Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde danman » 30 Oct 2013, 13:53

Si eu am incercat metoda asta cu scaritele (am incercat intai fara si mi-au cladit de jos in sus) si functioneaza. O voi folosi si vara viitoare, pt ca am cativa Layens la care vreau sa le adaug magazie Warre sa vad cum va functiona. Am 3 tipuri de stupi in acelasi tip de lada si inca nu m-am hotarat care-mi place mai mult. Dupa cum se stie, exista avantaje si dezavantaje la fiecare. Tine mai mult de ceea ca-ti place tie, de felul cum vrei si poti sa te ocupi de ei, etc. De lucrat albina lucreaza in orice conditii cu rezultate cat de cat bune. Gilles Denis e un exemplu bun pt cine vrea sa faca ceva productie cu Warre, pacat ca nu prea da din casa...gratis.
danman

Mesajde proapis13 » 04 Noi 2013, 18:02

newbee scrie:Chiar sa se fi epuizat toate discutiile pe tema stupului Warre ??? I

Am dat peste site-ul Warré Beekeeping unde am gasit stupul hexagonal si mi s-a parut interesant
http://warre.biobees.com/hexagon.htm
Nu stiu ca in Romania sa fi postat vreun coleg ca foloseste acest model de stup
daca ma insel va rog sa ma indrumati cu un link la adresa respectiva deoarece ma intereseaza
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde liviutzbogos » 05 Noi 2013, 16:46

proapis13 scrie:
newbee scrie:Chiar sa se fi epuizat toate discutiile pe tema stupului Warre ??? I

Am dat peste site-ul Warré Beekeeping unde am gasit stupul hexagonal si mi s-a parut interesant
daca ma insel va rog sa ma indrumati cu un link la adresa respectiva deoarece ma intereseaza

Asta chiar e interesant. Mi-ar surade unul in curte :D
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde apimat » 05 Noi 2013, 17:32

proapis13 scrie:

Salut, colegul Flavian a pus niste linkuri chiar pe acest topic:
http://www.youtube.com/watch?v=Xge32apgUBI
http://blog.flavian.ro/2013/05/roi-in-s ... gonal.html
Petre Țuțea: "Statul acesta îi apără pe străini de noi. Ca-n colonii."
apimat

Mesajde akmm » 06 Noi 2013, 08:51

Ieri seara, de teama ca se raceste prea tare vremea, am dat cu taktic la stupi.
La stupii Warre am trait neajunsul de a mi se intoarce fumigatia.Una ca suprafata fundului e mai mica decat la Dadant si a doua ca urdinisul nu este plan, intrarea avand o scara la 45 grade.
Intoarcerea fumigatiei inseamna si aprinderea vaporilor urmata de o explozie de toata frumusetea.
Evident ca nimeni nu a mai patit niciodata asa ceva sau daca a patit tine sub tacere ca nu cumva sa cada de papagal.
Sau vorba lui Gorbaciov: un adevar spus pe jumatate e mai rau decat o minciuna.
Ca atare sunt de parere ca pataniile de acest gen trebuiesc spuse, evitarea lor insemnand progres.
Pentru a termina operatiunea la toti stupii Warre am cautat sa injectez suflul cat mai pe diagonala iar la primul semn de fum intors am retras aparatul.
Am folosit Furetto.
PS
Nu am mai dat tratament din august.La Dadant unde fundul e 100% cu plasa pot spune ca e o infestare medie. Nici prea prea nici foarte foarte.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde danman » 22 Noi 2013, 09:20

akmm scrie:Ieri seara, de teama ca se raceste prea tare vremea, am dat cu taktic la stupi.
La stupii Warre am trait neajunsul de a mi se intoarce fumigatia.Una ca suprafata fundului e mai mica decat la Dadant si a doua ca urdinisul nu este plan, intrarea avand o scara la 45 grade.
Intoarcerea fumigatiei inseamna si aprinderea vaporilor urmata de o explozie de toata frumusetea.
Evident ca nimeni nu a mai patit niciodata asa ceva sau daca a patit tine sub tacere ca nu cumva sa cada de papagal.
Sau vorba lui Gorbaciov: un adevar spus pe jumatate e mai rau decat o minciuna.
Ca atare sunt de parere ca pataniile de acest gen trebuiesc spuse, evitarea lor insemnand progres.
Pentru a termina operatiunea la toti stupii Warre am cautat sa injectez suflul cat mai pe diagonala iar la primul semn de fum intors am retras aparatul.
Am folosit Furetto.
PS
Nu am mai dat tratament din august.La Dadant unde fundul e 100% cu plasa pot spune ca e o infestare medie. Nici prea prea nici foarte foarte.

Chiar nu am patit si nici n-am vazut asa ceva niciodata desi am un aparat confectionat de mine pe fuga, artizanal. E drept ca nici urdinisul nu-l am asa ca al abatelui, (e doar o gaura rotunda inclinata la 45grade).
danman

Mesajde akmm » 22 Noi 2013, 10:25

ier 21 nov a fost zbor de curatire frumos la noi.Chiar cu aport de polen, am vazut ici colo papadie
akmm

Mesajde activ » 22 Noi 2013, 11:00

akmm scrie:ier 21 nov a fost zbor de curatire frumos la noi.Chiar cu aport de polen, am vazut ici colo papadie

Si unde este legătura, la ceea ce aţi menţionat mai sus, cu stupul Warre cu leaţ fără ramă ... că eu chiar n-o văd ?
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde proapis13 » 22 Noi 2013, 11:57

Am gasit o foto fara comentarii din care deduc ca o rama gata construita este introdusa
intr-un stup fara leaturi pt a ajuta albinele sa continuie dezvoltarea pe o celula naturala
Asa se procedeaza sau este doar o incercare??
Fişiere ataşate
1396026_720264694657925_1531562324_n (Copy).jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde akmm » 22 Noi 2013, 12:09

Nu.Imaginea arata cum poate fi cladit un cuib pe 10 faguri fara sa alergi ca nebunul dupa foi artificiale.
akmm

Mesajde proapis13 » 25 Noi 2013, 22:40

Cind se ingemaneaza la un loc stiinta,tehnica,inteligenta si dragostea de albine si de stupul Warre uite ce iasa
http://vimeo.com/66113817
proapis13

Mesajde akmm » 26 Noi 2013, 09:45

activ scrie:
akmm scrie:ier 21 nov a fost zbor de curatire frumos la noi.Chiar cu aport de polen, am vazut ici colo papadie

Si unde este legătura, la ceea ce aţi menţionat mai sus, cu stupul Warre cu leaţ fără ramă ... că eu chiar n-o văd ?

Mea culpa.Reformulez:ieri 21 nov a fost zbor de curatire la toti stupii Warre frumos la noi.Chiar cu aport de polen, am vazut ici colo papadie
akmm

Mesajde visanc » 26 Noi 2013, 10:26

proapis13 scrie:Am gasit o foto fara comentarii din care deduc ca o rama gata construita este introdusa
intr-un stup fara leaturi pt a ajuta albinele sa continuie dezvoltarea pe o celula naturala

Mie imi pare ca leaturile alea sunt putin cam departate pentru ca nu prea coincide centrul fagurelui cu centrul leatului.
visanc

Mesajde danman » 29 Noi 2013, 19:28

Din lipsa de ocupatie sau subiect de discutie, atasez doua poze cu noua mea stupina mutata in Bucovina si paznicul ei. Ii impachetez doar cu folia asta anticondens ca sa nu-mi sufle vantul pe la imbinarile dintre corpuri si sa nu patrunda nici apa (n-au falt) si o placa de polistiren de 2cm peste podisorul de plasa, iar peste placa impachetez folia. Sub folie au si un mic urdinis superior dar cu plasa metalica sa nu iasa albina (deocamdata le dau drumul la acel uridinis doar cand incep culesurile). Avantajele sunt ca folia asta permite vaporilor sa iasa dinspre interior spre exterior dar este si impermeabila dinspre exterior, asa incat lemnul sub ea mi se pastreaza uscat, si cum spuneam, nu patrunde nici vantulin stup. In plus, soarele in primavara o incalzeste superb, asa incat albinele sunt stimulate sa iasa la curatire. Mi-au iernat foarte bine de cand o folosesc, dar cred ca asta se datoreaza intr-o oarecare masura si acelui mic urdinis superior care lasa vaporii sa iasa. E concluzia la care am ajuns. Si inca ceva: am toti stupii din scandura de 5cm grosime! In legatura cu tipul de stup: In afara de cei cativa orizontali pe care-i am de cand eram mai tanar, jumatate din stupii astia sunt pe rame (Layens) si jumatate pe sistem japonez (un fel de Warre). E de notorietate faptul ca fiecare tip de stup are avantajele si dezavantajele lui, totul tine de preferinta si de ceea ce urmaresti sa faci (pasiune, profesie, profit, etc) cei de fata sunt pentru pasiune.
danman

Mesajde cantemir » 09 Dec 2013, 13:48

proapis13 scrie:Am gasit o foto fara comentarii din care deduc ca o rama gata construita este introdusa

Dupa mine, albinele vor sa demonstreze, inca o data, ca nu-s de acord cu Dadant!
Si anume: distantele intre centrele leaturilor au fost reduse din start, intr-o singura vara, de catre un roi pe o singura rama!
De unde stiau ele ca vreo 32mm e mai bun ca 37,5mm?
De ce au contruit sapte faguri pe sase leaturi?
Uite-asa, in necazul barbosului cu nume de stup!
cantemir

Mesajde cantemir » 09 Dec 2013, 21:35

Daca privim cu atentie, observam ca fagurii nu sunt paraleli, pe verticala! Se apropie de centru,pe masura ce sunt claditi: \_/ !
Ar putea ajunge ca fagurii sa se lipeasca intre ei!
Cred ca dimensiunea limita la care poate ajunge constructia asta \_/ , declanseaza instinctul de roire. Si limiteaza cresterea coloniei.
Stiu, s-au inventat stupii sistematici, cu rame paralele! Dar instinctul de roire, a ramas!
cantemir

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR