mellis scrie:tiih scrie: PS. O intrebare" de baraj" ptr dl gica mosu....Daca am face un exercitiu de imaginatie...stupii nostrii i-am fi dus pe 1 august la Cisnadie...iar acestia ar fi venit in zona noastra....
se inversa ..si .situatia puietului...???
Nu ai fost prea atent - stai jos...!Unui din avantajele mutarii mecanizate este ca te poti duce unde ai polen....cu cheltuielile de rigoare..
Azi in Cisnadie - maine-n toata tara..
Sanatace..
Dumita nu ai fost atent..intrebarea mea era clara ...si necesita unul din raspunsuri..DA ..sau NU....?
Daca prin rama de puiet 1/1 intelegem o rama acoperita 80% cu puiet capacit sau larvar..ca in poza dnei laura din 16 aprilie 2017 ora 18:10 atunci eu zic ca e imposibil sa ai 5...7 rame de puiet la aceasta data(45...65 dm patrati de puiet )..oricate stimulari minune si secrete ai cunoaste si ai face....trebuie sa mai ai o zona de nectar si polen ,,un cules de intretinere de minim 200 grame pe zi....zi de zi....!asa ceva nu gasesti usor la acesta data..oricat de mecanizat ai fi....iar daca dl Guist are asa ceva.... sa fie mandru..e un privilegiat!!!
PS.Revenind la extrema cealalta....eu nu as sta de loc linistit pana la primul cules de polen din anul urmator....la stupii cara la aceasta data ,10...15 septembrie..nu mai aveau nici o celula de puiet capacit.

...s-ar pute sa urmeze o depopulare la sfarsit de octombrie -noiembrie...cand se duce albina batrana..si o depopulare "definitiva" la sfarsit de februarie -martie,cand se duce albina de iarna...
PS.Marele noroc al iernii ce a trecut,a fost ca dupa o luna jumate de iarna autentica..incepand cu 20 februarie am avut un inceput de primavara..polen,zboruri de curatenie..familiile si-au revenit cat de cat...daca ar fi tinut iarna pana pe 15 martie ar fi murit un numar dublu de familii!