Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde gica.mosu » 19 Ian 2017, 17:16

kovacslg scrie:Titlul topicului e cumva: TOP APICULTORI FARA PIERDERI IN CONDITII DE IARNA GREA ??
Asa pare.

Titlul este insa '''bilant pierderi (mortalitati) in mijlocul iernii''
Ce vad ca si postari in ultimile zile este paralel cu realitatea generala. (nu contest insa cele relatate)
Nu reflecta DELOC starea generala a f de albine, conditiile de iernare si nici procentul de pierderi pana acum!!

Totusi... am avut un an slabut 2016, si in multe zone 2 luni fara zbor.

Numai cativa ne-am uitat prin stupi dupa valul de frig ce a trecut?

Daaaa,pai eu ce sa mai intaleg(din ce-ai scris mai suuuus) tu si Hunbee...ce doriti de fapt :?: cand am relatat in N MS ca ala a pierdut 25 fam alalaltul din 12 are doar doooi :mrgreen: s-au ca altul din 100 de fam nu mai are nimic :mrgreen: ati strigat ca da,"barosanii"relateaza=spun de la altii,... de ei nimic :oops: P.S-azi am fost in stupina sa -i arat-dau model de stup-GM la un apicultor incepator,si... am deschis la intamplare 2 stupi...paaai da, e toot in regula conform graficului(am,si trec ca si altii prin aceiasi iarna grea) daaar, cum spuneau=scrieau si "barosanii" in MS anterioare,am facut ceee, cum si cand trebuiea...acuuuum stau linistit si ma ocup de "vecina" si de"ghita" din camara :P mai fac ceva rame...Caaat despre starea generala a" NATIUNII" e jali ff mare dorim=vrem toti un zb de curatire pt albine- stupi cat mai degraba posibil,... si ..."condamnarea tuturor vinovatiloor=o lege corecta data si respectata "......Iernare usoara tuuuturor=G.M...
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde cucubau » 19 Ian 2017, 18:45

kovacslg scrie:Titlul topicului e cumva: TOP APICULTORI FARA PIERDERI IN CONDITII DE IARNA GREA ??
Asa pare.

La nivel de tara in aceasta iarna se va atinge recordul in ce-a ce priveste mortalitatea familiilor de albine . Sunt foarte multi stupari ce au vrut sa se inbogateasca peste noapte si timpurile le-au fost potrivnice. Ei sunt marii perdanti la acest capitol .
Mai exista o categorie de perdanti : sunt naivii cei care nu au tinut cont de afectiunile albinelor si au pus tot raul din apicultura pe seama paduchilor si a deficientelor genetice.
Precum spune si GM , cei ce si-au facut treaba la timp si asa cum era normal nu au de ce sa-si faca probleme.
........
cucubau

Mesajde filip » 19 Ian 2017, 19:59

Multi s-au imbatat cu apa rece,adica daca iarna trecuta a fost blanda si in Decembrie a fost +21 grade-iarna asta a fost cu-21 grade.
daca in Decembrie 2015 albina zbura si nu era o problema turta -in Decembrie 2016 nu a mai fost la fel.
Luna ianuarie 2017 e o luna fara zbor in majoritatea zonelor din tara.
Cine nu a inteles ca albina trebuie sa stea in repaus total,vine si factura de plata.
La fel si cei care au albine neaclimatizate (albina si regina ce nu percepe iarna).
filip

Mesajde ignatov andrei » 19 Ian 2017, 20:16

Cine spune ca a facut toate cum trebuie si la timpul lor, dar isi doreste neaparat un zbor de curatire (desi nu s-au implinit 3 luni de la ultimul zbor), pai acela nu stie ce inseamna sa faci cum trebuie si la timpul lor!

Asa este, filip, si apa rece imbata si chiar imbata rau, ca nu te mai trezesti decat cand e prea tarziu!
ignatov andrei

Mesajde filip » 19 Ian 2017, 20:26

ignatov andrei scrie:Cine spune ca a facut toate cum trebuie si la timpul lor, dar isi doreste neaparat un zbor de curatire (desi nu s-au implinit 3 luni de la ultimul zbor), pai acela nu stie ce inseamna sa faci cum trebuie si la timpul lor!

Asa este, filip, si apa rece imbata si chiar imbata rau, ca nu te mai trezesti decat cand e prea tarziu!

Una e sa-ti doresti o fereastra de zbor pentru binele albinelor stiind ca ai facut totul pentru ca ALBINA sa fie in REPAUS TOTAL.
Si alta e sa stai cu MORCOVUL ca ai dat turte in Decembrie ,ba chiar turte proteice.Unii stupi au papat 3-4 kg de turte.
Cam care e uzura unei albine aflate in repaus total si alta care a procesat 3-4 Kg turta?
Care e gradul de incarcare intestinala a unei albine aflate in repaus total si alta care a fost activa 2 luni de iarna fara zbor?
filip

Mesajde Hunbee » 19 Ian 2017, 20:45

Kovacs. E inca juma de ianuarie. Nu prea se pica inca acum. Eventual roi, "familii" pe 2 rame, boli acumulate din iulie, etc. Pierderile incep cand apare ponta si vine iara geru'. Atunci sa te tii.
Si la mine ce era pe 3 rame, e dus.
Hunbee

Mesajde gica.mosu » 19 Ian 2017, 21:35

...Filip,ai dreptateee,ff corect ce spui,mi-ai luat "ms din taste :P "...asta voiam sa scriu...dar,si I A are( la multi ani Andrei).....(3 luni e cam muuult de la ultimul control-organizare cuib s-au zb de curatire ,tot vreme dicteaza :shock: )..de ce :idea: ....spuneam in MS mele ce si cum fac=pun "pampersi" dupa 1 dec in functie de vreme,si tot atunci verific si prezenta matcii dupa ultimul tratament(in lipsa de puiet) dar, fac si ultima reorganizare-egalare intre "bogati" si"saraci" si dupa aia daca mai au s-au nu zb de curatire i-mi este indiferent=ma dare la"basca" de ce iarna va fii :P pt ca eu"barosanul" am luat= facut ce si cum tb ca la"ABECEDAAAR"=carte (ca am facut bini s-au rau vad pi urmaaa,cand numar=primaveraa)...:idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde kovacslg » 19 Ian 2017, 23:06

Pierderi au fost incepand din toamna si cred ca sunt si acum.

Daca se considera ca orice pierdere provine din lenea apicultorului, nu-i de mirare ca cine are pierderi / probleme nu prea scrie pe forum.

Asa ca acest topic, care ar putea reflecta o imagine relativ reala a iernarii in Ro, se va rezuma la doar cateva postari in care totul e in regula.

Pe de alta parte modul de lucru care implica 10-15 tratamente cu amitraz si altele, ceva antibiotic urmat de 10 kg de sirop de completare, utilizat sistematic in fiecare an, asigura intr-adevar trecerea iernii aproape in orice conditii, dar ele au si efecte negative....

Eu incerc sa limitez utilizarea excesiva a amitrazului si a siropului acceptand riscuri, care se materializeaza in unii ani.
Incerc sa produc o miere de mana fb, acceptand si aici riscurile de rigoare. Alternativa unui cules la fs, urmat de un dopaj cu sirop m-ar scuti de multe probleme, sunt sigur.
Foarte simplist, unii considera ca TOTI cei care nu au ''furajat'' albinele destul, sunt ori lenesi ori zgarciti, in conditiile in care iernarea preponderent pe miere costa de 3-4 ori mai mult, asigurarea rezervelor pe ramele de iernare (descapaciri dupa diafragma a ramelor din rezerva, alegerea si eliminarea ramelor preponderent cu mana, sau cu putina miere, necesita manopera mai multa decat o completare unitara si masiva a rezervelor cu sirop.
Iarasi, cei care nu dau cel putin 10 fumuri / familie sunt si ei TOTI lenesi sau zgarciti, desi prin riscurile asumate, pierd cateodata efective, costand apicultorul de zeci de ori mai mult decat cateva cutii de varachet, iar gestionarea unor astfel de situatii necesita manopera mai multa decat aplicarea catorva fumigatii cu amitraz (cancerigen de altfel).

Apropo... ne laudam ca vindem miere adevarata... naturala, dar introducem in stup, intre culesuri, pesticide identice cu cele folosite in agricultura plus alte derivate de petrol, excipienti si substante complementare substantelor active din tratamente.
Adevarat...varroa e o problema f mare si foarte complexa. E o utopie si naivitate sa credem ca putem gestiona varroa simplu, aplicand multe, multe tratamente.... creand rezistenta, albina afectata, miere compromisa.
Cred ca trebuie gasit un echilibru intre nr tratamente, cantitatea de sirop administrat, pe de o parte, si asigurarea vitalitati, vigorii pt majoritatea efectivului, pe de alta parte.

Ar fi interesant o discutie mai articulata legat de iernare, de pierderi in diferite conditii de intretinere.
Siguranta iernarii cu mixul clasic e deja notorietate. tratamente multe, completari cu sirop, eventual antibiotic.

Respecte,
kovacslg

Mesajde kovacslg » 19 Ian 2017, 23:33

gica.mosu scrie:
Asa pare.

Ce vad ca si postari in ultimile zile este paralel cu realitatea generala. (nu contest insa cele relatate)
Nu reflecta DELOC starea generala a f de albine, conditiile de iernare si nici procentul de pierderi pana acum!!

Totusi... am avut un an slabut 2016, si in multe zone 2 luni fara zbor.

Numai cativa ne-am uitat prin stupi dupa valul de frig ce a trecut?

Daaaa,pai eu ce sa mai intaleg(din ce-ai scris mai suuuus) tu si Hunbee...ce doriti de fapt :?: cand am relatat in N MS ca ala a pierdut 25 fam alalaltul din 12 are doar doooi :mrgreen: s-au ca altul din 100 de fam nu mai are nimic :mrgreen: ati strigat ca da,"barosanii"relateaza=spun de la altii,... de ei nimic :oops: P.S-azi am fost in stupina sa -i arat-dau model de stup-GM la un apicultor incepator,si... am deschis la intamplare 2 stupi...paaai da, e toot in regula conform graficului(am,si trec ca si altii prin aceiasi iarna grea) daaar, cum spuneau=scrieau si "barosanii" in MS anterioare,am facut ceee, cum si cand trebuiea...acuuuum stau linistit si ma ocup de "vecina" si de"ghita" din camara :P mai fac ceva rame...Caaat despre starea generala a" NATIUNII" e jali ff mare dorim=vrem toti un zb de curatire pt albine- stupi cat mai degraba posibil,... si ..."condamnarea tuturor vinovatiloor=o lege corecta data si respectata "......Iernare usoara tuuuturor=G.M...

Dl Gica, nu intelegeti.... citez ''din ce-ai scris... tu si Hunbee''' Cred ca am formulat clar, asa ca nu ma repet.
Postari putine, pe un topic de actualitate.

Ar fi mai util sa relatam fiecare situatiile proprii.
Sa nu-i catalogam pe cei care au pierderi ca fiind obligatoriu lenesi , zgarciti, sau necititi.
Altfel, acest topic va contine doar 5-6 relatari de perfectiune si multe povesti ale vecinilor conoscutilor care au pierderi in stupine.

Si poate ca situatia fericita se datoreaza.... unui zbor avut in decembrie....
kovacslg

Mesajde akmm » 20 Ian 2017, 10:58

ignatov andrei scrie:Cine spune ca a facut toate cum trebuie si la timpul lor, dar isi doreste neaparat un zbor de curatire (desi nu s-au implinit 3 luni de la ultimul zbor), pai acela nu stie ce inseamna sa faci cum trebuie si la timpul lor!

Mai bine dotam stupii cu hartie igienica.De stupar, ce sa mai zicem, ii trebuie apa calda...
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde asd5 » 20 Ian 2017, 11:02

Iarna asta va face cu adevarat selectie insa nu o sa vezi pe internet statistici veci pururi. Omului in necaz nu ii mai arde de chestii de astea. Eu am pierdut practic toata stupina (20). Cred ca ies in primavara cu 2.
Ce ma bucur din toata patania asta e ca am scapat de o "pacaneala" nesanatoasa din creier(unii o numesc hobby :lol:). De aici incolo o sa tratez totul la rece.
asd5

Mesajde filip » 20 Ian 2017, 11:10

asd5 scrie:Iarna asta va face cu adevarat selectie insa nu o sa vezi pe internet statistici veci pururi. Omului in necaz nu ii mai arde de chestii de astea. Eu am pierdut practic toata stupina (20). Cred ca ies in primavara cu 2.
Ce ma bucur din toata patania asta e ca am scapat de o "pacaneala" nesanatoasa din creier(unii o numesc hobby :lol:). De aici incolo o sa tratez totul la rece.

Apicultura are multe necunoscute,nu totul depinde de apicultor.
In 2010 am avut si eu pierderi insemnate pe o vatra de stupina in schimb pe 3 nu am avut nicio pierdere.
Aceleasi tratamente ,aceiasi zona ...................
Am strans din dinti si am mers mai departe.
Uneori cu toata experienta exista si surprize.
filip

Mesajde kovacslg » 20 Ian 2017, 12:01

Peste o saptamana si ceva se prognozeaza o incalzire usoara.

Asta prin 01 febr -, deci 2 luni si 10 zile fara zbor la mine.

Oricum 23 nov, era ultima zi care permitea albinelor sa iasa, dar practic nu era un zbor de curatire, fiindca albinele nu aveau motive....
S-ar putea ca perioada fara zbor sa fi inceput mai devreme cu o saptamana doua, tin minte ca prima parte a lunii noiembrie era cu vreme urata. Deci aproape trei luni.

80 % sunt inca fara turte, dar am pierdut cativa care au ramas fara hrana (roi). Problema o face mana, care a ramas in ramele de cuib.
Trebuia scos...usor de zis, mai greu de facut. Ramele din mijloc care contineau cea mai mare cant de mana, erau si cele care in august aveau puiet.
Ramele marginase, care puteau fi stoarse (2) aveau poliflora, coroanele pe ele formandu-se in iunie si inceput de iulie.
Ramele din cuib (8) pe timpul poliflorei aveau puiet pana la speteza, mierea era in magazii, si exact cand incepea mana atunci au inceput albinele sa faca coroanele si jos. Ele contin poliflora doar in colturi...

Pe mine m-ar ajuta enorm un zbor.
kovacslg

Mesajde ignatov andrei » 20 Ian 2017, 13:09

kovacslg scrie:
Pe mine m-ar ajuta enorm un zbor.

Zboara, tata, cine te opreste...?!? :lol:

Nu-ti fa griji...
ignatov andrei

Mesajde kovacslg » 20 Ian 2017, 13:41

Asa hai la mistocareala...

M-am referit la albine, dar o iau ca o gluma neinspirata si jignitoare.
Poate nu am fost explicit, poate am relatat neclar, poate v-a deranjat ca am scris prea mult, dar asta se poate comunica intr-un mod omenesc nu asa cum ati facut-o.
In orice caz, am incercat sa descriu situatia stupinei pe un topic relevant. Am alocat timp, am descris cum am putut mai bine.
Nu stiu cu ce am putut provoca aceasta remarca din partea dvs.
kovacslg

Mesajde ignatov andrei » 20 Ian 2017, 14:38

kovacslg scrie:M-am referit la albine, dar o iau ca o gluma

Asa te vreau, taica!
Expui o situatie reala, unii nu vor sa intre pe aceeasi unda cu tine, asta e...
Am glumit, ce sa mai fac...?!?
Imi tai nasul, sau mi-l tai...?!? :lol:
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR