Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stimulare 2012

Mesajde Albinel » 20 Ian 2012, 21:09

proapis13 scrie:
andrei_calinescu scrie:Asa: http://www.youtube.com/watch?v=bzok6TQ1kM8

Nu-i rea ideea insa e mai buna decat sa stai cu turta pana la prun
Da-mi voie sa nu fiu de acord cu felul cum ai turnat siropul pe rama
Ori te-ai grabit ori te-ai gandit la altceva,mie unul nu mi se arata :?
salve :D

:P :D :D
repede l-ai taxat..
salut proapis !!
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 20 Ian 2012, 22:47

ai dreptate, am turnat cu susu-n jos.
Ma grabeam pe de-o parte , iar pe de alta, vroiam doar sa amorsez ramele ca sa fie pregatite pentru matca.
andrei_calinescu

Mesajde proapis13 » 20 Ian 2012, 22:58

andrei_calinescu scrie:ai dreptate, am turnat cu susu-n jos.
Ma grabeam pe de-o parte , iar pe de alta, vroiam doar sa amorsez ramele ca sa fie pregatite pentru matca.

Asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu metodele tale
insa e o critica constructiva
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde andrei_calinescu » 20 Ian 2012, 23:22

Foarte corect Proapis, si sunt de acord cu ea.
Data era 17/04/2011, am venit din Franta 2 saptamani doar sa stam de stupi, ca doara primavara si toamna muncim noi la ei.In rest muncesc...ele. Puteam insa sa incepem operatiile de stimulare a pontei cel putin de pe 20 martie, cand au aparut primele graunte de polen. Daca faceam astfel, stupul ala era plin cu albina la vremea aceea.O sa incarc un film cu coroanele care erau in familii.
andrei_calinescu

Mesajde iulian03 » 20 Ian 2012, 23:59

salutare la toti apicultorii profesionistii si mai putin profesionisti
si regrete pentru gica
iulian03

Mesajde andrei_calinescu » 21 Ian 2012, 00:52

Gata s-a incarcat http://www.youtube.com/watch?v=16FGQIIEOuQ
Cateva observatii la film:
1. la stupi nu se umblase din octombrie cand au fost pusi la iernat
2. "impachetarea" de iarna se vede, doar ziare peste podicele. funduri pline. Urdinise deschise apropae de tot. Totul uscat
3. nu am descapacit rama cu pastura . Acea rama a devenit de acoperire
4. in ultimele secunde se vede cum detasez "trioletul". Am spart cuibul cu 2 rame, in jurul trioletului, cu rame cu coroane racaite.
andrei_calinescu

Mesajde proapis13 » 21 Ian 2012, 01:13

Dupa ce introduci cele 2 rame cu sirop in triolet
banuiesc ca il lasi pe 7 nu pe 9 rame :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde badguy_goodguy » 21 Ian 2012, 01:51

valy55 scrie:eu procedez asa:in jur de 15 01 verific familiile si la care ghemul a urcat sub podisor pun o turta de 1kg;verific la 10 / 15 zile si dau turte la cei care au consumat turta data anterior cat si celor care au urcat sub podisor ulterior.Dau turte pe masura ce le consuma pana devine necesara largirea cuibului.Largirea o fac saptamanal cu rame cu miere descapacita pana apare un cules deintretinere.Ramele cu miere ce se descapacesc sunt cele in care s-a crescut in toamna ultimul puiet si au cam 1 kg miere.Familiile slabe iernate pe 4/5 rame la salcam le pun catul iar din cei iernati pe 6/7 rame fac primi roi din sezon

Eu stiam ca trebuie sa scoti rame, sa strimtorezi cuibul cat de mult poti, chiar si in martie? Si de abia din aprilie sa-l largesti ?!

andrei_calinescu scrie:Explodeaza ponta Albinel, in momentul asta albina hivernala e capitala. Cu ultima suflare va incalzi puietul care va ataca rapita. Dupa 10-15 martie explodeaza ponta, daca o deblocam. Fam explodeaza in aprilie.

Din cate am citit, albina crescuta peste iarna poate creste maxim o alta albina in locul ei.
Din cate stiu eu pana in aprilie familia de albine intra intr-un oarece "decalaj" nicidecum nu ramane constanta. Foarte multe mor, si foarte putine le iau locul.
Chestia e, ca albina care ii ia locul poate creste cate 4 albine fiecare :)

De abia a-3-a generatie ar fi ceea culegatoare, ca doar nu vei iesi la cules la ceea care a crescut deja 4 puieti si a mai si adus polen de la salcie:)

Apropo, in zona Oradiei am vazut salcia aproape inflorita prin data de 3-4 ianuarie, cand a fost ceva mai cald... in sat totul e cu 2 saptamani in urma, dar cu frigurile astea... oricum pe data de 4 ianuarie aveau deja "mugurii/bobocii" aia mari , dar fara polen galben. Speram sa avem polen din plin. Eu mai am polen de anul trecut, dar l-as vinde :) Sper sa mi-l ia cineva, pt. ca polenul de azi toamna are un gust tare "amar/acru". (eu nici nu il pot manca)
badguy_goodguy

Mesajde andrei_calinescu » 21 Ian 2012, 02:33

proapis13 scrie:Dupa ce introduci cele 2 rame cu sirop in triolet

Nu, l-am lasat asa si am mai umblat dupa 9 zile. Daca incepeam treburile din martie, treaba era mult mai avansata.
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 21 Ian 2012, 02:42

andrei_calinescu scrie:

Nu, l-am lasat asa si am mai umblat dupa 9 zile. Daca incepeam treburile din martie, treaba era mult mai avansata.

poi..."chinga" unde-i andrei ?? :P
proapis iti taxeaza toate greselile.. :)
mai ..ma topesc cand vad cum folosesti afumatorul ala..!! :D
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 21 Ian 2012, 03:10

Albinel,
Am vazut nuantele lui Proapis , de aceea am raspuns direct.
Albina era destula in cuib, iar cea putina periferica se strange pe mierea descapacita. Va muri multa imi vei spune. Asa e, dar eclozioneaza alta in locul ei.
Ce sens avea sa scot rama de acoperire, cand pe de o parte avea pastura ,iar pe de alta parte albinele nu se plimba in zadar pe coroanele cu miere.
Treaba cu afumatorul e un obicei de la lucrul cu albina neagra din Franta, unde e care pe care. Daca nu o tii sub leatul de sus, te arde.
andrei_calinescu

Mesajde Mishu05 » 21 Ian 2012, 04:39

Andrei, multumim pentru filmulete, foarte clara treaba .
Practic pe rama de pe care ai descapacit si pe care ai bagat sirop in urmatoarele 7-8 zile matca va depune oua in stilul multietajat, de sus pana jos? Albinele vor curata rama spre 100% si matca va depune?
Mishu05

Mesajde andrei_calinescu » 21 Ian 2012, 11:23

Salut Mishu,
Da asta e ideea, dupa cum ai vazut siropul in primul filmulet e doar simbolic, deoarece rama introdusa nu avea cu adevarat coroana. In cazul asta caut ca rama introdusa sa fie cat mai atractiva. Daca avea coroana pe jumatate de rama cu miere(10 -15 cm ) nu mai amorsam cu sirop, eventual o pulverizam.
Pe de alta parte erau plini cu pastura, avand cel putin 2 saptamani de cules intensiv de polen. Matca deja era "stramtorata" si prunii urmau sa infloreasca.
Normal ca scopul acestei dezprimavarari nu este puietul varos, trebuie sa existe albina acoperitoare necesara in cuib.
Eu ce am observat vremede cativa ani e ca albina nu mananca ca vaca lucerna, pana plesneste. De aceea nu descapacesc , ci doar razui, ea se duce in sus cu simtire. Intotdeauna va lasa(cel putin primavara) o coronita , infima dar o lasa.
Ptr mine esential e sa ma regasesc repede in cuib, si sa nu iau la mana rama cu rama. Am vazut o rama din cuib ca e ouata regulat , concluzie matca e buna. Dupa aceea ma reperez in functie de cele 3 rame din mijloc.
Bineinteles ca totul se face mana in mana cu climatul si implicit ritmul de dezvoltare natural.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 21 Ian 2012, 12:38

Proapis,

De fapt acum realizez de unde a plecat confuzia.
Acele rame care sunt razuite fac parte din ghemul de iernat, nu sunt aduse "de afara". Doar le permut in interiorul cuibului, ca sa scap de coroane cat mai repede. Daca ramele sunt si insamantate, le descapacesc calota de miere , dar rama o las exact acolo(nu dezorganizez cuibul).
Rame noi(de la rezerva) introduc, o data ce coroanele sunt terminate cu exceptia ramelor de acoperire. La cata miere aveau in coroane ar fi fost absurd sa introduc rame noi.
Ultima oară modificat de andrei_calinescu pe 21 Ian 2012, 12:42, modificat 1 dată în total.
andrei_calinescu

Mesajde badguy_goodguy » 21 Ian 2012, 12:41

http://www.antena3.ro/romania/avertizar ... 52385.html

deja, 2 saptamani fara zbor de curatare. posibil sa mai fie inca 1-2 dupa meteo :)
badguy_goodguy

Mesajde gabi bee » 21 Ian 2012, 12:51

andrei_calinescu scrie:

Proapis,

De fapt acum realizez de unde a plecat confuzia.
Acele rame care sunt razuite fac parte din ghemul de iernat, nu sunt aduse "de afara". Doar le permut in interiorul cuibului, ca sa scap de coroane cat mai repede. Daca ramele sunt si insamantate, le descapacesc calota de miere , dar rama o las exact acolo(nu dezorganizez cuibul).
Rame noi(de la rezerva) introduc, o data ce coroanele sunt terminate cu exceptia ramelor de acoperire. La cata miere aveau in coroane ar fi fost absurd sa introduc rame noi.

salut andrei ! spui ca permuti ramele in interiorul cuibului si apoi ca nu le schimbi locul ca sa nu dezorganizezi cuibul . mai zii odata cum e bine , sa schimbi locul ramelor in martie sau sa nu-l schimbi pt a nu dezorganiza cuibul , ca sa mai invat si eu ceva ! numai bine !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR