paul scrie:cristi x scrie:anatol ms scrie:Un nivel mai mare de CO2 favorizeaza iernarea la fel si umiditatea.
asta sa nu o mai spui si altora. ramane intre noi. din ce am invatat eu la geografie albina respira o2 si nu codoi. apa nu este buna nici in cizme, in stup cu atat mai putin. cei care nu au incercat sistemul ii rog sa se abtina si sa ramana la invataturile lui tataia.
La mine la serviciu, intr-un salcam batran, "vecuieste"o familie de albine ! Am studiat salcamul ala la ... centimetru, inafara de un urdinis de 3-4 cm vertical lat cat sa incapa o albina, nu are nici o alta gaura !
LE ... O2 respirat pe cei 3-4 cm le este suficient ! Schimbul de gaze se face tot prin orificiul acela de 3-4 cm ! Saptamana trecuta cand noptile au fost temperaturi si de -22*C respectivul urdinis era inghetat ! Te intreb ... codoiul ala pe unde s-a eliminat ???

Se pare ca totusi tataia (cartile vechi) ... o avut dreptate ! COdoiu' favorizeaza iernarea, cel putin intr-o anumita parte a iernii (cea fara puiet) !!!
LE2 ... off topic ... familiei respective nu i-a facut nimeni NICIODATA nici un fel de tratament antivarooua ! Dinspre asta , supravietuieste, roieste, banuiesc ca aduna si miere ... Dar stii de ce ? Din cauza de ... celula mica !!!
Eu zic sa te gandesti de doua ori pana sa te apleci sa ridici piatra !

Sunt ABSOLUT CONVINS ca acum vorbeam la capitolul "a fost odata ca niciodata o insecta care aduna substante dulci din flori si care se numea albina"... daca se descopereau aceste sisteme inovatoare acum 200 de ani !
paulica tata, chiar vrei sa ma las de apicultura dupa 45 de ani.
nu stiu ce religie ai, dar poti sa te rezumi in ce priveste cartile vechi la biblie, coran, etc.
de la cartile alea vechi pe care le citesti tu pastreaza descoperirile validate de vreme, nu aberatii care s-au scris si se vor mai scrie.
daca esti asa tare cu codoiul poate detaliezi. ai gasit tu ceva interesant si nu ne spui si noua?
nu am inteles cum albinele alea au construit celule mici, le-ai invatat tu?
cat priveste ABSOLUT-ul ala cred ca este DERUTAT. albinele nu mor din cauza stupului in care le pun eu (si altii), ci din cauza substantelor pe care le producem si le utilizam, a modului nostru de viata egoist fata de speciile care ne inconjoara.
am si eu o familie de conationali, vecini langa stupina. au 2 camere, sunt vreo 15, in fiecare primavara mai apare un puradel. sincer, fiind trei familii (vezi stupul mos martin), nici nu mai stiu al cui este al mai mic. mai ne fura un fier, mai o gaina, un par de la gard. nu stiu cum stau cu "varroa" prin carlionti, nici cu "codoiul" din "apartamente". toata ulita vede ca traiesc si chiar se inmultesc. aceiasi oameni vad ca nu produc nimic, poate numai noua paguba. oare in cartile alea vechi scrie sa ne insusim cu totii modul asta de viata?
aia cu salcamul iti povestesc eu, nu e rata dar "macane". acum 3 ani am urmarit un roi. a ajuns la un vecin care avea stupina unui bucurestean nesimtit, abandonata de multi ani, cu toate familiile moarte. albinele s-au repezit si au intrat intr-un stup. am vorbit cu vecinul si l-am deschis. imi pare rau ca nu am facut o poza. faguri rosi de soareci, fluturi, o mizerie cumplita. imediat s-au apucat de curatenie. le-am lasat cateva ore si pe seara am adus un stup curat si le-am scuturat.
concluzia: habar nu ai tu si cei care ti-au povestit, a cata familie o fi care s-a instalat acolo. da 300-500 ron pe un endoscop si convingete ce este in interior, nu de alta, dar ai ajuns ca bunicu "pe vremea mea taica".