Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde tiih » 25 Feb 2021, 10:12

Balian scrie:
tiih scrie:.....5,Care sunt substantele (procedeele) care au efectul cel mai redus asupra mierii si cerii, cand tratam ramele impotriva gaselnitei?

Agheazma :)

Efectul cel mai redus asupra mierii (necapacite) si a cerii din rame (inclusiv MER)- ca sa nu fiu total off topic-

1Locul trei;,frunzele de nuc ,cat mai verzi(iod)
2.Locul doi; frunzele de tutun(nicotina) ,cat mai verzi.Sunt bune si cele uscate sau la nevoie tigarile maruntite,musai Carpati sau Nationale,,,in nici un caz Kent! :lol:
3.Locul intai, BUSUIOCUL!
PS.Cum la producerea agheazmei se foloseste si busuiocul...raspunsul dvs se apropie, de adevar.....!
tiih

Mesajde Shrek » 25 Feb 2021, 18:24

Imi permit sa va contrazic la cel puțin două "alternative"! Busuiocul si frunzele de nuc, au avut rezultate zero! In primavara, ramele vechi,au avut aceași infestare ca cele tratate cu....indiferență!
In cazul acidului acetic glacial, sau concentrat, rezultatele au fost spectaculoase! Zero găselniță, si nici macar nu au fost bagate in folie. Dar cand am inceput sa manevrez ramele, cădeau fagurii ca frunzele toamna ( inca mai aveam/am rame cu sarma galvanizata!).
Dacă ramele sunt insarmate cu inox, " otetul" este bun! Doar ca pute, nah!
Shrek

Mesajde tiih » 26 Feb 2021, 12:08

Nu contest faptul ca substantele chimice nu ar avea un efect mai puternic in lupta cu gaselnita,dar nu ma poate contrazice nimeni de efectele secundare ale lor!Multi stupari si-au dat seama de acest lucru.Nici nu imi imaginam pana a nu citi pe acest forum ,ca ar putea sa ruginesca sarma din rame, care e inglobata in ceara!....Fiecare face cum crede ca e mai bine...
Eu personal pun ramele la pastrare incepand cu luna octombrie si le tin pana pe la mijlocul lui aprilie fara probleme.Le pastrez in stupi orizontali,separate dupa culoare si cantitatea de miere(albe mari cu si fara miere separat;negre mari cu si fara miere separat;idem si cu ramele mici 1/2)Lazile sunt perfect etanse si sunt intr-o magazie special amenajata,inconjuarata de pomi fructiferi,un loc umbros si racoros....chiar si vara cand sunt peste 30 grade afara.....
PS.Cine vrea sa stie mai mult ,nu are decat sa puna niste rame negre prin aprilie in centru cuibului si sa urmareasca mai atent ponta matcii.Va vedea ca multe zile la rand matca nu ponteaza sau daca o face,a doua zi dispar ouale alea :idea:
PS2.Cu cat ramele sunt mai negre cu atat cantitatea de frunze(nu prea am busuioc) este mai mare...
PS3.Ramele albe le scot din stup inca din septembrie, inainte de a incepe tratamentul contra paduchelui...pentru a nu-mi afecta calitatea mierii obtinuta in anul urmator,si le introduc de obicei o data cu inflorirea salcamului :!:
tiih

Mesajde yuonyuon » 26 Feb 2021, 13:35

tiih scrie:Nu contest faptul ca substantele chimice nu ar avea un efect mai puternic in lupta cu gaselnita,dar nu ma poate contrazice nimeni de efectele secundare ale lor!Multi stupari si-au dat seama de acest lucru.Nici nu imi imaginam pana a nu citi pe acest forum ,ca ar putea sa ruginesca sarma din rame, care e inglobata in ceara!....Fiecare face cum crede ca e mai bine...
Eu personal pun ramele la pastrare incepand cu luna octombrie si le tin pana pe la mijlocul lui aprilie fara probleme.Le pastrez in stupi orizontali,separate dupa culoare si cantitatea de miere(albe mari cu si fara miere separat;negre mari cu si fara miere separat;idem si cu ramele mici 1/2)Lazile sunt perfect etanse si sunt intr-o magazie special amenajata,inconjuarata de pomi fructiferi,un loc umbros si racoros....chiar si vara cand sunt peste 30 grade afara.....
PS.Cine vrea sa stie mai mult ,nu are decat sa puna niste rame negre prin aprilie in centru cuibului si sa urmareasca mai atent ponta matcii.Va vedea ca multe zile la rand matca nu ponteaza sau daca o face,a doua zi dispar ouale alea :idea:
PS2.Cu cat ramele sunt mai negre cu atat cantitatea de frunze(nu prea am busuioc) este mai mare...
PS3.Ramele albe le scot din stup inca din septembrie, inainte de a incepe tratamentul contra paduchelui...pentru a nu-mi afecta calitatea mierii obtinuta in anul urmator,si le introduc de obicei o data cu inflorirea salcamului :!:
care ar fi motivu???
yuonyuon

Mesajde Balian » 26 Feb 2021, 15:05

Să ne înțelegem. Acidul nu roade sârma de sub ceară. Roade ce este în exterior pe
leț și unde au ros albinele foița artificială. Sârma de inox nici acolo.
De asta spuneam că e o soluție trecerea pe foița de plastic, și la MER iarna nu este
chiar bine dacă fagurele arată așa:
20180314_073838.jpg
Un fagure de ceară construit deficitar.

Este rezolvare și să iasă perfect, dar condițiile nu sunt favorabile întotdeauna.
De plastic ies majoritate bine construite până la leț. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 26 Feb 2021, 18:48

Începând cu această iernare, la fiecare stup scot o ramă din margine la pregătirea pentru iernare.
Avantajul e că primăvara, la prima inspecție, când verific stupul dacă are matca OK, doar bag dalta la mijlocul ramelor și scot cel mult 1 ramă. De multe ori nu mai necesar, se vede puietul căpăcit.
Și, când albinele cresc făgurași acolo, e semn că trebuie să pun rama înapoi. Sau, cum e în cazul de mai jos, să pun o ramă cu miere din partea cealaltă, acolo unde albina nu e ca în partea stângă.

P.S. La ora asta stupii au 1-2-3 rame cu puiet. Majoritatea pe 2 rame. Albinele aduc polen de vreo 4-5 culori. Nu am pădure în zonă.
Fişiere ataşate
fagure primavara.JPG
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde tiih » 01 Mar 2021, 15:51

yuonyuon scrie:
tiih scrie:Nu contest faptul ca substantele chimice nu ar avea un efect mai puternic in lupta cu gaselnita,dar nu ma poate contrazice nimeni de efectele secundare ale lor!Multi stupari si-au dat seama de acest lucru.Nici nu imi imaginam pana a nu citi pe acest forum ,ca ar putea sa ruginesca sarma din rame, care e inglobata in ceara!....Fiecare face cum crede ca e mai bine...
care ar fi motivu???

Motivul etanseitati,daca la asta v-ati referit, e sa nu se risipeasca substanta activa(iod.nicotina)Daca ramele sunt puse in stup iar sita de aerisire din capac nu e opturara..rezultatul e zero .Plus soarecii....sau si mai periculos,chitcanii...
tiih

Mesajde Balian » 13 Mar 2021, 20:21

Consider două categorii de stupi:
- stup multietajat cu rame egale 1/1; 3/4 (ME); 1/2 (MER)
- stup orizontal cu rame 1/1 și mix 1/1+ 1/2 sau 3/4
Pregătirea pentru iernare la cele două categorii diferă mult.

Dacă acceptăm ca generație pregătitoare pentru iernare, generațiile din iulie - început de august
atunci e bine ca harna pentru iarnă să fie introdusă și prelucrată cu aceste generații.
Metoda de pregătire a stupilor din categoria a doua generează un paradox. Dacă lăsăm magaziile și
începem hrănirile/stimulările, numai dacă magaziile sunt full cu miere și complet căpăpcite nu va
fi mixată cu sirop, și după un timp blocăm cuiburile.

Dacă luăm magaziile și începem hrănirile încet blocăm cuibul cu hrană de aceea se amână pregătirea
pe tipul când scade populația și puietul, cu riscul să nici nu putem termina urmat de turtiada de primăvară.
Deci pregătim iernarea în septembrie cu generația de iernare...

Să asigurăm spațiu și punem magazia de 1/2 -3/4 stoarsă sub cuibul de 1/1 matca nu va coborâ că
favorizează întotdeauna rama 1/1 mai ales toamna. Spațiu este, dar cu hrănirile tot blocăm cuibul.
La orizintale e și mai rău. Se împrăștie hrana pe rame multe nerestrânse.

La stupii verticali cu ramă egală între care și la MER pregătirea se face automat. Cu hrăniri la timp
se va umple corpul de sus cu miere. Jos lăsăm câte corpuri au nevoie. Matca ouă unde dorește
neavând preferințe, ramele fiind egale.
Controlăm numai corpul de sus și în final luăm de jos câte corpuri dorim. Rămâne ce am dorit.
(Cu culesuri târzii se complică puțin, va trebui inversate corpurile dar stratificată fiind mierea,
tot mai ușor se gestionează situația.) :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 13 Mar 2021, 20:36

Pe langa tipurile de stupi enuntati, a căror pregătire de iarnă de diferă de la model la model, cred ca ar trebui luat in calcul si o eventuală diferențiată între familiile de producție, roiuri, unități biologice de rezerva( matci), care nu pot fi pregătite de iarna, fix in acelaș mod. Sau nu este nici o diferenta? Intreb si io!
Shrek

Mesajde Balian » 14 Mar 2021, 08:32

Shrek scrie:Pe langa tipurile de stupi enuntati, a căror pregătire de iarnă de diferă de la model la model, cred ca ar trebui luat in calcul si o eventuală diferențiată între familiile de producție, roiuri, unități biologice de rezerva( matci), care nu pot fi pregătite de iarna, fix in acelaș mod. Sau nu este nici o diferenta? Intreb si io!

La unități biologice mici oricare sunt ele, în funcție de puterea lor trebuie să alegem
diferite rezolvări.
La 1/1 nu este diferență prea mare dintre orizontale și D 1/1.
Dacă sunt suficient de populate urmăresc ce am scris sus. Dacă sunt slabe pregătirea
nu fac cu ele ci le organizez cu ramele cu miere luate de la familii puternice care la
ultimele revizii au prea multă mâncare sau de la rezervă. Nucleele și care singuri nu
sunt bune pentru iernare le grupezi a câte 4 într-o ladă cu ramele rotite 90 grade în
poziție verticală. Echivalent de 2 rame 1/1 x 4 împărțite între ele fac un întreg de 8
rame 1/1 încălzind între ele și iernând f bine ca o familie puternică.
Pentru 1/1:
https://www.youtube.com/watch?v=pdEvL_K ... e=youtu.be
Pentru MER:
4 în 1.jpg
4 în 1
Balian

Mesajde cristi_vidican » 10 Apr 2021, 17:06

Verificat stupii azi, 10 aprilie.
Față de acum o săptămână, stupi au pierdut un interval de albină.
La cei mai slabi se vede mai bine acest fenomen.
Dar, e bine că au dat înainte cu puietul. 5-6-7 rame în C2. În C1 sunt cam 3-4 rame.
Unii stupi trebuie slăbiți, pt că își fac de cap.
Rapița mai are aproximativ 1 săptămână și va înflori.

Urmează câteva 3 zile de căldură, apoi 3-4 de frig și ploi.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 14 Apr 2021, 08:53

O primăvară tare capricioasă.
Partea bună a fost că am avut mici ferestre de 2-3-4 zile în care albinele au adus polen de afară din belșug.
La mine acum e înflorit prunul și e o vreme urâtă.
Puiet este suficient pentru perioada asta - 5-6 rame, unii au plecat și în rama 7 din C2. În C1 e mai puțin - 3-4 rame.

Când prunul e valorificat bine, atunci e un an roitor.
Când prunul nu merge, atunci vom avea mai puține botci.

P.S. Să mă ierte cei care nu au botci în stupii lor. Mă refer la cei care au stupi buni. :lol:
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 28 Apr 2021, 07:29

Rapița a dat nectar în fiecare an. A fost pentru mine culesul cel mai constant.
Ține 3 săptămâni, uneori și 4, și tot prinzi zile bune de cules când, dacă ai albină, se adună.
Anul trecut a fost un an de vârf. Anul acesta ... vom vedea.
Stupii sunt o idee mai slabi decât anul trecut, dar rapița promite.
Fişiere ataşate
Capture3.JPG
Capture.JPG
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 28 Apr 2021, 07:32

Am observat că fermierii caută să comaseze în câteva zone rapița. Cei cu care colaborez eu au tot interesul să-l ajute pe apicultor.
Se grăbesc să stropească, până nu vin albinele. N-am pățit să mai stropească după înflorire.
Caută să-i repartizeze pe apicultori ca să nu stea grămadă unul peste altul.
Și, sunt foarte fideli. Nu te primesc dacă au alți apicultori. Eventual te pun în zonă unde nu sunt apicultorii lui cu care are o relație bună de mulți ani.
Fişiere ataşate
Capture2.JPG
cristi_vidican

Mesajde Balian » 28 Apr 2021, 07:42

cristi_vidican scrie:Am observat că fermierii caută să comaseze în câteva zone rapița. Cei cu care colaborez eu au tot interesul să-l ajute pe apicultor.
Se grăbesc să stropească, până nu vin albinele. N-am pățit să mai stropească după înflorire.
Caută să-i repartizeze pe apicultori ca să nu stea grămadă unul peste altul.
Și, sunt foarte fideli. Nu te primesc dacă au alți apicultori. Eventual te pun în zonă unde nu sunt apicultorii lui cu care are o relație bună de mulți ani.

Ne îndreptăm spre normalitate. Și eu constat același lucru. Cu organizare cu puțină
bunăvoință și cu conștiința că avem nevoie unii de alții se pot lucra normal fără probleme. :)
Balian

Mesajde Balian » 06 Mai 2021, 08:22

La o locație am ajuns prea târziu să pun magazie suplimentară. Erau spre blocare
începeau să formeze coronițe în cuib.
Am inversat corpurile cuibului. Cel de sus cu coroniță am pus jos și cel de jos a
ajuns sus sub gratie cu puiet până la lețul superior. Și asta consider un avantaj la MER. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR