Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor in raport cu ciudateniile climei

Mesajde Ioan Guist » 17 Ian 2014, 06:39

paraul_porcului scrie:O idee:

Pentru incepatori nu e valabila treaba cu deranjatul familiilor.
Albinele trebuie deranjate ca sa invete. Se poate linistit si la temperaturi mai mici(peste 0 C) nu numai a ridica un capac dar si a scoate o rama doua fara consecinte.
Na... cred ca nu a fost zi iarna asta sa nu ridic usor capacul stupului si sa trag o ocheada inauntru. Am capace simple fara podisoare. Se poate verifica daca coroana de miere e neconsumata cu dalta apicola fara a scoate rame dar cel mai simplu cantarind stupul si facand o operatie de scadere vedem cata miere mai e. Simplu.
Eu nu am protejat cu nimic stupii si nu am fund AV. Am niste stupi facuti de mine care si asa nu sunt prea etansi. :)
Eu zic ca cel mai bine pentru incepatori e sa isi bage nasul prin stupi cat mai des chiar daca sa zicem e in detrimentul coloniei. Mai bine risca un stup, doi decat mai tarziu o stupina mare aplicand babeste diverse metode fara a intelege principial despre ce e vorba.

Sanatate.

de acord.nu putem invata de pe internet si din povesti ce invatam din practica.
Si eu ridic capace indiferent de temperatura.Daca am trecut noaptea pe la ele si erau -20, am ridicat un capac de curios.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Florin Dobre » 17 Ian 2014, 09:21

paraul_porcului scrie:O idee:
Pentru incepatori nu e valabila treaba cu deranjatul familiilor.
Albinele trebuie deranjate ca sa invete.
Eu zic ca cel mai bine pentru incepatori e sa isi bage nasul prin stupi cat mai des chiar daca sa zicem e in detrimentul coloniei. Mai bine risca un stup, doi decat mai tarziu o stupina mare aplicand babeste diverse metode fara a intelege principial despre ce e vorba.

Pe principiul asta am mers si eu...cu consecinte care mi-au ramas bine intiparite in minte.

p.s. Constat ca nea Pupe nu se dezice nici de asta data. Sa traiesti nea Pupe!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paraul_porcului » 17 Ian 2014, 09:46

Na mai ho ca n-am dat cu paru' :)

Din doi stupi am deranjat mai mult doar pe unul din ei. Pe ala l-am tinut de "cadavru" ca si studentii de la medicina, adica l-am considerat pierdut din momentul cumpararii... de fapt chiar pe amandoi. De uitat, m-am uitat la greu in ei tata vara, am facut "sugar roll" in borcan pt. diagnoza la varroa, scurtat rame de la 1/1 la 3/4, schimbat lazi, ca la inceput aveam una facuta din drujba si una imprumutata (nu ca nu as fi avut bani sa imi iau noi dar asa is io mai jidan - vreau sa le fac pe toate singur) si mai apoi am primit un circular de mana cu care au iesit mai de Doamne ajuta.
In final multumesc Lui Dumnezeu ca m-a ajutat sa invat si ca ma va mai ajuta, ca daca ar fi numai dupa mine s-ar duce toate de rapa.

Doamne ajuta.

... si continuati discutiile on-topic :)
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde joohny » 17 Ian 2014, 09:56

Va salut.Parerea mea este ca incepatorul sa-si bage nasul in perioada activa si mult mai putin in perioada inactiva.O regula importanta(daca nu ce-a mai importanta pt. incepatori) este ca toamna sa asigure familiile cu o cit mai mare cantitate de mincare pt. a trece cu bine iarna(miere nu zahar).Pina acum e bine la mine insa sint stresat de ce la mai toti au iesit albinele la zborul de curatire insa la mine nu au iesit la nici unul din noiembrie?.Nici macar in fata urdinisului sa-mi spuna la multi ani.Totusi mai gaseam cite una insa era moarta.Ce am scris mai sus nu este un sfat ci o parere personala.Sanatate.
joohny

Mesajde macko2001 » 17 Ian 2014, 10:30

Maine vreau sa le fac o vizita, am pregatit si niste turte (500 gr/familie). Ce ziceti, este bine sa pun la fiecare familie cate o turta, indiferent de rezerve,cu gandul ca se va strica vremea si poate pana in martie nu o sa mai am posibilitatea sa umblu la ele? Ma gandesc ca la temperaturile actuale ar putea incepe ponta si consumul va fi mai mare.
macko2001

Mesajde alt stupar » 17 Ian 2014, 10:46

:D
Ce sa zicem ?
Ce sa mai zicem... ?
Mai are rost sa-ti mai spuna cineva ca este sau nu bine din moment ce hotararea e luata ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde macko2001 » 17 Ian 2014, 11:17

hotararea se poate schimba in functie de parerea celor mai cu experienta in domeniu. Daca vreti sa o dati.
macko2001

Mesajde catalin.profiri » 17 Ian 2014, 12:32

Pai ei au spus deja sa le lasi in pace.
Sau am inteles eu gresit?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde emil_tr » 17 Ian 2014, 19:12

pustu scrie:ai doar impresia : daca nu am experienta cum stiu cand e nevoie ?

Respecti calendarul cu principalele lucrari apicole. Ontopic: isi aduc aminte cei batrani de vreo iarna atat de calda? Pana acum ma bucur ca au fost zboruri de curatire dar ma ingrozeste cand ma gandesc cat de cald va fi acest an daca iarna a fost asa..
@macko2001 e bine sa le stimulezi atata timp cat nu le uzeaza
"I want to know God's thoughts - the rest are mere details". Albert Einstein
emil_tr

Mesajde State » 17 Ian 2014, 19:30

pustu scrie:
ai doar impresia : daca nu am experienta cum stiu cand e nevoie ?

Si daca ii deschizi si nu stii ce-i acolo(ca doar n-ai experienta), la ce te ajuta ?

Astia dupa care m-am luat eu, adica cei cu care sunt de acord ca nu trebuie sa vanturam stupii iarna, spun cam asa: Sa stii ce-i inauntru, afli de langa stup, fara sa-l deschizi. Trebuie sa ai ureche muzicala adica.
Daca aplici metoda asta si crezi ca ceva nu este in regula, atunci este bine sa-i deschizi. La asta m-am referit cand am subliniat " daca e nevoie".
Daca ai fund anti-varroa , poti sa mai vezi cate ceva...de exemplu rosatura de ceara.
Daca totusi ai banuieli, poti ridica usor capacul, si tragi un ochi inauntru.
Acum , tot la astia mai batrani ne intoarcem...mai exact la vorba lor.
Asigura-le necesarul de hrana pentru a trece iarna, asigura-le linistea de care au nevoie si nu te doare capul. Din cand in cand mai tragi cate o ureche, sa vezi ce-ti canta. Sunt cazuri si cazuri..Poate uneori raman fara matca, sau intra un mouse in stup...dupa caz.

LE: Zic ce cred eu ca e corect..dar nu e musai sa fie ca mine. Fiecare lucreaza cum crede, cum vrea.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde pustu » 17 Ian 2014, 22:35

State scrie:LE: Zic ce cred eu ca e corect..dar nu e musai sa fie ca mine.

???
cu asta trebuia sa incepi
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde paraul_porcului » 18 Ian 2014, 04:48

Nici eu nu am vanturat stupii iarna decat de 2 ori cand au fost temperaturi de zbor... de curios. Sunt adeptul neinterventionismului pe cat posibil dar ca sa ajungi la asta trebuie sa corelezi observatiile vizuale/auditive din exterior cu ce se intampla in interior. Daca m-as fi luat dupa altii trebuia sa dau turte la 15 ianuarie insa am ales sa ma conving cu proprii ochi ca nu e nevoie de asta in cazul meu.
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde valigorj » 18 Ian 2014, 07:52

pentru Mircea_63:Consateanul inca traieste.familia de albine e cea care''s-a dus''.stupul e pe post de cuibar pentru gaini.cind i se goleste borcanul cu miere vine la mine sa ii faca plinul,contra cost bineinteles.cica n-a avut noroc la albine si nu are curaj sa mai incerce.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde Mircea_63 » 18 Ian 2014, 08:54

valigorj scrie:pentru Mircea_63:Consateanul inca traieste.familia de albine e cea care''s-a dus''.stupul e pe post de cuibar pentru gaini.cind i se goleste borcanul cu miere vine la mine sa ii faca plinul,contra cost bineinteles.cica n-a avut noroc la albine si nu are curaj sa mai incerce.

Mersi Vali! Noroc ca nu le are soacra-mea cu netul. :o

Are nevoie de un cuibar...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde emil_tr » 18 Ian 2014, 10:41

marian ivan scrie:Desi risc sa pun in discutie o problema deja discutata, as dori sa va supun atentiei urmatoarele probleme:
- cum e bine sa procedam in situatia actuala?..... temperaturi ridicate pentru acesta perioada a anului, familii in care matca a inceput sa oua, zboruri zilnice, consum de hrana ridicat, albine care nu mai stau in ghem......
- ce recomandari sunt pentru a trece cu bine peste valul de frig care urmeaza dupa acesta perioada de caldura?
- trebuie sau nu sa intervenim pentru bunul mers al lucrurilor?
- le afecteaza sau nu aceste schimbari de clima?

MULTUMESC ANTICIPAT

Intr-adevar iarna interventiile in stupina se fac doar in cazuri exceptionale, dar asa cum spune si prima postare, discutam de o clima anormala pentru aceasta perioada. Au fost zile la rand cu temperaturi de 14-15 grade care ar fi trebuit in mod normal sa caracterizeze luna aprilie. Normal ca asta nu poate lasa indiferent un crescator. Trebuie sa procedam asa cum ne invata manualul pentru ferestrele de caldura ale iernii - se face o verificare a familiilor pentru a evalua consumul si rezervele de hrana, cantitatea de puiet depusa, aparitia bolii, starea familiei, formarea ghemului dupa zborul de curatire, etc Legat de a doua intrebare eu nu sunt atat de sigur ca urmeaza un val de frig.. va veni in februarie sau nu va mai veni deloc?.. Trebuie sa intervenim bineinteles pentru bunul mers al lucrurilor mai ales acum cand avem zilele cu temperaturi ridicate. In ceea ce priveste ultima intrebare eu nu cred ca albinele sunt afectate in mod negativ de aceste schimbari. Daca perioada de caldura ar dura prea mult si o ponta abundenta ar fi urmata de o lunga perioada de inghet in lunile februarie martie si aprilie, intarziind inflorirea pomilor fructiferi, atunci nu ar fi un lucru bun. Dar in conditiile actuale este destul de putin probabil. Anul trecut a fost inghet de cateva zile la sfarsitul lui martie si probabil vom mai vedea astfel de episoade cu ingheturi in martie-aprilie dar ele vor fi din ce in ce mai rare si mai scurte.. temperatura globala creste.
"I want to know God's thoughts - the rest are mere details". Albert Einstein
emil_tr

Mesajde catalin_CJ » 18 Ian 2014, 13:11

Si atunci de ce aduc uni tot felu de rase daca carpatina noastra e cea mai bine adaptata la conditiile de la noi ? :?:
catalin_CJ

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR