Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde andrei_calinescu » 26 Dec 2011, 20:16

alt stupar scrie:fiindca astazi e dumunica si e zi de dat pe taste, am recitit un pic topicul si incerc sa continui ideea.
Deci, in primavara, odata trecut controlul de fond+turta pentru cine o administreaza vine siropul. Cat va cantari o portie ?
Conform majoritatii lucrarilor de specialitate, se administreaza doze mici, de 250-500 ml. De 2-3 ori pe saptamana.
Dar daca se da mai mult ? Daca administram odata 3- 5 litri ???
Sa zicem ca avem o colonie care a avut ghem pe 6 rame, deci un stup mediu. Daca imediat in stanga ghemului intra hranitorul plin iar in dreapta rame goale la discretie si 2 saptamani il lasam in pace ? Sau, varianta mai recenta, hranitor rotund de podisor capacitate 2 litri (aproape 3 kg) cu picurator ?
Racim cuibul ca-i prea larg ? Oare ?

Eu am expus in alt topic metoda trioletului ca metoda de dezprimavarare , practicata in zone similare cu clima din sud sau podisul Munteniei.
Originile acesteia vin din Germania, deci clima similara cu a noastra si practicata pe Carnica.
E aplicabila de la 10 martie sau de la 20 functie de an.
Interventiile se fac la 9 zile. Se rade cu dalta calota de miere din cuib , efectele fiind extrem de pozitive.
Bineinteles pe un fond de cuiburi stranse si cu aport de polen din exterior.
Chiar si fara polen extern, rezultatele sunt pozitive intrucat familia inmagazineaza multa pastura in celulele cu miere.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 26 Dec 2011, 20:32

Si inca un aspect deloc neglijabil.
Cand ma duceam la inceputuri cu Michel pe care Dragos , Valter si alti cativa l-aun cunoscut in 2009 la APimondia, cand ma duceam asadar in vetrele de reproducere, nu spunea decat 3 cuvinte, ca pe o mantra yoghina : "manger, manger, manger".
Vreme de 1 luna nu ne bagam nasul in roiuri, doar umpleam hranitoarele.

Hranirea artificiala.
Fagurii artificiali si hrana artificiala, astea sunt doua cauze de mari cheltuieli - obligatorii de fapt.
andrei_calinescu

Mesajde florinapi » 26 Dec 2011, 22:40

Sa va zic cum simplific eu lucrurile la mine.Sa incepem cu inceputul,adica,sfarsit de Iulie inceput de August.Cel mai simplu si cu cheltuiala cea mai mica,este sa asiguram cat de cat un cules de intretinere.Unde este cazul complectez.Matcile care nu corespund le inlocuesc.Fac tratamente pt. varoua.
Nu fac stimulari si nici nu descapacesc.Intr-un an am facut si nu mi-a placut cum a mers,am crezut ca nu mai gat cu lucru.
La sfarsit de Septembrie de regula nu mai am puet in stupi,de nici un fel.Matcile intra in concediu.
In Octombrie unesc ce cred eu ca nu are sanse sa treca iarna.
Iernez de regula pe miere.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde Adi Hodis » 26 Dec 2011, 22:55

:)
Florine ... unul din noi a copiat dupa celalalt, telepatic cu mici diferente !!! :shock:

PS
Totusi, un lucru n-a iesit identic ... matcile mele, alea tinere intinde ouatul pina in oct. ... nu ma asculta cand le zic " fetelor, nu-i bi-neee !!! " :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde andrei_calinescu » 26 Dec 2011, 23:11

florinapi scrie:Sa va zic cum simplific eu lucrurile la mine.Sa incepem cu inceputul,adica,sfarsit de Iulie inceput de August.Cel mai simplu si cu cheltuiala cea mai mica,este sa asiguram cat de cat un cules de intretinere.Unde este cazul complectez.Matcile care nu corespund le inlocuesc.Fac tratamente pt. varoua.
Nu fac stimulari si nici nu descapacesc.Intr-un an am facut si nu mi-a placut cum a mers,am crezut ca nu mai gat cu lucru.
La sfarsit de Septembrie de regula nu mai am puet in stupi,de nici un fel.Matcile intra in concediu.
In Octombrie unesc ce cred eu ca nu are sanse sa treca iarna.
Iernez de regula pe miere.

Florine, cand incepi si cand termini completarile? In ce ritm(ratia) completezi?
Te intreb deoarece aici avemhranitoare de 6 litri, in doua transe ai facut completarea.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 26 Dec 2011, 23:12

Adi Hodis scrie::)
Florine ... unul din noi a copiat dupa celalalt, telepatic cu mici diferente !!! :shock:

PS
Totusi, un lucru n-a iesit identic ... matcile mele, alea tinere intinde ouatul pina in oct. ... nu ma asculta cand le zic " fetelor, nu-i bi-neee !!! " :lol:

Normal ca oua Adita, tu ai zis ca-ti place sa lucrezi cu cuiburi aerisite. Daca ai completa , ar mai oua?
andrei_calinescu

Mesajde Adi Hodis » 26 Dec 2011, 23:18

andrei_calinescu scrie:Normal ca oua Adita, tu ai zis ca-ti place sa lucrezi cu cuiburi aerisite. Daca ai completa , ar mai oua?

Sigur ca ar oua deoarece spatiul cu puiet larvar nu se elibereaza in 5 - 10 zile.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde andrei_calinescu » 27 Dec 2011, 02:30

Adi Hodis scrie:
andrei_calinescu scrie:Normal ca oua Adita, tu ai zis ca-ti place sa lucrezi cu cuiburi aerisite. Daca ai completa , ar mai oua?

Sigur ca ar oua deoarece spatiul cu puiet larvar nu se elibereaza in 5 - 10 zile.

De acord cu tine , dar se diminueaza drastic.
andrei_calinescu

Mesajde Adi Hodis » 27 Dec 2011, 14:49

Andrei, eu cand ma refer la complectare, unde este cazul, ma refer la acele colonii care nu si-au realizat rezervele pt. iernat si e vorba de pina la max. 4 kg.
Aceasta cantitate daca o dau in 2 reprize s-au 1, chiar si cele mai leneshe colonii o cara in cel mult 48 de ore.
In acest timp, nu eclozioneaza puiet suficient incat sa diminueze drastic ponta.
Tinand cont de ciclul si conduita pontei, eu fac pariu ca nu se diminueaza drastic.Eventual in jurul a 50% din cantitatea administrata, cat gasesc celule proaspat eclozionate.Restul este depozitat in celulele neumplute.
Ponta continua in functie de culesul din natura iar diminuarea drastica este influentzata de terminarea culesului din zona.
Adi Hodis

Mesajde florinapi » 27 Dec 2011, 15:28

Am hranitoare de trei litri,dar nu pentru toti stupii.Daca este necesar o familie poate sa primeasca si sase litri o data.Nu-mi pasa ca se uzeaza albina,si asa nu apuca iarna,daia nici nu ma chinui sa invertesc siropul(mult de lucru).De obicei pentru sirop am nevoie de un butoi,apa rece,zahar si o coada de lopata. Complectez unde este cazul la inceputl lunii August.
Tot pentu ca sa-mi reduc din lucru,dupa ultima extractie nu mai dau ramele la lins.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde kamy » 03 Ian 2012, 18:24

d-lor eu stiu un lucru si bun,la un stup sa fie o matca tanara,tot timpul o magazie goala deasupra lui,cuiar daca are 2 matci in cuib,tratamente la zi si interventii doar cand bate vantul in magazie x 300 bucati pe roti si 10% nuclee cu matci rezerva
kamy

Mesajde andrei_calinescu » 03 Ian 2012, 19:22

kamy scrie:d-lor eu stiu un lucru si bun,la un stup sa fie o matca tanara,tot timpul o magazie goala deasupra lui,cuiar daca are 2 matci in cuib,tratamente la zi si interventii doar cand bate vantul in magazie x 300 bucati pe roti si 10% nuclee cu matci rezerva

Buna Kamy,
Ce interventii faci cand bate vantul in magazie? Te referi la lipsa de cules, adica hraniri speculative?
Mersi
andrei_calinescu

Mesajde alt stupar » 03 Ian 2012, 21:48

kamy scrie:d-lor eu stiu un lucru si bun,la un stup sa fie o matca tanara,tot timpul o magazie goala deasupra lui,cuiar daca are 2 matci in cuib,tratamente la zi si interventii doar cand bate vantul in magazie x 300 bucati pe roti si 10% nuclee cu matci rezerva

"Interventii doar cand bate vantul in magazie"

Poti detalia ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde kamy » 05 Ian 2012, 21:03

alt stupar scrie:

Poti detalia ?

cand se observa ca s- a-nmuiat activitatea,scazuta albina,nu mai e plina cu miere,se vede din ochi ca are probleme,
kamy

Mesajde andrei_calinescu » 05 Ian 2012, 22:03

kamy scrie:
alt stupar scrie:

Poti detalia ?

cand se observa ca s- a-nmuiat activitatea,scazuta albina,nu mai e plina cu miere,se vede din ochi ca are probleme,

Asa Kamy, si?
Sa nu ma intelegi gresit, nu e o ironie.
Chiar ma intereseaza cum procedezi.
andrei_calinescu

Mesajde alt stupar » 06 Ian 2012, 09:53

hai sa cadem de acord asupra unui principiu !
consideram ca un "lunetist" pe intensiv a trecut de etapa in care se baga mana in cuib de dragul pasiunii. Oricum nu este timp indeajuns.
adica faza cu... nu caut in cuib cat timp intra miere in magazie se subantelege.
Ce nu am inteles eu, este cand si cum opiniezi ca trebuie intervenit in perioadele cand NU sunt magazii pe stupi.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR