa, da de ce sa dam blocul de urdinis de tot, facem bulevard pt soareci? :roll:

Cei cu fund si podisor clasic, fara site, aplicati metoda horn, lasati urdinis normal, cu reductor, un 0,8 x 10 cm. In schimb, in partea din fata sprijiniti podisorul pe doua bete de chibrit, sau aplicati cant in rama podisorului, in stil canadian, un 0,8 x 3 cm. Deasupra podisorului, se pune un material nu absorbant, ci filtrant, gen mocheta. Pt ca traim in Romanica, luati in considerare, in perspectiva, utilitatea sitei pe fund, macar partiale. Care sa poate fi si obturabila.

Cei cu fund antivarroa, faceti clopotul, sistem care personal nu prea-mi place. Nu-mi place pentru ca oriunde e vb de folie, e jale. Sau, blocati fundul complet si permiteti un pic de ventilare pe sus, oricum, mult mai putin ca la fundul plin, deoarece, sita av, atat cat am putut vedea eu, nu obtureaza etans fundul. Cel mai sigur esti insa pe tipul horn, cu peretii izolati. Adica exact ce fac canadienii, care mai si aplica vencinatatea coloniilor spre a-si mai imprumuta caldura, ca pe aia temperatura chiar ii obliga. La noi nu, hornul si familia de 7 intervale cu rezerve bune e suficient. Lazile de polistiren sunt de toata frumusetea la acest capitol, nu condenseaza un gram pe pereti. Dar cel mai tare condens l-am facut la o lada experimentala cu pereti de polistiren si la care am lasat podisor de lemn masiv, a condensat in draci pe podisor, atentie, puncte reci!

Reiau, repet, condensul va fi diminuat substantial, oferind conditii de primenire a aerului, ceea ce mult mai lejer se face in stil horn. Daca mai si tii in loc de 10 rame in lada, 7, 8 sau 9, e si mai bine. Si un pic de grija la posibile puncte termice.

Nu e greu, dar tine de ochi, documentatie, practica.
8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 07 Feb 2014, 12:05

Nu-s de specialitate, dar astea ar fi chestii de evaluat in caz de condens in lada:

- ventilatie slaba la horn (scapa aer putin sau deloc pe sus)
- lada noua (nelacuita de albina pe interior) sau nevopsita, crapata, care trage imediat apa pluviala, umiditatea, etc.
- cantitate mare de miere necapacita
- pereti reci, neizolati, puncte reci
- puiet in familie, rezerve putine langa ghem.
- rame nearmonioase in cuib (cu miere intercalate cu goale, rame noi cu rame mai vechi)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 07 Feb 2014, 12:06

Clopotul nu-mi place, nu folosesc, e mult mai riscant, daca nu ai etansat sus, ai curent in toata regula. :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde robert gua » 07 Feb 2014, 15:59

Ce parere aveti de placile fibrolemnoase folosite ca podisor pe timpul iernii?
Ar merge prinse intr-un chenar de lemn. Au rolul de a absorbi umiditatea, grosimi de 12 si 25 mm.
Cautati pe Google despre ele.isoplaac parca. Sunt si ieftine.
robert gua

Mesajde liviutzbogos » 07 Feb 2014, 16:20

lucky5strike scrie:Clopotul nu-mi place, nu folosesc, e mult mai riscant, daca nu ai etansat sus, ai curent in toata regula. :roll:

Pai si ce e atat de grau sa etansezi sus? Eu am lada de 12 rame, am pus folia peste cuib si am coborat-o dupa diafragma. Peste ea am pus ziare si podisorul care calca, preseaza si inchide etans. Mai am si capacul care vine direct peste podisor, deci mai preseaza si ala. plus ca albinele propolizeaza si lipesc folia de lada. La familiie mai slabute nu am deschis subarul de tot, la cea puternica am tot jonglat, cand a fost mai frig, l-am inchis jumatate, acum cum e cald e scos de tot.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde lucky5strike » 07 Feb 2014, 17:36

Scuza-ma, tie nu ti-e greu poate sa etansezi 40 de stupi, sau cati ai, dar cineva la 300 de familii nu cred ca-si permite luxul asta cu etansarea sau jonglarea.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nae » 07 Feb 2014, 21:25

lucky5strike scrie:Scuza-ma, tie nu ti-e greu poate sa etansezi 40 de stupi, sau cati ai, dar cineva la 300 de familii nu cred ca-si permite luxul asta cu etansarea sau jonglarea.

Asta e maxima . :lol:
Sanatate si alea -alea ...
nae

Mesajde liviutzbogos » 07 Feb 2014, 21:32

lucky5strike scrie:Scuza-ma, tie nu ti-e greu poate sa etansezi 40 de stupi, sau cati ai, dar cineva la 300 de familii nu cred ca-si permite luxul asta cu etansarea sau jonglarea.

Nu stiu, nu va contrazic. Dar ma gandesc ca, asa cum pui materiale la lazile cu fund plin, la fel poti pune si folie la cele cu fund av. Nu e la fel de usor?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde paul » 07 Feb 2014, 21:36

liviutzbogos scrie: La familiie mai slabute nu am deschis subarul de tot, la cea puternica am tot jonglat, cand a fost mai frig, l-am inchis jumatate, acum cum e cald e scos de tot.

Parerea mea ... de acum ar trebui inchise suberele ! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde lucky5strike » 07 Feb 2014, 21:45

Odata ce ai dat folia deoparte si ai pus turta deasupra ramelor, adio etansare, podisorul nu mai cade la fel.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde jenica67 » 07 Feb 2014, 23:19

Pai eu de cand am stupi, nu am podisoare facute, la stupii de 10 rame. Am doi de 12 rame la care am pus, ca cutia este pentru 4 roiuri, dar peste am si folie. Pe aia nu i-am deschis si nici nu ii deschid pana da caldura ca nu am de ce. Dar am capace drepte la interior, am intre placajele capacului polestiren de 20 mm si deasupra tabla. Acum se gaseste burete de pus sub parchet, cu folie de aluminiu pe o parte. Daca ai capace proaste, poti taia un dreptunghi cat stupul si pui peste folie. Eu nu am pus, ca nu am observat neetanseitati, dar vazand buretele, m-am gandit sa imi cumpar, daca va fi cazul. Pai daca pui turta peste rame, trebuie sa o laminezi sa incapa in spatui disponibil, sau iti faci o rama suplimentara. Eu mi-am facut si vreau sa pun o rama culcata peste rame, daca va fi cazul. Sper sa nu fie, ca am lasat la toti stupii mancare, mai mult decat necesar si la noi este cald, nu cred ca au de ce sa consume excesiv. Dar cred ca fiecare face, cum este obisnuit si a vazut ca iese mai bine din iarna.
jenica67

Mesajde cocos » 08 Feb 2014, 21:48

Salut, am citit printre randuri si ma gandeam daca pentru a inlatura condensul nu ar fi buna o cutie de de 5-10 cm inaltime care sa fie umpluta cu lana netoarsa, spalata etc pe post de pod(ca la casa) sau o bucata de pasla de lana groasa de 1-2 cm pe toata suprafata ramelor in loc de podisor, daca deja ati discutat solutia asta scuze ...
Cocos
cocos

Mesajde paul » 09 Feb 2014, 08:31

cocos scrie:Salut, am citit printre randuri si ma gandeam daca pentru a inlatura condensul nu ar fi buna o cutie de de 5-10 cm inaltime care sa fie umpluta cu lana netoarsa, spalata etc pe post de pod(ca la casa) sau o bucata de pasla de lana groasa de 1-2 cm pe toata suprafata ramelor in loc de podisor, daca deja ati discutat solutia asta scuze ...
Cocos

Cel mai bun e ... lutul cu paie printre randuri ! 8-) 8-) 8-)
Etanseizeaza bine si permite si circulatia vaporilor pe axa est-vest , lucru foarte important in dezvoltarea familiilor de albine ! :geek:
LE ... e buna si lana dar ai grija sa fie din aia nespalata ! Combate varooa si braula. Zice-se ca este si un stimulent pentru ponta matcii ! :ugeek:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jenica67 » 09 Feb 2014, 09:54

Lana, are o atractie deosebita pentru gaselnita. :lol:
jenica67

Mesajde nae » 09 Feb 2014, 11:25

cocos scrie:Salut, am citit printre randuri si ma gandeam daca pentru a inlatura condensul nu ar fi buna o cutie de de 5-10 cm inaltime care sa fie umpluta cu lana netoarsa, spalata etc pe post de pod(ca la casa) sau o bucata de pasla de lana groasa de 1-2 cm pe toata suprafata ramelor in loc de podisor, daca deja ati discutat solutia asta scuze ...
Cocos

E buna dar nu singura .
Daca jos(fund) ai urdinis + gaura (FAV) , daca distanta de la ''gaura'' pana la coaja ghemului e cat trebuie , ghemul ''bunicel'' , folie si peste lana/ziare/polistirene = e bine .
Daca lipseste o componenta jonglezi din subar = baga - scoate subarul in functie .. de ce ? , de priceperea ta nu necesitatile albinei .
nae

Mesajde MUSTA » 12 Iul 2014, 10:41

aceste laveta ajuta cumva,asezate peste rame, la absortia condensului? http://laveta.ro/produse/lavete-bumbac- ... u-40x30cm/
MUSTA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR