Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde Bambucha » 06 Oct 2013, 13:39

Tocmai previzualizam si mi-a luat-o Florin inainte, la fel gandesc si eu numai ca extrapolat la MER. Un cat blindat de ME 10 se duce in 30 kg ceea ce pentru zona mea din sud este mai mult decat suficient.
O carpatina de gradina buna mananca intr-o iarna normala din sud circa 5-6 kg si primavara circa 6-8 kg, mai adaugam extremele pe care eu le consider sfinte si musai prezente vara-iarna, si ajungem la 20 de kg ce sunt suficiente pana-n salcam, fara a administra turte, completari sau stimulari. Ce este peste il consider excedent si se poate folosi la diverse lucrari.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Adi Hodis » 06 Oct 2013, 17:37

florinapi scrie:Alea 3 rame cu miere ne ocupate prind foarte bine la primavara.Nici nu iti poti inchipui daca nu ai incercat.Mai iti zic ceva,ai vazut cum se comporta o familie adapostita intr-un stup ME plin cu miere,intr-o zi insorita de iarna,dupa ce matcile au inceput ponta?
Ori si cum o familie care ocupa 7-8 intervale nu moare cu una cu doua.
Cele 900 kg despre care aminteai ca ar fi in plus,sau bani in buzunar,alea fac diferenta,mai ales la salcam.

Stupul ME ne intretinut corect,poate sa devina chiar pagubos.

Florine, pai tu nu vezi cat de mult se straduieste Bunka sa-ti arate ca ME nu e bun ? ... numai Delonul lui e bun bre ! ... asa ca, daca te tii de ME, o sa ai numa' probleme ... treci ma pe Delon si gata, ai scapat de probleme.
Daca mai tii cont ca, pe rame cu celule mici, naturale, o sa duca matca colonia la o populatie de 120 000 ! ... wow, ce mitraliera o avea !!!

@Bunkane, multe din ce ai scris despre Delon sint viabile, dar aia cu 120 000 de indivizi, e prea prea ...
Cum crezi tu ca o sa ponteze o matca ( cea mai prolifica matca ), la un asa nr. ? ... cand stim bine ca media varfurilor de roire, foarte rar trece de 60 000 de indivizi.

In rest, nu te contrazic si la alte aspecte, nu le comentez pt. ca au rezolvari simple si la indemana fiecaruia.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde valigorj » 06 Oct 2013, 18:15

in stupii cu celule naturale populatia poate fi mai mare decit in cei cu FA,deoarece albinele din acestia traiesc mai mult si la aceeasi ponta o albina mai longeviva face diferenta.ca nu or fi 120000,ci doar 119999 nu e nici o problema.SALUTARI
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde Adi Hodis » 06 Oct 2013, 18:40

Vali, nu m-am referit la durata de viatza a albinelor ci la ponta matcii.
In natura, s-au gasit destule colonii dar la un nr. asa mare de indivizi, nu am intilnit inca in Romania ... doar pe youtube am vazut un video cu o colonie foarte mare si era in alta tara, nu in Romania.
Si cum ziceam, pragul de roire la albinele noastre este pe la 60 000 de indivizi, la cele cu instinct de roire mai slab.
Deci, de la 60 000 in sus ...

Cu albina noastra ... tare mi-as dori sa se poata ca deh, asta ar insemna un castig.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde valigorj » 06 Oct 2013, 19:22

am glumit la chestia cu numarul.pe viitor BUNKA ne va lamurii in aceasta privinta.oricum daca albina eclozata din celule naturale[am evitat sa numesc celula de 5,4 ca fiind normala] traieste mai mult ,fam.de albine va atinge pragul de roire mai repede[numar de indivizi].asa ca ne vor trebui fie matci anecbalice,fie o tehnologie mai elaborata.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde Trantorul@ » 06 Oct 2013, 21:55

Adi Hodis scrie:
florinapi scrie:Alea 3 rame cu miere ne ocupate prind foarte bine la primavara.Nici nu iti poti inchipui daca nu ai incercat.Mai iti zic ceva,ai vazut cum se comporta o familie adapostita intr-un stup ME plin cu miere,intr-o zi insorita de iarna,dupa ce matcile au inceput ponta?
Ori si cum o familie care ocupa 7-8 intervale nu moare cu una cu doua.
Cele 900 kg despre care aminteai ca ar fi in plus,sau bani in buzunar,alea fac diferenta,mai ales la salcam.

Stupul ME ne intretinut corect,poate sa devina chiar pagubos.

Florine, pai tu nu vezi cat de mult se straduieste Bunka sa-ti arate ca ME nu e bun ? ... numai Delonul lui e bun bre ! ... asa ca, daca te tii de ME, o sa ai numa' probleme ... treci ma pe Delon si gata, ai scapat de probleme.
Daca mai tii cont ca, pe rame cu celule mici, naturale, o sa duca matca colonia la o populatie de 120 000 ! ... wow, ce mitraliera o avea !!!

@Bunkane, multe din ce ai scris despre Delon sint viabile, dar aia cu 120 000 de indivizi, e prea prea ...
Cum crezi tu ca o sa ponteze o matca ( cea mai prolifica matca ), la un asa nr. ? ... cand stim bine ca media varfurilor de roire, foarte rar trece de 60 000 de indivizi.

In rest, nu te contrazic si la alte aspecte, nu le comentez pt. ca au rezolvari simple si la indemana fiecaruia.

Asa este rar trec de 60.000 daca nu ai facut selectie pe anecbalie si si alea o mai iau razna cateodata , io am avut un orizontal anul asta in care am avut 15 rame dadant aproximativ blana de puiet matca ii in al doilea an ,

sa socotim la 7000 de indivizi pe rama nu la 8 000, oare cati indivizi aveam, in colonia aia la eclozarea celor 15 rame ??? ( provine dintr-o matca care o pontat 16 Rame dadant intregi de puiet , fiica ei a provenit prin

schimbare linistita la fel ponta si a schimbat si ea tot linistit si a rezultatat ceva asemanator care a ajuns la 15 rame nu la 16 inca tot anecbalica sau cu un prag foarte ridicat de roire ). Deci credema ca se paote asa

ceva dar el miza ca cele iesite din celule naturale traiesc dublu ( nu stiu chestia asta nu am testat, nu sunt avocatul nimanui nu interpretati doar am relatat ce am intalnit io).

Am avut vreo 10 fam. la fel tot cu matci din familii care schimbau linistit care au ajuns la populatii de 90. 000 - 110 000 de indivizi si care cam au frecat menta si nu au roit .

Daca matcile provenite din matci anecbalice se imperecheaza cu trantori tot din fam anecbalice ai sanase de 99,99 la suta sa nu ai treaba cu roirea , roirea nu o dirijeaza matca ci albinele .

Iti garantez eu ca genul de stupi delon, sau fiecare cu ce stup isi adapteaza pe la cotele respective lungime - latime si inaltime cu + - nu foarte mult rezolva multa bataie de cap si interventii!!!!

SIngurul minus major ii ca o sa ai niste turnulete. :lol: or mai fi ele cateva (si acum sa zic de ce ii asa , de vreo 6 ani am niste turnulete din astea scopul era altul si am observat cum se comporta

si nr. de interventii in ei , anul asta pana la salcam 2 interventii una obseravre hrana si una control in mare pana la salcam, pus cat , dupa salcam lasat vreo 2 rame de puiet si ceva rame cu miere in

el si albina zburatoare si complectat foita pana la 20 rame , restul luat facut nuclei de imperechere , de atunci nu m-am mai uita in el , acu tre sa vad cum sta cu mierea , inca 3 bucati pe acest sistem

ei fiind ceva mai slabuti , nu au fost facuti cu matci selectate cand au fost creati niciunul, anul asta am schimbat la 2 cu matci crescute de mine , se lucreaza

doar cu catul si cu aceeasi rame castiguri enorme de timp si interventii).

Eu ma refer la diferenta intre Dadant si Delon ( sau ceva pacolo) deci dadantul il bate din orice poziti doar la transport are un as in maneca Dadantul si probabil ca mai bate si ME 10 sau 8 care tre redusi la nr.

de interventii ... ( la restul nu stiu ca nu am ME).
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde BUNKA » 06 Oct 2013, 23:57

Bunkane, multe din ce ai scris despre Delon sint viabile, dar aia cu 120 000 de indivizi, e prea prea ...

Cifra aia nu am scos-o din burta, ci scrie despre ea pe siturile la care am facut trimitere mereu, Michael Bush a facut masuratori si a constatat lucrul asta in stupina sa, si nu doar el...e un lucru cert ca albinele naturale hranite cu miere naturala si neintoxicate cu otravuri din medicamente conventionale traiesc mai mult, pana la 12 saptamani in sezonul activ, asta poate fi un motiv pt care populatiile sa creasca peste limita cunoscuta de noi in sistem conventional.
Prolificitatea matcilor oricum creste la coloniile netratate cu chimicale, insa cred ca nu asta este motivul populatiilor mari ci tocmai longevitatea albinelor in sezonul activ.
Am mai zis ca ce am facut eu vara asta nu seamana cu nimic din ce am facut pana anul asta in sistem conventional...depilda la nici o colonie nu am vazut in 9 ani fenomenul pe care l-am vazut la toate cele mutate pe Delon cu celula mica http://www.youtube.com/watch?v=tK7wzCJWzT0 asta e doar o frantura din ce am vazut mereu la ei vara asta, am vazut si in interior o frenezie in a curatza peretii lazii si spetezele ramelor...in conventional vezi cand si cand, ici-colo cate o albina facand asta, in conventional nu vezi trantori care clocesc asa cum o fac pe celula mica, nu vezi trantori care incalzesc fagurii la cladit...multe lucruri.
Comportamentul albinelor se schimba radical puse in acest context si sunt aproape sigur ca pragul de roire nu va mai fi la maxim 60000 de indivizi ci va urca mai sus pt ca eu cred ca exista o corelatie intre ponta si prolificitatea matcii, dimensiunea albinelor si durata lor de viata si pragul de roire.
Va fi foarte simplu de demonstrat daca pragul de roire se pastreaza la maximum 60000 de indivizi sau urca mai sus...pe rama mea intra 2550 albine mici, pe corp ar fi undeva la 23000 de albine, deci daca la anul vor atinge 3 corpuri fara sa roiasca atunci pragul de 60000 va fi depasit cu 9000 de albine, deci populatia la momentul acela va fi de 69000, daca vor umple si corpul 4 fara sa roiasca si eu cred ca se va intampla asta, atunci populatia totala va fi la 96000 de albine deci la 150% din maximul pragului de roire de la coloniile conventionale.
Sunt aproape sigur, adica 99% sigur ca nu vor roi inainte sa aiba 4 corpuri pline de albina, si sunt sigur ca le vor umple !

Adi fara sa intru in polemici..rezolvarile de care zici sunt in general carpeli, raman la parerea ca un stup bun se cam autoguverneaza, o colonie cu genetica buna nu are nevoie sa fie gadilita continuu de cineva, nu roieste ca proasta la 3 rame ocupate, si stuparului ai ramane mai mult menirea sa observe, si sa intervina minimal si punctual ...mereu am fost de parere ca decat sa la ramele largi ca albinele sa cladeasca pe acolo aiurea si sa am ce curatza dupa ele mai bine sa le strang la maxim si am avut niste rame super...nu toti insa fac asa, unii au un stil de lucru ca ramele sunt full de ceara pe speteze in conditiile in care toata ziua sunt cu dalta in ei, eu le aveam curate si mai mult imi pierdeam timpul cu uitatul la urdinis decat cu borfaitul ramelor...asta vreau sa obtin, un stup care sa aiba nevoie de interventii minime, si principalele activitati ale stuparului sa ramana extrasul, selectia, cautarea de noi amplasamente la culesuri ...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Oct 2013, 00:04

Adi Hodis scrie:
Cu albina noastra ... tare mi-as dori sa se poata ca deh, asta ar insemna un castig.

Se va putea, vei vedea...nu stiu ce mai face Max cu acele colonii ale sale pe celula mica...teoretic el ar trabui sa stie primul din tara asta raspunsul la intrebarile astea, stiu ca pe forum nu e agreat, dar ca orice nebun poate avea si calitati nu doar defecte si eu nu exclud posibilitatea de a lucra si cu nebunii :lol: ...dar asta sunt eu !!
Orice albina poate ajunge sa isi schimbe comportamentul daca e lasata...ce am observat eu asa foarte repede in doar 2 luni e ca albinele se comporta complet diferit daca sunt lasate sa construiasca fagurele natural cu celula mai mica...nu are treaba cu ce stim ca face in sistem conventional.
BUNKA

Mesajde kamy » 07 Oct 2013, 09:48

da da ce te faci ca nu mai ai parafina in faguri?
kamy

Mesajde BUNKA » 07 Oct 2013, 11:22

kamy scrie:da da ce te faci ca nu mai ai parafina in faguri?

Da, cred ca e nasol fara parafina si resturi de amitraz si taufluvalinat si poate si ceva spori de loca...s-a mai intamplat!
Ce sa faca..o sa se descurce albinutele fara aceste "'bunatati" :)
Fii atent ce chestie http://www.honeybeeworld.com/misc/cellcount.htm am primit linkul asta de la un coleg, nu stiam de el...interesant e ca la celula de 4,9mm avem 962 celule pe dm patrat de fagure pe ambele fete in timp ce la cea de 5,4mm avem numai 792 celule, e o diferenta notabila nu?
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Oct 2013, 11:41

:lol: Tare-mi place cum mai scrii cand aduc vb de ..., acuma serios vorbind unii oameni merita luati in serios 100% altii 50% sau ma rog procentele nu-s batute in cuie si altii spre 0%...domnul doftor e unul din cazurile care n-ar trebui sa se bucure de 100% niciodata insa ce-i al lui e al lui, adica si nebunii au uneori idei bune, si cartulia aia a lui prima ascunde niste chestii destepte zic eu, stiu ca a fost aspru criticata dar eu am recitit-o de curand si vreau sa zic ca imi ajuta sa-mi sedimentez niste idei pe care oricum le aveam :P
Deci draga Dogvet...baga, ca tare-mi place cum mai scrii cand aduc vb de dom` doftor! :lol:
BUNKA

Mesajde kamy » 07 Oct 2013, 11:52

da,si mie-mi place cum scrie ,mai putin atunci cand si-a dezlegat cateaua pe jenica67 care dupa parerea me n-a pre suparat pe nimeni!
kamy

Mesajde BUNKA » 07 Oct 2013, 12:45

dogvet scrie:Stii ce Bunka?Sa stii ca in final eu n-am nimic cu el,e un om ca si ceilalti ,ca si noi toti,la un moment dat o sa se topeasca si nivelul meu de beligeranta referitor la el :lol: .Momentan el este inca ridicat :D .Eu n-am spus niciodata ca are IQ-ul scazut,eu am spus doar ca si-l foloseste intr-un mod,hai sa zicem :P ........excentric.In rest ,in legatura cu venitul lui pe forum eu n-am nimic impotriva.DECI,Bunka,mai gavarim si noi ceva despre stupuletul asta ciudat,sau ne limitam la la ,,cestiuni''minore :) ?P.S:Totusi,coasta aia de drac din mine nu se poate abtine,ai zis ca ai citit din el,ai platit cartea ,sau ai luat-o moca,parca ziceai ca tu nuuuuuuu platesti asa ceva !

Am primit-o cadou :D , pe bune !!
BUNKA

Mesajde Mircea_63 » 07 Oct 2013, 12:46

Rotweiller si... 4x4 :lol: M-am dat dracului. :D

Dogule, aveau niste vecini de la locul stupinei un dulau urias si fioros. M-am dus la el (era legat) si ne-am imbratisat. L-am "smotrocit" si ne-am jucat. Gazdele au inghetat. Eu nu stiam ca e "caine rau", dar nici ei nu stiau ca are suflet de aur. Ii muscase pe toti si nimeni nu avea curaj sa il dezlege. Nu de alta, dar nu indrazneau sa se apropie de el. Vasul cu apa sau mancare mai mult i-le impingeau.
Am fost singurul lui "prieten". Intr-o zi a scapat si dus a fost.

Cainii nu sunt rai, doar sa nu te apropii de osul lor. Jenica-67, om de aur (app. corect e jenica-57) s-a apropiat de ME-8
...de unde sa stie ca ala e osul tau? :lol:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde kamy » 07 Oct 2013, 13:48

dogvet scrie:
kamy scrie:da,si mie-mi place cum scrie ,mai putin atunci cand si-a dezlegat cateaua pe jenica67 care dupa parerea me n-a pre suparat pe nimeni!

Sincer,ACUM, in acest moment imi pare foarte rau de ce se intimpla in blocul lui Jenica 67,este ingrozitor sa stai in prag de iarna in blocul ala cu structura avariata,nici nu mai am chef de vreo ,,muscatura'' cu dumnealui,sper sa treaca cu bine ,cumva ,toti din blocul ala peste iarna si Jenica sa apara iarasi pe forum.Statistic si cronologic vorbind dinsul a fost cel a declansat mica altercatie verbala,postind al doilea coment pe topicul nou format fara legatura cu subiectul.D-le Kamy ,dvs ati vazut vreodata un Rotweiller sa-l tragi de coada si sa-i dati castane si el sa va linga miinile,EU NU,mai ales ca mai e si 4X4 :lol: !Eu zic ca prin postarea dumnealui cu foto despre ME-8 din Romania Apicola s-a incheiat demuuult clinciul.

dog-ule te rog io frumos sa nu ma jignesti cu domnule si dvs, ca io mi-s taran din tata-n fiu cei drept taran de la tara!e valabil tu si ma si mai dute.... :evil: !
io de cand am intrat pe forum am intrat direct in oala cu laturi da jenica nu stiu sa fi suparat pe cineva si daca nu ne aparam noi ,,doamnele,,apoi atunci cine?
sa fii sanatos si la punga gros!
kamy

Mesajde teinegru64 » 07 Oct 2013, 18:57

Nu inteleg de ce cineva care avut ESECE continua lupta
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR