Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Verticalizarea mierii

Mesajde valigorj » 07 Dec 2012, 15:36

dupa inceperea culesului,unele familii urca mai repede in cat,altele mai greu,dar exista si din cele care nu au nici gind.pt a le determina si pe cele din urma sa ridice mierea in cat pot fi folosite mai multe procedee.A:dupa ce se aranjeaza cuibul se scoate o rama din centru,se pune catul gol,iar rama se pune in cat,atfel incit partea inferioara a acesteia sa intre exact in locul lasat in cuib.in lateralele acesteia se pun rame de cat.rama de cuib se reintroduce in locul avut anterior dupa ce albinele au pus miere pe 1-2 faguri de cat din stinga si dreapta acesteia.B:se pun in cuib 2 rame de cat.dupa ce sint umplute 3/4 cu miere,acestea se pun in cat.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Re: Verticalizarea mierii

Mesajde BUNKA » 08 Dec 2012, 09:14

Eu nu am avut cazuri de astea..pur si simplu as schimba matcile.
Am avut insa familii cu instinct pronuntat de supravietuire, insa pacat ca le-am pierdut samanta dupa cele doua "cataclisme" care le-au lovit de cand stau la mine..unul cu varoa, si unul cu lipsa de hrana de dupa tei ..incetare ponta prea timpuriu etc. Cum ziceam, am avut familii care pur sis simplu in toamna blocau toate ramele de cuib cu miere si atentie...capaceau tot pana jos, apoi lasau loc in centru asa cam o sfera de 10 cm in care continuau sa bage puiet, si bagau asa cate putin.
Acest tip de familie nu avea nevoie de interventii iarna, nu avea nevoie de completari toamna, pur si simplu o puneam in sistem clopot pe doua corpuri, unul gol dedesubt, si cu sita goala, izolat cu folie si izolatie peste folie si ierna linistit...in primavara avea o dezvoltare exploziva.
As lucra la selectie in masa cu asa ceva, pur si simplu as schimba tot in stupina, si as urmari doua aspecte, instinctul de igiena sa fie cat mai pronuntat, si cel de supravietuire de pregatire pt iernare, sa-si aranjeze proviziile din timp fara interventia mea.
Multe familii uita sa mai capaceasca jumatatea inferioara a ramelor, si cand vine vremea rece refuza sa consume ce nu e capacit...se apuca direct de coroana, asta in conditiile in care hrana de completare a fost data la timp....asa ceva nu e de tinut.
BUNKA

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR