mircea_tm scrie:Dinca Catinel scrie:Salut, bine spunea cineva mai sus: incearca doua trei metode si la anul stii sigur.
Eu tava o pun doar la tratamente, anul asta incerc prima data si cu folie deasupra. Deocamdata totul e in regula, niciun gram de condens.
Spunea un coleg ca azi 3 cm maine de tot poimaine 1/3. Posibil sa aiba dreptate, dar cum unii merg iarna la stupina de 2-3 ori din noeimbrie pana in martie atunci prevenim raul cel mai mare: umiditatea. Cum? Cum a spus colegul: scos de tot.
Spunea si colegul cristix: iesi cu soseta umeda la 5 grade afara si iesi cu soseta uscata la -5 o sa vezi cand simti frigul. La fel si la albine. Incearca sa elimini asta, nu frigul. Frigul nu-l vei elimina cu niciun cojoc, nicio perina cu puf de gasca pt ca nu le pui pe albine ci in apropierea lor. Domnilor care sustin invers ii rog sa stea iarna in casa fara caldura cu geamul putin deschis, sa stea pe un scaun iar cojocul sa-l puna in cuier la 1 m de ei. Cam acelasi lucru. Putem in schimb sa facem paduchi si mucegai. Oare cum au supravietuit albinele inainte de inventarea diafragmelor? Mare minune.
Am mai pus un filmulet cu un stup de-al meu, il mai pun o data. Nu dau sfaturi, nu recomand, doar arat ce fac eu.
https://www.youtube.com/watch?v=-wk9E9T ... _PpkAHcrnw
"Nenea" , d-voastra la data de 27 septembrie impachetati stupul/familia pentru iernat?
Da, nu asta e principala mea activitate, impachetez cand am timp si cand permite vremea. E vreo problema? Trebuia sa ii caut de botci acum in octombrie?