Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albina selectionata

Mesajde daffid mihailov » 07 Feb 2019, 07:15

Consagvinizarea nu se produce la cumparator/client ci la crescator care trage sute sau mii din cateva linii si apoi le imperecheaza. Acolo e buba nu la ala de baga 50 de regine in stupina. Iar daca se mai lauda ca e izolat...vreau sa vad cativa zeci de stupi selectati pt trqntori, cu linii aparte si evidenta genalogica.

Mai postez o data linku pentru cine vrea sa priceapa...

https://m.youtube.com/watch?v=-IrmEEaTxug&t=3096s
Ultima oară modificat de daffid mihailov pe 07 Feb 2019, 07:28, modificat 1 dată în total.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde cucubau » 07 Feb 2019, 11:32

Consagvinizarea este o armă cu două tăișuri. Pe deoparte este benefică în cazul celor ce creează sau ameliorează , pe latura cealaltă este ciuma fermelor de creștere și exploatare.
Amelioratorii mizează pe eliminarea caracterelor nedorite prin...... CONSAGVINIZARE ( de aceea se folosește sistemul decimal pentru selecție !!!!! aviz celor ce fac inseminare artificială)
În cazul fermelor de exploatare consagvinizarea se manifestă prin lipsa anumitor caractere și implicit prin rezistența scăzută la boli sau apariția unor malformați congenitale.
........
cucubau

Mesajde kovacslg » 07 Feb 2019, 13:20

Daca ai 50 de matci care provin dintruna singura, in anii urmatori, la descendenti apare cosangvinizarea.
Sansele ca imperecherea sa fie majoritar cu trantori din stupina e mare.
Cei cu insulele nu sunt prosti, ei au o afacere.
Ca fac bine sau nu speciei e alta problema.
Deocamdata, in ultimii 100 ani, noi am reusit doar sa ingustam diversitatea genetica, selectionand o albina mai putin rezistenta la boli, insa care momentan ne serveste interesele.
kovacslg

Mesajde jonny_it » 07 Feb 2019, 14:21

cucubau scrie:Consagvinizarea este o armă cu două tăișuri. Pe deoparte este benefică în cazul celor ce creează sau ameliorează , pe latura cealaltă este ciuma fermelor de creștere și exploatare.
Amelioratorii mizează pe eliminarea caracterelor nedorite prin...... CONSAGVINIZARE ( de aceea se folosește sistemul decimal pentru selecție !!!!! aviz celor ce fac inseminare artificială)
În cazul fermelor de exploatare consagvinizarea se manifestă prin lipsa anumitor caractere și implicit prin rezistența scăzută la boli sau apariția unor malformați congenitale.

Prin consangvinizare se pot consolida anumite caracteristici folositoare, dar asa cum spuneti poate fi si o arma cu doua taisuri.
jonny_it

Mesajde Balian » 07 Feb 2019, 14:32

Mă ocup cu albine mai bine de 4 decenii. Asta nu înseamnă că știu mai mult, dar am informații despre ce
a fost atunci. Prețul zahărului era 9lei. Prețul mierii de trei ori cca 25-27. Cu acest preț am fost relativ
mulțumiți. Dacă a ieșit un 10-15kg în medie/familie am fost în spate de bucurie. Într-un an total am stors
25-30kg. Azi reușim să scoatem chiar 50-80kg pe sezon. Să obținem aceste producții cred că au un aport
și crescătorii și albina selecționată de azi. Cu biodiversitate cu albină autohtonă cu tot am fost pe nicăieri
atunci față de azi. Cel puțin în zona mea. În altă parte a fost poate altfel. :D
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde jonny_it » 07 Feb 2019, 14:41

Balian - astazi mai avem avantajul unor cunostiinte in plus. Mijloace de transport performante(pentru cei care fac pastoral), tratamente mai eficiente, etc...
Trebuie doar sa le folosim. :)
jonny_it

Mesajde kovacslg » 07 Feb 2019, 15:32

A breeder with 10 colonies who employs a 10% selective breeding system (i.e 1 in 10) risks arise in inbreeding of 23%. per generation. In this case the rapid rate of genetic improvement in the early years will be dearly bought. The negative results of the inbreeding neutralise the genetic improvement and after a short period of time the line is no longer viable.

Se poate urmarii (rata de - incrucisare inrudita), gradul de cosangvinizare pronind de la 2 factori.
1 numarul de colonii si 2 cat de restrictiv e selectia, adica fractia de colonii utilizate pt inmultire pt generatiile viitoare.
Cu cat numarul de colonii este mai mare, si selectia mai larga - adica din 100 alegem 30 de colonii pt inmultire si nu 2..., cosangvinizarea este mica
Si invers cu cat numarul de colonii este mica si selectia restrictiva, cosangvinizarea creste.

Eu vroiam doar sa semnalez ca cine isi formeaza stupina din matci inrudite nu mai are din ce face selectie proprie.
Orice strategie alege, rezultatul nu va fi f bun. Ramane sa cumpere matci in continuare.

Respecte
kovacslg

Mesajde kovacslg » 07 Feb 2019, 16:08

Balian scrie:Mă ocup cu albine mai bine de 4 decenii. Asta nu înseamnă că știu mai mult, dar am informații despre ce
a fost atunci. Prețul zahărului era 9lei. Prețul mierii de trei ori cca 25-27. Cu acest preț am fost relativ
mulțumiți. Dacă a ieșit un 10-15kg în medie/familie am fost în spate de bucurie. Într-un an total am stors
25-30kg. Azi reușim să scoatem chiar 50-80kg pe sezon. Să obținem aceste producții cred că au un aport
și crescătorii și albina selecționată de azi. Cu biodiversitate cu albină autohtonă cu tot am fost pe nicăieri
atunci față de azi. Cel puțin în zona mea. În altă parte a fost poate altfel. :D

Am auzit f multe pareri ca culesurile cu ani in urma, cu decenii in urma erau mult mai bune.
Daca ma gandesc bine, asta ar fi parerea majoritara.

Eu ma bucur f mult de optimismul dvs, si de rezultatele f bune.
Acele productii de 50-80 kg sunt sunt favorizati de cativa factori:

1 pastoral intensiv - cum a mentionat si un coleg, azi avem mai multe mijloace pt transport etc
2 orientarea catre monoculturi - rapita, fs in detrimentul altor sortimente
3 exploatarea intensiva ex mer, unde se extrage mai mult, cu nevoia de a introduce in compensare mai mult sirop
4 nu neg poate si matcile, in urma a zeci de ani de ameliorari cu accente pe productie, blandete, ne roire etc dar in detrimentul vigorii si al resistentei la boli.etc
kovacslg

Mesajde Balian » 07 Feb 2019, 16:27

kovacslg scrie:Am auzit f multe pareri ca culesurile cu ani in urma, cu decenii in urma erau mult mai bune.
Daca ma gandesc bine, asta ar fi parerea majoritara.

Eu ma bucur f mult de optimismul dvs, si de rezultatele f bune.
Acele productii de 50-80 kg sunt sunt favorizati de cativa factori:

1 pastoral intensiv - cum a mentionat si un coleg, azi avem mai multe mijloace pt transport etc
2 orientarea catre monoculturi - rapita, fs in detrimentul altor sortimente
3 exploatarea intensiva ex mer, unde se extrage mai mult, cu nevoia de a introduce in compensare mai mult sirop
4 nu neg poate si matcile, in urma a zeci de ani de ameliorari cu accente pe productie, blandete, ne roire etc dar in detrimentul vigorii si al resistentei la boli.etc

Se pare poate optimism dar din păcate nu e. Suntem obligați :!: să avem producții bune altfel cu prețurile de azi nu putem nici supraviețui.
Ciudat sună azi, dar am avut și atunci mijloace de transport.Nu proprie închiriate dar am avut.
Buruiană era peste tot. Junglă.
Sistemele de intreținere apicolă erau învehite chiar.
Boli erau și atunci dar altfel și de altă virulență.
Încă și la noi s-a făcut pași în direcția selecției. Poate nu așa mult cât s-ar fi putut dar s-a făcut.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kovacslg » 07 Feb 2019, 17:40

Producem mult fs dar si rapita, care sunt ieftine peste tot.
Si are toata lumea. Plus ca imaginea mierii Romanesti a suferit multe lovituri, si toate erau date de compatrioti.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 07 Feb 2019, 17:42

La nivel de procesator nici nu se doreste altceva.
Nici faneata, nici mana, nici alte sortimente.
Daca vom rane la fs, mare lucru sa nu asteptam.
kovacslg

Mesajde daffid mihailov » 07 Feb 2019, 17:58

kovacslg scrie:A breeder with 10 colonies who employs a 10% selective breeding system (i.e 1 in 10) risks arise in inbreeding of 23%. per generation. In this case the rapid rate of genetic improvement in the early years will be dearly bought. The negative results of the inbreeding neutralise the genetic improvement and after a short period of time the line is no longer viable.

Se poate urmarii (rata de - incrucisare inrudita), gradul de cosangvinizare pronind de la 2 factori.

Eu vroiam doar sa semnalez ca cine isi formeaza stupina din matci inrudite nu mai are din ce face selectie proprie.

Respecte

Super zis. Trebuie repostat.
P.s. la momentul de fata selectie nu se mai face pe productie la cei din afara ci pe rezistenta la varroa. Degeaba albine harnice daca ai varroa. Tot ei spun ca selectezi unele caractere si pierzi altele.

Eu nu as cumpara regine dintr-o curte plina cu micronuclee de imperechere la distanta de 1 m de fieare. Si care se mai lauda ca e izolata. De ce sa schimb regina in fiecare an? ca s-a imperechiat cu doi in loc de zece? Sigur ca o regina din asta nu roieste...ca si-a consumat sperma din spermatica...nu e vorba de cules.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde kovacslg » 07 Feb 2019, 20:30

kovacslg

Mesajde kovacslg » 07 Feb 2019, 20:36

Textul e lung.
Si daca e tradus e absolut neinteligibil, terminologia specifica fiind distorsionat.
kovacslg

Mesajde peterneamt » 07 Feb 2019, 22:33

kovacslg scrie:https://beesource.com/resources/usda/breeding-improved-honey-bees-part-4-inbred-and-hybrid-bees/

Creșterea albinelor de miere îmbunătățită, partea 4: albine integrate și hibride
de William C. Roberts și Otto Mackensen
USDA, Agr. Res. Adm., Biroul de Entomologie și Carantină a Plantelor *
(* În colaborare cu Stația Experimentală Agricolă din Wisconsin și Universitatea de Stat din Louisiana.)

IV. Albine integrate și hibride

Mulți apicultori au produs fiicele reginei excelente din stocurile sau fiicele importate ale reginei selectate pe care le-au obținut de la alți apicultori. Noile regine de vînzare se împerechează de obicei cu dronii din stocul de apicultori. În cazul în care alelele sexuale ale celor două stocuri sunt diferite, ouăle de la cele mai multe împerecheri au o mare capacitate de ecloziune.

Noul stoc poate fi, de asemenea, diferit genetic de stocul pe care apicultorul îl are deja. Astfel, fiicele reginei reginei importate produc progenituri hibride după împerechere cu dronii stocului apicultorului. Acestea pot fi hibrizi rasiali sau hibrizi între tulpini de albine. Astfel de regine produc deseori colonii excelente cu pui de înaltă calitate. Apicultorul apreciază apoi stocul de import aparent fără să-și dea seama că proprii drone contribuie cu jumătate la formarea genetică a lucrătorilor din aceste colonii superioare.

Povestea este adesea destul de diferită după câteva generații de trecere înapoi la dronii originali sau la dronii produse de reginele fiice hibride. Există segregări și recombinări, iar în al treilea sau al patrulea an reginele și progeniturile lor sunt adesea mai variabile decât stocurile originale. Până în prezent, apicultorul concluzionează că stocul original de import nu a fost atât de bun la urma urmei, fie că "a ieșit"; așa că mai are și alte stocuri noi în scopuri de reproducere.

Prin această procedură, superioritatea coloniei poate fi din nou restaurată la un nivel înalt. De asemenea, cade din nou după câțiva ani. Pentru a-și menține calitatea albinelor, apicultorul continuă să obțină animale de reproducere noi sau diferite la fiecare câțiva ani.

Aceste rezultate sunt cel mai bine explicate ca urmare a vigorii hibride și a traversării stocurilor care au alele sexuale diferite. Coloniile de primă generație erau superioare, deoarece erau hibrizi - adică erau conduse de regine încrucișate, ale căror descendenți erau hibrizi între stocurile importate și cele locale. Prin analiza matematică a acțiunii genelor în generațiile viitoare de segregare și recombinare după ieșirea din stânga, se poate demonstra că numai prin selecție apicultorul nu are nici o putere de a păstra acest stoc la un nivel înalt de producție și uniformitate expus de prima descendență încrucișată.

Majoritatea caracteristicilor fiziologice complicate, cum ar fi producția de ouă și vigoarea, depind de exprimarea lor maximă asupra interacțiunii armonioase a multor gene și a alelelor acestora. Deoarece aceste gene sunt localizate pe mai multe cromozomi și există legături de gene pe aceleași cromozomi, probabilitatea ca anumiți factori care conduc la vigoarea să fie legați de factorii dăunători reduce șansa de a obține maximă vigoare prin selecție în cadrul liniilor consangvinizate. Mai mult decât atât, în reproducerea pe o linie apare din nou problema alelelor sexuale, iar selecția este considerabil slăbită de o proporție mare de împerecheri cu viabilitate scăzută.

În creșterea plantelor și a animalelor sa constatat că anumiți hibrizi sunt superioare liniilor din care sunt produse. Superioritatea porumbului hibrid este necontestat. De asemenea, crescătorii de animale au obținut hibrizi superiori. Deoarece o mare parte a descendenților este necesară pentru reproducere pentru a menține liniile, crescătorii de animale nu au utilizat hibrizi pentru o producție extinsă. Cu toate acestea, la porci, este adesea folosită o modificare a programului hibrid controlat. Aceasta este trecerea la trei linii, folosind scroafe hibride și vierii de rasă pură din fiecare generație. Porcinele cu trei rase sunt mai productive decât cele ale rasei pure. Hibridizarea liniilor consangvinizate de pui a devenit mai populară și profitabilă în ultimii ani.porumb hibrid este necontestat. De asemenea, crescătorii de animale au obținut hibrizi superiori. Deoarece o mare parte a descendenților este necesară pentru reproducere pentru a menține liniile, crescătorii de animale nu au utilizat hibrizi pentru o producție extinsă. Cu toate acestea, la porci, este adesea folosită o modificare a programului hibrid controlat. Aceasta este trecerea la trei linii, folosind scroafe hibride și vierii de rasă pură din fiecare generație. Porcinele cu trei rase sunt mai productive decât cele ale rasei pure. Hibridizarea liniilor consangvinizate de pui a devenit mai populară și profitabilă în ultimii ani.

Valoarea hibridă este, în general, considerată a fi o caracteristică a dominației. Genele dominante au tendința de a avea efecte mai favorabile decât alelele lor recesive, iar într-un hibrid genele dominante se găsesc în mai multe locații decât alelele recesive. Dacă o linie încrucișată este dominantă ( AA ) la un loc și recesivă la altul ( bb ) și o altă linie încrucișată are caracteristicile inverse ( aa și EB ), hibridul va avea o singură gena dominantă la fiecare loc ( AaBb ). Dacă ambele loci contribuie la vigoarea, atunci hibridul va fi superior liniei consangvinizate. Se crede, de asemenea, că anumite gene contribuie mai mult la vigoarea în starea heterozigotă decât în ​​cea homozigotă.efecte decât alelele lor recesive, și întrun hibrid gene dominantegăsesc expresia la mai loci decat alele recesive. Dacă o linie consangvină este dominantă (

Un sistem ideal de reproducere este producerea și întreținerea liniilor de rasă pură, dar fără legătură și traversarea acestor linii pentru producerea de hibrizi superiori. Nu toate - de fapt, doar foarte puține - din linii consangvinizate vor da hibrizi restante când sunt traversați. Reproducătorul poate, totuși, să perpetueze acele linii care favorizează producția repetată de hibrizi superiori.

Exploatatorii de plante pot profita de vigoarea hibridă datorită numărului mare de semințe produse în fiecare generație și costului relativ scăzut al producției de semințe pentru producția hibrizilor. În schimb, crescătorii de animale nu se află în această poziție favorabilă. Cheltuielile de producere și menținere a liniilor consangvinizate, împreună cu numărul mic de pui, face ca această practică să fie neprofitabilă, cu excepția puiilor și, într-o anumită măsură, a porcilor.

Mierele albinelor se apropie aproape de starea existentă în creșterea plantelor. Mai puțin de 1% din reginele fiice și dronii unei regine sunt necesare pentru a perpetua linia. În timp ce numai 4 până la 10 regine sunt necesare în fiecare generație pentru a asigura continuarea unei linii consangvinizate, 3 sau 4 queens outcrossed pot fi folosite pentru a produce 10.000 de queens hibrizi.dronii unei regine sunt necesare pentru a perpetua linia. În timp ce numai 4 până la 10 regine sunt necesare în fiecare generație pentru a asigura continuarea unei linii consangvinizate, 3 sau 4 queens outcrossed pot fi folosite pentru a produce 10.000 de queens hibrizi.

Costul redus al producerii și menținerii liniilor consangvinizate de albine, împreună cu numărul mare de pui care pot fi produse de la o singură persoană de reproducere, sugerează că un program de creștere a albinelor bazat pe vigoarea hibridă este practic. Efectul alelelor sexuale asupra eclozelor de ou arată în continuare că alte planuri de reproducere, cum ar fi creșterea în linie, sunt lente și costisitoare, deoarece apar prea multe îmbinări cu viabilitate slabă.

Pentru a produce albinele hibride, crescătorul de albine poate traversa diferite rase, tulpini sau linii consangvinizate de albine. Cu excepția cazului în care aceste albine sunt homozigote pentru caracterele dorite, hibrizii care rezultă vor fi variabili. În plus, alte cruci ale acelorași rase sau tulpini vor fi diferite unul de celălalt. O metodă sigură de a avea hibrizi uniformi este de a avea tulpini homozigote pentru caracterele dorite.

Cea mai rapidă metodă de creștere a homozigozității într-o linie de stoc este de a ingrada. Înmulțirea este împerecherea unor indivizi apropiați, cum ar fi părinții-puși, sora fratelui sau veri. Persoanele înrudite pot avea multe dintre aceleași calități moștenite, iar împerecherea acestor indivizi tinde să fixeze aceste calități într-o stare homozigotă sau pură. Inbreeding este folosit în principal pentru un singur scop de a produce homozigozitate, sau asemănarea genetică a puilor.

Înmulțirea în cadrul unei populații tinde să separe populația în multe familii distincte. Fiecare familie devine uniformă în sine, dar distinct diferită de alte familii. Selectarea între familiile acestor linii consangvinizate poate fi făcută cu mai multă acuratețe decât selecția între indivizi. Acest lucru este valabil mai ales pentru caracteristicile de heritabilitate scăzută, cum ar fi producția de ouă și vigoarea.

Indivizii încrucișați devin mai mici în ceea ce privește mediul în raport cu cei care nu au încasat. Ele nu sunt aproape atât de viguroase sau productive. Inbreeding este cel mai sever test pentru valoarea de ereditate a individului care poate fi făcută, deoarece determină fixarea atât a trasaturilor bune, cât și a celor rele.

Datorită obiceiurilor de împerechere a albinelor, este necesar ca toate împerecherile de încrucișare să fie făcute prin inseminare artificială. După obținerea unor linii consangvinizate, este necesar să se controleze împerecherea pentru a asigura menținerea stocurilor pure. Legarea artificială este singura metodă sigură cunoscută în prezent cu albinele.

Dacă crescătorul face legăminte foarte apropiate, cum ar fi fiul-mama, sora fratelui sau reîntoarcerea la o regină, el poate realiza foarte puțin prin selecție individuală. Este adevărat că el poate realiza mult atunci când selectează culoarea sau alte caracteristici vizibile care sunt foarte ereditare. Cu toate acestea, majoritatea acestor personaje au o importanță economică mică. Caracteristicile de o importanță mai mare, cum ar fi producția de pui, vigoarea sau rezistența la boli, nu sunt vizibile în mod evident în reginele individuale sau dronă. Selecția pentru aceste trăsături este mai eficientă după ce liniile sunt înrudite.drone . Selecția pentru aceste trăsături este mai eficientă după ce liniile sunt înrudite.

Pentru a determina trăsăturile în liniile consangvinizate, se fac cruci pe o linie sau linii cunoscute că posedă anumite calități moștenite. Astfel, testarea liniilor consangvinizate pentru caracteristicile de heritabilitate scăzută este de a traversa toate liniile inbredurate la anumite linii de "tester" și de a compara liniile consangvinizate necunoscute între ele. Selecția este apoi între linii consangvinizate.

Consecințele matematice ale diferitelor sisteme de încrucișare au fost elaborate de mai mulți autori. Kalros și Smith (1948), Crow și Roberts (1950) și Polhemus, Lush și Rothenbuhler (1950) au raportat asupra diferitelor sisteme de încrucișare posibile cu albinele de miere. Formulele lui Crow și Roberts pot fi folosite pentru a determina coeficienții de încrucișare și de relaționare a stocurilor de albine.

Înainte de a începe să producă linii consangvinizate, crescătorul albinelor alege stocurile pe care le va folosi. El poate dori să treacă două sau mai multe dintre stocurile neinvecționate selectate înainte de a începe să se încrucișeze.

Ar trebui sa obtina cateva regine fiecare dintr-un numar mare de surse si sa testeze toate reginele pentru un sezon in conditii uniforme intr-o singura curte, daca este posibil. În acest fel, el poate obține cunoștințe de primă mână despre potențialele stocuri de reproducere. El poate selecta unele colonii pentru încrucișarea imediată și poate le permite altora să treacă liber pentru a fi utilizate ca viitoare stocuri de reproducere.

Sa demonstrat atat in cresterea plantelor cat si in cresterea animalelor ca cei mai buni hibrizi provin de obicei din cruci de stocuri care nu au legatura de origine diferita. Astfel, crescătorul ar trebui să selecteze un număr de tipuri diferite de albine. El ar trebui să aleagă niște negru, niște galben și niște regine intermediare de culoare, mai degrabă decât toate de un singur tip de culoare. De asemenea, ar trebui să aleagă niște regine lungi, subțiri și niște regine scurte. Ar trebui să obțină niște albine blânde și poate chiar una sau două linii cu multă răutate!

Hibrizii superiori sunt heterozigoți genetici. Acestea sunt rezultatul încrucișărilor dintre stocuri care nu sunt similare cu cele genetice. Diferențele de tip, culoare sau temperament denotă diferențe genetice pentru aceste caracteristici și probabil și pentru alte caracteristici pe care crescătorul nu le poate vedea sau măsura cu ușurință.

Există unele dovezi că blândețea albinelor este dominantă în fața viciilor. Într-unul dintre experimentele noastre, hibrizii unei cruci între o linie viciosă și una blândă erau mai degrabă blând decât vicios. Linia viciosă poate aduce în hibrid cele câteva gene care înseamnă diferența dintre o albină medie și o hibridă superioară hibridă. În nici un caz nu sugerăm că avem nevoie de viciune în albine. Aceasta este doar o ilustrare a modului în care ar putea fi obținută diversitatea genetică.

Odată ce stocurile sunt alese, inbredirea se apropie de fixarea liniilor. Crescătorul ar trebui să știe ce împerechere să facă pentru a obține inbreeding dorit în cel mai scurt timp cu cele mai mici cheltuieli. Figura 1 prezintă procentul de încrucișări obținute în generații succesive de diferitele sisteme de încrucișare posibile în albinele de miere. Procentul de încrucișări este procentul de loci heterozygos ai indivizilor selectați inițial care devin homozigoți prin încrucișare. Inbreeding nu are niciun efect asupra genelor deja homozigote în linii; așa că suntem preocupați numai de acele gene care nu sunt homozigote. Deoarece crescătorul de albine nu poate spune care genuri au fost inițial heterozygioase și ce efect are fiecare genă, el poate măsura doar creșterea purității stocurilor cu procentul de încrucișare.

Cu tehnicile actuale, cele două sisteme de împerechere care cresc cel mai repede înrădăcinarea, crăpăturile către un bărbat și un fiu-mama nu sunt recomandate din punct de vedere economic. Pierderea indivizilor de reproducere și, în consecință, a liniilor consangvinizate, este mare atunci când aceste sisteme sunt urmate.

Următoarea metodă rapidă de creștere a încrucișării este prin împerecherea sora-frate. Acest sistem este recomandat, deoarece în prezent este cel mai practic dintre toate sistemele prezentate. Pentru primele două generații, sistemele de împerechere a surorilor frate-surori și a nepotului și a trecerii înapoi la o femeie sunt identice în procentul de încrucișare. Deoarece sistemul nepotului mătușilor depinde de utilizarea doar a unui dronă pentru fiecare împerechere, acest sistem nu este atât de sigur pentru asigurarea supraviețuirii unei linii consangvinizate. Folosirea unui singur dronț pentru a insemina o regină duce deseori la o regină prost inseminată, care se poate transforma într-un strat de drone înainte ca următoarea generație să fie produsă.

Figura 1. Procentele de încrucișare și de heterozygoză (presupunând că valoarea inițială este de 50%) în generațiile succesive de diferite sisteme de încrucișare în albinele de miere. (De la Crow și Roberts, 1950.)
Figura 1. Procentele de încrucișare și de heterozygoză (presupunând că valoarea inițială este de 50%) în generațiile succesive de diferite sisteme de încrucișare în albinele de miere. (De la Crow și Roberts, 1950.)

Figura 2. Diagrama cu săgeți a unui sistem recomandat de împerechere pentru inbreeding în albine. După două generații de trecere la o regină selectată, linia este continuată de împerecherea sora-frate.
Figura 2. Diagrama cu săgeți a unui sistem recomandat de împerechere pentru inbreeding în albine. După două generații de trecere la o regină selectată, linia este continuată de împerecherea sora-frate.

Deoarece dronele se maturizează mai încet decât reginele, recăpătarea către o femeie produce o încrucișare la 37,5% mai rapidă decât împerecherea sora fratelui în timp consumată pe generație pentru primele două generații. Așadar, reîntoarcerea la regina originală pentru primele două generații, urmată de împerecherea sora-frate în toate generațiile viitoare, este recomandată pentru producerea de linii consangvinizate în cel mai scurt timp, cu cea mai mare șansă de succes în menținerea liniei consangvinizate. În toate generațiile pot fi făcute legături multiple de dronă pentru a asigura inseminări bune.dronele se maturizează mai lent decât reginele, iar recăpătarea către o femeie produce încrucișarea la 37,5% mai rapidă decât împerecherea sora fratelui în timp consumată pe generație pentru primele două generații. Așadar, reîntoarcerea la regina originală pentru primele două generații, urmată de împerecherea sora-frate în toate generațiile viitoare, este recomandată pentru producerea de linii consangvinizate în cel mai scurt timp, cu cea mai mare șansă de succes în menținerea liniei consangvinizate. În toate generațiile pot fi făcute legături multiple de dronă pentru a asigura inseminări bune.

Crescătorul de albine ar trebui să știe ce fel de încrucișare va face pentru stocurile sale. Dacă începe o linie încrucișată prin trecere înapoi și apoi face legătura frate-sora așa cum este ilustrat în figura 2, el se poate aștepta ca fiecare linie să devină mai uniformă, pe măsură ce progresul de încrucișare crește. Cel mai vizibil, cu toate acestea, pentru primele generații va fi calitatea de pui.

Dacă regina B, o fiică a lui A, este cuplată la mai mulți drone care sunt fii ai lui A, vânatul de ou al reginei B va ajunge în medie la 75%. O fiică a reginei B, regina C, îmbogățită cu fiii reginei A, va avea o eclozare a ouălor care va avea o medie de 75 sau 50%. Dacă eclozarea ei este de 50%, linia a fost redusă la două alele sexuale, iar reginele D, E și F vor avea și ouă cu o capacitate de ecloziune de 50% dacă sunt împerecheate așa cum se arată în figură. Dacă regina C are o capacitate de incubație de ouă de 75%, atunci D poate fi de asemenea 75%, dar undeva nu departe de E sau F, ouăle de incubație va scădea probabil la 50% și toate generațiile viitoare vor rămâne la acest nivel.regina B , o fiică a lui A, este cuplată cu mai mulțidronecare sunt fii ai lui A, căldura de ouă areginei Bva ajunge în medie la 75%. O fiică areginei B,regina C, îmbogățită cu fiii reginei A, va avea o eclozare a ouălor care va avea o medie de 75 sau 50%. Dacă eclozarea ei este de 50%, linia a fost redusă la două alele sexuale, iar reginele D, E și F vor avea și ouă cu o capacitate de ecloziune de 50% dacă sunt împerecheate așa cum se arată în figură. Dacă regina C are o capacitate de incubație de ouă de 75%, atunci D poate fi de asemenea 75%, dar undeva nu departe de E sau F, ouăle de incubație va scădea probabil la 50% și toate generațiile viitoare vor rămâne la acest nivel.

Cu toate acestea, prin selecție, este posibilă păstrarea eclozelor de ou la 75%, dar crescătorul ar reduce eficacitatea încrucișării ușor prin selecție față de anumite alele. Este recomandabil să selectați împerecherea de 50% pentru ouă-hatchability în generația C sau D și astfel să reduceți rapid toate liniile consangvinizate la două alele sexuale, astfel încât acestea să aibă de asemenea o eclozabilitate de ouă de 50%. Dacă se face acest lucru, o analiză a alelelor sexuale este mai ușor realizată. Prin încrucișarea testelor pentru a identifica alelele sexuale în fiecare linie, crescătorul poate prezice apoi care cruci va da hatchability mare la ouă în hibrizi și care încrucișări vor da ecloziune ouă intermediară sau scăzută.

În afară de îmbunătățirea eclozării ouălor, crescătorul de albine poate realiza foarte puțin prin selecție în timpul încrucișării. El poate selecta regine și drone în fiecare generație pentru culoare și aspectul general, dar selecția pentru cele mai multe alte caracteristici va fi foarte ineficientă.drone în fiecare generație pentru culoare și aspectul general, dar selecție pentru cele mai multe alte caracteristici va fi foarte ineficient.

Într-un singur sezon de încrucișare, este posibil să se producă un număr de regine surie din generația D și să se lege de frații lor (droni produși de regina mamă C). Aceste regine vor fi iarnă, iar în anul următor crescătorul poate să facă cruci de încercare, continuând să inbreleze liniile prin împerecherea sora-frate. Este recomandabil să se testeze liniile încrucișate la generația E de regine (50 la sută). Împerecherea sora-fată ar trebui făcută în fiecare an după prima pentru a asigura continuarea liniilor de încrucișare până când acestea sunt selectate în combinații hibride.dronii produse de regina mamă C ). Aceste regine vor fi iarnă, iar în anul următor crescătorul poate să facă cruci de încercare, continuând să inbreleze liniile prin împerecherea sora-frate. Este recomandabil să se testeze liniile încrucișate la generația E de regine (50 la sută). Împerecherea sora-fată ar trebui făcută în fiecare an după prima pentru a asigura continuarea liniilor de încrucișare până când acestea sunt selectate în combinații hibride.

Deoarece eclozarea ouălor în liniile consangvinizate cu două alele sexuale este de numai 50%, înmulțimile nu dezvoltă colonii cu populații suficiente pentru a permite evaluarea corectă a unor astfel de caracteristici importante ca producția de miere, tendințele de umflatură și iernarea. Cu toate acestea, calitățile cum ar fi lungimea limbii, lungimea aripii și temperamentul pot fi măsurate la lucrătorii încrucișați. Este de asemenea posibil să selectați astfel de caractere în regină ca dimensiune și număr de tuburi ovariene. Această selecție la înmormântare, ca specie de încrucișare, este suplimentară mai degrabă decât înlocuirea selecției dintre liniile consangvinizate atunci când se încrucișează cu alte linii consangvinizate.

Toate încrucișările trebuie făcute artificial, iar coloniile testate în condiții de mediu cât mai uniforme posibil. Diferitele cruci hibride vor diferi, dar indivizii unui hibrid dat vor fi uniformi ca grup.

După ce s-a descoperit că coloniile care au matrice hibride (linia 3 x linia 4) împerecheate cu droni produși de queeni hibrizi (linia 1 x linia 2) sunt superioare în producție, atunci stocul de reproducere pentru a produce această combinație cu patru căi poate fi distribuite pentru producția comercială. Un producător de regină comercială are nevoie de numai două dame de crescători artificiali din sursa de reproducere pentru a produce câteva mii de regine hibride.linia 3 x linia 4 ), reginele hibride îmbogățite cudroniiproduse de liniile directoare hibride( linia 1 x linia 2 ) sunt superioare în producție, apoi materialul de reproducere care produce această combinație cu patru căi poate fi distribuit pentru producția comercială. Unproducător de regină comercială are nevoie de numai două dame de crescători artificiali din sursa de reproducere pentru a produce câteva mii de regine hibride.

Una dintre aceste regine de crescători este folosită pentru a produce reginele fiice care vor conduce cele 50 sau mai multe coloxii producătoare de dungi necesare pentru a furniza dronuri ample. O regină încrucișată a liniei 1, împerecheată în mod artificial cu dronele de la linia consangvină 2, este mama fiicelor hibride necesare pentru a furniza cadrane. Deoarece dronii sunt produși parchegenetic, acele regine producătoare de dungi pot fi în mod natural îmbinate cu dronii din stocul propriu al amelioratorului.drone . O regină încrucișată a liniei 1, împerecheată în mod artificial cudronele dela linia consangvină 2, este mama fiicelor hibride necesare pentru a furnizacadrane. Deoarecedroniisunt produși parchegenetic, acele regine producătoare de dungi pot fi în mod natural îmbinate cudroniidin stocul propriu al amelioratorului.

O regină încrucișată a liniei 3 împerecheată în mod artificial cu drone de la linia de consangvină 4 este utilizată ca regină de reproducere. Fiii ei vor fi hibrizi (3 × 4). Aceste virgine sunt asociate în mod natural cu dronii produse de reginele hibride (1 × 2). Producătorul de miere primește (3 × 4) regine hibride, împerecheate cu un (1 × 2) drone, iar descendenții lucrătorilor în colonii sale vor fi hibrizi cu patru căi - (1 × 2) x (3 × 4).dronii de la linia de constelație 4 sunt folosiți ca regina de crescători. Fiii ei vor fi hibrizi (3 × 4). Aceste virgine sunt asociate în mod natural cu dronii produse de reginele hibride (1 × 2). Producătorul de miere primește (3 × 4) regine hibride, împerecheate cu un (1 × 2) drone , iar descendenții lucrătorilor în colonii sale vor fi hibrizi cu patru căi - (1 × 2) x (3 × 4).

Regina de testare produsă la insula Kelleys și distribuită de Asociația de Cooperare pentru îmbunătățirea albinelor de miere este produsă în acest mod. În ultimul articol al acestei serii vom descrie metodele și practicile utilizate în producerea pe scară largă a albinelor hibride cu patru căi pe insula Kelleys.

Citate din literatura

Crow, James F. și William C. Roberts. 1950. Inbreeding and Homozygosis in albine. Genetics 35 : 612-621.

Kalmus, H. și CAB Smith. 1948. Producția de linii pure în albine. Jour. Genetica 49 : 153-158.

Polhemus, Martin S., Jay L. Lush și Walter C. Rothenbuhler. 1950. Sisteme de împerechere în albine de miere. Jour. Ereditate 41 : 151-155.

-Asta e istorie ! :roll:
peterneamt

Mesajde daffid mihailov » 08 Feb 2019, 08:14

Forte interesant. De aici si multe dileme. :roll:
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR