Mishu05 scrie:O rindea electrica ieftina nu trece de 200-250 lei. Iei frumos rame stas cu latimea de 37mm pui rindeau invers si te joci un pic de-a rindeluirea ( cu atentie insa la buricele degetelor). De la 37 la 32mm nu dai prea mult . Iti poti face si un sablon pentru a mai diminua din riscul de accident.
Pana la urma de ce vrei sa cresti albina pe celula mai mica? Vrei sa ajungi sa nu le mai faci tratamente sau de ce?
Multumesc pt sfat. Cred ca asa o sa fac in prima faza desi am doua maini stangi
Vreau albina mica pentru ca asa este ea de la mama natura. Polenizeaza mai multe specii ceea ce este bine pt natura si aduna nectar de la mai multe specii si mai usor. Atat.
Nu cred ca albina mica rezolva problema tratamentelor. A nu face tratamente inseamna condamnare la moarte. Nu cred ca in conditiile Romaniei, este posibil asa ceva. Cei care au incercat au pierdut 95% din colonii. Iar faptul ca cei 5% supravietuitori sunt mai rezisetenti inseamna aproape nimic. Trebuie sa treci prin mai multe valuri de atacuri ca sa numesti selectie naturala. Asta inseamna cateva generatii pierdute spre 95% cu o speranta incerta. Vorbind de genetia este foarte putin posibil sa pastrezi caracterele puternice ale supravietuitorilor fara sa le amesteci continuu cu ce exista in jur. Cei care au facut asa ceva, au conditii de izolare buna si pot sa spere. Parertea mea.... Pe de alta parte, o albina mai mica, eclozata cu o zi mai devreme si cu o durata de viata in plus de 10-20 zile care pot sa insemne o colonie cel putin dubla. Nici asta nu inseamna foarte mult in termeni matematici (volumul celulei mai mici, gusa mai mica... cand tragi linie ce castigi prin armata pierzi in volum). Deci daca intrebarea este daca intrevad castiguri economice si practice, raspunsul este nu