jonny_it scrie:ignatov andrei scrie:jonny_it a vazut ca dispar larvele dupa anumite interventii pe vreme mai anapoda (acest lucru se intampla si toamna) si de aceea l-a dus gandul la mortalitate.
Mai putin conteaza ca, in realitate, puietul nu moare (nu este afectat)ci ca familia elimina acel puiet (tanar sau chiar capacit), din motive de alerta {???}, conteaza ca avem pierderi!
Aici jonny_it are dreptate, dar asa sunt eu mai carcotas, mai ales la unele afirmatii ale prietenilor, ca ce spun ceilalti... treaba lor daca nu stiu cum moare pasarea...!!!
Cand am facut afirmatiile de mai sus m-am bazat pe unele articole/carti ale lui Charles Mraz.
Ideea este ca el a scos rame cu puiet, a insemnat anumite zone de 5 x 5 cm si a numarat cate oua / larve sunt. A pastrat ramele la temperaturi diferite si perioade diferite. A constatat ca sub anumite temperaturi o parte din larve au fost eliminate si in locul lor erau oua sau nimic. Albinele au canibalizat o parte din larve, pentru ca au murit sau din cauza stresului produs de temperatura(cum ziceti dvs "Motive de alerta").
Concluzia oricum este sa nu ne omoram puietul singuri doar de dragul de a vedea cat puiet este in familie.
Concluzia e corecta,eu o stiam de mult ,iar marele apicultor care a fost si va ramane in veci.C.L.Hristea,o stia chiar inaintea lui Charles Mraz
Noi acum pe forum "descoperim descoperitul"
PS.Cum ramane cu intrebarea referitoare la..... ...celalalte pericole???