Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde yuonyuon » 18 Dec 2020, 20:25

1 distrugerea arealului...
2 chimizarea

3 si incalzirea globala ca efect al poluari ..sazicem +1-2 grade......
cu ce afecteaza incalzirea globala viata albinelor?......albine avem si la tropice adica unde este ma cald decaty la noi....Atentie!!! ..incalzirea globala este si un motiv foarte bine promovat...pentru ca se taxeaza imens in numele ei

la punctu 1 si 2 acolo e gravitatea.....

jonny daca zici ca sa inventat hibridizarea din cauza incalzirii globale si a cresterii productivitati pe mine deja ma doare capu...defapt sa implementat pentru a creea dependenta totala......si ca aia in europa is destepti foc...(sunt toba de europa) ...cand in realitate is deconactati total de la natura...si habarnau de viata lor...
noi ca romani suntem printre singurele tari ce mai au libertatea si legatura cu natura in mod direct si aproape normal ....numa ca nu ne dam seama pana nu ramanem fara (in curand) pentru ca nu apreciem nimic ce e al nostru ...

la capitolul hibrizi nu sunt deacord ..din 3 motive...
1 nu aduce nimic in plus fata de rasa autohtona(nu ne referim la corcituri)
2devii dependent de furnizor(asta e si interesu) cea ce o sa fie grav pe termen lung
3distrugerea speciilor originale...asta e si scopul

4....asta de la mine...necesita ingrijire in plus....ca sa nu mai vb in agricultura /legumicultura unde sa dus totu pe apa asambetei
si am avut experiente foarte proaste cu hibrizi

dar daca noua epoca va fi dictata de hibridizare, chimizare si mecanizare ......atunci asa va fi ......natura nu cunoaste bine sau rau...

si imicer scuze lui domnu tiih daca l am suparat ...eu nu sunt deacord cu perceptiile/metodele sale....cu oamenii nu am nimic.oameni suntem toti ...sanatate...!!!
consider ca v am plictisit destul ...mai iau o pauza.. :lol:
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 18 Dec 2020, 22:19

yuonyuon scrie:1 distrugerea arealului...
2 chimizarea

3 si incalzirea globala ca efect al poluari ..sazicem +1-2 grade......
cu ce afecteaza incalzirea globala viata albinelor?......albine avem si la tropice adica unde este ma cald decaty la noi....Atentie!!! ..incalzirea globala este si un motiv foarte bine promovat...pentru ca se taxeaza imens in numele ei

la punctu 1 si 2 acolo e gravitatea.....

jonny daca zici ca sa inventat hibridizarea din cauza incalzirii globale si a cresterii productivitati pe mine deja ma doare capu...defapt sa implementat pentru a creea dependenta totala......si ca aia in europa is destepti foc...(sunt toba de europa) ...cand in realitate is deconactati total de la natura...si habarnau de viata lor...
noi ca romani suntem printre singurele tari ce mai au libertatea si legatura cu natura in mod direct si aproape normal ....numa ca nu ne dam seama pana nu ramanem fara (in curand) pentru ca nu apreciem nimic ce e al nostru ...

la capitolul hibrizi nu sunt deacord ..din 3 motive...
1 nu aduce nimic in plus fata de rasa autohtona(nu ne referim la corcituri)
2devii dependent de furnizor(asta e si interesu) cea ce o sa fie grav pe termen lung
3distrugerea speciilor originale...asta e si scopul

4....asta de la mine...necesita ingrijire in plus....ca sa nu mai vb in agricultura /legumicultura unde sa dus totu pe apa asambetei
si am avut experiente foarte proaste cu hibrizi

dar daca noua epoca va fi dictata de hibridizare, chimizare si mecanizare ......atunci asa va fi ......natura nu cunoaste bine sau rau...

si imicer scuze lui domnu tiih daca l am suparat ...eu nu sunt deacord cu perceptiile/metodele sale....cu oamenii nu am nimic.oameni suntem toti ...sanatate...!!!
consider ca v am plictisit destul ...mai iau o pauza.. :lol:

Nu ne-ati plictisit deloc, suntem aici sa discutam.

Schimbarile si efectele sunt mult mai grave si le-am simtit cel mai recent in vara care tocmai a trecut dar si in ultimii 5-10 ani. Fenomenul o sa fie si mai amplificat pe viitor.
Hibrizii nu au aparut de ieri si in general nu aparut din cauza climei, dar sa zicem ca probabil au ajuns la nivelul actual si cu ajutorul schimbarilor climatice. Una este sa ai un hibrid de porumb care rezista la majoritatea bolilor si una este sa ai un soi de porumb care trebuie tratat de 5 ori.

Cat despre aprecierea a ce avem sa stiti ca apreciez orice rasa, am si cateva carpatine pe care incerc sa le imbunatatesc, poate vreodata o sa trec totul pe carpatina. Este o rasa foarte buna, as zice chiar superioara carnica, tocmai prin incrucisarea cu rasele de prin vecini(caucaziana, rodopica si nu numai). Chiar daca unii spun ca este o ecotip de carnica eu nu sunt de aceeasi parere, sub microscop indicele cubital, indicele tarsian si transgresiunea discoidala la carpatina sunt mai apropiate de caucaziana decat de carnica. Toate studiile sunt publice si sunt facute de cercetatorii lu' peste si stim si cine a platit.
Pentru necunoascatori: au comparat dacia(carpatina) cu un tractor(carnica) si au ajuns la concluzia ca seamana(ambele au 4 roti, motor, etc), totusi nu au mai comparat si cu o lada(caucaziana) de dupa 2000. Caucaziana este rasa care a suferit cele mai mari modificari in ultimii zeci de ani. Indicii de mai sus si alte aspecte nu se mai aseamana cu ce este scris in carti(gasiti info pe internet).

Cat despre hibrizi: stiti cum s-au format in mod natural rase noi de albine? Stiti cum o rasa se adapteaza la anumite probleme(Ex: boli, pradatori, etc)? Trantorii pot ajunge la distante destul de mari.

Noi purtam discutii despre rase si etc dar probabil 90% din crescatorii de regine din Romania nu stiu sa creasca o regina de calitate. Pana la urma si cu cea mai proasta genetica daca este insotita de o crestere corecta posibil sa fie peste unele regine care au costat multi bani.

Pentru a avea o regina de calitate avem nevoie de 3 lucruri: genetica, crestere corecta si imperechere. Primele 2 pot fi controlate destul de bine de apicultor, ultima doar partial. Daca toate cele 3 aspecte nu sunt indeplinite concomitent nu o sa avem rezultate bune.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 18 Dec 2020, 23:38

jonny_it scrie:Nu ne-ati plictisit deloc, suntem aici sa discutam.

Cat despre hibrizi: stiti cum s-au format in mod natural rase noi de albine? Stiti cum o rasa se adapteaza la anumite probleme(Ex: boli, pradatori, etc)? Trantorii pot ajunge la distante destul de mari.

hibridizarile in general ajung religve....in proportie de 99.99999....%

in realitate defap la baza albinei carpatine si cea caucaziene e vorba de stramos comun...deci nu au nici o treaba cu hibridizarile....

la orce generatie noua (a unei rase)apare o paleta de variante diferite(mutatii) si mereu cele care se descurca mai bine merg in "finala"....odata ce albinele si au marit arealul ...automat avem factori climatici diferiti la care albinele sau adapta diferit......deci rasele sunt FOARTE BINE slefuite fiecare pe zona de provenienta...

in felul acesta diferentele au ajuns prea mari ...deci sau format rase/subspecii/s.a.m.d.p.... diferite...
diferentele au ajuns destul de mari incat nu se mai pot inmultii intre ele...sau apar hibrizii ce nu au rata de succes..

Noi purtam discutii despre rase si etc dar probabil 90% din crescatorii de regine din Romania nu stiu sa creasca o regina de calitate. Pana la urma si cu cea mai proasta genetica daca este insotita de o crestere corecta posibil sa fie peste unele regine care au costat multi bani.

Pentru a avea o regina de calitate avem nevoie de 3 lucruri: genetica, crestere corecta si imperechere. Primele 2 pot fi controlate destul de bine de apicultor, ultima doar partial. Daca toate cele 3 aspecte nu sunt indeplinite concomitent nu o sa avem rezultate bune.

1000% deacord .......stiti cum e ADEVARU e urat si are multe craci ...deaceia nu il inghite nimeni...
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 19 Dec 2020, 00:24

Avem o gradina cu pomi ai bunicilor, in care avem soiuri vechi care așa cu 40-60 de ani in spate dau rod fara tratamente chimice.

Cele "ameliorate" arata bine in poze, însă fara tratamente nici pomul nu trăiește, de fructe nu mai vorbim.

Din această perspectivă soiurile noi create sunt exact pe dos. Adică nerezistente, adică dependente de tratamente chimice.

Eu zic că mai mult am stricat decât am făcut bine cu toate ameliorările noastre.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 19 Dec 2020, 00:56

kovacslg scrie:Avem o gradina cu pomi ai bunicilor, in care avem soiuri vechi care așa cu 40-60 de ani in spate dau rod fara tratamente chimice.

Cele "ameliorate" arata bine in poze, însă fara tratamente nici pomul nu trăiește, de fructe nu mai vorbim.

Din această perspectivă soiurile noi create sunt exact pe dos. Adică nerezistente, adică dependente de tratamente chimice.

Eu zic că mai mult am stricat decât am făcut bine cu toate ameliorările noastre.
am avut un mar "rotilat" ..avea 130 de ani ...dar anu asta i a pus capac....merele parca erau ananas....nu a avut nevoie de nimic...
mai am cateva soiuri vechi la care se rup cracile ....

hibrizii creaza dependenta ca asa a fost si idea la baza creatiei lor.......
yuonyuon

Mesajde marco68 » 19 Dec 2020, 10:22

hibrizii creaza dependenta ca asa a fost si idea la baza creatiei lor.......
yuonyuon
Pomii cumparati cu poza de soi acum 14 ani , i-am schimbat aproape pe toti cu soiuri salbatice si i-am altoit pe salbatic(peste o suta) cu ce am gasit bun pe la batrini prin livezi.Asta se vrea si cu animalele, si cu legumele....Tata are 78, imi povestea ca pe cind era copil (si aveau 40 de orizontali in curte) dimineata dupa roua i se lipeau pantalonii de la mierea de pe flori, cind mergeau la treaba.Ride de mine cind ma vede ca le dau sirop....In baza fondurilor din tara singurii cu cistig adevarat sint cei cu partea tehnica, cu niste preturi pe fiecare scula de parca am fi toti egali cu Dan Margarit la stors.
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde Balian » 19 Dec 2020, 11:37

Lucrez în domeniu. Cunosc cifrele. În anii 90 dacă ai avut producție de 3-4to/ha grâu
erai fruntaș. Sau 10to porumb știuleți(!)/ha. Azi piața este formată ca la acele producții
nu prea ieși rentabil.
Anul 2020 producție porumb boabe (!) peste 12-13to/ha (record), grâu 7-8to/ha. În acest
an mai modest 5to/ha. Cu hibrizi dependent de producător. Dacă semeni porumb sfărâmat
de pe stiuleți îți iese 3to/ha.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde ignatov andrei » 19 Dec 2020, 18:19

yuonyuon scrie:
jonny_it scrie:
ignatov andrei scrie:Asistam la schimbari climatice majore!
Asistam la disparitia multor zone pline de floare, la disparitia in masa a multor plante, datorita erbicidarilor!
Pe vremuri (tin minte anii '60 - '70), mierea "curgea pe urdinis", iar apicultura de succes faceau toti, mai ales cei care stiau un pic de "franare a roitului"!

1. Albina noastra de prin zona este adaptata la schimbarile climatice?

2. Oare toata Europa este cu capul deoarece foloseste din ce in ce mai mult hibrizi care au in componenta lor rase de prin zone foarte neprietenoase(reci, aride, cu diferente mari de temperatura de la zi la noapte, lipsa de cules, etc) gen Turcia(anatolica), Africa(monticola si sahariana), Rusia(caucaziana si primorsky)?
Pana si New World Carniolan, carnica mult laudata pana acum cativa ani(am cau trecut pe BK intre timp majoritatea) de cei din SUA si Canada are la baza un hibrid de carnica x caucaziana. Numai zic, oricum discutam la o cafea candva. :)

Cat despre apicultori, tot timpul o sa intre in bransa incepatori care o sa invete sau o sa se lase. Eu am incetat sa mai dau lectii de apicultura celor care nu vor sa evolueze si totusi stiu mai putine decat mine.
afirmativ 100 % DA (raspicat) ...sa vedem ce parere are domu Ignatov :lol: :lol:
succes la spart mituri eu ma las pagubas

Normal ca nu sunt adeptul hibrizilor, nici al matcilor inseminate artificial!
DA, raspicat, nu numai Europa e cu capul!
ignatov andrei

Mesajde kiloz » 20 Dec 2020, 13:33

Hibrizii pe moment sunt un succes fictiv.
Pe termen lung o catastrofa, în orice domeniu.
In loc de siguranta si independenta in orice domeniu, produce o dependenta totala fata de anumiti " selectioneri de material reproducator, tratamente, tehnologii".
Daca nu ai pachetul complet, produci mai putin decât cu mult "hulitul vechituri".

Direct pe tema .
O selectie, chiar si cu inseminarea artificiala, este un pas inainte.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde jonny_it » 21 Dec 2020, 17:15

ignatov andrei scrie:Normal ca nu sunt adeptul hibrizilor, nici al matcilor inseminate artificial!
DA, raspicat, nu numai Europa e cu capul!

Nici eu nu sunt adeptul matcilor inseminate, totusi este cel mai rapid mod de a obtine un numar mare de combinatii noi. Am o singura vatra unde pot imperechea controlat. In fiecare an o singura linie tata(am incercat sa schimb linia la mijlocul sezonului si este complicat), nu-mi place sa mut stupi. Prefer sa schimb in septembrie toate reginele si am pentru anul urmator linie tata. Pe partea materna pot creste regine diferite, dar o sa le imperechez cu aceeasi linie tata.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 21 Dec 2020, 17:16

kiloz scrie:Hibrizii pe moment sunt un succes fictiv.
In loc de siguranta si independenta in orice domeniu, produce o dependenta totala fata de anumiti " selectioneri de material reproducator, tratamente, tehnologii".
Daca nu ai pachetul complet, produci mai putin decât cu mult "hulitul vechituri".

Direct pe tema .

Nu sunt de acord cu "dependenta"... daca de maine nu mai pot importa BK pot sa cresc in continuare fara probleme. Pentru a obtine BK am nevoie de BK si cam atat.

PS: O sa ma retrag din orice discutie legata de BK si rase in general, asa mi se pare corect.
jonny_it

Mesajde Balian » 21 Dec 2020, 18:48

kiloz scrie:.....Direct pe tema .

Deci numai cu jumătate de gură îl critici hibrizii. :D
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kiloz » 22 Dec 2020, 12:31

Înseminarea nu înseamna hibrizi.
Inseminare faci pentru a pastra o linie curata, chiar în cadrul unei linii, din "rasa " respectiva. Deci vorbesc de o rasa pura sau de o albină "locala curată" nealtoite cu fel si fel de combinatii.
Exact cum faci amestecuri de diferite marimi de rame, pe urma nu mai sti, care pe unde sal cauti.
;)
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde yuonyuon » 22 Dec 2020, 14:43

jonny_it scrie:
kiloz scrie:Hibrizii pe moment sunt un succes fictiv.

Direct pe tema .

Nu sunt de acord cu "dependenta"... daca de maine nu mai pot importa BK pot sa cresc in continuare fara probleme. Pentru a obtine BK am nevoie de BK si cam atat.

PS: O sa ma retrag din orice discutie legata de BK si rase in general, asa mi se pare corect.
gata incheiem discutiile ...ca vin sarbatorile....si e pacat sa ne contrazicem :lol: :lol:
sarbatori fericite!!
yuonyuon

Mesajde Balian » 22 Dec 2020, 16:46

Bună idee. Sărbători Fericite vă doresc tuturor! :)
Balian

Mesajde mausica » 22 Dec 2020, 20:06

Gata cu servele?? Noooo
Apai atunci hai sa ciocnim un pahar de ceva..... :D
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR