Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde yuonyuon » 25 Mai 2025, 11:28

Balian scrie:Să nu derutăm lumea cu căpăcirea asta. Mierea este gata când a avut albina timp și loc să termine. Nicidecum în funcție de căpăcire. Dau un exemplu: urmăresc umiditatea mierii în celule, dacă nu-i dai loc unde să împrăștie albina mierea, va începe să căpăcească neterminat că nu are încotro. Va băga și în cuib și mierea stoarsă se va strica (altera) în bidon că are umiditate mai mare de 17-18%. Caz frecvent întâlnit. Dacă dai loc mult, în felul următor: înainte de cules o magazie, a doua sub prima când acesta e umplut max.! 40% și tot așa, atunci vei avea magazii max.!80% umplute și căpăcite parțial spre slab. De ce să ne facem de lucru și mierea să iasă neconform dacă avem posibilitate să facem altfel. Condiție să ai inventar, ce eu anul ăsta nu am avut din greșala mea. :)
eu extrag foarte tarziu dupa terminarea culesului...nu ma grabesc niciodata ..

albina va lasa mereu o parte de miere necapacita pentru consumul ei ..apreciaza ea cat are nevoie ...eu acea miere o las..
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 25 Mai 2025, 11:41

Balian scrie:
vladonofrei scrie:.... Deci inca o dată spun că limitarea spațiului de ouat nu e o soluție fara un tunsori de pleată.Exact asta nu îmi place mie la cei de 6 rame.Prea multe intervenții. In rest , da pentru anumiți apicultori și anumite zone se pretează.Ce să facem daca ploua, stam la povesti :D

Metoda e bună. Exact aceste probleme pot spune contra și eu. Mai ales dacă stupii nu sunt în fundul grădinii unde locuim! :)

o familie de albine cu o structura buna inainte de cules va intra mai greu in roit chiar si in conditii de genu actual.....dar eventual va intra ..
faza e ca la un cules intens mereu se da doi pasi inapoi si se mai ia din elan...mereu dupa cules urmeaza o perioada de stagnare ..apoi alt cules si tot asa...

asta datorita dezvoltarii liniare pe care cred ca voi nuprea o faceti....
la voi albina se infraneaza in culesul de rapita apoi daca nu vine si salcamul cam aveti probleme...

culesurile sunt metodele de disipare a energiei in mod natural....altfel daca nu avem ...facem roi...adica luam o rama sau 2 ...nu e ca si cum slabim familile

deci se creaza prea multa energie in stup care trebuie sa se duca undeva...de preferat in cules...

problemele le avem cand ratam culesurile...asta e clar ..si indiferent de metoda si familie avem 100 % aceiasi problema...
yuonyuon

Mesajde mausica » 25 Mai 2025, 17:32

yuonyuon scrie:la cei cu cat 1/2 ...de ce nu lasati un cat cu miere permanent? ....ca hrana ....si nu mai trebuie sa lasati mierea in cuib
ma refer la cei care au cuib dadant si puneti mai putine rame jos...din ce am inteles sunt multi care fac asta ...
sunt multe metode ce ingradesc zona de puiet sau izolat matca...pentru a valorifica culesurile...

Pai de unde sa lasi un cat cu miere ? Ex meu,nu am rapita in / nici nu am mers,ce au cules la pomi(putin ca a venit frig)a consumat,ce a cules la paducel,idem s-a dus ......dar astea nu au fost suficient sa duca familia in fata pana acum. Nici vorba de vreme buna inca cateva zile.Doar o poliflora mai salveaza situatia.Eu cand am magazii cu miere ,clar las magazia unde am cuib ingradit.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde crisandp2 » 26 Mai 2025, 18:40

Buna ziua,
cei care folosesc metoda acesta cu doua tipuri de rame, 1/1 in cuib si 1/2 in cat, cum fac primavara cand ridica rame de 1/1 cu miere din cuib ? Le pun in 2 caturi de 1/2 deaspra gratiei sau le pun la pastrare ? Daca le pun la pastrare pentru roi, cum asigura hrana familiei pana la cules si intre cules ? Au si rame de 1/2 pline cu miere la rezerva ? Ma chinui si eu sa ridic 2-4 rame de miere/polen din cuib deasupra gratiei dar totusi sunt grele si e anevoios de ridicat si manevrat un stup pe rama 1/1 si in caturi.
In alta ordine de idei anul acest mi-au "puscat" toti stupii, de la sfarsit de aprilie pana acum a plouat aproape in fiecare zi in Clu-Napoca, au stat ele cat au stat pana acum 2 saptamani dar nu s-au mai abtinut. Cum si ce ati facut cei care v-ati confruntat tot asa cu 4-5 saptamani de frig si ploi ?
Va multumesc !
crisandp2

Mesajde crisandp2 » 26 Mai 2025, 18:53

Buna seara,
revin cu o intrebare legata de dezvoltarea de primavara: ce te faci cand incepe polenul si vor depozita polen pe ramele cu puiet ?
Chiar daca sa zicem ca le tii stranse pana le ies ochii din cap in momentul in care pui o rama noua la ouat, culegatoarele tot o vor improsca cu polen, nu e matca atat de rapida. Aceste rame cu polen se ridica la un moment dat deasupra gratiei ? Cum se descurca cei cu rama de 1/1 in cuib si 1/2 in cat ?

Eu am si MER si acolo e mai facil sa te joci cu rama de 1/2, 2 rame de 1/2 suprapuse e ca una de 1/1, daca ai prea mult polen pe una o poti muta sus peste gratie, e mai simplu sa aplici sistemul acest cu cuib restrans cu rama de 1/2.
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 26 Mai 2025, 19:26

crisandp2 scrie:Buna seara,
revin cu o intrebare legata de dezvoltarea de primavara: ce te faci cand incepe polenul si vor depozita polen pe ramele cu puiet ?
Chiar daca sa zicem ca le tii stranse pana le ies ochii din cap in momentul in care pui o rama noua la ouat, culegatoarele tot o vor improsca cu polen, nu e matca atat de rapida. Aceste rame cu polen se ridica la un moment dat deasupra gratiei ? Cum se descurca cei cu rama de 1/1 in cuib si 1/2 in cat ?

Eu am si MER si acolo e mai facil sa te joci cu rama de 1/2, 2 rame de 1/2 suprapuse e ca una de 1/1, daca ai prea mult polen pe una o poti muta sus peste gratie, e mai simplu sa aplici sistemul acest cu cuib restrans cu rama de 1/2.
cine te opreste sa nu pui o rama inchis la margine pentru polen...
in aprilie daca pui la peret acolo nu ponteaza matca pentru ca e mai rece....

si daca e blocat cu polen asta inseamna ca ponta matcii e si mai ingradita ...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 26 Mai 2025, 19:34

crisandp2 scrie:Buna ziua,
cei care folosesc metoda acesta cu doua tipuri de rame, 1/1 in cuib si 1/2 in cat, cum fac primavara cand ridica rame de 1/1 cu miere din cuib ? Le pun in 2 caturi de 1/2 deaspra gratiei sau le pun la pastrare ? Daca le pun la pastrare pentru roi, cum asigura hrana familiei pana la cules si intre cules ? Au si rame de 1/2 pline cu miere la rezerva ? Ma chinui si eu sa ridic 2-4 rame de miere/polen din cuib deasupra gratiei dar totusi sunt grele si e anevoios de ridicat si manevrat un stup pe rama 1/1 si in caturi.
In alta ordine de idei anul acest mi-au "puscat" toti stupii, de la sfarsit de aprilie pana acum a plouat aproape in fiecare zi in Clu-Napoca, au stat ele cat au stat pana acum 2 saptamani dar nu s-au mai abtinut. Cum si ce ati facut cei care v-ati confruntat tot asa cu 4-5 saptamani de frig si ploi ?
Va multumesc !

cea mai buna combinatie este sa ai caturile cu miere din octombrie anu trecut ...nu trebuie sa fie pline ....
si cateva la rezerva ....poate din luna iunie incepe seceta si nu mai ploua 2 luni....niciodata nu sti cum decurge sezonu estival.... :D

ramele de jos poti sa le iei la pastrat ..pentru roi...
yuonyuon

Mesajde Balian » 27 Mai 2025, 08:09

Nu ați înțeles întrebarea. Colegul întreba în general cum să procedeze la sistemul mix 1/1-1/2 ORICE mișcare de rame din cuib în cat?
La sistemul mix nu prea există așa ceva, ce este principalul avantaj al sistemelor cu ramă unică. Fie el de 1/1, ME sau 1/2.
Sistemul mix vrea să explice acest dezavantaj cu separarea prin diferență de dimensiune a ramelor de cuib de cea cu magazie, ca mierea
să fie ferită de substanțe toxice imbibate în ceară. (hai să fiim serioși, nu pentru toxine se folosește rame diferite ci pentru greutate prea
mare a catului de 1/1).În primul rând este un preț prea mare și practic se poate rezolva folosind acizi pentru tratament sau ”lipsă”
tratamente cum spune Yuonyuon. MER-ul este momentan cel mai practic și flexibil sistem. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 27 Mai 2025, 18:28

inca doua zile de ploaie si mor prigoriile de foame :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde mausica » 27 Mai 2025, 22:43

yuonyuon scrie:inca doua zile de ploaie si mor prigoriile de foame :lol: :lol:

La unii mor si altceva :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde yuonyuon » 28 Mai 2025, 14:19

mausica scrie:
yuonyuon scrie:inca doua zile de ploaie si mor prigoriile de foame :lol:

La unii mor si altceva :lol:
pe mine m a mancat de 10-12 kg de cires :lol:

eu am zis ca le las in caz ca vine vreme nasoalal...dar nu sa o si manace..... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 28 Mai 2025, 14:22

acum dupa ce trece circu asta de peste 3 saptamani de ploaie si frig ....sa vedem cati mai au stupii ok....(lipsa de proteina si poate si de miere) .......vedem la tei si FA daca au culegatoare viabila....
momentan poliflora face cu ochiu :lol:
yuonyuon

Mesajde Shrek » 28 Mai 2025, 14:43

Citesc și zambesc! Ma întreb, și asta de câțiva ani, ce rost au" tehnologiile" minune care aduc sute de kg de miere pe stup ( estimarea....pescarilor) în anii buni ( când oricum aduna mult dacă nu întra în friguri) dacă atunci când clima nu ajuta sau pur și simplu, îți f**e una peste bot, sa îți arate cine-i sefu', de tre' sa stai cu morcovu'n dos ca nu au ce manca și încep sa roada...picioarele la stupi?!
Vad ca domnu' Yonn, promovează modul de lucru în sistem multietajat cu magazii de 1/1 deși intr-o fotografie , asumata ca fiind din stupina personala , erau magazii de 1/2?! Oare și domnia sa este....pescar?
Fiecare cioara își lauda cuibul ei, este o vorba din batrani! Dar oricât ar fi de comune niște chestii apicole, modul de lucru și implicit, rezultatul, difera începând cu modelul de stup și terminând cu zona de cules! Chiar și având model de stup identic, sa spunem mer, nu poate fi același calendar apicol la un stupar ce are stupii în pusta, Câmpia de vest, la fel cu unul ce are stupina în zona de deal, sau munte! Niciodata! Asta pentru ca sunt culesuri diferite iar dezvoltarea coloniilor de albine are un alt ritm!
Zic și io!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 29 Mai 2025, 15:45

Shrek scrie:Citesc și zambesc! Ma întreb, și asta de câțiva ani, ce rost au" tehnologiile" minune care aduc sute de kg de miere pe stup ( estimarea....pescarilor) în anii buni ( când oricum aduna mult dacă nu întra în friguri) dacă atunci când clima nu ajuta sau pur și simplu, îți f**e una peste bot, sa îți arate cine-i sefu', de tre' sa stai cu morcovu'n dos ca nu au ce manca și încep sa roada...picioarele la stupi?!
Vad ca domnu' Yonn, promovează modul de lucru în sistem multietajat cu magazii de 1/1 deși intr-o fotografie , asumata ca fiind din stupina personala , erau magazii de 1/2?! Oare și domnia sa este....pescar?
Fiecare cioara își lauda cuibul ei, este o vorba din batrani! Dar oricât ar fi de comune niște chestii apicole, modul de lucru și implicit, rezultatul, difera începând cu modelul de stup și terminând cu zona de cules! Chiar și având model de stup identic, sa spunem mer, nu poate fi același calendar apicol la un stupar ce are stupii în pusta, Câmpia de vest, la fel cu unul ce are stupina în zona de deal, sau munte! Niciodata! Asta pentru ca sunt culesuri diferite iar dezvoltarea coloniilor de albine are un alt ritm!
Zic și io!
buna intrebare....
mai conteza si cine intreaba..... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 29 Mai 2025, 15:49

pentru shrek (5 kg pana la ora 12 :lol: :lol: )

o iesii el salcam mai decolorat dar decat botci ...sau lesinati de foame...

si tehnologiile astea au un scop ... ;)

(rame intregi in doua caturi de jumate)
Fişiere ataşate
494686373_9892652117488735_8797658357422520210_n.jpg
yuonyuon

Mesajde Shrek » 29 Mai 2025, 19:54

Pai povestește care-i faza cu magazii de 1/2?! O fo tamplaru' comod și nu o vrut sa lipească scandurile?! Au putrezit cuiburile de 1/1?!
Și drept sa-ti spun, la urdinis nu este trafic, asa, de cules intens! 5 kg de nectar nu-i tot una cu 5 kg de miere! Sa fim corecți și sa facem precizarile! Iar dumneata sa pomenești de botci, intr-un an în care eu, care nu ma pricep sa împiedic roitu', nu am văzut nici măcar potirase darămite botci, înseamnă că pe undeva nu este în regula!
Shrek

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR