BeeeK scrie:D-le Radu
Cea mai buna impachetare este cu mancare suficienta si cu inventar apicol cat mai mic .
Daca tot te-ai documentat ar trebuii sa stii ca multi apicultori ierneaza albinele pe toate ramele (10) > folie deasupra si sita pe fund> asta inseamna invetar apicol minim. La stupii cu fund plin trebuie facuta "impachetarea" in asa fel incat sa se echilibreze schimbul de aer, unii apicultori au fanta de aerisire in podisor , In stup nu avem nevoie de sauna![]()
Closcutz scrie:Numai ca nu castigi 100 de kg de miere prin metoda prezentata de dumneata! Cat gol bagat sub cuib am mai auzit, dar cat gol deasupra cuibului e o tampenie pt simplul motiv ca va fi mai cald deasupra cuibului decat in cuibul propriu-zis si de aici numai distractie va fi... Iti spune Stan patitul care acum pleaca la stupi sa mai dea din caturi jos!
Muntoiu Radu scrie:De luni de zile citesc despre aceste 2 sisteme si stiu cam toate parerile (inclusiv cele din strainatate). Am scris in postul initial de ce nu imi convin. Pentru mine confortul albinelor si cantitatea de miere consumata, chiar daca avantajele sunt minime, de aceea caut ceva mai bun.
BeeeK scrie:Argumentele sunt iernarile trecute cu bine pana acum. Unii mai multe altii mai putine , unii cu mai multe familii altii cu mai putine si toti astia in zone diferite ale Romaniei.Ti-au raspuns oameni cu experienta ale albinaritului. Daca nici asta nu e suficient nu cred ca mai are rost sa discutam. La teorie suntem buni , practica ne omoara.
Muntoiu Radu scrie:Singurul loc unde temperatura CONTEAZA sunt cei 5 milimetri de jur-imprejurul GHEMULUI. Acea temperatura nu se va schimba niciodata orice stil de impachetare ai avea. Ea va ramane intotdeauna intre 13 si 35 de grade. Acea caldura e pierduta INSTANTANEU orice stil de impachetare ai avea. Ce putem schimba noi e UNDE se duce acea caldura (inclusiv umiditatea din aerul respectiv). Am scris mai sus de ce catul nu e cald si cum observatiile facute arata ca nu va fi mai cald in cat.
P.S. Intre cuib si cat am o paturica groasa. ALbinele nu pot urca in cat.
Muntoiu Radu scrie: Iernarea pe un stil diferit fata de cel pe care il discutam aici nu poate fi un argument.
BeeeK scrie:Muntoiu Radu scrie:De luni de zile citesc despre aceste 2 sisteme si stiu cam toate parerile (inclusiv cele din strainatate). Am scris in postul initial de ce nu imi convin. Pentru mine confortul albinelor si cantitatea de miere consumata, chiar daca avantajele sunt minime, de aceea caut ceva mai bun.
Pentru oricare din metodele de iernare trebuie facut un compromis. SUnt pagini si pagini si despre subiectul asta , TDI a argumentat bine > depinde de zona unde ne aflam. Eu am stupii in Calarasi , zona Lehliu Gara mai exact , am toti stupii cu FAV ptr ca la mine in zone merge sistemul asta , ce am avut cu fund plin i-am vandut.
BeeeK scrie:Trebuie sa intelegem ca albinele au nevoie de aer curat.
BeeeK scrie:In primul rand nu as pune cuibul pe mijloc .
Muntoiu Radu scrie:BeeeK scrie:Trebuie sa intelegem ca albinele au nevoie de aer curat.
Eu am inteles, de aceea am urdinis mare si am pus cuibul pe mijloc.BeeeK scrie:In primul rand nu as pune cuibul pe mijloc .
Iau o pauza ca vad ca nimeni nu prea citeste ce am scris in postul initial. Toata lumea e pregatita de atac inainte sa citeasca. Ce rost are sa ataci ceva daca nu citesti ce scrie acolo ?
Voi reveni cu constatari intermediare si concluzii finale.
- caldura emanata de ghem (si umiditatea) trec in cat, unde aerul e racit inainte sa ajunga pe peretii catului (am polistiren in podisorul de sita si nu are pe unde sa circule aerul in/dinspre exterior), spre deosebire de impachetarea fara cat unde aerul ar fi ajuns imediat pe podisor/pereti si s-ar fi condensat umiditatea.
Mishu05 scrie:Mare atentie la etansarea superioara a acelui cat. Daca ai taiat polistirenul PERFECT pe dimensiunea sitei/golului din podisor si ai obtinut sus o etansare buna, e cam nasoala treaba. Vei avea condens la greu in acel cat care se va strange in paturica. Practic tu ai horn pana in cat dupa care urmeaza clopotul. Norocul tau este daca ai mici scapari intre polistiren si lemn ( daca au propolizat ele, e nasol ca nu mai ai) si aerul cu apa in el va iesi pe acolo.
Am iernat vreo 4 ierni cu diferite feluri de clopot realizat din folii si polistiren. Credeam ca izolez perfect sus si caldura ramane in cuib iar umiditate din aer coboara prin fundul cu sita/urdinis. Invariabil aveam apa condensata pe folie indiferent de cat bine izolam sus.
Iernez de anul trecut cu podisor cu sita acoperit cu ziare, paturica, carton. Nu e gram de umezeala si fetele par foarte fericite. Cand incep sa dau straturile astea la o parte se simte bine caldura de jos pe deasupra sitei . Albina nu are nevoie de o mare protectie termica in prima parte a iernarii cel putin pana pe la 1 februarie dar are nevoie de evacuarea umiditatii din aer. Daca sus e etans, e jale.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Daniel.20 şi 11 vizitatori