Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stimulare 2012

Mesajde peterneamt » 20 Ian 2012, 19:02

Mie imi place din ce in ce mai mult dar discutia se abate putin si vreau sa o indrept. Sa presupunem ca noi ca apicultori ce suntem, am bagat la iernat toate familiile cu peste 6 intervale de albine si peste 20 Kg de miere (am strins cuiburile, l-eam impachetat, am pus gratiile de soareci ).
CUM EVOLUEAZA ACESTE FAMILII DE ALBINE PE TIMPUL IERNII SI CUM TREC ELE PRIN CELE DOUA FAZE ALE IERNARII ?
OARE ESTE NECESARA INTERVENTIA NOASTRA SAU NU ?
peterneamt

Mesajde andrei_calinescu » 20 Ian 2012, 19:07

peterneamt scrie:Mie imi place din ce in ce mai mult dar discutia se abate putin si vreau sa o indrept. Sa presupunem ca noi ca apicultori ce suntem, am bagat la iernat toate familiile cu peste 6 intervale de albine si peste 20 Kg de miere (am strins cuiburile, l-eam impachetat, am pus gratiile de soareci ).
CUM EVOLUEAZA ACESTE FAMILII DE ALBINE PE TIMPUL IERNII SI CUM TREC ELE PRIN CELE DOUA FAZE ALE IERNARII ?

E necesara in martie , ca sa razuim coroane si implicit sa-i dam aripi matcii.
Pana in martie, nu. Asta e parerea mea si asa procedez.
andrei_calinescu

Mesajde peterneamt » 20 Ian 2012, 19:12

andrei_calinescu scrie:
peterneamt scrie:Mie imi place din ce in ce mai mult dar discutia se abate putin si vreau sa o indrept. Sa presupunem ca noi ca apicultori ce suntem, am bagat la iernat toate familiile cu peste 6 intervale de albine si peste 20 Kg de miere (am strins cuiburile, l-eam impachetat, am pus gratiile de soareci ).

E necesara in martie , ca sa razuim coroane si implicit sa-i dam aripi matcii.
Pana in martie, nu. Asta e parerea mea si asa procedez.

CORECT.
Si pina la 1 Aprilie numarul albinelor ramine relativ constant (acelas ), deci nu avem motive sa umblam in cuib .
Celelalte situatii apar doar din neglijenta noastra si atunci trebuie sa intervenim sa le ajutam ,dar nu asta e calea de urmat ci cea de mai sus adica sa le lasam in concediul regulamentar.
peterneamt

Mesajde andrei_calinescu » 20 Ian 2012, 19:25

Albinel a pus problema culegatoarei. Adica faptul ca aceasta e pregatita sa mearga in lan la 40 de zile.
De unde necesitatea de a incepe stimularea de la 15 feb.
Impartasesc partial parerea asta, caci datorita hormonului juvenil , albina se pliaza in functie de prioritatile aparute.
Daca ducem in rapita albine care au 20 de zile, chiar daca nu sunt ca si casta culegatoare, daca au lanul sub trompa, vor iesi sa culeaga.
Deci acest decalaj de varsta e suplinit de miraculoasa lor flexibilitate.
andrei_calinescu

Mesajde valentin » 20 Ian 2012, 19:39

eu zic ca apicultura nu este matematica ,ca daca aplici teorema sau aplici o formula de calcul afli rezultatu problemi.nu toate familiile reactioneaza la fel.si toata lumea stie aceste cauze. daca vrem sa culegem salcim e OK albina are timp sa se dezvolte dar,cine nu merge la salcim ( ati vazut mai ales in sud cind infloare salcimu se pun ploile,bate vintu sau da o mana si n-am facut nici-o treaba )si vrea sa culeaga la rapita trebuie sa si aiba cu ce.ca mai luam niste culegatoare de colo din partea cealanta o rama de puiet,dar fara stimulari in martie no sa ai rezultate. ma repet turta de deasupra ghemului eu n-o consider stimulare.scimbu de generati afecteaza puterea familiilor cele care au inceput ponta mai devreme automat vor fi si primele care vor face schimbu de generatii ,dar si cu populatie mai numeroasa
valentin

Mesajde Albinel » 20 Ian 2012, 19:41

andrei_calinescu scrie:Albinel a pus problema culegatoarei. Adica faptul ca aceasta e pregatita sa mearga in lan la 40 de zile.
Impartasesc partial parerea asta, caci datorita hormonului juvenil , albina se pliaza in functie de prioritatile aparute.
Daca ducem in rapita albine care au 20 de zile, chiar daca nu sunt ca si casta culegatoare, daca au lanul sub trompa, vor iesi sa culeaga.

andrei ..crezi ca o albina ce a trait 5-6 luni in conditii de iernare..mai are forta si puterea sa atace prima flora aparuta ?? cu siguranta nici o albina ce a iernat nu ajunge sa vada culoarea rapitei..
e perioada cea mai critica din an si o spun multi ..de ce oare..?? de ce atunci dispar cele mai multe familii..??
tocmai pentru faptul ca albina e uzata ,obosita si va muri ..este mare nevoie ca noua generatie sa existe si sa-i preia locul..fenomenul ..in opinia mea trebuie sa se intample chiar la inceputul primaverii..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde peterneamt » 20 Ian 2012, 19:44

Cu cit familiile sunt mai puternice cu corpul "gras" bine format si hrana indestulatoare cu atit mai mult puiet vor creste astfel incit la 1Aprilie aproape toata albina ce a intrat la iernat este schimbata. Cel slab nici cu stimulente nu poate creste multa ca nu poate acoperi (asigura regimul termic ) si chiar daca aparent stupul arata bine populat ,cu primul cules de intretinere de la pomi incepe depopularea masiv si familiile slabe o ia putin inapoi pentru ca in doua saptamini sa isi revina. Cel puternic va baga miere in coronite chiar de la corcodus.
peterneamt

Mesajde andrei_calinescu » 20 Ian 2012, 19:53

Albinel scrie:
andrei_calinescu scrie:Albinel a pus problema culegatoarei. Adica faptul ca aceasta e pregatita sa mearga in lan la 40 de zile.

andrei ..crezi ca o albina ce a trait 5-6 luni in conditii de iernare..mai are forta si puterea sa atace prima flora aparuta ?? cu siguranta nici o albina ce a iernat nu ajunge sa vada culoarea rapitei..
e perioada cea mai critica din an si o spun multi ..de ce oare..?? de ce atunci dispar cele mai multe familii..??
tocmai pentru faptul ca albina e uzata ,obosita si va muri ..este mare nevoie ca noua generatie sa existe si sa-i preia locul..fenomenul ..in opinia mea trebuie sa se intample chiar la inceputul primaverii..

Nu Albinel,

Nicidecum nu m-am gandit ca albina hivernala va deveni culegatoare. Dar va fi "levierul" pentru noile generatii.
Exact ce a spus si Peter.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 20 Ian 2012, 19:56

valentin scrie:eu zic ca apicultura nu este matematica ,ca daca aplici teorema sau aplici o formula de calcul afli rezultatu problemi.nu toate familiile reactioneaza la fel.si toata lumea stie aceste cauze. daca vrem sa culegem salcim e OK albina are timp sa se dezvolte dar,cine nu merge la salcim ( ati vazut mai ales in sud cind infloare salcimu se pun ploile,bate vintu sau da o mana si n-am facut nici-o treaba )si vrea sa culeaga la rapita trebuie sa si aiba cu ce.ca mai luam niste culegatoare de colo din partea cealanta o rama de puiet,dar fara stimulari in martie no sa ai rezultate. ma repet turta de deasupra ghemului eu n-o consider stimulare.scimbu de generati afecteaza puterea familiilor cele care au inceput ponta mai devreme automat vor fi si primele care vor face schimbu de generatii ,dar si cu populatie mai numeroasa

Sunt total de acord Valentin, am spus ca stimularea o vad eficienta de la 10 martie incolo(functie de climat si aport de polen).
Eu o fac razuind coroanele , si nu cu turte. E doar o diferenta de viziune.
andrei_calinescu

Mesajde vicpo » 20 Ian 2012, 20:07

dar pina la rapita si salcim pot aparea culesuri de la salcia capreasca de la salcie si alta flora precum papadie brinduse etc ,pe astea cui le lasam?ACUM albinele au facut un zbor bun de curatire unele matci au inceput ponta,miere in stup este destula dar daca stimulez creste ritmul de ouat si imlicit albina tanara,care poate fructifica culesurile amintite.Acum problema este corpul gras al noilor nascute dar un fagure plin cu pastura lasat din toamna plus 2 turte de pastura amestecata cu mierede aprx 0,5 kg rezolva problema corpului gras.Fara aceasta pastura sint de acord ca stimularea incepind de acum poate crea probleme.
vicpo

Mesajde andrei_calinescu » 20 Ian 2012, 20:19

vicpo scrie:dar pina la rapita si salcim pot aparea culesuri de la salcia capreasca de la salcie si alta flora precum papadie brinduse etc ,pe astea cui le lasam?ACUM albinele au facut un zbor bun de curatire unele matci au inceput ponta,miere in stup este destula dar daca stimulez creste ritmul de ouat si imlicit albina tanara,care poate fructifica culesurile amintite.Acum problema este corpul gras al noilor nascute dar un fagure plin cu pastura lasat din toamna plus 2 turte de pastura amestecata cu mierede aprx 0,5 kg rezolva problema corpului gras.Fara aceasta pastura sint de acord ca stimularea incepind de acum poate crea probleme.

Cand se intampla ce spui tu, adica apare abundenta, adica dupa 15 martie in sud, familia explodeaza. Daca ne rezumam numai la razuit de coroane, e arhisuficient. Trebuie doar sa eliberam celule pentru ouat in cuib. Dar figura cu razuitul se poate face inca de la corn si alun, acolo unde este, adica spre 10 martie, pe fondul unor familii stranse la chinga.
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 20 Ian 2012, 20:27

andrei_calinescu scrie:
vicpo scrie:dar pina la rapita si salcim pot aparea culesuri de la salcia capreasca de la salcie si alta flora precum papadie brinduse etc ,pe astea cui le lasam?ACUM albinele au facut un zbor bun de curatire unele matci au inceput ponta,miere in stup este destula dar daca stimulez creste ritmul de ouat si imlicit albina tanara,care poate fructifica culesurile amintite.Acum problema este corpul gras al noilor nascute dar un fagure plin cu pastura lasat din toamna plus 2 turte de pastura amestecata cu mierede aprx 0,5 kg rezolva problema corpului gras.Fara aceasta pastura sint de acord ca stimularea incepind de acum poate crea probleme.

Cand se intampla ce spui tu, adica apare abundenta, adica dupa 15 martie in sud, familia explodeaza. Daca ne rezumam numai la razuit de coroane, e arhisuficient. Trebuie doar sa eliberam celule pentru ouat in cuib. Dar figura cu razuitul se poate face inca de la corn si alun, acolo unde este, adica spre 10 martie, pe fondul unor familii stranse la chinga.

stranse la chinga ..asta-i vorba mea :) ;)
poi....acum explica-ne si tu de unde explozia asta de albina din 15 martie ??? daca ouale n-ar fi depuse pana in 15 februarie si dupa ??? si ca sa fie depuse in perioada asta in numar cat mai mare ce trebuie sa facem??? :P
urate emoticoane si neexpresive au ales mai marii acestui site..
Albinel

Mesajde vicpo » 20 Ian 2012, 20:37

pai si nu asta vrem ,ca familia sa explodeze?ca sa pot fructifica culesurile care in zona mea apar undeva spre sfirsitul lui martie trbuie sa stimulez imediat ce matca oua dar nu cu miere in prima faza ci cu turte cu pastura nu cu substituienti gen drojdie sau altele de genul asta
vicpo

Mesajde andrei_calinescu » 20 Ian 2012, 20:37

Albinel scrie:
andrei_calinescu scrie:

stranse la chinga ..asta-i vorba mea :) ;)
poi....acum explica-ne si tu de unde explozia asta de albina din 15 martie ??? daca ouale n-ar fi depuse pana in 15 februarie si dupa ??? si ca sa fie depuse in perioada asta in numar cat mai mare ce trebuie sa facem??? :P
urate emoticoane si neexpresive au ales mai marii acestui site..

Explodeaza ponta Albinel, in momentul asta albina hivernala e capitala. Cu ultima suflare va incalzi puietul care va ataca rapita. Dupa 10-15 martie explodeaza ponta, daca o deblocam. Fam explodeaza in aprilie.
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 20 Ian 2012, 20:49

vicpo scrie:pai si nu asta vrem ,ca familia sa explodeze?ca sa pot fructifica culesurile care in zona mea apar undeva spre sfirsitul lui martie trbuie sa stimulez imediat ce matca oua dar nu cu miere in prima faza ci cu turte cu pastura nu cu substituienti gen drojdie sau altele de genul asta

daca am avut zboruri de curatire si primavara-i aproape ..da ..iti dau dreptate ..este nevoie de hrana proteica !!
daca nu..nu..!! e nevoie doar de stimulre energetica ..pentru ca si asta ..,data in cantitati mici tot stimulare se numeste chiar daca nu are acelasi aport.. ;)
consider ca orisice picatura de hrana venita in plus si repetata ..fata de cea existenta ..are efect de stimulare !!
in concluzie..:
pana acum nu am adaugat nici un gram de turta ..iau in calcul ca dupa 1februarie ,in functie si de vreme ..sa incep sa-mi ajut matcile si sa le pun la munca ca s-au odihnit destul .. ;)
va doresc o seara frumoasa !!
Albinel

Mesajde proapis13 » 20 Ian 2012, 21:02

andrei_calinescu scrie:Asa: http://www.youtube.com/watch?v=bzok6TQ1kM8

Nu-i rea ideea insa e mai buna decat sa stai cu turta pana la prun
Da-mi voie sa nu fiu de acord cu felul cum ai turnat siropul pe rama
Ori te-ai grabit ori te-ai gandit la altceva,mie unul nu mi se arata :?
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR