catalin_valenii scrie:Sa inteleg ca bine ar fi sa nu las coronite la ramele unde oua matca adica 8 din cele 10 sau sa incerc sa am ouiet pe toate 10 ramele? Eu las ramele din capat sa le umple cu miere sai si pastura si asta din primavara. Gresesc sau ar trebui sa le las sa le umple la FS?
Personal insist pentru eliberarea coroanelor din zonele cu puiet, deoarece aceasta este zona de "stress" intre matca si lucratoare.
Acolo unde puietul devine concurent cu calota de miere.
Cu cat calota de miere e mai subtire in corp, cu atat cuibul se inalta, ceea ce reprezinta miscarea naturala.
Daca ai calote mari de miere, acestea blocheaza dezvoltarea cuibului si nu in putine situatii lucratoarele se pun pe botci.
Situatia e paradoxala , iti spui "Uite frate le-am pus cat,au spatiu nu au urcat in cat, de ce roiesc?".
Pentru ca aceasta zona de stress se situeaza jos datorita calotei groase de miere. Idealul e ca zona de stress(concurentiala intre puiet si miere) sa se gaseasca sus, in detrimentul mierii.
In toamna inainte de iernare e invers, puietul trebuie sa fie cat mai jos, sau inexistent.