Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea a doua familii in stup orizontal

Mesajde Aurel1959 » 05 Oct 2013, 10:39

Gica Mosu
Daca o sa ai rabdarea sa recitesti postarea lui Cristi 82,o sa constati ca:
Omul a primit lazile asa ,vrea sa ierneze doua familii intr-o lada dar isi face probleme in privinta aerisirii ca nu mai este urdinisul in directia ramelor.A cerut sugestii de rezolvare .
Daca as fi in ceasta situatie ,eu as rezolva " problema" dupa cum am aratat, fara nici o munca in plus.Nu -mi mai trebuie alta diafragma pentru ca ea este deja,nu as mai gauri lateral.Si avand in vedere ca urdinisurile sant destul de lungi (normal ar trebui sa aiba unul30 si unul 15 mm.),nu vad
de cesa fie problema de aerisire.
Ma scuzati trebue sa plec. As mai fi vrut sa prezint unele pucte de vedere dar asta e.
Va doresc o zi buna tuturor!
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde cristi82 » 06 Oct 2013, 11:44

ce sa fac, aceste lazi le-am primit si eu, in plus sunt incepator, cele 2 urdinisuri au fiecare 20 cm, problema e ca sunt mai in lateral, asa sunt ele batale vina!
Oricum va multumesc pt. sugesti!
cristi82

Mesajde vlad » 06 Oct 2013, 18:52

cristi82 scrie:ce sa fac, aceste lazi le-am primit si eu, in plus sunt incepator, cele 2 urdinisuri au fiecare 20 cm, problema e ca sunt mai in lateral, asa sunt ele batale vina!

apuca-te de urechi si invarte-le pana incep sa se invarta rotitele din cap , apoi da-ti o palma dupa ceafa si spune-ti singur ,, ma , da usor mai era !''.
pune o diafragma etansa fix la jumatatea unui urdinis . in partea dinspre marginea cutiei bagi roisorul ,iar in cealalta bagi celalalt roi si ai rezolvat problema . o parte din urdinis , respectiv stanga -dreapta de la diafragma o astupi, in felul acesta indepartezi urdinisurile roiurilor si pui pe exterior o scandura ( cum are colegul in poza de mai sus ) , eventual si ceva repere ( vopsea, tabla, polistiren , etc ).
nea janese ti-ar fi zis ..... ,, implica-te " -........ nu astepta para malaiata ca poate pica alaturi
vlad

Mesajde cristi82 » 07 Oct 2013, 17:24

vlad scrie:
cristi82 scrie:ce sa fac, aceste lazi le-am primit si eu, in plus sunt incepator, cele 2 urdinisuri au fiecare 20 cm, problema e ca sunt mai in lateral, asa sunt ele batale vina!

apuca-te de urechi si invarte-le pana incep sa se invarta rotitele din cap , apoi da-ti o palma dupa ceafa si spune-ti singur ,, ma , da usor mai era !''.
pune o diafragma etansa fix la jumatatea unui urdinis . in partea dinspre marginea cutiei bagi roisorul ,iar in cealalta bagi celalalt roi si ai rezolvat problema . o parte din urdinis , respectiv stanga -dreapta de la diafragma o astupi, in felul acesta indepartezi urdinisurile roiurilor si pui pe exterior o scandura ( cum are colegul in poza de mai sus ) , eventual si ceva repere ( vopsea, tabla, polistiren , etc ).
nea janese ti-ar fi zis ..... ,, implica-te " -........ nu astepta para malaiata ca poate pica alaturi

palmi nu o sa-mi dau, dar totusi ma voi gandi la ideia ta, multumesc oricum pt. ideie!
cristi82

Mesajde doru c. » 08 Oct 2013, 13:16

La fel vreu saiernez si eu.Daca diafragma nu are sita,roiurile nu-si vor face ghemul pe partea cu diafrgma comuna???E mai bine se fac gauri in diafragma si sa pun site???
SPOR!!!
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde cristi82 » 08 Oct 2013, 14:47

doru c. scrie:La fel vreu saiernez si eu.Daca diafragma nu are sita,roiurile nu-si vor face ghemul pe partea cu diafrgma comuna???E mai bine se fac gauri in diafragma si sa pun site???
SPOR!!!

in ce vrei sa faci gauri ?
diafragma comuna de la mijloc sau vrei sa faci gaura in podisorul din lemn?
cristi82

Mesajde cavaleriu » 08 Oct 2013, 18:47

sall. doru.c
roiurile ce le pui in acelas stup se vor stringe la diafragma sigur .
le va atrage caldura degajata de ambele roiuri chiar daca nu le dai gauri in diafragma sau daca nu pui sita bafta sa ai
cavaleriu

Mesajde doru c. » 09 Oct 2013, 00:15

cristi82 scrie:
doru c. scrie:La fel vreu saiernez si eu.Daca diafragma nu are sita,roiurile nu-si vor face ghemul pe partea cu diafrgma comuna???E mai bine se fac gauri in diafragma si sa pun site???
SPOR!!!

in ce vrei sa faci gauri ?
diafragma comuna de la mijloc sau vrei sa faci gaura in podisorul din lemn?

In diafracma comuna.....Podisorul este plin...
SPOR!!!
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde doru c. » 09 Oct 2013, 00:16

cavaleriu scrie:sall. doru.c
roiurile ce le pui in acelas stup se vor stringe la diafragma sigur .
le va atrage caldura degajata de ambele roiuri chiar daca nu le dai gauri in diafragma sau daca nu pui sita bafta sa ai

Multumesc!!
Si tu sa ai multa bafta!!!
SPOR!!
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde lucky5strike » 09 Oct 2013, 00:43

Grija cu rama de langa diafragma, sa fie bine dotata!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde valigorj » 09 Oct 2013, 04:15

ghemul comun o sa arate ca o sfera sectionata de diafragma.cea mai multa albina va fi pe ramele de linga diafragma, de acea va trebui ca acestea sa aiba papa suficienta cum specifica si domnul RADUT.o mica problema poate aparea atunci cind se ierneaza un roi slabut[2 intervale],linga o familie puternica,caz in care roiul se poate restringe pe un interval[la diafragmele de placaj cu rama de lemn] si nu mai are la dispozitie decit o fata de rama.in acest caz se ingaure rama de linga diafragma la 7 cm sub speteaza, i se da o turtita alungita deasupra si se verifica mai des.in comparatie cu iernarea individuala,un roi slabut,nu numai ca supravietuieste dar consuma si foarte putin[uzura mai mica].in iarna trecuta am iernat o mina de albine linga un roi pe 4 intervale,in primavara am dat matca unui orfan,iar albina am unit-o.BAFTA
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde gica.mosu » 09 Oct 2013, 07:33

Da,Vali asa este...indiferent daca e df normala s-au cu sita(E MAI BINE CU SITA) papa sa fie :?
Eu bag si3-4 in st de 16 rame iar cind e ger le bag in magazie-feriti de vint si curenti(cind e sub- 15 *)si ii scot
afara cind sint 8-10* le fac intoarcere cuib eventual completez hrana cu r de la rez apoi in functie de temp la loc...
Pt cei care aveti stupi slabi incercati orice varianta....VOM AVEA EARNA FFFF grea-au propolisat la greu..
Personal in cei cu 4 intr-o lada pun 2 matci tinere si 2matci an 2-3 iar in caz de nevoie le folosesc intii pe cele -batrine,
si uite asa ma fac si cu 2 fam bune cu matci tinere (si salvez si 2 orfani)...BAFTA-Mosu!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde cristi82 » 09 Oct 2013, 13:14

pentru un stup cu doua familii, cum se face aranjarea (ordinea) ramelor in cuib, tinand cont ca exista diafragma comuna, am citit mai multe variante, una ar fi sa se aranjeze ramele cu mai putina miere catre diafragma in ordine crescatoare in functie de greutate, iar cealalta varianta este cea opusa adica prima rama catre diafragma comuna sa fie cat mai plina cu miere dupa care se completeaza in ordine descrescatoare in functie de greutate a ramelor, astept unele pareri!
cristi82

Mesajde doru c. » 09 Oct 2013, 15:43

cristi82 scrie:pentru un stup cu doua familii, cum se face aranjarea (ordinea) ramelor in cuib, tinand cont ca exista diafragma comuna, am citit mai multe variante, una ar fi sa se aranjeze ramele cu mai putina miere catre diafragma in ordine crescatoare in functie de greutate, iar cealalta varianta este cea opusa adica prima rama catre diafragma comuna sa fie cat mai plina cu miere dupa care se completeaza in ordine descrescatoare in functie de greutate a ramelor, astept unele pareri!

Categoric varianta a doua ....Prima rama de langa diafragma full de miere...
SPOR!!!
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde cristi82 » 09 Oct 2013, 22:19

doru c. scrie:
cristi82 scrie:pentru un stup cu doua familii, cum se face aranjarea (ordinea) ramelor in cuib, tinand cont ca exista diafragma comuna, am citit mai multe variante, una ar fi sa se aranjeze ramele cu mai putina miere catre diafragma in ordine crescatoare in functie de greutate, iar cealalta varianta este cea opusa adica prima rama catre diafragma comuna sa fie cat mai plina cu miere dupa care se completeaza in ordine descrescatoare in functie de greutate a ramelor, astept unele pareri!

Categoric varianta a doua ....Prima rama de langa diafragma full de miere...
SPOR!!!

multumesc pt informatie
cristi82

Mesajde gica.mosu » 21 Oct 2013, 20:07

gica.mosu scrie:Da,Vali asa este...indiferent daca e df normala s-au cu sita(E MAI BINE CU SITA) papa sa fie :?
Eu bag si3-4 in st de 16 rame iar cind e ger le bag in magazie-feriti de vint si curenti(cind e sub- 15 *)si ii scot
afara cind sint 8-10* le fac intoarcere cuib eventual completez hrana cu r de la rez apoi in functie de temp la loc...
Pt cei care aveti stupi slabi incercati orice varianta....VOM AVEA EARNA FFFF grea-au propolisat la greu..
Personal in cei cu 4 intr-o lada pun 2 matci tinere si 2matci an 2-3 iar in caz de nevoie le folosesc intii pe cele -batrine,
si uite asa ma fac si cu 2 fam bune cu matci tinere (si salvez si 2 orfani)...BAFTA-Mosu!!!

Aveti siiiii-POZE!!!!
Fişiere ataşate
P1220386.JPG
P1220387.JPG
P1220385.JPG
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR