mai ieri va lauda domnu Vidican ca faceti prea multa miereBalian scrie:Așa ar ieși dacă apicultura ar funcționa după matematică.
crisandp2 scrie:as mai avea niste intrebari:
1. Ii recomandati dlui Balian sa hraneasca un stup (de preferabil mai multi cred, alte postari de-ale dvs) cu sirop pe timpul verii pentru a face o rezerva de N magazii pe care sa le puna familiilor de productie si astfel sa poata valorifica toata mierea culeasa de familiile de productie.
Cred ca in zona dansului o magazie de 10 rame 1/2 plus inca vreo 2-4 rame cat ar mai fi in corpul 2 ar fi suficient ca familiile dansului sa reziste pana in martie aprilie pe o configuratie cu 3 corpuri. Si la mine in Cluj-Napoca nu-s iernile crunte, 10kg de miere sunt suficiente pana in martie.
Dvs ii recomandati 2 magazii pentru liniste deplina. Intrebarea e : cat si cum hranesti cu sirop 1:1 ca sa si inverteasca siropul (nu ma astept sa il capaceasca foarte mult dar sa nu cristalizeze) ?
yuonyuon scrie:mai ieri va lauda domnu Vidican ca faceti prea multa miereBalian scrie:Așa ar ieși dacă apicultura ar funcționa după matematică....iar acum spuneti ca nu se potriveste socoteala de acasa cu ce din targ....
stiti care e chestia ...ca atunci cand teoria se imbina cu practica...incepe un capitol nou in domeniu de activitate....defapt incepe CAPITOLUL in sine al activitati de apicultor...
yuonyuon scrie:eu pun zahar 5 kg in galeata apoi apa ..amestecat si jap in cap(in pungi sau hranitoare 5 L odata) ...la stupi pe 30 de rame....acolo peste miere de tei si FS...
orcum acei stupi nu vor suferii ....
Vasile_Bucovineanu scrie:yuonyuon scrie:eu pun zahar 5 kg in galeata apoi apa ..amestecat si jap in cap(in pungi sau hranitoare 5 L odata) ...la stupi pe 30 de rame....acolo peste miere de tei si FS...
orcum acei stupi nu vor suferii ....
Si pentru ca ai zis sa fim mai hateri. E foarte interesanta metoda cu galetile de sirop puse peste miere inainte de extractie. Canadienii pun galetile dupa extractie. Un mic amanunt, ai uitat sa precizezi de cate ori trebuie repetata operatiunea.![]()
Daca indemnam apicultorii sa procedeze astfel, nu trebuie sa ne miram ca mierea romaneasca a ajuns sa coste 7-8 lei.
crisandp2 scrie:as mai avea niste intrebari
2. Tot legat de hranirea din august, cat de mare trebuie sa fie familia ca sa ii poti administra 5Litri de sirop 1:1 la 3-5 zile si sa nu cristalizeze in rame ? Urmaresc un apicultor din Kiel, in nordul Germaniei, care in august le da in cantitati mari de circa 2 ori incat sa umple cu sirop un corm ME de 10 rame 3/4. Nu l-am vazut sa coreleze administrarea de sirop cu numarul de rame capacite, adica sa astepte sa isi refaca familia efectivul de iernare. Cred ca si alti apicultori profesionisti din EU care folosesc ME tot la fel hranesc cantitati mari si de putine ori.
nu inverteste ??...dar de ce?Balian scrie:crisandp2 scrie:as mai avea niste intrebari
2. Tot legat de hranirea din august, cat de mare trebuie sa fie familia ca sa ii poti administra 5Litri de sirop 1:1 la 3-5 zile si sa nu cristalizeze in rame ? Urmaresc un apicultor din Kiel, in nordul Germaniei, care in august le da in cantitati mari de circa 2 ori incat sa umple cu sirop un corm ME de 10 rame 3/4. Nu l-am vazut sa coreleze administrarea de sirop cu numarul de rame capacite, adica sa astepte sa isi refaca familia efectivul de iernare. Cred ca si alti apicultori profesionisti din EU care folosesc ME tot la fel hranesc cantitati mari si de putine ori.
2.La hrănire trebuie ținut cont de un lucru: dacă se dă o cantitate mare la o familie poate întâmpla două situații:
1. o familie slabă nu poate duce în timp scurt se va strica în hrănitor
2. o familie tare poate duce dar nu este sigur că poate și să invertească. De asta F40 este mai bun că el conține 40% fructoză 40% glucoză și 20% apă f asemănător compoziției mierii, pe când zahărul este aproape integral zaharoză pe care albina trebuie să îl invertească.
Dacă se lasă integral miere, în funcție de calitatea ei poate fi bună, f bună sau chiar rea sau f rea.
Balian scrie:Cu f mulți ani în urmă,la mine structura unui an era: înainte de salcâm o extracție de curățire de cantitate modestă, salcâmul care era în fiecare an (nu ca acum) de cantitate diferită, o extracție de poolifloră vara de cantitate variată dar nu f mare. Rapiță nu era deloc, fs puțin. Acum rapiță și fs cât oceanul, parcele succesive, deci perioada de înflorire mult lungită, de hibrizi de plante care dau incomparabil mai multă miere ca înainte. Eu personal am avut an când am extras de pe fs peste 50kg medie. Așa ceva înainte nici în vise nu am putut spera. Plus hibrizii de albine adună miere mult mai mult. (am pe același vatră pentru comparație linii diferite, nici nu vă gândiți cu ce diferențe de producție!)
daca cu 3 rame faci 50....cu 6 faci 100....cu 9 cat faci??Vasile_Bucovineanu scrie:yuonyuon scrie:
nici la mine nu roiesc stupii si nici botci nu gasesc....si nici rasa super speciala nu am ....asta cu roitu iar este o mare vrajeala...
si cu o familie pe 3 rame iesita din iarna se face 50 kg..pe un sezon ....cu una pe 6 faci 100 si doi roi.....
eu va recomand sa fiti mai "hateri" si mai agresivi ca e plin de hoti...![]()
Bine ai revenit Ioane, sa fie intr-un ceas bun. E foarte interesant cum explici cum faci cu o familie iesita din iarna pe 3 rame 50 kg de miere, cu una de 6 rame 100 kg si 2 roiuri. In logica asta cu o familie iesita pe 9 rame faci 200 de kg de miere si 4 roiuri.
sincer nu am folosit f40 ....Balian scrie:Am spus poate, din n motive comise de apiculror. De asta spun F40 care este ceva gata și nu uzeazā albina. Nu spun cā nu este bun zahārul, dar F40 este anume conceput pentru apiculturā. Zahārul e departe de miere. El este zaharozā aproape integral o substanțā complexā pe care trebuie sā-l tranforme albina cu muncā grea. F40 este mult mai mult natural decât zahārul. Întrebați numai pe ele!
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 34 vizitatori