Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: COLONIA PERFECTA, ECHILIBRUL SUB PRAGUL DE ROIRE.

Mesajde Mishu05 » 20 Aug 2013, 17:26

Daca avem dadant 10 rame cu caturi de 1/2 sau 3/4 e bine sa facem un efort si macar pentru 20-30% din stupina sa avem de rezerva corpuri 1/1 pe care sa le folosim la finalul pomilor si la rapita. Anul asta am folosit la majoritatea familiilor corpuri de 1/1 la rapita . Rezultatul? Peste jumatate din stupina s-a dus in 14-16 rame ( intr-adevar mai putin acoperite de albina) cu exceptii ( nu putine) la 18 chiar 20 rame . Cand am reorganizat cuibul si am lasat pentru salcam strict ramele cu puiet si apoi am adaugat caturile de 1/2 altfel am avut albina in stup s-a simtit binisor la salcam. Principiul a fost sa ii dau foite/rame crescute mai mult decat poate duce ...decat sa plang eu mai bine sa lucreze ele din greu. Am avut noroc si de o primavara ca la carte si sole de rapita la fiecare stupina + flora spontana. Practic au fost stupi care s-au dus de la 6-7 rame iernati la 15-16 rame adica ca un orizontal bunicel.
Mishu05

Mesajde TDI » 20 Aug 2013, 17:34

Anul ăsta mi-am cumpărat 40 caturi 1/2, în rest 1/1. Am avut colonii cu 3 caturi 1/1 - în condiţiile absenţei unui cules intensiv, uzezi albina cam degeaba (am extras o medie anuală de 20 kg pe familie).
TDI

Mesajde pin » 21 Aug 2013, 11:57

TDI scrie:Anul ăsta mi-am cumpărat 40 caturi 1/2, în rest 1/1. Am avut colonii cu 3 caturi 1/1 - în condiţiile absenţei unui cules intensiv, uzezi albina cam degeaba (am extras o medie anuală de 20 kg pe familie).

Ai avut colonii cu 3 caturi 1/1? :o Adica un stup format din 4 corpuri 1/1? :o
20 kg inseamna cam 5 rame 1/1 sau un cat 1/2. Ceva imi da cu virgula.
pin

Mesajde Mircea_63 » 21 Aug 2013, 12:12

Nu e nicio virgula, omul a spus ca media i-a iesit 20 kg, asta nu il impiedica sa fi scos de la un recordist preparat pentru cules 80 kg si sa aibe si altii cu 10 kg sau deloc.

Daca eu mananc doi pui la rotisor si tu niciunul, in medie am mancat fiecare cate unul. :shock:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde pin » 21 Aug 2013, 12:27

Media anuala a zis ca e de 20kg. 3 caturi 1/1 dau cam 120 kg pline si ca sa dea o medie de 20 kg e nevoie de inca 5 stupi la care nu scoate nimic. Mie mi se pare cam mult sa puna 3 caturi 1/1. Poate daca le-a pus ca mine peste podisor ca n-am avut unde sa le tin.

Daca tu mananci doi pui la rotisor cred ca o sa devii mircea_163 in curand.
pin

Mesajde TDI » 21 Aug 2013, 12:31

Nu. Nu 4 corpuri, 3. Nu am spus că au umplut toate ramele cu miere, dacă aveau de unde (pastoral)... Acum 3 ani am încercat şi cu 3 corpuri 1/1 şi unul 3/4. Anul ăsta au donat puiet. Cele 3 corpuri au fost parte o eroare, parte un test în privinţa roitului -> roiesc oricum, dar se poate ţine sub control(extracţie, donarea puietului, spaţiu excesiv, schimbarea poziţiei coloniei cu o familie mai slabă, etc). Media artimetică pe stupină 20 kg, ma rog dacă iau în consi
derare şi stupii ieşiţi din iarnă si unificati înainte de salcâm media scade la 15 kg. Media artimetică pe stupii recordişti a depăşit 70 kg, dar alea sunt excepţii. E interesant dar făcând nişte calcule pot spune că am extras 50% din producţie la 30% din stupi. Îmi cer scuze Mircea. Mai degrabă ma rezumam la învăţat în continuare.
TDI

Mesajde TDI » 21 Aug 2013, 12:44

Pe o rază de 1.5 km sunt peste 400 familii la ora actuală. În urmă cu 9-10 ani erau maxim 200. Pe 25 iulie a încetat complet culesul. Între culesurile principale a existat doar cules de întreţinere si furtisag. Sunt multe variabile.
TDI

Mesajde Mircea_63 » 21 Aug 2013, 12:56

TDI scrie: E interesant dar făcând nişte calcule pot spune că am extras 50% din producţie la 30% din stupi. Îmi cer scuze Mircea. Mai degrabă ma rezumam la învăţat în continuare.

Nu inteleg deloc ce vrei sa spui. Vad doar ca i-am explicat Pinului exact ceea ce confirmi si tu, iar in final va basicati amandoi ca niste copii de gradinita.
Nu inteleg ce frustrari va pasa, dar e treaba voastra.
Mircea_63

Mesajde TDI » 21 Aug 2013, 13:29

Errare human est! :oops: Silenzio e d'oro! :ugeek:
TDI

Mesajde pin » 21 Aug 2013, 14:06

Nu s-a basicat omule nimeni. M-am aratat mirat (contrariat/surprins) de afirmatia ca a avut 3 caturi de 1/1. Din ce a explicat ulterior erau doar doua caturi (primul era cuibul) deci nu mai reprezinta asa o surpriza.
pin

Mesajde Mircea_63 » 21 Aug 2013, 14:49

pin scrie:Nu s-a basicat omule nimeni. M-am aratat mirat (contrariat/surprins) de afirmatia ca a avut 3 caturi de 1/1. Din ce a explicat ulterior erau doar doua caturi (primul era cuibul) deci nu mai reprezinta asa o surpriza.

Tu te-ai basicat ca nu ti-am lasat si tie un pui. :lol:
Mircea_63

Mesajde jonny_it » 21 Aug 2013, 15:29

Ideea este sa ii tinem mult PESTE pragul de roire fara sa roiasca, acolo este smecheria.
Ca de luat puiet si tinut familii medii/slabe astfel incat sa nu roiasca poate oricine. :)
jonny_it

Mesajde B.K » 21 Aug 2013, 15:33

CORECT. Eu nu am folosit si nu voi folosii niciodata cat-uri 1/2 , nici macar la stationar. Baza : 3/4 si 1/1
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Florin Dobre » 21 Aug 2013, 15:48

Pana acum eram si eu convins de caturile de 1/2.
Anul asta m-am lamurit ca sunt prea mici in conditii de cules abundent...adicatelea iti trebuiesc minim 3 caturi de 1/2 cu care sa jonglezi.

Rama de 1/1 in cat si cuib e un avantaj considerabil. Bineinteles sa ai familii serioase. In plus, spatiu la discretie pentru imprastierea nectarului pe rame si foarte greu sa intre in friguri.
Dezavantajul ar fi greutatea catului de 1/1. Sa umple ele catul de 1/1, ca m-oi descurca cumva. :D

Parerea mea.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde B.K » 21 Aug 2013, 16:17

Florin Dobre scrie:Pana acum eram si eu convins de caturile de 1/2.
Anul asta m-am lamurit ca sunt prea mici in conditii de cules abundent...adicatelea iti trebuiesc minim 3 caturi de 1/2 cu care sa jonglezi.

Rama de 1/1 in cat si cuib e un avantaj considerabil. Bineinteles sa ai familii serioase. In plus, spatiu la discretie pentru imprastierea nectarului pe rame si foarte greu sa intre in friguri.
Dezavantajul ar fi greutatea catului de 1/1. Sa umple ele catul de 1/1, ca m-oi descurca cumva. :D

Parerea mea.

Greutatea catului sa fie problema :lol: .....macar sa se umple el si ne-om descurca noi intr-un fel cu el. Avantajul cat-ului 1/1 este ca intra greu in frigurile roitului , deci....pe timpul culesurilor nu prea ai ce sa cauti in cuib , inca un avantaj este manevrarea ramelor de aceleasi dimensiuni , lucru care dupa parerea mea este foarte important , mai ales cand vrei sa inmultesti , dar sunt de parere ca in stupina cele mai bune sunt cat-uri de 3/4 , cam 70% 3/4 si 30% 1/1 , bineinteles ca nu am pus la socoteala si stupii orizontali care sunt obligatorii in stupina .
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Florin Dobre » 21 Aug 2013, 16:21

De ce 3/4?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR