Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Familie bezmetica

Mesajde IGI » 07 Aug 2011, 00:24

Metoda domnului lucky5strike , nu am incercat-o (inca), desi imi pare
foarte atragatoare.
Sper sa fie nevoie cat mai rar :D
IGI

Mesajde IGI » 07 Aug 2011, 00:26

Adi Hodis scrie:Bravo IGI ... cu lectia invatzata, iese bine. :!:

Exact cum spui Adi. ;)
IGI

Mesajde balu » 24 Iun 2013, 15:02

M-am pricopsit cu 2 bezmetici, unul l-am divizat, in alte cutii, lasat fara rame, le-am dat 2 matci in colivie neimperecheate, pierit amindoua, unificat din nou, . La un roi i-am dat o rama cu puiet si au tras botci , matca a pierit. I-am dat rama cu botci bezmeticului si albinele in 10 minute rosesera o botca la capat. am periat-o si i-am dat-o celuilalt bezmetic. Roilui care l-am lasat fara botci i-am dat o matca in cutie . Facem treaba! :twisted:
Anul trecut am rezolvat usor un bezmetic , dar era mai mic
balu

Mesajde Gabysgg » 25 Iun 2013, 09:31

SI la mine doua roiuri s-au bezmeticit ,reginele tinere probabil pierdute la inmerechere (dupa eclozare din botci erau) ,rezolvare regine tinere neimerechiate usor naclite in miere si date drumul direct pe rama ambele s-au imperechiat si depun ,cat despre albina ouatoare presupun ca va disparea odata ce noile regine isi vor intra in drepturi,si nu este prima data . :)
Gabysgg

Mesajde macko2001 » 25 Iun 2013, 11:58

Am verificat ieri toti stipii si la un stup am constatat ca are foarte mult puiet de trantor, parca si celulule capacite cu puiet normal incep sa se alungeasca, sa semene a puiet de trantor. Matca este cea veche, a fost marcata. Va rog sa ma sfatuiti ce am de facut?
macko2001

Mesajde stroe » 25 Iun 2013, 16:07

macko2001 scrie:Am verificat ieri toti stipii si la un stup am constatat ca are foarte mult puiet de trantor, parca si celulule capacite cu puiet normal incep sa se alungeasca, sa semene a puiet de trantor. Matca este cea veche, a fost marcata. Va rog sa ma sfatuiti ce am de facut?

Schimba matca.
stroe

Mesajde csaa » 28 Iul 2013, 20:50

Am observat de catva timp o chestie ciudata la o familie de albine. La verificarea fagurilor gasesc celule in care au fost depuse 2-3 oua. Nu multece lule, dar sunt. Matca este mare iar procentul de trantori nu este iesit din comun. Familia este un pic mai puturoasa la cules.
Sa se fi bezmeticit familia?
csaa

Mesajde danman » 28 Iul 2013, 22:02

Daca ouale sunt dispuse normal, pe fundul celulei, atunci sunt ale matcii si se mai intampla ca unele matci sa faca cate doua sau chiar trei oua intr-o celula. De regula e o anomalie trecatoare. Daca stupul s-a bezmeticit (nu e cazul tau din moment ce ai matca), ouale sunt pe peretii celulei nu pe fundul ei. Daca matca a devenit trantorita nu inseamna ca va depune oua precum albinele ci ca va depune oua nefecundate (nu cred ca e cazul tau).
danman

Mesajde csaa » 28 Iul 2013, 22:20

Da, ouale sunt pe fundul celulei, initial am crezut ca nu are unde sa mai oua dar nu era cazul. Multumesc pentru raspuns.
csaa

Mesajde macko2001 » 06 Aug 2013, 14:16

Am cumparat 4 matci pt roiurile artificiale in care nu am reusit sa am matca imperecheata. Care ar fi cea mai sigura metoda de introducere a matcilor?
macko2001

Mesajde proapis13 » 06 Aug 2013, 14:44

macko2001 scrie:Am cumparat 4 matci pt roiurile artificiale in care nu am reusit sa am matca imperecheata. Care ar fi cea mai sigura metoda de introducere a matcilor?

Eu am folosit metoda asta
viewtopic.php?f=6&t=4140&start=16#p143297
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Re: Familie bezmetica la 7 august

Mesajde aiudeanu » 08 Aug 2013, 16:14

Am o familie bezmetica pe 4 rame acum, provenind dintr-o familie care a roit la final de iunie si si-a pierdut matca. Am dus-o la munte impreuna cu alte familii si roi din 2013 si as vrea s-o unesc cu un roi care a plecat din alt roi 2013, pentru a-l ajuta cu albina culegatoare.Cele doua familii sunt acum asezate una linga lata de 2 zile pe noua locatie. Cum e mai bine sa procedez? Unii m-au sfatuit sa trec ambele familii intr-o cutie noua, dupa ca le stropesc cu ceva care sa la schimbe mirosul, iar in prealabil sa pun pastile de naftalina in ambele cutii. Altii zic sa scutur familia bezmetica si apoi s-o fac sa intre in lada noua goala pusa in locul celei vechi si apoi sa fac unificarea.
As aprecia un sfat binevoitor.
aiudeanu

Mesajde proapis13 » 08 Aug 2013, 16:58

aiudeanu scrie:.... scutur familia bezmetica si apoi s-o fac sa intre in lada noua goala pusa in locul celei vechi si apoi sa fac unificarea.

Asta e varianta cea mai buna,excluzi naftalina si folosesti tuics
Seara ii umpli un hranitor cu sirop de zahar cu protofil si asta e...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde aiudeanu » 08 Aug 2013, 18:48

proapis13 scrie:
aiudeanu scrie:.... scutur familia bezmetica si apoi s-o fac sa intre in lada noua goala pusa in locul celei vechi si apoi sa fac unificarea.

Asta e varianta cea mai buna,excluzi naftalina si folosesti tuics
Seara ii umpli un hranitor cu sirop de zahar cu protofil si asta e...

Mersi mult pentru raspuns si promptitudine, asa voi face!
aiudeanu

Mesajde irina » 29 Aug 2013, 10:18

Cei mai multi spun ca un stp bezmetic e perdere de timp.Asa am gandit si eu anul asta cand m-am chinuit cu unul pe care , pana la urma, l-am salvat.Asta se intampla prin iunie.
Acum am iarasi unul.E sfarsit de august si exclus sa-l mai pot salva.Si totusi, ceva trebuie sa fac cu albina din el.
Familia e pe 6 rame ( am stp Dandant 10R-nu stiu dc are vreo importanta...).
In data de 03.08 nu avea nici regina (sau cel putin nu am vazut-o eu),nici oua, nici larve, nici puiet capacit.Albina destula ptr 6 rame (zic eu).Am decis ca-i lipseste matca.
In 05.08 i-am pus 3 botci capacite.
In 17.08 - botcile goale.Nu mi s-au parut roase/distruse.Am crezut ca au iesit reginele.Erau 4 rame ouate-e adevarat, nu foarte pline.Mi s-a parut cam mult ca in 12 zile sa eclozeze matca, sa se imperecheze si sa mai si oua 4 rame mari.M-am gandit atunci ca stupul a avut tot timpul regina dar n-am observat-o eu .Nu mi s-au parut mai multe oua in celula( poate au fost totusi.....ma gandesc acum).Regina n-am vazut-o.
In 28.08, ieri adica, toate cele 4 rame erau capacite, dar numai cu puiet de trantori(in celule de lucratoare).Regina -nu.Cateva oua -cate unul in celula, si vreo 3 botci mici (urate) capacite.
M-am gandit si la matca trantorita dar pentru ca n-am vazut-o niciodata , l-am declarat bezmetic.
Si acum nelamuririle:
1.e posibil sa-si traga botci de salvare din oua depuse de lucratoare?
2.dc il unesc cu un roi mai slab, albina fiind toata culegatoare(din 05.08 n-a mai iesit nicio generatie)nu se intoarce pe actualul amplasament al stupului?Si in cazul asta nu risc de doua ori:si cu roiul si cu actualii "vecini"?
3.dc il scutur, nu risc cu actualii "vecini" ai stupului?
Si totusi parca-i pacat de albina.....Ce ma sfatuiti?
irina

Mesajde Mircea_63 » 29 Aug 2013, 10:41

Da, isi trage botci si din oua nefecundate. Ba chiar si din pastura sau polen:o . La tine foarte probabil e vorba de o matca trantorita.
Stiind ca au matca, nu se grabesc sa-si traga botci. Le dai botci si matca le roade. Ideal ar fi sa o gasesti si sa o lichidezi. Sa te convingi ca nu au inceput sa depuna albinele, apoi unifici.
Daca se intorc unele la vechiul amplasament si nu isi gasesc stupul, vor intra in altii. Practic nu pierzi albina.

Asta fiind de fapt un caz in care albinele nu sunt bezmeticite, ci doar matca trantorita. N-ar strica sa astepti si parerea unora trecuti prin mai multe.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR