cristi_vidican scrie:Dacă ghemul e mare și e bine strâns (dacă e mare merge și dacă nu e bine strâns) nu moare de foame dacă are miere pe același interval. Eu nu am văzut așa ceva. Poate alții au pățit, dar n-am văzut moartă nici o familie care să mai aibă miere pe același interval. Probabil mă ajută și vremea care are iarna dese ferestre de zbor în care ghemul se afânează și ajunge ușor la miere.
Cristi, eu am văzut. De fapt, cred că majoritatea familiilor pe care le-am pierdut de-a lungul timpului, aşa au fost. E rama rasă pe jumătate sau pe trei sferturi, fără picătură de miere, iar pe partea unde n-a ajuns ghemul... miere de sus până aproape de şipca inferioară. Fără puiet.
Personal, cred că albina se poate deplasa şi lateral pe interval, însă are nevoie de o minimă căldură, alta decât cea produsă de ghem. Adică temperaturi pozitive, măcar pe timpul zilei. Dacă ghemul ajunge sus şi temperaturile pozitive întârzie... acolo înţepeneşte. Cred, de asemenea, că la fel se întâmplă şi la trecerea din corpul inferior în cel superior, atunci când ghemul încă nu a apucat să muşte din cel de sus.
Cred că deplasarea albinei pe interval se face odată cu "pulsarea" ghemului, datorată variaţiilor de temperatura noapte-zi. Dacă, însă, ghemul este strâns permanent la maxim (-20°C ziua şi -35°C noaptea) acest "puls" lipseşte. De asta cred că se întâmplă ce se întâmplă, uneori.