Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde yuonyuon » 06 Iun 2025, 18:34

in cazul in care la FS ai blocat stupul complet(cred ca despre asta era vorba) ..adica si cuibu are coronite de trei sferturi de rama si puiet o palma pe 5 rame ...atunci ar fi bine sa nu se extraga mierea din cat ...!!
albina din stup e jumatate buna si jumatate gata sa moara(uzata deci ramane fara albina de rezerva!!!).....trebuie luat ca de la zero ca in luna martie....restrans /reorganizat ..rame la ouat .
scos 2 rame din cuib care au coronite prea detot(chiar daca au putin puiet pe ele ) si facut un volum liber cat mai compact (pe mai putine rame dar liber)...rama la perete goala pentru polen ...si lasat in pace 2 saptamani .....
...apoi vb de extras ....!!!...defapt mierea nu fuge nicaieri...cat ar sa manace ??

eu nu am mai patit asa ceva cu blocajele demult pentru ca dau spatiu ...totusi blocajul de cuib intra la categoria " greseala apicultorului"....nu a adaugat caturi suficiente sau inversat daca stupul e mai slab...etc...
yuonyuon

Mesajde Balian » 06 Iun 2025, 18:43

Păi nici nu prea mai stoarcem. Sau că nu este ce sau pentru ce, că de vândut miere este dificil. Polen momentan este dar când vine deșertul verde de unde polen? Înlocuitor nu e voie că nu este natural. Atunci lăsăm să moară? Așa ne scăpăm de griji? Domnilor să ne trezim, când nu este nu de aceea nu este că am luat, nu este că natura este seacă! Cine are bravo lui, dar să nu aburim lumea că a greșit. NU ESTE ÎN NATURĂ!!! Reușim să înțelegem asta? Poate dacă ne-am muta în altă parte ar fi, dar nu stă toată lumea în rai. Încă, sau nici după. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Iun 2025, 18:52

Balian scrie:Păi nici nu prea mai stoarcem. Sau că nu este ce sau pentru ce, că de vândut miere este dificil. Polen momentan este dar când vine deșertul verde de unde polen? Înlocuitor nu e voie că nu este natural. Atunci lăsăm să moară? Așa ne scăpăm de griji? Domnilor să ne trezim, când nu este nu de aceea nu este că am luat, nu este că natura este seacă! Cine are bravo lui, dar să nu aburim lumea că a greșit. NU ESTE ÎN NATURĂ!!! Reușim să înțelegem asta? Poate dacă ne-am muta în altă parte ar fi, dar nu stă toată lumea în rai. Încă, sau nici după. :lol:
daca aveti puiet pe 3 corpuri ...ce sa va fac.... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 06 Iun 2025, 19:14

nu cunosti "teorema acordeonului" :lol: .....apesi pe el cand vine seceta..... :lol:

cum adica "mor stupii de foame".....????.....daca nu creste puiet are consum de 2 lei.....
puietul e cel care rupe contorul....la 3 kg pe rama de puiet

voi dezvoltati stupii primavara sa atacati rapita ...atunci faceiti si miere si polen pentru toata vara.....apoi stiind ca ai o luna de seceta si lipsa de cules...incetinesti motoarele ...matca de la 3500 de oua la zi scade la 1500/2000...apoi cand se apropie FS ..inainte cu 1-2 sapt incepem sa ne reactivam pentru inca o data ....si facem lafel ca la rapita ...dam buffu si apoi inapoi la cusca....

sau faceti ca apicultorii "vesnici pe minus".....la cires dadeau sirop si fortau matca sa ponteze...apoi la salcam zero ..dar sau dus pe 10 rame de puiet pe timp de ploaie ...de au ros si leaturile .....apoi la poliflora sunt morti de foame ...ecuzionari masive (hectare intregi de albina tanara) ...botci cu sacu .....cules zero ....acum iar sirop .....
.....ce fac aia acolo ..draq stie....acum urmeaza bolile si varoua...apicultura mai bine zis "iadul apiculturii"

eu l a cires nu am pus rame la ouat ...am ramas constant ...au adus miere de am si acum ...plus extras vreo 15 kg de stup ...acum iar sunt plus 1 cat .......

faptul ca nu e in natura ...nici nu conteaza....faceti o petitie...sau sunati la 112.....
noi jucam dupa ce ofera natura NU NE PLANGEM!!! ...dupa atatia ani de agricultura stim ca natura nu e constanta ...macar atat...trebuie sa profitam de perioadele cand este si sa o lasam mai usor cand nu este
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 06 Iun 2025, 19:15

era "principiul acordeonului" ...imi cer scuze anticipat :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 06 Iun 2025, 19:23

domnu balian ....daca aveati un singur cules pe an in prima partea sezonului ...si apoi in cea dea doua jumatea ....zero ...deci nimic ....cum procedati???

stimulati familiile de albine si dadeati turte proteice de la 1 iunie pana la 1 septembrie...???
yuonyuon

Mesajde Balian » 06 Iun 2025, 19:27

Eu nu am pe trei corpuri puiet, însă am spațiu pentru polen, dar nu va fi polen că nu este floare deloc. Am în C1 10 rame pentru polen și albină, am C2 și C3 10 rame din care o ramă de clădit 1/1 (non stop) (=9), două rame de păstură (când este) (=7) o foiță (=6) deci ce rămâne sunt 6rame (=manoperă și risc minim). Care este problema? Polenul din natură, că nu este! Mă descurc, dau turtă din Ultra Bee (dacă trebuie!) și funcționează. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 06 Iun 2025, 19:45

yuonyuon scrie:domnu balian ....daca aveati un singur cules pe an in prima partea sezonului ...si apoi in cea dea doua jumatea ....zero ...deci nimic ....cum procedati???
stimulati familiile de albine si dadeati turte proteice de la 1 iunie pana la 1 septembrie...???

Strucrura anului meu este următorul: rapița, cu rezultat 15-30kg/familie, pot să spun reușită multianuală 100%, salcâm 0-25kg/familie cca. 25% reușită, la tei nu merg, fs 20-60kg/familie probabilitate 90% reușită. Am o pauză de la salcâm până la fs. Anul ăsta de la rapiță la fs, acum cu un ajutor minunat - amorfa cu probabilitate multrianuală de cca. 50%, care a dat un imput serios de polen și puțin miere dar și înainte era polen. Turta este planul B pentru perioade de înainte și după fs în august.
În mai am cumpărat un butoi de miere de salcâm pentru a suplimenta stocul de salcâm și deja am avut stocul de miere pentru anul viitor. Ce vine e bonus.
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Iun 2025, 20:22

Balian scrie:Eu nu am pe trei corpuri puiet, însă am spațiu pentru polen, dar nu va fi polen că nu este floare deloc. Am în C1 10 rame pentru polen și albină, am C2 și C3 10 rame din care o ramă de clădit 1/1 (non stop) (=9), două rame de păstură (când este) (=7) o foiță (=6) deci ce rămâne sunt 6rame (=manoperă și risc minim). Care este problema? Polenul din natură, că nu este! Mă descurc, dau turtă din Ultra Bee (dacă trebuie!) și funcționează. :)
eu daca dadeam drumu la matci ...la cum ma prins ploile pe 5 mai...plini cu miere si polen ..... :lol: ...acum aveam 12 rame de puiet....si hrana eram pe datorie(pe caiet).. :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 06 Iun 2025, 20:34

Balian scrie:
yuonyuon scrie:domnu balian ....daca aveati un singur cules pe an in prima partea sezonului ...si apoi in cea dea doua jumatea ....zero ...deci nimic ....cum procedati???

Strucrura anului meu este următorul: rapița, cu rezultat 15-30kg/familie, pot să spun reușită multianuală 100%, salcâm 0-25kg/familie cca. 25% reușită, la tei nu merg, fs 20-60kg/familie probabilitate 90% reușită. Am o pauză de la salcâm până la fs. Anul ăsta de la rapiță la fs, acum cu un ajutor minunat - amorfa cu probabilitate multrianuală de cca. 50%, care a dat un imput serios de polen și puțin miere dar și înainte era polen. Turta este planul B pentru perioade de înainte și după fs în august.
În mai am cumpărat un butoi de miere de salcâm pentru a suplimenta stocul de salcâm și deja am avut stocul de miere pentru anul viitor. Ce vine e bonus.
foarte bine exact doua valuri

valu 1 pomi =>top rapia <= amorfa(unde curge polenu din colector)

apoi pauza

valu 2 stimulare inainte de fs ...activat stupina ...2-3 caturi (4-6 de 1/2) si apoi suplimente daca nu un cat sau doua raman pe stupi (partea lor)
ori polen adunat din primavara ..ori "soia" inca 3 saptamani si la 5 august sezon incheiat ...pus SIGILIu pe stup...!!

in perioada de pauza dintre culesuri ...matca nu trebuie sa ponteze la maxim ...ci la jumate ..albina nu se mai uzeaza traieste mai mult...
consumul va fi mai redus...
yuonyuon

Mesajde Balian » 06 Iun 2025, 20:48

Exact. Perioada asta de repaus înainte de fs este minunat pentru recreare, dar ceva condiții trebuie să fie. Acum amorfa este minunată, dar tot mai este o lună șomaj. Am putea merge la tei, dar nu mă complic. Și așa sortimentul de tei nici 10% nu-mi este din vânzare. Fs, dacă fac socoptelile bine și ies astrele câteodată cum am scris 60kg sau și peste. Pentru asta e nevoie în jurul stupinei soi de fs care și dă producție, parcele multe semănate în timp diferit și soiuri diferite să înflorească decalat. Câteodată 4 runde care ține o lună total. Atunci pun magazia, iau magazia și storc în continuu. Nu odată se întâmplă așa. Dar trebuie albină pregătită, odihnită pentru asta. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Iun 2025, 21:00

la mine e cules ...relaxare mai incolo :lol:
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 17 Iun 2025, 17:55

Buna ziua dlor,
in Cluj-Napoca nu a mai plouat de 3 saptamani, vad ceva polen dimineata la 8-9 AM.
Ar trebui sa pun jumatate de kg de turta proteica ca sa mentin familiile pe linia de plutire ? Larvele pareau ok hranite acum cateva zile, cat am putut eu observa.
Salcam a fost inexistent in cartier iar teiul a fost o gluma, in alti ani mirosea a salcam si tei .

Multumesc anticipat !
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 18 Iun 2025, 07:53

crisandp2 scrie:Buna ziua dlor,
in Cluj-Napoca nu a mai plouat de 3 saptamani, vad ceva polen dimineata la 8-9 AM.
Ar trebui sa pun jumatate de kg de turta proteica ca sa mentin familiile pe linia de plutire ? Larvele pareau ok hranite acum cateva zile, cat am putut eu observa.
Salcam a fost inexistent in cartier iar teiul a fost o gluma, in alti ani mirosea a salcam si tei .

Multumesc anticipat !
daca ai o palma de polen in stup si cva miere......sunt ok....dar deacum ce mai culege???
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 19 Iun 2025, 13:56

yuonyuon scrie:
crisandp2 scrie:Buna ziua dlor,

Multumesc anticipat !
daca ai o palma de polen in stup si cva miere......sunt ok....dar deacum ce mai culege???

Buna ziua,
pai in Cluj-Napoca mai ling ultimul tei si cam gata, se reactiveaza bidoanele cu sirop 1:1 si turtele proteice.
E o uscaciune in zona de iti vine sa plangi.
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 19 Iun 2025, 16:19

Pana cand aveti de gand sa hraniti??...
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR