Buuun!
Sa va zic ce am priceput eu pana acum. Anul asta in primavara, din 6 familii cu care am trecut iarna, pe ME, chiar inainte de rapita, cand sa le pun magazia in cap, una deja se pusese sa roiasca. Am incercat sa o opresc, nu a vrut, asa ca i-am luat vreo doua treimi din ramele cu puiet, pt. ca tot voiam sa ma inmultesc. Am mai verificat-o dupa o saptamana, se oprise din roit, asa ca nu mi-am mai bagat nasul in stupul acela pt. ca aveam oricum o gramada pe cap si eram aglomerat rau. Dupa vreo luna cand deschid lada, deja plecase barem un roi, botci gramada
Acuma, nenea Guist zice ca trebuie matci bune, nenea Ignatov zice ca trebuie mai multa stiinta la mine.
Eu unul merg pe mana lui nenea Guist, care spune ca materialul genetic trebuie dus la ACEEIASI PARAMETRI.
Eu nu stiu cata stiinta am eu, sau cata imi lipseste, dar stiu una si buna - cum am facut cum nu am facut, bine, prost, dar 5 familii mi-au stat cuminti in lada tot anul iar a sasea a roit DE DOUA ORI LA RAND. Greu ma poate lamuri cineva ca matca aia nu avea bine intiparite in capul ei anumite idei mai sugubetze
Daca aveam 300 de familii si 50 aveau matci din astea? Poate ca cu mai multa stiinta le opream. Dar eu vreau matci ca si cele care au stat in lada - m-am ocupat de ele stas - ridicat o rama de puiet la inceput de rapita, bagat in loc o rama claditoare, dupa inca o saptamana bagat a doua rama claditoare si schimbate saptamanal. Totul stas si rapid.
Avand nenea Guist un camion si o remorca pline de stupi, cum am vazut in ceva poze pe aici acum cateva zile, e chiar asa de imposibil sa o fi nimerit bine???