Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mortalitate familii albine iarna 2011 - 2012

Mesajde paul » 23 Feb 2012, 23:20

teinegru64 scrie:Paul ..vezi ca ai iesit din teritoriu ...ramaii pe culmile domniilor-voastre.

Teiule ... ai lucrat cumva la drumuri si poduri in tinerete ??? :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 24 Feb 2012, 00:25

paul scrie:Batrane apicultor ... nu ma pot ofensa pe cineva care recunoaste cinstit ...atat pot !!!
No offence... :lol:.

Nu e vina mea ca tu nu citesti unde si ce trebuie
Cand o sa recitesti o sa-ti dai seama ca hranirile stimulente
cu polen amestecat cu sirop de zahar sau cu miere, de cele mai multe ori
familiile bune cresc de 2 ori mai mult puiet decat familiile martor
intr-un interval de timp mai mic
salve :D
P.S. Daca stii si poti mai mult ai liber la exprimare
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 24 Feb 2012, 00:37

Batrane apicultor ... apreciez in mod deosebit cum o scoti ... din condei !!!
Sunt de acord cu ceea ce ai afirmat ... mai sus !!!
A ras si neuronu'-n mine de chestia cu 5+6 zile=4-5 rame de puiet :lol: Cred ca realizezi ca 4 rame de puiet inseamna ... 8 intervale de albina !!! Cred ca realizezi ca intr-un interval de 21 zile avem 16 intervale de albina cu inca 8 care-s pe vine ! Stupii lui Bunka ... ar fi minciuna ,eventual o gluma !!! ;)
Cred ca ... exprimarea ti-a jucat o festa !
No offence !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde vicpo » 24 Feb 2012, 07:49

Badea Alin scrie:
vicpo scrie:dl proapis am recitit in parte cartea lui malaiula pagina 48 scrie printe altele;introducereade polen sau inlocuitori ai acestuiatre sa inceapa chiar in timpul iernii cind se vor administra sub forma de turtite amplasate deasupra fagurilor...pina in 15 martie vor exista in corpul de sus 7 -8 faguri cu puiet;.Citind acum 2-3 ani aceste rinduri fac tot posibilul sa am acesti macar 6 faguri cu puiet in jurul acestei date.Toate metodele de intretinere a albinelor le-am aplicat doar din ce am gasit in carti de specialitate , in ce priveste necesitatea zborului de curatire a fost 3 zile consecutive in ianuarie(3-4-5)cind albinele au iesit afara. ps i-mi pare rau ca discutam din taste fata in fata sint convins ca ne intelegeam altfel,numai bine

felicitări tuturor care vor avea 6-7-8 rame cu puiet la 15 martie ...

eu nu cred ca malaiu a mintit spunind asta cu 7-8 faguri cu puiet ,asa sint eu credul in ce alti au experimentat o viata , de fapt si hristea in cartea sa vorbeste de cineva care la 1 aprilie facea roi comandind matci selectionate,in ce ma priveste nu reusesc la 1 aprilie dar la 15 sigur fac ceva roiuri cu conditia sa gasesc matci
vicpo

Mesajde Badea Alin » 24 Feb 2012, 20:30

15 martie - 15 aprilie, e ceva diferență!
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde peterneamt » 29 Feb 2012, 09:50

Dezvoltarea familiilor este in functie de clima ( fenofaza vegetatiei ) si hrana administrata de noi (asta daca si ceilalti factori sunt indepliniti ) si ritmul la o familie buna este o rama de puiet 1/1 la 7-10 zile peste cele existente pina se ajunge la 7 rame cind ridmul scade datorita ecluzionarilor ce au loc pe ramele centrale ale cuibului si aparitiei dorintei de acumulare de hrana.
Revenind la titlu, simbata am fost in stupina si toate familiile au raspuns prezent. Familiile au consumat dublu (6-7 kg miere ) fata de ce eram eu obisnuit si cam 1/4 necesita complectare cu miere la punga. Am gasit doi mai slabi care au diaree (si-au facut cuibul pe ramele cu pastura ). Nu stiu in schimb cite matci au murit, dar se pare ca vine vreme buna si in curind le voi face revizia sumara.
Acum vine primavara si iar nu o sa mai am timp de net sau televizor asa ca va urez la toti :
Doamne ajuta miere multa si sanatate maxima si putere de munca de asemenea. :P
peterneamt

Mesajde trantor » 29 Feb 2012, 11:12

peterneamt scrie:.........si cam 1/4 necesita complectare cu miere la punga....... :P

Va rog detaliati un pic metoda de punere miere la punga deasupra ramelor.
Sapatamana trecuta am facut operatia asta si cel putin la primul stup m-au intepat cate nu m-au intepat anul trecut tot anul, iar de omorat am omorat cred ca mai multe decat au murit de batranete toata iarna
....
trantor

Mesajde peterneamt » 29 Feb 2012, 12:00

Pentru a nu mai omori albine este bine ca operatia sa o faci cind albinele pot zbura > 8-9 grade C . Deschizi 10-15 familii si le afumi usor maxim 3 pufaituri (intre timp se retrag pe puiet, adica, coboara).
Apoi te intorci la primul deschis si pui turtele (daca mai sunt albine prin tatonare = le presezi un pic fara sa le strivesti si ele coboara printre rame ) si il inchizi si tot asa pina la ultimul deschis. Apoi repeti operatia cu alta serie de stupi. ;)
peterneamt

Mesajde gabi bee » 29 Feb 2012, 16:10

dle Peter , la cei doi stupi ce i-ati gasit cu diaree , ce masuri veti lua , cum veti proceda cu ei ? numai bine ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde akmm » 29 Feb 2012, 16:32

peterneamt scrie:Pentru a nu mai omori albine este bine ca operatia sa o faci cind albinele pot zbura > 8-9 grade C . Deschizi 10-15 familii si le afumi usor maxim 3 pufaituri (intre timp se retrag pe puiet, adica, coboara).
Apoi te intorci la primul deschis si pui turtele (daca mai sunt albine prin tatonare = le presezi un pic fara sa le strivesti si ele coboara printre rame ) si il inchizi si tot asa pina la ultimul deschis. Apoi repeti operatia cu alta serie de stupi. ;)

Atentie la afumare.Daca este seara si albinele nu mai ies la zbor odata cu interventia, exista pericolul sa nu mai urce sus pe rame la punga ci sa moara de foame jos.Mai ales daca urmeaza o noapte geroasa.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde totandrei83 » 29 Feb 2012, 18:36

Sambata trecuta am fost si eu intr-o vizita pe la (4) ai mei si pe langa mortalitate F mare (dupa parerea mea) avand in vedere ca de la unul care a intrat mai bine, zic eu, ca si nr. de albine scoteam cu pumnul "raposate", iar altul care a intrat cu mai putina albina in iarna nu a fost vizita in care nu am scos albina moarta de pe fund (nu la fel ca la anteriorul dar o mortalitate pe cat de ingrijoratoare pe atat de constanta), la primul mentionat cred ca era fundul alb de puiet si oua "sacrificate". Eu cred...sper... ca dupa acele 2 zile de temperaturi putin mai ridicate de pe la sfarsitul saptamanii trecute (acum 2 saptamani) si zilele f friguroase care au urmat le-au cam dat peste cap dar am citit tot pe aici cum ca matca nu ar incepe ouatul dupa doar 2 zile mai caldurose si asta ma cam ingrijoreaza. Pareri? Sugestii?
totandrei83

Mesajde costi » 29 Feb 2012, 19:18

Zbor de curatire la inceput decembrie si 24 febr. pe 25 febr si azi am pus turte cu protofil la 110 buc , toti au zis prezent dar cu mortalitate mare pe fund, afara si in plus am si niste pasarele care papa capetele albinelor in afara stupului ( sau soareci ? problema pe care n-am avut-o pana anul asta). Mai am si vineri + sambata treaba la restul.
Daca tot faci un lucru, atunci fa-l bine!
costi

Mesajde peterneamt » 29 Feb 2012, 20:48

Cei doi au matci de anul trecut din crescatorii, si vor fi unificati cu cei care nu mai au matci (Doamne ajuta sa nu fie multi orfani ),iar ramele se curata (astfel incit sa nu mai ramina nici o pata ),se dezinfecteaza cu apa oxigenata (perhidrol ) sau se topesc in functie de cum arata . ;)
peterneamt

Mesajde totandrei83 » 29 Feb 2012, 21:10

costi scrie:Zbor de curatire la inceput decembrie si 24 febr. pe 25 febr si azi am pus turte cu protofil la 110 buc , toti au zis prezent dar cu mortalitate mare pe fund, afara si in plus am si niste pasarele care papa capetele albinelor in afara stupului ( sau soareci ? problema pe care n-am avut-o pana anul asta). Mai am si vineri + sambata treaba la restul.

Si eu am facut prostia de lasa albinele moarte in fata urdinisului si niciuna nu a scapat, dar eu am rezolvat misterul dupa ce am observat cateva urme de pasare pe zapada, acum nu le mai las langa urdinis, le scot pe un carton si le arunc mai departe sau le iau ulterior cu lopata.
totandrei83

Mesajde proapis13 » 29 Feb 2012, 21:38

totandrei83 scrie: acum nu le mai las langa urdinis, le scot pe un carton si le arunc mai departe sau le iau ulterior cu lopata.

Cartile spun ca albinele moarte scoase pe urdinis se incinereaza sau se ingroapa :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde dulos_theo » 02 Mar 2012, 09:28

Ieri am fost pe la stupina, in Maramures . Din 67 au raspuns toti la apel. Situatia se prezinta in felul umător :
2 familii au mortalitate ceva mai accentuata,+ alte 4 pete ușoare de dearee. Nu sunt in faza avansata. Sunt sanse sa scape deoarece la prima interventie le voi schimba ramele afectate, exceptie cele cu puiet. Majoritatea imi sunt in poliuretan. Au consumat putin, nu sunt probleme. Pe vatra din localitate au facut doua zboruri de curatire, ieri a fost cel mai accentuat.
Stupii care sunt pe o vatra langa padure, au avut miere de mana. Am extras-o in August si am dat sirop. La doi a ramas in coroane mai multa miere de mana, rezultatul- cel mai expusi la dearee. Am pus in fiecare o turta de 500 gr . de apifonda. Speram sa vina caldura cat mai repede ca de nu, e mare problema. Daca se adevereste prognoza care este pe internet ca vine vremea buna incepand cu 11 Martie atunci va fii bine! O primavara cu soare la toată lumea !! :D
dulos_theo

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR