Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Florin Dobre » 27 Oct 2014, 22:46

andy1995 scrie:...un vecin de stupina avea paduchi...se pot sa fi luat de acolo..

Tuns la piele sau...gaz pe cap. :lol:
Ban la ban trage si paduche la paduche. :lol:

Ce simplu este sa dam vina pe vecini(pe altul). Apoi daca vecinul nu are grija de stupina sa, albinele il vor parasi. Avantaj tu...daca te ocupi de ale tale. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde andy1995 » 29 Oct 2014, 21:50

Da e o scuza buna....si e ceva adevarat....

Azi am fost sa fac un tratament din pacate el a pierdut toti sputi, find netratati,si avand si soareci in ei,

La mine nu a murit, o sa mai fac un tratament cat de repede pot pana nu vine vreme rea, dupa cate am vazut in 1 sapt jumate vine frig si ploi...
As putea facem mai repede de 5 zile tratamentu? Azi am facut o data,
andy1995

Mesajde TDI » 29 Oct 2014, 22:42

Daca nu mai ai puiet capacit in stupi, mai fa unul la 7 zile.
Daca mai ai puiet capacit in stupi "si te lasa inima" descapaceste-l sau inlocuieste ramele respective cu rame de la rezerva si mai fa unul a doua zi dupa descapacire.
Altfel... e scris.
TDI

Mesajde teinegru64 » 29 Oct 2014, 23:00

andy1995 scrie:Da e o scuza buna....si e ceva adevarat....

Azi am fost sa fac un tratament din pacate el a pierdut toti sputi, find netratati,si avand si soareci in ei,

Poti sa fii prostul , prostilor...selectia naturala tine cu tine.Daca ai pierdut tot...nu esti prost...esti criminal.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde petrumanea » 30 Oct 2014, 08:50

Se poate face tratament si cu accid oxalic la 5 gr.
petrumanea

Mesajde andy1995 » 30 Oct 2014, 09:52

Da pacat de albine.....ma doare inima sa vad doar lazile goale...

Azi mai fac o verificare si o sa unesc 4 stupi 2 cu 2, sunt slabi si nu vreau sa risc sa ii pierd,

Puiet nu am, asa cred a fost destul de rece ieri si nu am desfacut cuibu rama cu rama, dar oricum cred ca nu au puiet.....
Deci mai repede nu se pote de 6-7 zile....
andy1995

Mesajde TDI » 30 Oct 2014, 10:06

Infestatia prin furtisag se petrece de la stupina durata către stupina care fura. S-a facut un experiment, doua stupine de 100 familii - una infestată cu varroa, una neinfestată asezate una in imediata vecinătate a celeilalte. In câteva ore stupina sănătoasă avea aproximativ 130 acarieni pe colonie. Nu ma indoiesc ca si reversul e posibil. Daca sunt acarieni in zona, o sa ai si tu.
Asta ca sa stiti de unde sunt acarieni in stupina, chiar daca ati facut tratamente in lipsa puietului.
Furtisagul linistit e foarte greu de observat. Am fost la stupina unui prieten, am spus ca urdinisele sunt prea mari si m-am apucat si le-am redus la o albina, doua(zborul era normal si nimic nu releva ca furtisagul era in toi) - in jumătate de ora erau zeci de albine, moarte sau muribunde in fata fiecărui stup, se inchisese bufetul de autoservire.
TDI

Mesajde MOTANUL » 30 Oct 2014, 10:45

Sunt intr-o mare dilema cu iernarea va rog sa ma ajutati;

Unii apicultori ma indruma sa pun perne; diafragme, plistiren sa fie stupul cat mai etans / termoizolat. Altii - domne umiditatea omoara albinele nu frigul (poti sa lasi tabla scoasa de la fumdul antivarroa si albinele nu mor - ba chiar le merge mai bine).

Acelasi lucru cu aerisirea la podisor (sa las cu fanta aia de aerisire in jos - adica sa existe un flux de aer prin care sa se piarda umiditatea; dar prin care se va pierde si caldura produsa in stup).

Mai intai am sa scriu eu ce-mi propun sa fac - si poate ma indrumati ce ar fi bine sa fac.
1. Fundul antivarroa l-as lasa inchis. (poate asa un 2-5 mm deschis nu mai mult)
2. Podisorul aici chiar sunt in cumpana nu stiu cum sa-l las (fie cu fundul drept in jos sa tina cat mai cald; fie cu fanta de aerisire in jos)
3. O sa mut stupii unul langa altul sa stea cat de cat lipiti si o sa-i inchid pe 3 laturi cu polistiren subtire sa nu bata vantul rau in ei). Doar la urdinis ii las cum sunt.
4. Daca gasesc sa cumpar o tabla mai mare as pune deasupra lor sa nu mai intre apa si zapada si intre ei. (am 3 stupi unul langa altul).

Ma intereseaza parerea unor apicultori care au trecut prin 3-4 ierni cu metoda propusa.
MOTANUL

Mesajde peterneamt » 30 Oct 2014, 11:25

Trebuie să încerci ambele variante ( atât iernarea" clopot" cât şi cea "horn" ) şi apoi te decizi cum vei proceda anii viitori.
ps. fiecare apicultor trebuie să -şi realizeze propria tehnologie în funcţie de condiţiile zonei, culesurile vizate,posibilităţi, logistică,.........etc. Forumul este pentru informare.......apicultura trebuie să o faci singur (să treci prin filtrul propriei gândiri informaţia şi să faci ca tine) pentru că tu eşti responsabilul pentru albinele tale, trebuie să-ţi asumi deciziile. ;)
peterneamt

Mesajde cosming » 30 Oct 2014, 12:27

MOTANUL scrie:Sunt intr-o mare dilema cu iernarea va rog sa ma ajutati;

Unii apicultori ma indruma sa pun perne; diafragme, plistiren sa fie stupul cat mai etans / termoizolat. Altii - domne umiditatea omoara albinele nu frigul (poti sa lasi tabla scoasa de la fumdul antivarroa si albinele nu mor - ba chiar le merge mai bine).

Acelasi lucru cu aerisirea la podisor (sa las cu fanta aia de aerisire in jos - adica sa existe un flux de aer prin care sa se piarda umiditatea; dar prin care se va pierde si caldura produsa in stup).

Mai intai am sa scriu eu ce-mi propun sa fac - si poate ma indrumati ce ar fi bine sa fac.
1. Fundul antivarroa l-as lasa inchis. (poate asa un 2-5 mm deschis nu mai mult)
2. Podisorul aici chiar sunt in cumpana nu stiu cum sa-l las (fie cu fundul drept in jos sa tina cat mai cald; fie cu fanta de aerisire in jos)
3. O sa mut stupii unul langa altul sa stea cat de cat lipiti si o sa-i inchid pe 3 laturi cu polistiren subtire sa nu bata vantul rau in ei). Doar la urdinis ii las cum sunt.
4. Daca gasesc sa cumpar o tabla mai mare as pune deasupra lor sa nu mai intre apa si zapada si intre ei. (am 3 stupi unul langa altul).

Ma intereseaza parerea unor apicultori care au trecut prin 3-4 ierni cu metoda propusa.

Ridici putin stupul din spate astfel ca eventuala apa ,ploi sau zapada, sa nu intre pe urdinis. Lasi descoperit cam 2-3 cm din sita antivarroua cand e foarte frig altfel o treime deschisa.Podisorul il izolezi cu polistiren apoi pui capacul. Pe scurt cam asta am facut eu cu familii/roiuri pe 4-5-6 intervale de albina. Pe perioadele cu umiditate crescuta(zile ploioase), sper ca n-ai stupii langa lac, am lasat libera toata sita, ai sa vezi ca se face condens pe sita pe tabla si nu e semn de bine pentru albine. Cu eventuale injuraturi te astept la primavara. Vezi ca pe aici colegii mai pun si folie peste rame cere-le si lor parerea. II gasesti citind topicurile sau cu 'search' cuvinte cheie 'iernare', 'folie','clopot','sita antivarroua'
cosming

Mesajde MOTANUL » 30 Oct 2014, 14:00

Gand la gand cu bucurie.
1. Stupul e ridicat de spate de cand i-am pus (au si un soi de copertina sa nu ajunga apa pe scandurica de zbor). Doar daca e ploaie + vant atunci ajunge apa pe scandurica.
2. O sa las tabla ridicata 2-3 cm (din pacate stupii sunt la 40 km de locuinta si iarna o sa merg acolo odata pe luna); Stupii sunt destul de aproape de lac (150 m).
Nu pot sa scot tabla si sa o imping la fiecare ploaie. Adica as vrea o pozitie in care sa am un compromis pe toata perioada (sau mai exact pe o perioada de 1 luna).

Cu folia din ce am intrebat eu e buna acum (cand nu este umezeala si f. frig); Cel cu care am vorbit o scoate cand este f frig; Eu as evita sa o pun pentru ca este impermeabila si tine umezeala.

Nu m-am lamurit care ar fi regula la podisor: ii las fanta de cativa milimetrii sa existe un flux minim de aer sau o las pe fata dreapta? Etansa ca sa zic asa.
Fişiere ataşate
2014-08-17 10-34_2 mic.jpg
MOTANUL

Mesajde nae » 30 Oct 2014, 14:20

andy1995 scrie:As putea facem mai repede de 5 zile tratamentu? Azi am facut o data,

Conform prospect - cine sa-l citeasca , vecinul !? - VF poti sa-l repeti zilnic =ZILNIC (timp de asteptare 0 )
Unde, in Europa, aveti stupina ca la mine in Valcea nu ai T* pt VF de o saptamana si d-ta l-ai facut ieri ?
PROSPECTUL!
nae

Mesajde jenica67 » 30 Oct 2014, 14:24

Tabla las-o deschisa 1/3 toata iarna. Pe la inceputul lui martie, cand o sa constati ca incep cu puietul, atunci o bagi toata, pana la inceputul lui mai cand o scoti definitiv. Dar capacul sus sa fie bine etansat. Eu din pacate nu am la toti sibar intreg, asa ca eu i-am lasat cu fanta de o treime, pana in mai cand am scos-o si nu am avut probleme.
jenica67

Mesajde cosming » 30 Oct 2014, 14:56

MOTANUL scrie:Gand la gand cu bucurie.
1. Stupul e ridicat de spate de cand i-am pus (au si un soi de copertina sa nu ajunga apa pe scandurica de zbor). Doar daca e ploaie + vant atunci ajunge apa pe scandurica.
2. O sa las tabla ridicata 2-3 cm (din pacate stupii sunt la 40 km de locuinta si iarna o sa merg acolo odata pe luna); Stupii sunt destul de aproape de lac (150 m).
Nu pot sa scot tabla si sa o imping la fiecare ploaie. Adica as vrea o pozitie in care sa am un compromis pe toata perioada (sau mai exact pe o perioada de 1 luna).

Cu folia din ce am intrebat eu e buna acum (cand nu este umezeala si f. frig); Cel cu care am vorbit o scoate cand este f frig; Eu as evita sa o pun pentru ca este impermeabila si tine umezeala.

Nu m-am lamurit care ar fi regula la podisor: ii las fanta de cativa milimetrii sa existe un flux minim de aer sau o las pe fata dreapta? Etansa ca sa zic asa.

Lasa podisorul etans fara niciun fel de fanta si izolat. Poti uita de tabla ca ai cu cateva grade mai mult in zona lacului si eviti condensul(dimineata, seara ori cand e ceata) pe plasa sau tabla. Asa cum ai asezat stupii mai mult te incurca tabla vad ca pe postamentul respectiv ai blana plina( ma refer la lemn nu blana ta:D). Cele doua stinghii scoatele si aseaza stupii astfel incat stanga dreapta sa nu aiba curenti usor inclinati in fata. Daca se anunta viscol atunci da eu as pune tabla, fi motan harnic, altfel gasesti un paravan ceva pe directia vantului predominat.
cosming

Mesajde Dinca Catinel » 30 Oct 2014, 16:10

Salut, bine spunea cineva mai sus: incearca doua trei metode si la anul stii sigur.
Eu tava o pun doar la tratamente, anul asta incerc prima data si cu folie deasupra. Deocamdata totul e in regula, niciun gram de condens.
Spunea un coleg ca azi 3 cm maine de tot poimaine 1/3. Posibil sa aiba dreptate, dar cum unii merg iarna la stupina de 2-3 ori din noeimbrie pana in martie atunci prevenim raul cel mai mare: umiditatea. Cum? Cum a spus colegul: scos de tot.
Spunea si colegul cristix: iesi cu soseta umeda la 5 grade afara si iesi cu soseta uscata la -5 o sa vezi cand simti frigul. La fel si la albine. Incearca sa elimini asta, nu frigul. Frigul nu-l vei elimina cu niciun cojoc, nicio perina cu puf de gasca pt ca nu le pui pe albine ci in apropierea lor. Domnilor care sustin invers ii rog sa stea iarna in casa fara caldura cu geamul putin deschis, sa stea pe un scaun iar cojocul sa-l puna in cuier la 1 m de ei. Cam acelasi lucru. Putem in schimb sa facem paduchi si mucegai. Oare cum au supravietuit albinele inainte de inventarea diafragmelor? Mare minune.
Am mai pus un filmulet cu un stup de-al meu, il mai pun o data. Nu dau sfaturi, nu recomand, doar arat ce fac eu.

https://www.youtube.com/watch?v=-wk9E9T ... _PpkAHcrnw
Dinca Catinel

Mesajde mircea_tm » 30 Oct 2014, 16:20

Dinca Catinel scrie:Salut, bine spunea cineva mai sus: incearca doua trei metode si la anul stii sigur.
Eu tava o pun doar la tratamente, anul asta incerc prima data si cu folie deasupra. Deocamdata totul e in regula, niciun gram de condens.
Spunea un coleg ca azi 3 cm maine de tot poimaine 1/3. Posibil sa aiba dreptate, dar cum unii merg iarna la stupina de 2-3 ori din noeimbrie pana in martie atunci prevenim raul cel mai mare: umiditatea. Cum? Cum a spus colegul: scos de tot.
Spunea si colegul cristix: iesi cu soseta umeda la 5 grade afara si iesi cu soseta uscata la -5 o sa vezi cand simti frigul. La fel si la albine. Incearca sa elimini asta, nu frigul. Frigul nu-l vei elimina cu niciun cojoc, nicio perina cu puf de gasca pt ca nu le pui pe albine ci in apropierea lor. Domnilor care sustin invers ii rog sa stea iarna in casa fara caldura cu geamul putin deschis, sa stea pe un scaun iar cojocul sa-l puna in cuier la 1 m de ei. Cam acelasi lucru. Putem in schimb sa facem paduchi si mucegai. Oare cum au supravietuit albinele inainte de inventarea diafragmelor? Mare minune.
Am mai pus un filmulet cu un stup de-al meu, il mai pun o data. Nu dau sfaturi, nu recomand, doar arat ce fac eu.

https://www.youtube.com/watch?v=-wk9E9T ... _PpkAHcrnw

"Nenea" , d-voastra la data de 27 septembrie impachetati stupul/familia pentru iernat?
CARPE DIEM !
mircea_tm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR