Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde kiloz » 02 Dec 2020, 22:21

FANI-FANI si din MER-E se poate face o palinca bună!!!

Mer-e în jos, îi prea mult de lucru cu el. Macar odata pe an tot trebuie sa storci, nici cum nu rezistă. Ce tot o lăudati, nu stiti nici unu slabiciunile. Macar câte una sa aud de la fiecare, sa vedem cât de bine o cunoasteti.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde kovacslg » 02 Dec 2020, 22:28

Am verticali 10 r + magazii de 1/2.

Chiar azi am vorbit cu un coleg daca anul acesta sa mi fac comanda la stupi MER sau dadant plus magazii. ( Cumpăr 25-35 de stupi/an)

Daca e sa trec la MER macar de acum încolo sa nu mai cumpăr corpuri dadant.
Însă decizia nu e ușoară.
De ex nu poți să vinzi familii. (Pe MER)
Sau mai greu oricum.

Însă dacă aveam MER in 2018, făceam cu 800 kg mai mult salcâm.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 03 Dec 2020, 00:03

kovacslg scrie:Am verticali 10 r + magazii de 1/2.

Chiar azi am vorbit cu un coleg daca anul acesta sa mi fac comanda la stupi MER sau dadant plus magazii. ( Cumpăr 25-35 de stupi/an)

Daca e sa trec la MER macar de acum încolo sa nu mai cumpăr corpuri dadant.
Însă decizia nu e ușoară.
De ex nu poți să vinzi familii. (Pe MER)
Sau mai greu oricum.

Însă dacă aveam MER in 2018, făceam cu 800 kg mai mult salcâm.
adica? ....se poate elabora ...sau e doar o propozitie lipsita de energie...
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 03 Dec 2020, 08:00

kovacslg scrie:De ex nu poți să vinzi familii. (Pe MER)
Sau mai greu oricum.

Am auzit acest argument de mai multe ori.
Personal, când am avut de vândut familii sau roi pe MER, nu am avut atâția cât mi s-a cerut.
În ultimii ani m-au căutat pentru vânzare oameni și din Moldova sau Constanța, dispuși să vină până în Bihor după stupi pe MER, doar să fie un număr care să justifice atâta amar de drum.

În perioada următoare va fi la mare căutare materialul biologic. Urmează iar niște ani cu fonduri UE și mereu stupii au fost gata să pună mâna pe banii Ieuropeni.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 03 Dec 2020, 08:02

ignatov andrei scrie:De aceea ati ramas, de atat amar de ani, la nivelul... "FANI MER"! :lol:

O să vin azi sau mâine cu o listă de avantaje ale MER-ului.
să știți că intre timp sunt mulți stupari care au virat spre MER.
Și cred că și acest fan club le-a dat un brânci la un moment dat.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde tiih » 03 Dec 2020, 09:29

kiloz scrie:FANI-FANI si din MER-E se poate face o palinca bună!!!

Mer-e în jos, îi prea mult de lucru cu el. Macar odata pe an tot trebuie sa storci, nici cum nu rezistă. Ce tot o lăudati, nu stiti nici unu slabiciunile. Macar câte una sa aud de la fiecare, sa vedem cât de bine o cunoasteti.

MER-ul ideal acum pe 3 decembrie ar trebui sa fie pe 3 corpuri.Corpul 3 sus, langa capac ,ar trebui sa aiba toate ramele capacite cu miere pana la ultima celula,corpul 2 ,ceva miere pe ramele laterale si restul albina,corpul 1 ceva pastura pe 1...3 rame si albina.....Asta inseamna minim 2,5 kg albina la iesirea din iarna ca sa poata asigura cu usurinta caldura necesara exploziei de puiet de la sfarsitul lui martie- aprilie,caldura necesara incalzirii puietului cand vin valuri de frig la mijloc de primavara....(nu ai posibilitatea restrangerii cuibului cu ajutorul diafragmei !)
.....
Datorita restrangerii bazei melifere de intretinere si a secetelor permanente din ultimii ani(care genereaza secretii de necar la jumatate si la baza melifera existenta deja)....mai mult de 1/3 din familiile de albine de pe teritoriu Romaniei,nu pot ajunge la puterea de 25000 albine inainte de iernare...decat in mod artificial(prin stimulari masive energetice si proteice sau...unificari...sau aberatii cu pontari a matcii in octombrie-noiembrei-decembrei :lol: )....
PS.
Si atunci decat sa zic ca vulpea ...ca strugurii sunt acri..zic, soiul Afuz Ali nu are ce cauta in jumatate de nord a tarii ca sa ma exprim mai plastic....(a se citi: fara o baza melifera BOGATA,care implica si menta printre alte flori din august-septembrie..mai rar ajungi la 25000 albine in vederea iernarii...
Acesta e principalul dezavantaj la MER si mai ales la ME dupa parerea mea...
tiih

Mesajde ignatov andrei » 03 Dec 2020, 10:39

cristi_vidican scrie:
ignatov andrei scrie:De aceea ati ramas, de atat amar de ani, la nivelul... "FANI MER"! :lol:

Lasand la o parte particularitatea MER-ului, corpuri mici si usor de manevrat, eu am afirmat de multe ori marele avantaj al iernarii pe ansamble de corpuri!
ignatov andrei

Mesajde kovacslg » 03 Dec 2020, 12:07

S ar putea să aveți dreptate și să fie cerere pt familii MER.
Putea fi și notorietatea, că ați avut comenzi...

Pt Dl Yuon... Rămâne miere in coroane peste puiet la dadant. (Și la mana din aug)
Sigur putem discuta cateva pagini cum se evita acest lucru, cu toate manoperele implicate.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 03 Dec 2020, 12:09

E o decizie între a forma resurse și manopere pe dadant, sau resurse și manopere schimbând sistemul pe MER.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 03 Dec 2020, 12:22

kovacslg scrie:S ar putea să aveți dreptate și să fie cerere pt familii MER.
Putea fi și notorietatea, că ați avut comenzi...

Pt Dl Yuon... Rămâne miere in coroane peste puiet la dadant. (Și la mana din aug)
Sigur putem discuta cateva pagini cum se evita acest lucru, cu toate manoperele implicate.
ca sa inteleg ...deci la MER extragi corpu 2 ?...adica ai puiet doar pe un corp (corpul 1)..??
yuonyuon

Mesajde Balian » 03 Dec 2020, 12:23

Am trecut pe MER de pe orizontale prin trepte.
Stupul orizontal era un sistem simplu. Lăzile mele erau pe 32 de rame concepută pentru o
familie de producție și una ajutătoare. Motivul pentru care am trecut pe verticală era
greutatea prea mare a stupului. Am avut un popas pe verticală cu rame egale 1/1. Asta
necesita lucrul cu ramă total și stoarcere în stupină. Nu rezistam să țin toată ziua rama de 3-4
kg în fața mea. Am modificat la cuib 1/1 și magazie 1/2. Era mult mai convenabil, cu handicapul
că nu reușeam să realizez ”cuib uscat”. Aveam coronițe în cuib. Vedeam că am putea stoarce
mai mult dacă pentru suprafața de 1/1 am putea lua decizie diferită jumătății de jos și cea de sus.
Și automat am ajuns la MER. Nu am avut nimic de pierdut am tăiat toate ramele în două.
(menționez că a tăia în două o ramă 1/1 nu rezultă două de 1/2. Noroc ca la mine rama era
adânc de 320mm care m-a ajutat f mult.)
Pentru mine asta este cel mai mare avantaj. Ce se spune că matca greu trece garnița între
corpuri nici nu se pune problema. Trece ca focul. Prima dată se tot extinde pe rama 1/2 (care
este chiar favorabil) după care se sparge și trece și pe celălalt corp)
Încercați și veți vedea! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 03 Dec 2020, 12:30

cristi_vidican scrie:

fara sa fiu rau....sa stiti ca la vremea lor...multi stupari au virat pe funduri Av...izolat matci..pungi cu apa...adapost ...si fel si fel de "capcane"
cu siguranta la "schimbarea pe MER" treburile sunt mai serioase...doar ca nu sunt evidentiate....topicul acesta nu a reusit sa arata adevarata valoare a MER ului
pana acum din ce vad MER ul este interesant si cu potential ...dar asta dupa ce invatam sa pregatim stupii pe iarna.....chestie care nu are legatura cu tipul lazii...
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 03 Dec 2020, 13:07

Avantajele le știm sau le putem intui, cei care avem magazii de 1/2, eventual și câteva familii pe MER.
Eu am 15 MER (nu țin o contabilitate perfecta, poate am scris 16 undeva...)

Din punctul meu de vedere
Avantaj incontestabil la stors. Transport, manipulare, centrifugare, control asupra ce vrem sa luăm ca miere din familie.

Formare de roiuri. Flexibilitate sporita, ușor de format, manipulat, transportat, ajutat rama cu miere, cu puiet, cu albina - utilizând gratia han. control asupra mărimii roiului format ( un roi mic pe 5 rame de 1/2 se comporta mai bine decât unul pe 2-3 rame dadant - forma cuibului etc)
kovacslg

Mesajde kiloz » 03 Dec 2020, 13:26

Dezavantaje domnilor, dezavantaje !!!
Cu ceva neuroni în actiune.
Pe tema investitie, necesaruri,manipulare. Când te gândesti ca iti trebuie sa manipulez rame cu numar duble fata de alte sisteme.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde kovacslg » 03 Dec 2020, 13:34

Fata de alte sisteme... La care va referiți?
kovacslg

Mesajde Balian » 03 Dec 2020, 13:45

Greșit să se înțeleagă că am critica orice alt sistem. Cine a încercat, (accentuez încercat!)
poate avea, cu suport de argumente o părere despre MER. Părerea a cineva cine nici nu a
încercat ce valoare poate să aibă? Vă rog! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR