Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde jonny_it » 18 Feb 2021, 18:30

tiih scrie:Da-o incolo de dumping,nu aici e buba..Ar trebui sa facem ca in Australia....sa eliminam "samsarii" ca astia nu se pot numi procesatori din moment ce revand mierea cu un profit mult mai mare decat a "bietilor" apicultori! ;) :shock:

Peste tot sunt procesatori. Daca tinem toti de pret o sa creasca pretul ... daca vindem la primul procesator iesit in cale avem pret mai mic.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 18 Feb 2021, 18:51

jonny_it scrie:
tiih scrie:Da-o incolo de dumping,nu aici e buba..Ar trebui sa facem ca in Australia....sa eliminam "samsarii" ca astia nu se pot numi procesatori din moment ce revand mierea cu un profit mult mai mare decat a "bietilor" apicultori! ;) :shock:

Peste tot sunt procesatori. Daca tinem toti de pret o sa creasca pretul ... daca vindem la primul procesator iesit in cale avem pret mai mic.
si a functionat???
vreodata? :lol:
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 18 Feb 2021, 18:54

yuonyuon scrie:si a functionat???
vreodata? :lol:

Nu si nici nu prea are cum. :)
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 18 Feb 2021, 19:24

treaba procesatorului este sa ia sub pretu pietei (pretu standard ce se face la bursa ..ala nu putem sa l modificam noi)....si sa vanda plus (sau faca stocuri cand este extrem de ieftin)
el daca ia la pretul real de angro tre sa dea faliment pentru ca nu isi poate scoate cheltuielile....vina e a apicultorilor ca fac pretu de 2 lei...si permit aparitia cipercilor...pentru ca sindicatele ii duce(pe apicultori) cu zaharelu de colo colo

treaba apicultorului e sa vanda cat mai scump ...deci va trebuii sa astepte momentele cand pretu va fi mare..sau cerere pe piata.....altfel va trebuii sa faca contract peste intermediar sau sa dea la borcan

vorbesc de pretu brut angro....pentru ca la borcan ramane aproximativ lafel...
daca astia va pacalesc an de an sa dati la 7 lei ...eu ce sa va fac.....? :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 18 Feb 2021, 21:21

Faptul că prețul mierii în România este cea mai mică din UE reflectă că
majoritatea mierii ieftine intrată în UE trece prin noi. Acest fapt este
sugerat și prin faptul că deși ne plângem de producții tot mai slabe
și vorbim de pierderi de familii din varii cauze ne mândrim de exporturi
de miere și număr tot mai mare de familii în țară. Mărimea exportului
este o cifră ieșită din raportări. Dacă nu se raportează tot, acel export
este și mai mare. Numărul total de familii obligatoriu trebuie să fie mare
altfel ar ieși o producție medie pe familii ireală de mare.

Cu cât mierea intrată în UE este mai mare, dă de gândit că calitatea ei
nici nu este chiar așa de slabă cum vrem noi să credem.
Poate se apropie timpul ca la toate produse venite din asia având o calitate
slabă la început și azi folosim fără probleme.
Ar trebui să ne gândim tot mai serios de scăderea cheltuielilor sau suntem
condamnați la reducerea cantității de miere și vânzarea la borcan.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2021, 09:28

Domnilor, puteți scrie ce vreți pe acest subiect cu condiția ca ceea ce scrieți să conțină și cuvântul MER. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2021, 09:36

Să continuăm cu avantajele MER ...

Nu facem restrângeri/lărgiri de cuib toamna și primăvara.

Lucrul cu MER-ul presupune familii mai tari. Dar, chiar și când ele nu sunt mai mari decât la Dadant, faptul că ghemul și cuibul sunt dispuse diferit (iarna și primăvara), face ca restrângerea să nu mai fie necesară.
Și MER-ul se restrânge ca ghem, dar pe verticală, nu pe orizontală ca la Dadant.
Să zicem că albina ar ocupa 6 intervale. La Dadant îl strângi pe 7 rame.
Acele 7 rame, dacă le pui culcat, îți dă dispunerea ghemului la MER.
Primăvara ghemul se extinde în C2 spre exterior și când are albină suficientă, coboară frumos în C1.

Avantajul e că toamna faci completările și tratamentele.
Primăvara îi faci doar inspecția de primăvară și, dacă ți-ai făcut toamna treaba bine, la prun îi pui gratia haneman și prima magazie.

P.S. În fiecare dimineață când mă trezesc mă felicit că am descoperit acest tip de stup. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde tiih » 19 Feb 2021, 11:33

jonny_it scrie:

Vi-i usor sa ziceti asa cand principala sursa de venit la dvs nu a fost in ultimii ani mierea vanduta la un pret bun la procesatori!Eu nu am vandut la primul procesator... mai am miere si din anii 2018,2019.2020...!
V-as pune o intrebare asemenea dlui yuonyuon pe la pagina 194...dar s-ar putea sa ramana si ea fara raspuns....

PS.Spre aducere aminte...Din moment ce nici 50 % din mierea produsa in Romania nu poate fi consumata in tara(lipsa de educatie medicala si pauperizarea marei parti din populatia tarii) ramanem cei mai multi la mana procesatorilor si la preturile de nimic oferite de ei!
PS1.Sa vinzi matci sau familii de albine-inclusiv MER, ca sa nu fiu total of topic- nu e o solutie pe termen lung...oricata publicitate i-am face noi :oops: La un moment dat se "dezmeticesc" si potentialii clienti!
PS2.Sa fim UNITI,intr-o asociatie (sindicat) puternic ,condusi de oameni integri si capabili,asta ar fi pe termen lung...solutia,si asa va fi,fie ca vrem sau nu vrem noi.fie ca vom apuca unii dintre noi sau nu vom apuca sa vedem acele vremuri!
Parerea mea!
tiih

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 19 Feb 2021, 11:53

tiih scrie:
jonny_it scrie:PS2.Sa fim UNITI,intr-o asociatie (sindicat) puternic ,condusi de oameni integri si capabili,asta ar fi pe termen lung...solutia,si asa va fi,fie ca vrem sau nu vrem noi.fie ca vom apuca unii dintre noi sau nu vom apuca sa vedem acele vremuri!
Parerea mea!

Asa s-a vorbit mereu de 30 de ani. S-au facut tot felul de asociatii, ba chiar si "asociatii de asociatii". Dupa cum vedem cu totii nu s-a realizat nimic referitor la desfacerea productiei, pentru cei care lucreaza efectiv cu dalta in stup. Din pacate cei care s-au instalat in fruntea acestor asociatii si-au vazut de interesele proprii. Apicultorul de rand a fost si este mereu la mana samsarilor. Asociatii care sa ajute pe cei de jos se pot face in Germania sau in Japonia. La noi nu e posibil asa ceva.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde tiih » 19 Feb 2021, 12:11

Adevarat ce spuneti ,referitor la ultimii 30 ani.S-au facut asociatii si sindicate,grupuri si grupulete in care interesele personale au primat...Dar daca nu se schimba ceva,daca nu ne abatem pe alta cale vom fi pierduti,nu avem nici o sansa,,,oricat ar creste ...ajutorul de minimis...AN DE AN.... :roll:
tiih

Mesajde yuonyuon » 19 Feb 2021, 13:13

tiih scrie:Adevarat ce spuneti ,referitor la ultimii 30 ani.S-au facut asociatii si sindicate,grupuri si grupulete in care interesele personale au primat...Dar daca nu se schimba ceva,daca nu ne abatem pe alta cale vom fi pierduti,nu avem nici o sansa,,,oricat ar creste ...ajutorul de minimis...AN DE AN.... :roll:
pai sindicatele ce pazesc ...tin
speranta intr o mana si turta minimis in alta.....vrei sa moara procesatorii de foame???...

legat de intrebarea de la 194 ...e vorba de educatie ..nu cat de greu e!......adica eu inteleg cat de greu e pentru cei ce nu stiu ce fac in stupina ..si iau totul ca pe o loterie....
au impresia ca rezultatele lor dezastruase sunt din cauza factorilor externi (ei nu au nici o vina)...si trebuie sa vina cineva sa le dea o mana de ajutor..

acum va intreb eu daca unui apicultor neprofitabil i se da subventie si ce vrea el.....devine profitabil????

(on-topic)a si sa nu uit ... MERul e cel ai tare ...se stie!!! :lol:
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 19 Feb 2021, 14:41

tiih scrie:Vi-i usor sa ziceti asa cand principala sursa de venit la dvs nu a fost in ultimii ani mierea vanduta la un pret bun la procesatori!Eu nu am vandut la primul procesator... mai am miere si din anii 2018,2019.2020...!
V-as pune o intrebare asemenea dlui yuonyuon pe la pagina 194...dar s-ar putea sa ramana si ea fara raspuns....

PS.Spre aducere aminte...Din moment ce nici 50 % din mierea produsa in Romania nu poate fi consumata in tara(lipsa de educatie medicala si pauperizarea marei parti din populatia tarii) ramanem cei mai multi la mana procesatorilor si la preturile de nimic oferite de ei!
PS1.Sa vinzi matci sau familii de albine-inclusiv MER, ca sa nu fiu total of topic- nu e o solutie pe termen lung...oricata publicitate i-am face noi :oops: La un moment dat se "dezmeticesc" si potentialii clienti!
PS2.Sa fim UNITI,intr-o asociatie (sindicat) puternic ,condusi de oameni integri si capabili,asta ar fi pe termen lung...solutia,si asa va fi,fie ca vrem sau nu vrem noi.fie ca vom apuca unii dintre noi sau nu vom apuca sa vedem acele vremuri!
Parerea mea!

Da, este usor sa vorbesti cand nu traiesti doar din apicultura, dar nu tin doua sute si ceva de familii doar pentru decor. Daca intr-o saptamana vreau sa ma duc pe toate vetrele ma costa cel putin 300 lei motorina/benzina.
Am inceput sa vand si eu la procesatori, mai bine zis eu vand la un intermediar care trimite mierea la export. Am luat un pret bun, unii mi-au zis ca este prea putin pentru mierea de mana, dar cat timp pentru mine este rentabil am luat banii si gata. Vand mult si la borcan, dar daca as fi sigur ca si peste 5 ani intermediarul respectiv imi da un pret cel putin la fel ca acum as renunta, este bataie de cap.
Vanzarea de material biologic(regine si familii in stupi MER[pt Cristi]) este un plus, dar tinand cont de cheltuieli si de timpul care trebuie investit nu este la fel de profitabil ca si vanzarea mierii.

Nu am inteles prea bine care este intrebarea lui yuonyuon.
jonny_it

Mesajde Shrek » 19 Feb 2021, 17:24

cristi_vidican scrie:.....
Primăvara îi faci doar inspecția de primăvară și, dacă ți-ai făcut toamna treaba bine, la prun îi pui gratia haneman și prima magazie.

P.S. În fiecare dimineață când mă trezesc mă felicit că am descoperit acest tip de stup. :lol:

Intreb si io ca un nlvice: daca nu pui gratie, nu mai culeg? Sau urcă regina si ponteaza în catul de stransura? Nu vreau sa fiu perceput ca un Gica contra stupului MER dar ma documenteze cât mai mult pe acest subiect.
De exemplu, atunci când intra in friguri, unde își trag botcile de roire? În primul cat, in al doilea? Sau nici la MER nu roieste exact ca la dadant pe 12 rame?
Se pretează modelul acesta de stup in zona de pusta? Adică o zona cu culesuri in special la plante tehnice ( rapita, floarea soarelui, porumb, etc)?
Shrek

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 19 Feb 2021, 23:04

Nu am MER si incerc sa raspund numai la prima intrebare. La orice model de stup vertical albinele culeg si daca nu au gratie. La inceputul unui cules ele depoziteaza mierea in cuib cat mai aproape de puiet. Asa apare nectarul pe ramele laterale si coronitele deasupra puietului. Daca culesul continua, incep sa urce nectarul in corpul de deasupra. Se stie ca intr-o incinta in partea de sus e mai cald decat in partea de jos. In cazul nostru, daca culesul nu e foarte intens si albinele nu reusesc sa blocheze cu nectar corpul de sus, neavand destul loc pentru ponta in cuib si in plus deasupra fiind mai cald, regina va urca si va incepe sa ponteze acolo. Punand gratia, albinele sunt obligate sa mute din mierea din cuib in corpul de deasupra pentru a face loc pentru ponta reginei. Gratia face astfel o separare intre cuib si corpul sau corpurile cu miere. Mai ales in stationar, unde nu prea exista culesuri intense, regina va urca in corpul de stransura va umple ramele de puiet, albinele vor consuma toate rezervele iar corpurile sau corpul unde ar trebui sa fie cuibul, cum bine zicea cineva, va fi transformat in "WC"
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 20 Feb 2021, 00:34

la mine nu apar coronitele ...cred ca am altfel de matci :?

apropo ...chiar Puisoru zicea ca doar matcile de calitate formeaza coronite...asta la dadant..... :oops:
dupa cum spune domnu bucovineanu(teoria sa) ...deci intai se formeaza coronitele apoi gratia ..iar in cules nectarul este depus in cuib apoi mutat in cat ...sau in pom?? aici nu inteleg...
ce zici matale acolo? asta inseamna cuib blokat cu nectar si inabilitatea matcii de a ponta......specific stupilor slabi....

Shrek ai grija ce notezi pe carnetel...tre sa fi foarte vigilent zilele astea.....o greseala ca asta te costa 20 kg de miere si un cules urmator ratat....si dupaia sa nu te plangi ca a fost anul prost....
nici nu sti cum trece sezonu si pierzi trenu....apoi ne vedem in piata unirii sa cerem turta minimis.....
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 20 Feb 2021, 12:26

Sa inteleg ca in primavara, la primul cules pana sa fie adaugat corpul pentru miere, reginele au ocupat cu puiet ramele 100% si cuibul are forma dreptunghiulara?
Vasile_Bucovineanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR