Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Faguri din plastic ceruiti 3/4

Mesajde Adi Hodis » 18 Ian 2013, 12:53

pin scrie:...
Nu am testat faguri/rame din plastic. Din comentariile de mai sus reiese ca nu va mai fi necesara insarmarea (costuri si manopera suplimentara) dar apar alte costuri potentiale si manopera prin ceruire si respectiv razuire, dezinfectare si ceruire plus rame de lemn noi cu sant in cazul folosirii doar a fagurilor din plastic. Una peste alta nu cred ca se face o economie in acest caz. In ceea ce priveste cumparatul o data in viata am dubii. Mie personal nu-mi place plasticul. Este afectat atat de caldura, lumina si ger. Proprietatile lui se modifica in timp dramatic si devine casant. Poate se comporta mai bine in stup unde liseste lumina si temperatura este oarecum constanta pentru ca fagurii sunt incalziti/raciti de albine. Problema americanilor e ca la ei lemnul este foarte scump si manopera este mult mai scumpa ca la noi deci renteaza sa foloseasca plasticul care se toarna in forme folosind masini si nu oameni. In curand s-ar putea sa incepem sa incurajam munca prestata de oameni cumparand produse executate manual si sa descurajam vanzarea de utilaje in detrimentul oamenilor care ar presta munca respectiva. Ca sa fac o analogie, eu spre exemplu in ultimul timp am inceput sa caut produsele fabricate in Romania chiar daca asta inseamna ca platesc mai mult.

Daca nu ati testat, eu cel putin am vazut si lucrat cu ramele respective, din plastic intergal si foitza de plastic montata in rama de lemn.
Rama din plastic integral au exclus-o din aprovizionare. Merg pe a doua varianta, chiar daca e mai scump lemnul.
Asta fiind in Florida unde nu sint ingheturi. Nu stiu cat de extinsa e utilizarea ramelor din plastic in alte regiuni, unde sint si ingheturi dar daca in Florida se rupe umerasii ramelor, cu siguranta se rup si in alte regiuni. Inclusiv in Romania.
Si lor le-ar fi simplu si la indemana sa reintroduca rama insarmata + foitza de ceara dar nici nu vrea sa auda. Merg doar pe foite din plastic si rama din lemn.
Asta am vazut, asta spun.
Sanatate.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Mircea77 » 18 Ian 2013, 13:28

Daca tot vorbim de ger, de ce nu face nimeni analogia cu aceeasi foita de plastic folosita de Dan Margarit in Saskatchewan, Canada ?!
Acolo gerurile sunt aproape similare cu cele din Siberia ( -30, -40 grade Celsius ). Deci ne mai punem problema ca nu rezista la ger ?!
Mircea77

Mesajde ANITEI » 18 Ian 2013, 15:07

Eu sunt pro faguri din plastic chiar daca nu am folosit inca. Discutie similara se sustinea pe un forum cu subiectul cutie manuala vetsus cutie automata. Multi din cei contra nu folosisera niciodata sau cel mult odata si stiau deja ca nu e buna si dezavantajele ei. Eu si cred ca fagurii BUNI din plastic sunt buni si in plus vad la Dan Margarit si din ce ne spune Adi Hodis.Am in minte o serie de avantaje am sa fac o lista.
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde malebee » 28 Feb 2013, 16:50

Am cumparat si eu pentru a proba, foitza de 3/4, culoarea cerii naturale. Deocamdata pot spune doar ca foaia trebuie putin decupata pentru a putea fi montata in rama stas 3/4. Se poate taia cu un cuter. Arata bine. Sa speram ca albinele o vor lucra si va trece bine si de probele iernii.
Nu uita ca acum esti cu un graunte de timp mai tanar decat ... acum.
Esti in trecere indiferent ce ai face, dar sa nu treci indiferent !
malebee

Mesajde lache » 08 Apr 2013, 21:36

Stie cineva daca plasticul din care este confectionat un astfel de fagure corespunde normelor europene, nu este nociv pentru albina sau om ? Sau , cu alte cuvinte, ce norme in vigoare ar trebui respectate pentru a nu ne crea probleme in sensul celor spuse anterior.
lache

Mesajde lucky5strike » 08 Apr 2013, 23:17

Cele mai calitative foite sunt in America. Pierco, Dadant si Mannlake au in oferta foi de plastic ceruite la calitate si pret relativ echilibrat din ce am vazut si mi s-a mai si comunicat .

Eu am RiteCell de la Mannlake. Negri, ceruiti, buni, ce sa mai vorbim. Identici cu ai lui DM. Daca aveti rude in America, va pot aduce in bagaj de avion, cantitati mici, demonstrativ (pana in 50 faguri) chiar si ceruiti, fara sa comenteze astia pe la aeropoarte prea mult. Treaba e un pic contrabandistica.

La volume, insa, se schimba treaba. Nu ii poti importa gata ceruiti, dat fiind ca nu se permite in UE asa ceva. Deci, ramane treaba cu plasticul gol. In ce priveste transportul, 15.000 de foi + transport fac... 16800 $.

Si mai e loc destul de cheltuieli cu asigurare, riscuri, cine stie ce formalitati in vama, etc.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ANITEI » 09 Apr 2013, 15:27

Da , am luat si eu MANLAKE pana la urma, mai au 250 de kn si ajung la mine. Am luat 100 de bucati Rite Cell, dar intre timp sa vedeti ce s-a intamplat. Aveam deja 20 de bucati din plastic (cumparati din tara) si cum il lasasem pe un vecin cu oile la mine in gradina a venit in atelier si direct foile de plastic le-a vazut. Imediat intrebarile : dar asta nu e cancerigen? De ce se fac din plastic? E mai bine din ceara? Nu ca ma bazez eu pe piata locala dar imaginea din mintea lui nu i-o mai scot nici in 10 ani. Cand va cumpara miere sigur ma va evita si eventual si altii din sat. Sa vedem!
Intr-o stupina certificata BIO sunt acceptati?
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde lucky5strike » 09 Apr 2013, 22:06

Capos ca un banatean!
Nici nu indraznesc sa te intreb cat iesi pe foaie... dar oricum tot ieftin vei iesi fata de experienta dobandita. Cateodata e bine sa mai apuci si taurul de coarne.
Relativ la plastic, mie mi-au lasat o impresie buna. AI mei is ceruiti. Cata vreme e ceruit, plus straturile adaugate ulterior de ele, care sa fie problema?

Si prin fagurii naturali se joaca moliile si soarecii, si chiar mult mai bine...
:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde CristiTm » 11 Apr 2013, 00:57

Si prin fagurii naturali se joaca moliile si soarecii, si chiar mult mai bine...
:roll:[/quote]

Poate asa ar fi trebuit data explicatia la ciobanel eu am luat 10 de 1/2 pt o magazie la toamna vb despre rezultate
CristiTm

Mesajde norte » 25 Iun 2013, 17:03

NU E LOCUL PENTRU RECLAMA - ANUNT STERS - CONSIDERATI AVERTISMENT

ANUNTURI DE ORICE FEL LEGATE DE APICULTURA LE FACETI PE http://anunturiapicole.stuparitul.com/

perseverati aici si veti primi cadou un ban (nu de aur)
norte

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR