Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cel mai bun tip de lada pentru apicultura

Mesajde proapi » 26 Oct 2012, 14:09

Cuibul pe 10 rame, mari sau 3/4, corpul de stransura de 1/2 sau 3/4, in functie de cules, in prima parte a sezonului de 1/2.
Cuibul pe 10, dar ocupat de 8 sau 9 rame, plus hranitor uluc si diafragma pe tot timpul anului,.....
proapi

Mesajde kamy » 28 Oct 2012, 11:00

proapi scrie:Cuibul pe 10 rame, mari sau 3/4, corpul de stransura de 1/2 sau 3/4, in functie de cules, in prima parte a sezonului de 1/2.
Cuibul pe 10, dar ocupat de 8 sau 9 rame, plus hranitor uluc si diafragma pe tot timpul anului,.....

poti da nitel cu lamuritu ce te (ne)multumeste,avantaje dezavantaje?
kamy

Mesajde Arhivistu » 28 Oct 2012, 11:50

nea.albinutza scrie:Va salut cu respect domnilor! Acest subiect a fost discutat si cred ca se va mai discuta mult timp de acum inainte.
Fiecare este dator sa incerce, experimenteze si sa ramana fidel unui sistem de constructie a stupilor. Eu personal am inceput in orizontal 18-20 rame iar cand am trecut la pastoral am observat ca mai caram si lazi pe jumatate goale ..asa ca am trecut pe vertivali....dar aici a aparut intrebarea...de care verticali sa imi fac? Asa ca am facut verticali de 8, 9, 10, 11, si 12 rame in cuib + cat 1/2 (cate 2 sau chiar 3)
...am uitat sa specific ca stupii ii construiam eu impreuna cu tatal meu, si de aceea ne-am permis acest experiment.
Observatie: stupul 8, 9 rame/ cuib...productie buna de mire, blocaj cuib in perioada de ponta maxima...primavara trebuia pus chiar doua corpuri 1/1 si apoi cele de 1/2...
stupul 10 rame/cuib productie buna, dar se preteaza pentru un stupar cu timp necesar de lucru (eu am servici si nu ,,scap" tot timpul ca sa pot lucra exact cand trebuie
stupul 11 rame/cuib idem ca cel de 10 cu specificatia ca imi permitea sa intarzii cu verificarea,
stupul 12 rame / cuib am avut productie mai mica de miere dar iernarile erau mai usoare, lazi grele si ocupa mult pe pavilion.

Acum lucrez numai pe 10 rame/ cuib + 2cat 1/2...iar intr-un pavilion am si 18 stupi cu 15 rame pat cald + 1cat 1/2 (asa l-am cumparat si nu am mai facut modificarea).

astept si alte pareri

De ce stupul pe 12 rame a avut o productie mai mica de miere si de ce se ierneaza mai usor? aveti vreo explicatie? eu unul sunt de parere ca nu conteaza tipul de lada la prodctia de miere... ci doar ce ai in lada ;)
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde kamy » 28 Oct 2012, 12:02

din esperienta mea pot sa-ti spun ca blocaju sau mierea in cuib e masi multa la 12 rame decat la 8,9 sau 10,si e normal sa fie mai putina miere in magazie iar daca vrei sa vanturi la vertical; si cuibul ia-ti nene orizontal
kamy

Mesajde Arhivistu » 28 Oct 2012, 13:07

Tot productia aia e de miere,acuma ca nu e in magazie si mai gasesti cate o rama doua plina prin cuib asta e alta treaba.
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde pescaru » 28 Oct 2012, 13:11

anul acesta albinele au preferat sa umfle coronitele de miere jos ,si pana nu au dat de un cules serios nu au urcat in cat ,ma refer la cuib 10 rame si cat 3/4,ce am eu ,cred ca la cei cu cat intreg mult mai greu au urcat,deci cred ca caturi 3/4 plus un cat 1/2 , si 2 de 1/2 plus al treilea cat obtional in functie de puterea familiei si ceva munca in plus ar fi cei mai buni ,orcum fiecare cum se invata si ce baza melifera are asa isi va face cutiile
pescaru

Mesajde kamy » 28 Oct 2012, 13:21

hai sa traiesti nene pescaru,adevarat in anii slabi e mai avantajos catu mic,da in anii buni cuibul e mai bine si mai repede deblocat la 1/1,parerea mea ar fi buna lada de 8 rame acolo ar ramane dacat mierea pentru iernat si-n rest puiet pe toate ramele da trebuie un camion de scandura(vorbind de pastoral)
kamy

Mesajde pescaru » 28 Oct 2012, 13:41

atunci Maximus a avut dreptate , ar fi fost bine sa-si dea cu parerea dar dupa atatea scandluri nu cred ca mai spune ceva , si alti colegi isi pot spune parerea ca sa putem face o diferenta pt. ridicarea productiei si scaderea cantitatii de munca . te salut si eu cu respect.
pescaru

Mesajde Adi Hodis » 28 Oct 2012, 15:56

Ba da domnule Ioani, zicem si despre ME ( multietajat cu 10 rame in cat X 3 caturi ) ... numai ca nu am citit pe aici toti cei ce avem ME.
Eu am de suficienti ani si acest model, asa ca pot spune din experientza mea.
Este un model de stup bun pentru Romania si clima ei, pretabil pt. pastoral si stationar.
Inconvenientul ( personal ) care-l pot spune ... caturile pline cu miere, sint grele la manevrat.

Avantajele sint mai multe ... volumul stupului poate fi adaptat nevoilor familiei de albine ... componentele sint detasabile si identice, deci sint interschimbabile.
Avand aceeasi rama in toate caturile, aceleasi caturi/dimensiuni la toti stupii, se poate forma roi, nuclee ... se pot introduce rame cladite pe alese la ouat.
Este recomandat sa sa schimbe matcile la 2 ani deoarece cuibul fiind mai mare, le scolicita mai mult.
Regretatul nostru, domnul Gica Romanescu avea o vorba, in ME nu se tine matze lesinate ... adica matci uzate s-au care au probleme si nu tine pasul cu celelalte.

Stupul ME a fost introdus pe scara larga in Romania dupa ce s-au facut testari catziva ani, in paralel cu stupul de 8 rame in cat ( stup Canadian, denumire provenind de la roii la pachet importati de Canada din SUA ) ramele fiind tot Langshtroth.
Stupul Canadian le-a dat mari probleme romanilor deoarece intra in friguri de roit in fiecare an, astfel ca NU a fost lansat in productia pe scara larga.
Colonia din stupul ME, nu intra in friguri de roit, asa ca acesta a fost lansat in productie . Pe scurt, aceasta-i povestea cu cele doua modele de stupi.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde dorindafi » 28 Oct 2012, 18:57

pescaru scrie:atunci Maximus a avut dreptate , ar fi fost bine sa-si dea cu parerea dar dupa atatea scandluri nu cred ca mai spune ceva , si alti colegi isi pot spune parerea ca sa putem face o diferenta pt. ridicarea productiei si scaderea cantitatii de munca . te salut si eu cu respect.

am mers ani de zile cu 10 rame de 1/1 shi cat de 3/4
anul asta am mers in paralel cu 10r / 3/4 shi 12r in cuib cu 10 rame in cat de 1/2 cu speteaza de 45mm
la cuibul de 12 rame trebue sa ai familie buna altmiteri nu va urca in graba in cat
ca productzie nu am vazut mari diferentze intre modelele de stupi
dorindafi

Mesajde peterneamt » 28 Oct 2012, 19:22

Diferentele apar in tehnologia de intretinere si extractie iar daca rama sau lada nu e STAS, la vinzarea stupilor, in rest diferentele sunt minore in ceea ce priveste lada, adica nu lada face miere.
peterneamt

Mesajde ves.lucian.zabrani » 28 Oct 2012, 23:13

sa ma scuze Adi Hodis ca intervin si eu !!!
poti folosi 2 corpuri de ME ca si cuib , Hanemann si caturi de 1/2 cate este nevoie !!!
dezavantajul - doua feluri de rame !!!
avantajul - poti obtine miere pe sortimente mei usor , caturi mai usoare etc . !!!
este doar o parere !!!
si poate nu cea mai buna !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 29 Oct 2012, 00:48

nu cred ca este bine !!! te poti trezi cu faguri crescuti de albine pe langa rame , daca culesul este intens !!! e doar o parere !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde MyBees » 29 Oct 2012, 01:11

Adi Hodis scrie:Colonia din stupul ME, nu intra in friguri de roit, asa ca acesta a fost lansat in productie . Pe scurt, aceasta-i povestea cu cele doua modele de stupi.

Eu am majoritatea pe 1/1 cu cat de 3/4, cativa cu magazie de 1/2 si 3 colonii pe ME pentru a-l testa. Pe langa cele zise de tine, Nea Gica mai spunea ca este stupul lenesului. Poate de asta sunt atras de el :)
In vara, toate cele 3 colonii pe ME au intrat in friguri. La momentul respectiv erau pe trei corpuri. Singurul "avataj" a fost ca in loc sa umblu dupa botci intr-un corp am umblat in doua corpuri, la unul chiar in trei :)
Primul impuls a fost sa renunt, insa am mai facut cateva colonii sa incerc si anul viitor. Nu stiu ce/daca am gresit, insa rezultatul a fost departe de ce am citit aici.
Cel putin doi din cei stupi(sigur) aveau reginele 2011. Nu am facut pastoral iar vremea a fost cum a fost.

Vad si anul asta cum e, in primavara vreau sa iau si cativa layens si poate sa fac cateva roiuri si pe mer. Deocamdata de ME sunt nemultumit profund. A... am uitat de asta, bineinteles ca nici miere nu am luat de la cele trei colonii.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Adi Hodis » 29 Oct 2012, 03:56

Ioani scrie:...
O nelamurire mai am totusi, daca nu va suparati. Este adevarat ca ar fi ceva probleme la ME cu obtinerea mierii ,,curate" functie de provenienta sa (salcam, tei etc) fiind mai dificil de a separa in vederea extractiei diferitele sortimente de miere? Cum procedati cand vreti sa extrageti salcamul pt ca trebuie mers la tei dupa aceea? MA gandesc ca volumul mai mare al magazinului ar putea crea ceva prob in ceea ce priveste umplerea si mai ales capacirea sa atunci cand dorim sa extragem miere pe sortimente.

Este si nu adevarat, depinde de existenta gratiei Hanneman, a catului de schimb si a izgonitorului. Aceste 3 componente rezolva situatia oferind 6 avantaje.
1. gratia separa mierea de puiet.
2. izgonitorul elimina scuturatul ramelor, lucrul cu rama la aceasta lucrare.
3. catul de schimb, ofera albinelor spatiu de depozitare prin simpla schimbare a catului plin cu miere, cu cel de schimb ( echipat cu rame cladite ori, cu rame cu foitza intercalate cu rame cladite ).
4. punerea catului de schimb + izgonitorul sub catul cu miere si albine, separa mierea prin faptul ca albinele nu vor mai depozita miere in catul care trebuie extras.
5. apicultorul poate sa duca catul/rile acasa ... deci nu mai este necesar sa duca in camp toata logistica si oamenii pt. a extrage mierea.
6. se poate muta stupii de la salcam la tei si de la tei la floarea soarelui cu mierea nerecoltata ( am facut asta fara probleme ). Adesea se intimpla sa infloreasca floarea soarelui inainte de finalul teiului, asa ca am plecat din cules in cules si la floare, am extras mierea de tei.

Problema catului plin cu miere, greutatea defapt, poate fi rezolvata folosind caturi de 1/2 ... chit ca e alta rama, e mai ushor cu mult ... ( spun asta deoarece am manevrat sute de caturi, pline si goale ... la un moment dat si cele goale sint grele, pe cuvant de onoare ! )

@Mybees ... ( valabil si pt. d-l Ioani )
Ti-au intrat in friguri ME-tii ... oare de ce nea Gica, odihneasca-se in pace, nu a renuntzat la acest stup/i ... oare de ce Jonny_it si martanul si altii ( cei numiti au peste 100 ), nu renuntza la ME ... si lor le-o intra in friguri de roit ?.
Dar cei cu rama 1/1, tot de-ai tai, nu au intrat in friguri ?.
Cum ai procedat si cand, cu formarea roilor ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Dila Daniel » 29 Oct 2012, 16:10

Ioani scrie:... si totul era mereu la limita....

Fara sa realizezi ai folosit aceasta fraza,care, este esentza apiculturii performante,indiferent de lada!
Arta de a mentine familia la limita roirii !
Este riscanta dar ofera satisfactiile maxime.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR