găsește albina polen întotdeauna. Viața este schimbătoare.
Balian scrie:Nu demult și proteina dată de mine era pe lista neagră. Spunând că
cat de crunta a fost seceta la mine in zona ...ramele sunt pline cu pastura /polen asta daca au miere destula in stupi...ca ele sa aduca doar polenul si apa...cristi_vidican scrie:Balian,
Nu dau nimic din ce dai tu și pot să zic că stupii mei nu-s în urmă tare față de ai tăi![]()
Îți recomand să ai loturi martor ca să vezi diferențele.
Fumagilina e bună, dar ca orice medicament, are și efecte adverse.
Nu zică să nu le dai, dar întreb, oare merită?
Singurul lucru care merită dat e proteina, care de multe ori e necesară.
Și, dacă nu dau, poate mai cade câte un stup. Nu-i bai, acela va primi regină două sau se desființează. În felul acesta elimin pe cei slabi.
Toamna se schimbă orice regină care a ieșit la pensie (indiferent cât de bună a fost), orice regină agresivă sau care nu a performat. Fără milă.
Le schimb cu regine din nuclee unde au avut timp să-și arate mușchii.
pai daca la voi la fs se blocheaza cuiburile normal ca nu aveti polen.....Balian scrie:Ce propuneți să fac "mâine de zori" să am polen/păstură?
acum chiar am sa va contraziccristi_vidican scrie:La FS, exact ca și la salcâm și la orice cules masiv, albina neglijează creșterea de puiet.
Și din cauza asta nici nu se aduce polen.
FS ar avea polen din abundență, dar albina preferă nectarul, că polen va mai fi, dar nectar nu prea.
yuonyuon scrie:Balian scrie:Nu demult și proteina dată de mine era pe lista neagră. Spunând că
rezultate cva?
o fi buna o fi rea ...dar rezultatele contează.....DOVADA!!!!
Balian scrie:Cum văd eu hotara de uscată, nu știu de unde va fi strop de polen în jurul meu.
Vizavi de casa mea este gard viu plantat din comunism. Deci peste 30 de an.
Anul ăsta s-a dat capăt zilelor. În jurul vetrei de tineret se uscă tufișul. Așa
ceva încă nu am văzut. Ce polen?
acum aveti si cantarul la FS nu mai puteti sa spuneti ca nu ati avut polen..sau sansa sa aveti polen din abundenta...Balian scrie:yuonyuon scrie:Balian scrie:Nu demult și proteina dată de mine era pe lista neagră. Spunând că
rezultate cva?
o fi buna o fi rea ...dar rezultatele contează.....DOVADA!!!!
cristi_vidican scrie:Cristian IONITA scrie:Dispunerea aceasta cu "gradinita" in fata o folosesti mereu sau doar in cules? ....
Pe acea locație, grădinița stă acolo.
Am observat că grădinița culege albină destul de bine de la stupii din spate.
Ultimul rând (cel mai îndepărtat de nuclee și roi) cedează cea mai multă albină.
Nu-mi place asta și mă gândesc să-i rearanjez.
Partea bună e că roii și nucleele se întăresc foarte bine.
Și, tot la mine rămâne albina.
Acest fenomen e mai pregnant în cules masiv. după ce culesul de domolește sau scade, această migrare a albinei nu mai este vizibilă.
Balian scrie:Cristian IONITA scrie:...Daca se poate sa ne spui schema de medicamente / stimulente administrata in sirop.
Multumesc,
Spun că nimic nu este secret pentru mine, dar nu știu dacă ce fac, fac bine.
Urmăresc o posibilă apărare de boli. Primăvara înainte de înflorire a caisului
(cca. 20 martie) dau 3-4 administrări de sirop cu Fumidil + Apicomplex (nu sunt
fan ICDA, dar cred că Apicomplex este bun oricând). La pregătirea de iarnă la
completare de iarnă mai dau tot Fumidil de 3-4 ori + Apicomplex. Astea în sirop.
Când populația este mai puțină cum îmi place mie mai pun Startovit. Ăsta însă
este destul de periculos că sporește f mult ponta și putem cădea în capcană să
le dezvoltăm familiile prea mult. Deci mare atenție!
( Câteodată sunt f aproape cu albine de stupine din Ungaria unde carantinarea
stupinelor din cauza infestării cu loca este luat f serios. La noi nu există locă.![]()
Sau cel puțin nu am auzit să iasă vreo analiză pozitiv de locă. Sau nici de altceva.
Deci preventiv mai dozez și ceva contra acestei boli. Oxitetraciclina sau ce găsesc.
În nici un caz nu în apropierea culesurilor. Mai mult toamna. Sunt f atent să nu las
prea multă miere pentru iarnă, să nu rămână miere de iarnă în stoarcerile de primăvară.)
Cam asta e schema mea pentru altceva de varroua. Varroa e alt capitol.
Cristian IONITA scrie:Nu inteleg cu ce te ajuta faptul ca roii preiau culegatoare de la stupii de profuctie ... asta duce in fapt la miere mai putina in magazine ... cu ceva plus la dezvoltarea roiurilor ... dar care plus se obtine mai simplu prin adaugare de rame cand crezi tu ... nu in plin cules. Eu intaresc roii cu rame din stupii de productie doar cand stiu ca urmeaza o perioada mai mare de lipsa de cules.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 37 vizitatori