Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde gica » 01 Sep 2011, 10:37

Echo,la noi in tara stupul ME are 3 mari dezavantaje:
- nu este asa raspandit.In perioada '80-'90 au fost infintate ferme apicole dupa modelul celor americane,austaiene si chinezesti.Toate au fost dotate cu stupi ME dar stuparii angajati erau obisnuiti cu Dadant.Ce scolarizare s-a facut cu ei nu stiu dar cert este ca lucrurile nu prea mergeau.Dupa anii '90 le-a luat dracu pe toate.Particulari au fost putini.
- este stupul pentru omul lenes,pentru cel cu timp putin sau pentru cel ce vrea cateva sute bune.Ma otule,in care categorie esti?
- nu se vinde,toata lumea stie si e convinsa ca nu-i bun de dracu si nu merge la noi in tara.
Asa ca .... la ce folos.
gica

Mesajde echo » 01 Sep 2011, 10:47

Adi Hodis scrie: Nea Gica ... nu-i loc de intors ... de discutat, obiectat, motivat, scuzat ... .

Aditzule, tu lasa vrajeala, nu te eschiva si gandeste-te cum vii cu ceva despre MER-ul ala....

Ma uit si eu peste gard la astia... capitalistii... Catalogul lui Thomas - 67 carti, 13 DVD-uri, 8 poster-e / Swenty - 8 carti si un DVD / Ickovitz - 9 DVD, 3 CD-uri, 72 carti, 7 poster-e / Thorne - 71 carti, 5 DVD-uri, 8 poster-e / Dadant - 11 carti ... etc etc... Vorbesc de titluri curente aflate la vanzare, nu de biblioteci...

Acu' ma uit si l anoi in ograda si ma apuca dracii.... vorba unui prieten .. "toti prostii scriu numai noi nu..." :) :oops: Daca sapi adanc rau de tot, gasesti si la noi pe piata 1 DVD si maximum 5 titluri de apicultura...

Pai daca nu scriu apicultorii dedicati de o viata, atunci cine??
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde gica » 01 Sep 2011, 11:12

mai echo,
Uite alt subiect despre care ar trebui scrisa o carte:
''Umezeala in stup pe timpul iernii''
Se stie si stie toata lumea ca albinele nu mor iarna de ger ci majoritar de foame,de umezeala si de boli cauzate de aceasta.Frigul si gerul nu a facut victime in mod direct decat la ''aratari'' de stupi cu 3,14 albine.
Atunci de ce toti infofolesc stupii cu toate minunile si dau in partea cealalta - umezeala ?
Teama de frig - la om este o mare problema.Si din aceasta cauza infofoleste si greseste.Apare condensul,mucegaiul si urmeaza celelalte.
Scrie te rog.
gica

Mesajde echo » 01 Sep 2011, 11:49

gica scrie:.
- este stupul pentru omul lenes,pentru cel cu timp putin sau pentru cel ce vrea cateva sute bune.Ma otule,in care categorie esti?
Asa ca .... la ce folos.

ma potrivesc la fix nea Gica :D si lenes si vreau si vreau cateva sute... si timp putin.. putin..

(omul prin definite e un animal lenes, cele mai mari inventii le-au facut aia lenesii, ca sa nu isi rupa carca :D pai roaba cine a inventat-o ?? vre-un harnic?? :) )

Are maaare folos, crede-ma, maaaaare !!!
Ultima oară modificat de echo pe 01 Sep 2011, 11:55, modificat 1 dată în total.
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde echo » 01 Sep 2011, 11:54

gica scrie:mai echo,
Teama de frig - la om este o mare problema.Si din aceasta cauza infofoleste si greseste.Apare condensul,mucegaiul si urmeaza celelalte.
Scrie te rog.

pai scriu - mie nu mi-a frica de frig !!!! am lucrat pana la -53 C, ierni cu perioade constante de ger -46C de la 4 la 6 sapamani, asadar frigul ... ma lasa rece :lol: :lol: +24 C, in schimb.. hmhmh da... problema... :oops:

Am scris si eu unde am stiut, acum despre albine.... iarasi zic, fac asa cum citesc, cum sunt invatat. referitor la impachetat, singura explicatie care o pot da este ca .. "asa am citit"

Si atunci este de folos sa se scrie si altceva??? ;)
echo

Mesajde gica » 01 Sep 2011, 12:08

Dogvet,

Intrebarea asta este esentiala.Are vreo 10 raspunsuri la fix si toate adevarate plus cateva raspunsuri cu doua variante.Se pleaca de la situatia initiala - puterea coloniei cu 3 variante si rezervele de hrana la inceputul culesului de salcam cu doua variante.Dupa aceea urmeaza culesul tot cu 3 variante.
Acum sa vedem ce iese.
Concret la prima intrebare pusa se poate intampla asa la o colonie slaba cu rezerve mari de hrana.La a doua intrebare raspunsu este ca nu se intampla asa deoarece cand mergi sa iei miere vezi ca de fapt iei un canci.Si asta din alt motiv,stupii slabi se intaresc in timpul culesului la salcam,la sfarsitul culesuui ii gasesti cu puiet cat cuprinde si miere deloc.
Aceasta este o varianta.Dar exact matale ti-am raspuns aici:

gica scrie:
dogvet scrie:As vrea sa va intreb,.....

Domnule.
La ME nu se umbla cu mate lesinate.ME este ME si atat.La iesire in primavara este ocupat complet un corp de albine.Daca in septembrie ai in corpul superior 18 kg de rezerve,primavara ridici corpul sa vezi daca are puiet (matca)si la rapita sau salcam pui corpul 3 apoi 4.E bine cand ai 70-80% din stupi asa.
Lesinatii pot fi tratati in diferite moduri.....
gica

Mesajde gica » 01 Sep 2011, 12:19

echo scrie:Am scris si eu unde am stiut, acum despre albine.... iarasi zic, fac asa cum citesc, cum sunt invatat. referitor la impachetat, singura explicatie care o pot da este ca .. "asa am citit"

Si atunci este de folos sa se scrie si altceva??? ;)

Echo,cea mai mare problema a omului este dezvatul nu invatul.La putini apare o fisura in procedeul pe care il cred ei logic.Apare atunci cand isi pun intrebarea ""DE CE A IESIT ASA"" (presupunand ca si-o pun) si daca se apuca sa caute.Si cautarea ii baga de tot in ceata si se lasa pagubasi.
Nu mai convins cu raspunsul ''asa am citit''
gica

Mesajde andrei_calinescu » 01 Sep 2011, 12:37

gica scrie:Referitor la albine si clima Andrei Calinescu poate sa confirme,sa infirme sau sa completeze cele scrise de mine.Le stie bine si pe cele de la noi si pe cele din Franta.

Da, am fost mirat si sunt inca de cateva aspecte pe care le-am vazut in Franta.
Incerc sa subliniez cateva.

1. In anii 50 in Franta ME-ul era stupul la putere. Ulterior , poate datorita arogantei specifice francezilor cumulata cu o politica anti-americana generalizata, acesta a fost inlocuit cu Dadant. Acum Dadantul e cam modelul generalizat. Schimbarea de clima chiar in zona mediteraneeana i-a speriat pe apicultori care nu au mai adaptat modul de lucru al ME-ului cu evolutia climei.
Chiar astea erau raspunsurile:"Nu e un stup adecvat climei, nu mai e vremea lui". Deoarece si francezii continuau cu dezvoltarea cuibului pe verticala in sus, continuand inversarile.
2. Mortalitatile hivernale aici au un procent destul de important. Desi stuparii au virat spre Dadant, ierneaza à la ME, vezi cate un corp Dadant pe 10 rame in care bate vantul - albina putina, cuib dezorganizat. Deci metehnele comoditatii au ramas.
3. Pregatire deficitara pentru iarna, dupa castan, la inceputul lui august cuiburile se bombardeaza cu siroape, sarje de 3-4 l si stupii se blocheaza(corpul Dadant). Matca blocheaza ponta iar in iarna bate vantul.
4. Unii nu au o strategie de dezvoltare a familiei, am vazut stupine la leventica din care iesea cate o albina la 30 sec. Fam fusese adusa slaba in cules si cum leventica nu da polen, familia stagnase total.
andrei_calinescu

Mesajde Bambucha » 01 Sep 2011, 12:40

Din pacate la noi in ultimii 20 de ani a aparut foarte putina literatura apicola, si cea aparuta majoritatea e un copy-paste din trecut.
Parerea mea, domnu Gica, e ca o biografie apicola bazata pe o experienta de peste 30 de ani venita din arealul nostru geografic este mana cereasca, in special pentru cei tineri si incepatori.
Aveti mare dreptate cu dinamica familiei. Ea depinde de nenumarati factori pe care i-ati enumerat dvs in decursul anilor. Maiestria stuparului este sa anticipeze tot acest cumul si sa maximizeze randamentul economic. La majoritatea nu ne iese fiindca aceasta mica insecta este absolut imprevizibila.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde echo » 01 Sep 2011, 13:08

Mda... pentru ca am dat eu raspunsul incomplet...
Cand am spus "asa am citit", nu ma refeream strict la mine personal, ci la toti cei care aplica impachetarea (eu inclusiv), de ce? pnetru ca "asa am citit", asa mi-a spus vecinul, asa m-a invatat popa din sat ca are si el albine, ca asa facea bunicul, si tata, deci si eu.. etc.. totul vine pe linie de.. invat

Pe linie de dezvat, a venit fundul antivarroa vs. fundul plin, siropul invertit vs. sirop simplu, folia vs. podisor simplu, 2 mag x 1/2 vs. magazie de 1/1, etc, etc Deci este loc si de dezvat atata timp cat informatie argumentata exista...

De aici nevoia de a fi scrise noutati....
echo

Mesajde gica » 01 Sep 2011, 13:19

E bine echo,dar ia problema cu impachetatul in studiu.Esti inginer,inginer am fost si eu.
Si daca totul referitor la asta este exact pe contra fata de legile fizicii si matematicii,exact contra naturii crezi ca va accepta cineva asa usor realitatea,va deschide ochii si va face altfel.Raspunsul este da,dar foarte greu.
gica

Mesajde gica » 01 Sep 2011, 13:35

Bambucha scrie:Aveti mare dreptate cu dinamica familiei. Ea depinde de nenumarati factori pe care i-ati enumerat dvs in decursul anilor. Maiestria stuparului este sa anticipeze tot acest cumul si sa maximizeze randamentul economic. La majoritatea nu ne iese fiindca aceasta mica insecta este absolut imprevizibila.

Da,corect.Dar cati stupari sti matale domnule care sa aiba o evidenta clara pentru fiecare stup,sa se uite la ultima insemnare si cand deschid stupul sa stie ce trebuie sa fie in el.Ca beleaua este cand nu este cum crede stuparul.Prima intrebare la care trebuie sa caute raspunsul este ""DE CE"",daca are raspunsul corect actioneaza si lucrurile se pot indrepta.Daca gaseste un raspuns gresit actioneaza altfel si mai intervine ca intotdeauna imprevizibilul si gata,se duce totul.Data viitoare cand deschide stupul e si mai rau.
Pregatirea de primavara tine maxim 60 de zile,ai zbarcit-o ramane bidonul gol,culesurile tin 2 luni,max doua si jumate,o zbarcesti cu ceva iar e jale,in rest munca pentru urmatorul sezon.
gica

Mesajde echo » 01 Sep 2011, 13:56

Pai am luat-o nea Gica, credeti ca nu am citit posturile dvs din 2007 referitoare la calculele, datele fizice despre greutatea aerului umed, greutatea CO2-ului, moduri si debite de schimb, calculele cu care argumentati stupina electrica, datele referitoate la energia trnasportata de abur vs. apa fiarta, etc etc... si poate multe altele care le-am scapat..

Calcule reci, fizice, ingineresti, auto-explicative, la care nu prea mai vad ce este de adugat, (afara de situatia cand albinei i-se rupe de calculele noastre :D ) dar... toate disparate.. dupa cum a venit discutia pe forum, ici.. colo...

Cine le-a salvat, cine le-a notat, norocul lui, cine nu, are de sapat... (recunosc ca am facut prostia sa nu salvez pagina aia din 2007 si de ceva vreme o caut, mi-a fost rusine sa intreb, dar o gasesc eu pana la urma) . Oricum nu au legatura directa cu subiectul acesta - ME-ul

Ideea ramane in picioare nea Gica - TREBUIE SCRIS ;)
echo

Mesajde gica » 01 Sep 2011, 13:57

andrei_calinescu scrie:Da, am fost mirat si sunt inca de cateva aspecte pe care le-am vazut in Franta.
Incerc sa subliniez cateva......

Am auzit si eu de asa ceva.Sunt si alte expicatii:monoculturile,chimicalele,industrializarea,etc.
gica

Mesajde gica » 01 Sep 2011, 18:06

echo scrie:Ideea ramane in picioare nea Gica - TREBUIE SCRIS ;)

Corect echo.
Analizand bine cred ca e mult mai nimerita ideea mea.E vorba de peste 1 000 000 de stupi nu de 100 000 de ME.
gica

Mesajde teinegru64 » 01 Sep 2011, 22:52

Acum,ca am vazut ca nu sunt singurul stupar leneș,am curajul de a va arata cum am renunțat la inversarea corpurilor.....folosesc rama dubla de ME.Fața de sistemul clasic ,am doua mari avantaje...esențiale ...in viața coloniei de albine din ME...iarna ,nu mai exista riscul de a muri familia in corpul de jos,iar prinavara ,regina coboara mult mai rapid in corpul de jos.Menționez ca folosesc doar o singura rama de acest fel pentru o familie.O asemenea rama are intre 5-7 kg de miere,asa ca faci revelionul liniștit și de ce nu... uneori și invierea.
Fişiere ataşate
048.JPG
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR