Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Dinca Catinel » 30 Oct 2014, 16:24

mircea_tm scrie:
Dinca Catinel scrie:Salut, bine spunea cineva mai sus: incearca doua trei metode si la anul stii sigur.
Eu tava o pun doar la tratamente, anul asta incerc prima data si cu folie deasupra. Deocamdata totul e in regula, niciun gram de condens.
Spunea un coleg ca azi 3 cm maine de tot poimaine 1/3. Posibil sa aiba dreptate, dar cum unii merg iarna la stupina de 2-3 ori din noeimbrie pana in martie atunci prevenim raul cel mai mare: umiditatea. Cum? Cum a spus colegul: scos de tot.
Spunea si colegul cristix: iesi cu soseta umeda la 5 grade afara si iesi cu soseta uscata la -5 o sa vezi cand simti frigul. La fel si la albine. Incearca sa elimini asta, nu frigul. Frigul nu-l vei elimina cu niciun cojoc, nicio perina cu puf de gasca pt ca nu le pui pe albine ci in apropierea lor. Domnilor care sustin invers ii rog sa stea iarna in casa fara caldura cu geamul putin deschis, sa stea pe un scaun iar cojocul sa-l puna in cuier la 1 m de ei. Cam acelasi lucru. Putem in schimb sa facem paduchi si mucegai. Oare cum au supravietuit albinele inainte de inventarea diafragmelor? Mare minune.
Am mai pus un filmulet cu un stup de-al meu, il mai pun o data. Nu dau sfaturi, nu recomand, doar arat ce fac eu.

https://www.youtube.com/watch?v=-wk9E9T ... _PpkAHcrnw

"Nenea" , d-voastra la data de 27 septembrie impachetati stupul/familia pentru iernat?

Da, nu asta e principala mea activitate, impachetez cand am timp si cand permite vremea. E vreo problema? Trebuia sa ii caut de botci acum in octombrie?
Dinca Catinel

Mesajde proapis13 » 30 Oct 2014, 19:49

Dinca Catinel scrie:Da, nu asta e principala mea activitate, impachetez cand am timp si cand permite vremea. E vreo problema? Trebuia sa ii caut de botci acum in octombrie?

Stupina din film iti apartine sau este a unui coleg ??
Filmul si stupul din film iti apartin ; filmuletele tu le-ai facut sau sunt luate de pe net si date ca exemplu ???
Nu de alta dar sa stiu daca le vizionez pe toate si cui sa adresez criticile ???
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mirel » 30 Oct 2014, 20:09

proapis13 scrie:Nu de alta dar sa stiu daca le vizionez pe toate si cui sa adresez criticile ???

:lol: :lol:
se poarta asta.... cu filmarea nenea marian
ar trebui sa facem niste decernari de premii ....gen oscar ....sau...mai bine.....zmeura de aur...
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde proapis13 » 30 Oct 2014, 20:37

mirel scrie:se poarta asta.... cu filmarea nenea marian
ar trebui sa facem niste decernari de premii ....gen oscar ....sau...mai bine.....zmeura de aur...

Daca ar fi sa facem asta nici nu e nevoie sa cautam pe youtube,avem un coleg de poate lua tot la toate categoriile
eu l-am trecut de mult la rubrica,...... Asa nu .... :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Dinca Catinel » 30 Oct 2014, 20:55

Va salut. Da, este stupina mea. Astept cu sufletul deschis orice critica constructiva dar critica formulata asa: am facut exact asa si uite ce nu a fost bine.
Este frumos si de bun simt sa va spun de pe acum ca va tociti degeaba tastaturile daca veniti cu cele din categoria: nu am facut asa, habar nu am ce inseamna dar sigur faci gresit pt ca stiu eu sau pt ca am un priteten care a are un cumnat var din frati cu o ruda indepartata a unchiului meu si ala avea un vecin care a facut asa.
Mai spun si celor doi colegi de mai sus ca nu apreciez mistocareala lor. Am investit o groaza de bani si timp din cele ale familiei + suflet si nu sunt mare fan al acestor rautati. Nu vorbesc de rau copiii sau bunurile altora si astept acelasi respect. Iernez asa, nu dau sfaturi, am 100% procentaj la iesire in primavara de cand m-am apucat de aceasta minunata treaba (chiar daca nu de f mult timp). Aaa, si respect orice sfat corect venit din partea celor cu 3 luni sau 30 de ani in apicultura dar la fel tratez si orice critica, ma scuzati, tampita.
O seara buna si va astept cu observatiile despre iernatul pe 12 rame, folie, ziare, costumatie, dalta si orice altceva.
Dinca Catinel

Mesajde mirel » 30 Oct 2014, 21:02

partea proasta e ca se uita unu care nu stie,baga la cap, si in primavara isi pune mainile in cap......
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde Dinca Catinel » 30 Oct 2014, 21:09

mirel scrie:partea proasta e ca se uita unu care nu stie,baga la cap, si in primavara isi pune mainile in cap......

Repet pentru cei care insista in parerism. Ai facut EXACT asa? Daca da te rog sa vii cu poze si explicatii pt ca inseamna ca doar Dumnezeu m-a trecut peste iarna in anii trecuti si asistam la un miracol. SI rept si faptul ca nu dau sfaturi. Eu cand am cautat informatii despre clopot am gasit mai nimic. CIne vrea sa vada sa vada si sa judece. Am filmulete pe canalul meu din primavara si din iarna iar cine vrea poate sa studieze, sa judece si sa isi faca unele calcule.
Dinca Catinel

Mesajde peterneamt » 30 Oct 2014, 21:22

Dinca Catinel scrie:
mirel scrie:partea proasta e ca se uita unu care nu stie,baga la cap, si in primavara isi pune mainile in cap......

Repet pentru cei care insista in parerism. Ai facut EXACT asa? Daca da te rog sa vii cu poze si explicatii pt ca inseamna ca doar Dumnezeu m-a trecut peste iarna in anii trecuti si asistam la un miracol. SI rept si faptul ca nu dau sfaturi. Eu cand am cautat informatii despre clopot am gasit mai nimic. CIne vrea sa vada sa vada si sa judece. Am filmulete pe canalul meu din primavara si din iarna iar cine vrea poate sa studieze, sa judece si sa isi faca unele calcule.

Nu te înfierbânta...eu iernez şi familii pe 5 rame 1/1 cu diafragme de polistiren extrudat stânga-dreapta şi podişor de polistiren deasupra..... dar majoritatea sunt pe 18-20 de rame 1/1 ( stup+cat ) numai cu podişor de polistiren şi folie. ;)
peterneamt

Mesajde alt stupar » 30 Oct 2014, 21:30

Dinca Catinel scrie:

Colegule, doar o parere...
Pentru cineva cu un "eu" atat de pronuntat in apicultura... a-si face un titlu de glorie ca a reusit sa treaca tot efectivul peste iarna... nu e suficient ;)
A scoate in primavara parte din stupi vai mama lor, "la numar" cum ar veni... nu-i mare arta !

Parelologul de serviciu.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde mirel » 30 Oct 2014, 21:36

....ma raportez strict la filmul asta (nu am urmarit altele,nici nu vreau ) sunt curios cum arata o rama pe jumatate cu miere in acceptiunea ta
si...inca o curiozitate ...ce rezultate ai avut dupa ce ai iesit cu ei in primavara ......ti au umplut ramele "pline pline cu miere" (acum am fost rautacios , scuze)

ps1: nimic nu se poate fara bunul dumnezeu...te iubeste !
ps2: cand ridici ramele din stup...fii mai atent,s ar putea sa ramai fara matca...
Fişiere ataşate
20140910_165643_800x450.jpg
asta numesc eu rama plina
0761194759
mirel

Mesajde Dinca Catinel » 30 Oct 2014, 21:38

alt stupar scrie:
Dinca Catinel scrie:

Colegule, doar o parere...
Pentru cineva cu un "eu" atat de pronuntat in apicultura... a-si face un titlu de glorie ca a reusit sa treaca tot efectivul peste iarna... nu e suficient ;)
A scoate in primavara parte din stupi vai mama lor, "la numar" cum ar veni... nu-i mare arta !

Parelologul de serviciu.

Incerc sa intuiesc la stupii cui te referi. Sau poate vorbesti in general.
Nu imi fac titlu de glorie din procentajul de 100%. Isi fac altii putin mai sus din ce cred ei ca ies in primavara.
Ce nu inteleg inca...unii sunt sceptici la iernarea clopot? Pt ca nici nu sunt foarte expliciti. Sunt ca taranii (nu folosit peiorativ) care merg prima data la discoteca in satul vecin si stau toata seara langa orga de lumini si rad. Daca asta e problema sincer ...nu-mi vine sa cred ca inca exista scepticism legat de asta.
Dinca Catinel

Mesajde Dinca Catinel » 30 Oct 2014, 21:42

mirel scrie:....ma raportez strict la filmul asta (nu am urmarit altele,nici nu vreau ) sunt curios cum arata o rama pe jumatate cu miere in acceptiunea ta
si...inca o curiozitate ...ce rezultate ai avut dupa ce ai iesit cu ei in primavara ......ti au umplut ramele "pline pline cu miere" (acum am fost rautacios , scuze)

ps1: nimic nu se poate fara bunul dumnezeu...te iubeste !
ps2: cand ridici ramele din stup...fii mai atent,s ar putea sa ramai fara matca...

Am avut discutia asta si pe youtube la comentarii. Fratele meu incerca sa il imite pe un domn care pune filmulete pe youtube. Da, aceea e o rama plina de miere. In stupul din filmulet, daca tin bine minte, sunt minim 4 asa.
Raportat la zona mea, am pus caturile cam cu 20 de zile mai repede decat 2 colegi care ierneaza clasic, cu stupi dublati. Nu ai fost rautacios.
Am scos miere doar la salcam. Rapita nu am, tei nu am, iulie a fost praf, augustul am preferat sa il impart fetelor pt a evita turta.
ps1. nimic mai adevarat.
ps2. mersi mde atentionare.
Dinca Catinel

Mesajde nae » 30 Oct 2014, 21:45

Dinca Catinel scrie:Va salut.

D-nu, muncitor sufletist ,poti merge pe santier sau la biserica nu te retine nimeni aici .
Nici P13 nici Mirel n-au nevoie de apararea mea dar nici ei nici eu nu ti-am cerut filmul tau de mare muncitor sufletist.
Ca tu vezi rama scoasa ca PLINA e treaba ta , ca o vezi bine ocupata cu albina iar e treaba ta , ca nu te-ai deranjat sa ''vezi'' cat spatiu ocupa un ghem de iernare iar e treaba ta , ca n-ai inteles rolul foliei iar e treaba ta , dar sa-ti pup dosul sa fii matale multumit nu-i felul meu .
Pt alti stupari (tu esti miez) daca ai izolat podisorul cum e in film folia o folosesti pt inspectarea fam nu pt clopot ;clopotul l-ai realizat ''capitonand'' podisorul , folia 70x70 chiar ti-l strica =iese de sub capac .
Daca n-ai spatiu(cat )sub cuib efectul pozitiv al clopotului se reduce drastic , accidental se poate rezuma la un cuib cu curu-n zapada .
Daca n-ai podisor si vrei clopot folosesti folia ...
Pretenas , Mirel are 28 de ani eu 44 = sper sa ajung sa stiu si sa fac ce face el acum , e mult mai ''batran'' decat noi doi . :shock:
nae

Mesajde alt stupar » 30 Oct 2014, 21:48

Dinca Catinel scrie:Incerc sa intuiesc la stupii cui te referi. Sau poate vorbesti in general.
Nu imi fac titlu de glorie din procentajul de 100%. Isi fac altii putin mai sus din ce cred ei ca ies in primavara.
Ce nu inteleg inca...unii sunt sceptici la iernarea clopot? Pt ca nici nu sunt foarte expliciti. Sunt ca taranii (nu folosit peiorativ) care merg prima data la discoteca in satul vecin si stau toata seara langa orga de lumini si rad. Daca asta e problema sincer ...nu-mi vine sa cred ca inca exista scepticism legat de asta.
Stii, la cata maculatura de biti se incarca pe youtube... de multa vreme am devenit destul de selectiv in ceea ce priveste filmuletele pe care le vizionez. Exista canale ale unor "nume" si exista droaie de canale deschise de "no name"
Asadar, ma limitez cu parelogia doar la cele ce le-ai scris ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Dinca Catinel » 30 Oct 2014, 21:52

nae scrie:
Dinca Catinel scrie:Va salut.

D-nu, muncitor sufletist ,poti merge pe santier sau la biserica nu te retine nimeni aici .
Nici P13 nici Mirel n-au nevoie de apararea mea dar nici ei nici eu nu ti-am cerut filmul tau de mare muncitor sufletist.
Ca tu vezi rama scoasa ca PLINA e treaba ta , ca o vezi bine ocupata cu albina iar e treaba ta , ca nu te-ai deranjat sa ''vezi'' cat spatiu ocupa un ghem de iernare iar e treaba ta , ca n-ai inteles rolul foliei iar e treaba ta , dar sa-ti pup dosul sa fii matale multumit nu-i felul meu .
Pt alti stupari (tu esti miez) daca ai izolat podisorul cum e in film folia o folosesti pt inspectarea fam nu pt clopot ;clopotul l-ai realizat ''capitonand'' podisorul , folia 70x70 chiar ti-l strica =iese de sub capac .
Daca n-ai spatiu(cat )sub cuib efectul pozitiv al clopotului se reduce drastic , accidental se poate rezuma la un cuib cu curu-n zapada .
Daca n-ai podisor si vrei clopot folosesti folia ...
Pretenas , Mirel are 28 de ani eu 44 = sper sa ajung sa stiu si sa fac ce face el acum , e mult mai ''batran'' decat noi doi . :shock:

Uneori e dificil de tras o linie intre ironie si prostie. Fara legatura la dumneata, ca dumneata esti baiat destept, ai liceul terminat presupun.
LEGA DE RAMA PLINA, fratele era ironic. Am scris si mai sus, il imita pe Mihai Rus de la Stuparul (baiat care de fapt m-a invatat sa iernez asa, pana la un punct).
Nu sunt miez, limbajul asta te rog sa-l folosesti cu colegii de paharel. Folia isi are rostul deoarece podisorul nu izoleaza perfect, fiind cu nud si feder pe doua laturi si fara pe alte doua. Stiu eu foarte bine de ce l0am pus. Stupii sunt la peste 60 de cm inaltime. Multa sanantate.
Dinca Catinel

Mesajde Dinca Catinel » 30 Oct 2014, 21:55

@alt stupar, la "cu nume" sper ca nu te referi la dl. Calmus care acum in octombrie recomanda cuiva ca dupa ce vine frigul, daca vrea sa mute rame cu albine,sa le stropeasca cu tuica si apa la temperaturi de sub 8 grade.
Eu nu am un canal de apicultura, daca te uiti ma mai dau cu bicicleta din cand in cand, mai merg pe la biserica, mai filmez ceva tekeli.
Dinca Catinel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR