\robert georgescu scrie:Eram sigur ...
Eu, care nu am decat unul, daca moare e clar ca o iau de la capat: bani pe matca, rame cu albina si puiet. Partea cu "desumflatul" nu vine de la intepaturi.
Acum, revenind la subiect, stupul are mancare (placa cu Apifonda). Dar una e zaharul si alta ar fi mierea din rame, nu?
Am citit discutii in care, fara aport de mancare din exterior, chiar daca stupul avea miere, a murit pentru ca nu s-a deplasat si in spate. Poate mai rar, dar au fost.
.
Daca ai unul e foarte simplu: folosesti ramele pe care le ai si te rogi de un stupar cu experienta sa-ti dea un roi de maI. O sa fgaci o frumusete de familie pana in septembrie. Sunt sigur ca te va ajuta
Un stup cu mancare (si aci vb de Dadant) inseamna rame pe lateral pline si in centru cu miere capacita cel putin pe jumatate de rama. Si asta ca sa intervii cu turte sau alte asemenea deasupra. Ca sa stai linistit pana la 1 martrie rama DB din cuib (centru) trebuie sa fie capacita cel putin la inaltimea unei rame ME.
PS. Zilele trecute am aflat de la un profesor stupar o calitate a apicultorului: "Sa aiba inima larga". Acu fiecare interpreteaza cum vrea.