Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 03 Dec 2020, 22:49

kovacslg scrie:2008 salcâm.

Cules intens la salcâm 1, cu mic cu mare au blocat.
Puteai sa pui 5 magazii, la acel cules au blocat ramele din cuib.
Eram acolo cu 124 de familii, am avut de toate...

Dacă aveam MER mai scoteam o magazie.
Și acum in lipsa asta de salcâm chiar daca era mai închisă o dadeam

Probabil fiind destul de devreme, familiile nu erau foarte dezvoltate si nu au reusit sa verticalizeze mierea la timp si culesul fiind intens au reusit sa blocheze cuibul.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 03 Dec 2020, 23:02

Referitor la ramele cu polen in cuib, acest lucru se intalneste de obicei daca regina are o problema. Cu multi ani in urma am cumparat niste regine de la aca Bucuresti. Fiind aduse dintr-o zona cu deficit de polen si eu avand polen suficient in zona, mereu imi blocau 1-2 rame din cuib cu polen.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde cristi_vidican » 03 Dec 2020, 23:05

5rame scrie:Cred ca domnul Vidican a spus, daca nu te descurci pe dadant nu te apuca de MER, daca gresesc va rog sa ma corectati.

Da, îmi amintesc că am spus cândva asta, dar am uita de vorba asta.
Ea rămâne valabilă. Nu că MER-ul ar fi următorul nivel, deși eu așa l-am considerat, ci m-am adresat celor care credeau că dacă trec pe MER pot suplini lipsa de cunoștințe apicole.

MER-ul presupune prin natura lui o abordare în sistem intensiv, mai cu corpul, nu cu rama.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kovacslg » 03 Dec 2020, 23:32

In 2018 familiile la salcâm erau dezvoltate în mod normal.
Au verticalizat, dar fără excepție au blocat și jos.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 03 Dec 2020, 23:38

kovacslg scrie:In 2018 familiile la salcâm erau dezvoltate în mod normal.
Au verticalizat, dar fără excepție au blocat și jos.
dupa parerea voastra ..care ar fi explicatia?
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 04 Dec 2020, 00:20

Probabil culesul era foarte intens si era nevoie de inca un cat pus la timp intre cuib si catul de deasupra.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde stefanmadalin » 04 Dec 2020, 00:56

Rama unica am inteles, dar banuiesc ca nu pui mierea de salcam in rame negre ca nu ti-o mai cumpara nimeni.
Deci o diferentiere tot este intre ele.
stefanmadalin

Mesajde cristi_vidican » 04 Dec 2020, 07:12

stefanmadalin scrie:Rama unica am inteles, dar banuiesc ca nu pui mierea de salcam in rame negre ca nu ti-o mai cumpara nimeni.
Deci o diferentiere tot este intre ele.

Se întâmplă să mai ai rame negre printre ramele pentru miere, dar eu fac așa...
La fiecare extras, separ ramele negre de cele albe.
Toamna, topesc tot ce a crescut vreodată puiet, chiar și dacă a fost doar o tură.

Ramele negre colorează salcâmul, dar nu foarte mult.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde tiih » 04 Dec 2020, 08:58

cristi_vidican scrie:

Chiar si ramele galbene obtinute la FS si in care nu s-a crescut puiet ,coloreaza mierea de salcam.....
Pentru clientii pretentiosi si pentru poze cu borcane cu miere de salcam prin care se distinge valoarea monedei aflata in partea cealalta a borcanului...extrag miere de salcam din ramele puse la cladit in timpul culesului de salcam.....
Stiu ....e multa migala....dar o asemenea miere naturala e incolora,nu cristalizeaza ani de zile,contine peste 95% miere de salcam(conform indicelui polenic)...si se vinde acum ..cu peste 50 lei kg.....!
tiih

Mesajde tiih » 04 Dec 2020, 09:13

[
jonny_it scrie:
Asa cum la fotbal conteaza golurile si nu ocaziile asa si in apicultura, a produs cineva din cei activi aici anul acesta mai mult de 15 tone de miere, sau echivalentul in produse apicole(polen, propolis, laptisor de matca, venin, apilarnil, regine, roi, familii)?

[/quote]

Buna intrebare... cred ca in ce priveste mierea ,nu a produs cineva nici mai mult de jumatate din alea 15 tone....15:2 sau chiar 15:3.......15:4 !!!!.Ba la unii daca nu erau "siroapele" le mureau albinele de foame in plina vara. :!: .....
In echivalent matci...alta e situatia :lol:
tiih

Mesajde kovacslg » 04 Dec 2020, 09:54

Dl Yuon
Probabil o magazie pusă la timp rezolva multe.
Să privim în context. Era s1 la 240 km de stupina.
Resursele nu ți sunt la îndemâna ca acasă.

Am 2 cunoscuti la "salcâm" care utilizează numai rame negre in magazii. Rame 1/1 reforma, tăiate în două.
Mierea iese perfect alba, sau perfect identic cu al meu.
Eu cred că salcâmul e colorat de poliflora din ramele negre de cuib.
Incercati cu 2-3 familii...poate greșesc.

L as întrebă pe Dl Vidican, de ce nu reutilizează ramele cu o generație de puiet in cuib, înlocuind rame negre, care chiar ar fi de reformă?

Gestionarea fluxului de rame in cuib, care la dadant se rezuma la 10 rame, pare mai complicat la MER.
Si la cele 10 rame dadant e o migala, ca cele mai negre 4 rame sa fie poziționate astfel încât să le poți elimina.
La mer sunt 20 de rame, 8 trebuiesc înlocuite, care reprezintă aproape o magazie.
Daca elimini cumva un corp întreg, acolo sacrifici și rame cu 3-5 generații de puiet, iar în celălalt îți rămân SI negre numai bune de topit.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 04 Dec 2020, 10:22

tiih scrie:
cristi_vidican scrie:

Chiar si ramele galbene obtinute la FS si in care nu s-a crescut puiet ,coloreaza mierea de salcam.....
Pentru clientii pretentiosi si pentru poze cu borcane cu miere de salcam prin care se distinge valoarea monedei aflata in partea cealalta a borcanului...extrag miere de salcam din ramele puse la cladit in timpul culesului de salcam.....
Stiu ....e multa migala....dar o asemenea miere naturala e incolora,nu cristalizeaza ani de zile,contine peste 95% miere de salcam(conform indicelui polenic)...si se vinde acum ..cu peste 50 lei kg.....!
are lumea la barlad 50 de lei??...hai sa fim seriosi...
am o multime de prieteni-clienti.. ...mi ar fi rusine sa cer asa pret....
adica mai mult ca sigur nu ar mai fi nici prieteni si nici clienti ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 04 Dec 2020, 10:27

Oricât de neagră ar fi un fagure, după 2 ani de folosință exclusiv în magazie fără puiet, scoate miere de salcâm ca unu nou.
Încercați și veți vedea.
E altceva că nu este indicat.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 04 Dec 2020, 10:30

Balian scrie:Oricât de neagră ar fi un fagure, după 2 ani de folosință exclusiv în magazie fără puiet, scoate miere de salcâm ca unu nou.
Încercați și veți vedea.
E altceva că nu este indicat.
nustiu daca a facut cineva testu ..sa zicem un stup integral cu rame negre si altu cu rame noi ....
iar la extas sa faca o comparatie....
apoi putem spune ca ramele negre inegreste salcamul ...cea ce eu nu prea cred
yuonyuon

Mesajde Balian » 04 Dec 2020, 11:02

yuonyuon scrie:....nustiu daca a facut cineva testu ..sa zicem un stup integral cu rame negre si altu cu rame noi ....
iar la extas sa faca o comparatie....
apoi putem spune ca ramele negre inegreste salcamul ...cea ce eu nu prea cred

Am făcut acest test fără să vreau. Când eram în trecere. Nu am avut suficiente rame pentru
magazii și am ținut ramele mai mult timp în uz. Simțitor mai închisă am avut toate sortimentele
de miere. După un timp cu tot aceeași rame care foloseam numai în magazii începea să
deschidă culoarea. De când schimb ramele normal cum vreau eu și mai deschisă e culoarea.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde tiih » 04 Dec 2020, 11:04

yuonyuon scrie:
tiih scrie:
cristi_vidican scrie:

are lumea la barlad 50 de lei??...hai sa fim seriosi...
am o multime de prieteni-clienti.. ...mi ar fi rusine sa cer asa pret....
adica mai mult ca sigur nu ar mai fi nici prieteni si nici clienti ...

Vino in Barlad...magazine renumite vinde miere de salcam in borcanele frumos etichetate cu 199 lei borcanul de 350 grame....cam 54 lei kg...cei drept alba, de la o firma din tara...Nu dau nume de magazin si firma......si nici nu am certitudinea ca e salcam cel putin 90 %....Mai intereseaza-te pe fb si la unelele emisiuni de pe Pro tv despre falsificarea mierii de salcam.....
Eu daca as mai avea as da-o lejer cu 40 lei acum...cu 50 daca nu se face la anul.....
Ideea de baza este sa nu iti fie rusine....daca ai miere de calitate...rusine e sa vinzi o miere falsa,contrafacuta,cu prea multa rapita sau glades ,ca si aia e miere alba,contaminata cu fel si fel de medicamente si substante rezultate din prea multe tratamente facute paduchelui,nosemei... ......etc...etc
tiih

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR