Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ramasa fara matca?

Mesajde sergiu albinuta » 22 Mar 2012, 21:05

Am intalnit azi la un prieten de ai carui stupi ma ingrijesc pe 5r de cuib sa fie ceva puiet capacit, dar nici urma de oua sau larve, dar vre-o 10 botci deja capacite. Decizia am luat-o pe loc - unirea cu o fam mai slaba - dar am stat sa ma gandesc cum Dumnezeu a picat matca aia dupa ce a iesit din iarna si a mai si ouat pe 3-4 rame ( de strivit nu am strivit-o ca azi e prima revizie doar cu o turta de apif. am intervenit acum 2 sapt. si nu cred ca era pe leatul ramelor sa o strivesc ). A trebuit sa- i spun omului cateva cauze: ori matca prea batrana sau epuizata dar in cazul asta poate o schimbau linistit in vara, ori o boala dar am tratat contra varooa plus mavrirol si varachet ; ori nosema si in acest caz am dat in toamna protofil. Daca ati mai intalnit caz asemanator ce am mai putea suspecta
sergiu albinuta

Mesajde bobby_76 » 22 Mar 2012, 23:11

sergiu albinuta scrie:Am intalnit azi la un prieten de ai carui stupi ma ingrijesc pe 5r de cuib sa fie ceva puiet capacit, dar nici urma de oua sau larve, dar vre-o 10 botci deja capacite. Decizia am luat-o pe loc - unirea cu o fam mai slaba - dar am stat sa ma gandesc cum Dumnezeu a picat matca aia dupa ce a iesit din iarna si a mai si ouat pe 3-4 rame ( de strivit nu am strivit-o ca azi e prima revizie doar cu o turta de apif. am intervenit acum 2 sapt. si nu cred ca era pe leatul ramelor sa o strivesc ). A trebuit sa- i spun omului cateva cauze: ori matca prea batrana sau epuizata dar in cazul asta poate o schimbau linistit in vara, ori o boala dar am tratat contra varooa plus mavrirol si varachet ; ori nosema si in acest caz am dat in toamna protofil. Daca ati mai intalnit caz asemanator ce am mai putea suspecta

regina batrana, sa-i vina sorocu' chiar acum, mai rar. De schimbat linistit tot rar in ac perioada, sau cel putin nu am intalnit la mine (nu cere nici familia o regina mai puternica din lipsa cond de afara, lipsa cules etc). eu am iernat, chiar acum 2011-2012 2 familii cu regine mutilate (pt schimb linistit) pe care familiile nu le-au schimbat in iunie-iulie, si am zis sa vd ce se intampla...nimik, au iesit din iarna tot cu acele regine, la care am renuntat cam pe 15 martie (unificat)
Nosemaoza: cand ajungi sa vezi nosema la regina...nu mai ai albine, regina e ultima afectata, ca sa zic asa.
Cel mai probabil un accident, poate a cazut cumva de pe rame jos si s-a dus.(cu toate k si asta e ciudat) In ianuarie Cam pe 15 ianuarie 2012-cand a fost f cald la noi pt ac perioada), cand fac un control la urdinise...sa mai curat una-alta, hop!! o regina cu cracii-n' sus! Culmea e ca era si marcata, tanara din 2011. Am unificat a doua zi. Stup pe acelasi suport cu cel de scule, probabil am umblat la scule, am deranjat suportul, familia, o fi picat, Dumnezeu stie, s-a dus! M-am uitat in stup atent, or fi 2 regine. (cazuri deasemenea fff rare, dar intalnite). nici vb, famia plingea, era clar!
DACA ARE ALTCINEVA ALTE PARERI, e interesant sub, mai ales sub aspectul a ceea ce se intampla in familii in astfel de situatii.

ms
bobby_76

Mesajde badguy_goodguy » 22 Mar 2012, 23:20

Eu le tin pe ale mele 3 zile..pana mea...sper sa nu se bata maine cand le dau drumul... maine seara (ca sa fie rece) sau astept pana dimineata?
badguy_goodguy

Mesajde alt stupar » 22 Mar 2012, 23:47

studentule, intrebi degeaba apoi faci tot cum ti se nazare tie...
eu cand ti-am spus fa asa si asa... pai ti-am spus strict ce trebuie facut !
fi convins ca daca se impunea ceapa /votca /lamaita nu as fi uitat sa precizez.
Lasa... e mai bine asa... continua sa intrebi, apoi fa experimente inedite... toate bune si frumoase !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 22 Mar 2012, 23:55

a, doar intamplator...
astazi am unificat vreo 4 ramasi fara matci. Plingeau de-ti rupeu sufletul.
Nu am mai avut apoi timp sa ma intorc la ei sa vad ce se intampla.
ce crezi, oare s-or fi batut ? :lol:
alt stupar

Mesajde peterneamt » 23 Mar 2012, 00:03

Eu 2 si surprize mai pot aparea.
peterneamt

Mesajde stroe » 23 Mar 2012, 07:33

Doua lipsa si doua trantorite. Unificare pe loc in mijlocul zilei si a fost ok. Asta acum doua saptamani.
stroe

Mesajde gica.mosu » 23 Mar 2012, 07:56

alt stupar scrie:a, doar intamplator...

Asa simplu tac-pac....un pic de pslet(tuica slaba) stropite ramele :?: -
-o colivie mica cu miere s-au serbet....nimic :?: Sa ne spui si noua ce-ai
gasit...asa mai prindem uni de la altii :roll: Cu bine mosuuu!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde EugenVoinea » 23 Mar 2012, 12:05

Am unit una sambata 17 Martie.Le-am despartit printr-o foaie de ziar ,dupa ce au fost stropite cu o solutie de apa cu otet ,din teama ca ambele familii erau de pe aceiasi vatra si s-ar fi depopulat prea repede familia cu matca ,adusa pe noua locatie.Poate m-am complicat prea mult,dar anul trecut a dat rezultate.
..."Invata de la vultur cand umerii ti-s grei Si dute la furnica sa vezi povara ei''... din lirica norvegiana.
EugenVoinea

Mesajde alt stupar » 23 Mar 2012, 13:28

gica.mosu scrie:
alt stupar scrie:a, doar intamplator...

Asa simplu tac-pac....un pic de pslet(tuica slaba) stropite ramele :?: -
-o colivie mica cu miere s-au serbet....nimic :?: Sa ne spui si noua ce-ai
gasit...asa mai prindem uni de la altii :roll: Cu bine mosuuu!!!!

asa simplu, tzac-pac...
atentie, treaba tine ACUM, pana plang orfanele, nu de Pasti, cand colcaie besmeticele !
alt stupar

Mesajde letsoc » 23 Mar 2012, 23:05

Salut sunt nou, am nevoie de sfaturi. Una din fam avea doar celule de trintor .Am pus o rama cu oua de la alta sa vad ce se intimpa si nimic, am gasit o matca pricajita si am scoso am pus alta rama cu oua si puiet de toate virstele am asteptat 2 zile considerind ca trag botca dar nu sa intimplat, in schimb in jurul petecului de celule capacite au aparut oua. Fam are 4 rame acoperite cu albina ce fac? Multumesc!
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde gica.mosu » 25 Mar 2012, 21:49

Greu de dat un raspuns....sigur....dificila situatie totusi:verifica iar celulele cu oua
ff atent si daca sunt 2-3 oua in fiecare celula e clar-st besmetic si desfiintare s-au
unificare.....Daca fam respectiva o ai singura in stup,trbuia sa traga botci de salvare
iar in cazul cind sunt 2 familii in ac stup si diafragma cu sita intre ele nu deoarece albina
percepe feromonul de matca de la matca vecina.Iata cit de importanta este marcarea
matcilor....acum era f simplu :roll: Cu bineee mosuuu!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde letsoc » 26 Mar 2012, 21:03

fam e singura in stup am controlat iar acum 3 zile si din peticul de celule de trintor si-au tras 2 botci nu-i bezmetica ptru ca iam scos eu matca mica si slaba care depunea numai oua de trantor nu stiu daca din ou ne fecundat poate iesi o matca adevarata adica una eficienta. ma gandeam sa o sustin cu puiet capacit de la ceilalti ce parere aveti ce ma sfatuiti? va multumesc !
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde paul » 26 Mar 2012, 21:17

letsoc scrie: nu stiu daca din ou ne fecundat poate iesi o matca adevarata adica una eficienta. ma gandeam sa o sustin cu puiet capacit de la ceilalti ce parere aveti ce ma sfatuiti? va multumesc !

Mai letsoc ... la asemenea intrebare meritai un raspuns pe masura , ceva de genul ... din ouale nefecundate ies cele mai bune matci ! :geek:
Mai letsoc ... unifica albinele care le mai ai acolo cu o alta familie care are matca fecundata !Nu risipi in zadar ... puietul !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde letsoc » 26 Mar 2012, 21:35

multumesc mult dar cum fac asta mai eficient
letsoc

Mesajde paul » 26 Mar 2012, 21:44

Pai ... cam asa . Trimiti matca nefecundata in imparatia matcilor ,iei ramele care nu au puiet de trantor si le pui in stupul care are matca fecundata separate de un ziar ,stropesti cu putina tuica diluata albinele din stupul primitor cat si pe cele din stupul donator , scuturi de albina si ramele care au celule de trantori si ... succes !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR