Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde peterneamt » 11 Oct 2014, 13:03

Ee...., se mai întoarce roata că şi noi am avut 3 ani cu veri caniculare şi secetoase consecutiv, iar TVR-ul făcea reportaje numai cu apicultorii moldoveni.... :roll:
peterneamt

Mesajde teinegru64 » 11 Oct 2014, 13:35

Roata e roata ...de aia e roata. O urci pe deal, o centrezi si se duce:lol: Ce te faci cu sita...si ea se aseamana cu roata . Asta doar cerne, indiferent de vreme.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Mircea_63 » 11 Oct 2014, 15:00

lucky5strike scrie:
alt stupar scrie: pe vremea cand stupaream pe o singura vatra ( in sat, la gramada ) la fel credeam si eu. Nici cu mama stimularii nu umflam mai mult de sase rame ( cazuri rare sapte...) pentru iarna.
Intre timp, odata cu "inmultirea cosharilor", mi-am mai schimbat parerea... nici nu crezi ce minuni face o vatra de intomnare fara strop de vecin sum 5 km...

Despre vecini, nu e obligatoriu ca vecinul sa fie la fel de bun... de fapt, eu inca nu am auzit de doi stupari buni care sa se incurce unul pe altul.

Indiferent cum e stuparul din vecinatatea relativa, nu el ca stupar ma incurca, ci albina lui care o concureaza pe a mea la resursele naturale, iar daca in privinta hranei glucidice, energetice, avem substituenti destul de buni, in privinta polenului se schimba treaba.
Familie puternica inseamna ponta sustinuta. De aici rezulta puiet care trebuie hranit si ...ajungem la polen. Evident ca si siropul conteaza, acesta insa poate fi suplinit. Cred ca inca nu avem inlocuitori de polen sau modalitatea de admistrare care sa concure in mod real efectul culesulului natural al polenului.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde nae » 11 Oct 2014, 19:46

Foarte bine ce ati zis. La inceput de rapita ai familii bune sa zicem din 60 de unitati, 50 sa fie pe 8-10 rame Dadant pe 1 aprilie.

Cum d-ne pe i aprilie cand ''eu'' am 10 rame acum cand nu ponteaza !? :lol:
Parerea mea, ca te ajuta natura sau vatra se intampla 1-2 ani = n-ai continuitate .
Fam puternice = STUPAR :D
Ca aduce sange vestic , ca -i da cozonac cu lingura , ca e singur pe pamant , ca lucreaza cu etajati sau unificari toamana ,ca merge cu 3 matci sau mai multe :lol: , ca ierneaza >500-700 m si coboara cand plafonul norilor se ridica = STUPAR .
Ce inseamna STUPAR !?
Inca nu stiu . :(
nae

Mesajde lucky5strike » 11 Oct 2014, 19:48

M63, fii sau nu de acord cu astea: familie puternica inseamna rezerve mai bune de polen, de miere, pe mai mult timp... albina sanatoasa si energie de lucru incomparabila. Asta... o face mult mai rezistenta in timp. Daca apare penuria de resurse, cu siguranta nu creste familia slaba in detrimentul celei tari. E invers.
Pana si la Varroa: ai vazut prezenta albinei cu aripi vatamate intr-o familie tare... tratezi si o mai poti salva, ca familie medie.
Ai vazut treaba asta intr-o familie medie sau roi, aia e deja praf, nu mai alegi mare lucru.

PS: a dat gol Romania! :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Adi Hodis » 12 Oct 2014, 05:02

Horia scrie:30 ( treizeci) de familii cu 60 000 de indivizi acopere in întregime TOT potentialul melifer al unei vetre medii.
100 de familii pot fi MAXIM puse pe o vatra la salcam.
Pentru cine e interesat se găsesc calcule matematice precise.
Altfel...SE IMPARTE!!! :geek:

Horia, la ce nr. de indivizi intra o fam. in friguri de roit ? ... si dupa ce a intrat in friguri, poti sa triplezi nr-l de fam. pe areal, ca activitatea-i ... nunta. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde italianu » 12 Oct 2014, 05:50

parerea me in legatura cu nr defamilii la ha,is numa povesti. Explic si de ce:
pe aici umbla o vorba care zice ca albinele nu reusesc sa stringa nici (sau aproape) 5% din nectarul salcimului!
In 2003 a imghetat salcimul,era colegul Nelu ce zice ca in anul asta salcimul face lapte daca-l maninca caprele :lol: . Macar de ar fii fost asa. Am ,,uitat'' niste roi intr-un post la care le-o pus sàfu' doua magazii in cap si ... D-zeu cu mila. Cind ne-am dus sa vedem ce-i acolo ne-am crucit. Or bagat miere si-n gaura din capac!
Am uitat sa specific ca salcimul era maro, ca iarna,doar ici si colo ceva mai inalt s-o salvat ,si sefu o decis sa mute toate albinele la 100km unde nu a inghetat. In anul acela a mers c-am asa transport dimineata ,dupacare vizita si miine la fel...........si tot asa,.....
In concluzie am lucrat in anul ala cit ptr doi!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde lucky5strike » 12 Oct 2014, 10:11

Horia scrie:Pentru cine e interesat se găsesc calcule matematice precise.
Da-i bataie, flacau, eu unul ador calcule matematice precise!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 12 Oct 2014, 10:13

Adi Hodis scrie:Horia, la ce nr. de indivizi intra o fam. in friguri de roit ? ... si dupa ce a intrat in friguri, poti sa triplezi nr-l de fam. pe areal, ca activitatea-i ... nunta. :)

Pana sosesc cifrele, Hodisane, cald salut!.

Zi-ne si noua, familiile pe la voi fac vreodata stop la ponta? Adica, aveti cumva pe acolo "iarna".

As fi curios cata albina are o familie prin decembrie - ianuarie, asa.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Adrian Galofteanu » 12 Oct 2014, 11:40

Familii puternice inseamna, cum a zis cineva pe aici si vetre alese corect. Impartirea corecta a vetrelor la noi in tara nu se va face niciodata. De ce? Pai cine o poate face:

- Noi stuparii prin, ma exprim pretios dar nu gasesc alt cuvant, deontologia profesionala. Este asa ceva la noi? - este la unii dar la cei mai multi, nu!
- Guvernul, cum o face in tari ca de ex Canada, care impune un max de stupi pe ha sau pe o unitate de suprafata...... Se poate face la noi?, eu zic ca nu.

Atunci ramane ca tot noi stuparii sa ne punem picioarele in apa calda si capul la rece si sa gasim solutii...........macar pentru copii nostri. Nu se poate sa traim la infinit in haos........ :evil:
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Mircea_63 » 12 Oct 2014, 14:53

Adrian Galofteanu scrie:Familii puternice inseamna, cum a zis cineva pe aici si vetre alese corect. Impartirea corecta a vetrelor la noi in tara nu se va face niciodata. De ce? Pai cine o poate face:

- Noi stuparii prin, ma exprim pretios dar nu gasesc alt cuvant, deontologia profesionala.

Adrian, cred ca ideea este -la nivel teoretic- frumoasa, dar nu poate fi concretizata la nivel practic. Practic ce pot face eu ca stupar in acest sens, pentru a fi deontologic corect?
Suntem intr-un mediu concurential in privinta resurselor, iar o impartire a resurselor de la nivel inalt ar fi prilej de coruptie si nedreptati. Tu cum vezi in detaliu treaba asta?

E vorba sanse sanse egale in conditii de diversitate si dispersie.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alt stupar » 12 Oct 2014, 15:12

Parerea mea este ca tara asta inca abunda de vetre bune neexploatate.
Nu vorbesc aici de vetrele din masive, ca acolo e care pe care, fiecare tre` sa manca si gura lui daca merge culesul si cine are albina face treaba cine nu prea... sta si chibiteaza ;) ma refer strict la vetrele de "acasa", de intomnare-desprimavarare.
Necazul e altul... este greu daca nu imposibil sa-ti dispersezi efectivul pe mai multe vetre... suntem in Miorita si asta ne omoara tot timpul, romanasul nostru e obisnuit a crede ca orice lucru nepazit e bun comun si se poate servi dupa bunul plac... si astfel uite cum locatii super raman nefolosite !
Am vazut cu totii "tehnologia Margarit". Am vazut ce maxim de incarcatura tin pe o vatra. Ne intrebam de ce sau avem senzatia ca la cat de ieftina-i benzina in Canada aia-si imprastie stupii doar asa, sa aiba motiv de plimbari ??? :?:
Filmele lui Dan si oarecum imputul de informatie venita pe filiera italiana m-a determinat ca in ultimii doi ani sa reconsider serios problema dimensionarii vetrelor de iernare, respectiv de la venirea de la floare si pana la plecarea sre rapita. Alerg intre minim cinci vetre, se complica pe alocuri treburile... inchirieri, garduri, cam-uri camuflate, alea-alea dar... viata e frumoasa cand descarci la rapita de la 8 rame de puiet in sus ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 12 Oct 2014, 15:43

Si ca sa duc ideea la capat, tot de doi ani incoa` vad bine cum este ca in timp ce in sat faci roii pe 4 rame de puiet si in septembrie sa ocupe tot patru iar cei de pe vatra izolata sa se duca cel putin la dublu, ambele vetre beneficiind de aceleasi stimulari ... cum este ca in final de august, in vremea completarilor, in sat hoatele sa-ti ia "rama din mana" in timp ce pe alte vetre linistit sa poti lasa rama sprijinita de suport pan` ce faci controlul familiei... cum este ca acum pe vetrele bune sa fie cu stupi pe 8-10 rame in ghem dimineata devreme pe cand in sat pe 6 rame cu indulgenta...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adrian Galofteanu » 12 Oct 2014, 15:56

Ma bucur ca noi am atins un subiect foarte important aici. Familii puternice, vetre atent alese, bun simt(adica daca eu gasesc o vatra buna, ma uit, ma informez, cam ce stupi sunt pe o raza de 3 km si nu dau buzna peste altii), etc, la un loc - meserie de stupar.

NU - oportunism, egoism, nesimtire, DA - pentru ce am spus mai sus.

Poate sunt zone unde asa s-au inmultit stupii ca nu mai incapem dar vedeti ca sunt solutii "a la Canada" si ca cine vrea le poate aplica.

Ma bucur ca uite totusi se poate si la noi. Nu credeam ca voi primi un astfel de exemplu!

Eu plec primavara cu o parte din stupina si o reunesc la rapita daca am lanuri mai insemnate. Daca nu, la salcam reunesc sigur pentru ca am un masiv bunicel aici in zona mea. In rest, dupa an, uneori merg cu toata stupina la tei, tot pe aici, in final le despart iar pentru toamna.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Adi Hodis » 12 Oct 2014, 16:28

lucky5strike scrie:
Adi Hodis scrie:Horia, la ce nr. de indivizi intra o fam. in friguri de roit ? ... si dupa ce a intrat in friguri, poti sa triplezi nr-l de fam. pe areal, ca activitatea-i ... nunta. :)

Pana sosesc cifrele, Hodisane, cald salut!.

Zi-ne si noua, familiile pe la voi fac vreodata stop la ponta? Adica, aveti cumva pe acolo "iarna".

As fi curios cata albina are o familie prin decembrie - ianuarie, asa.

Salutari - salutari ! ... de prin calde departari. :)

Perioada de lipsa ponta, este si aici dar de scurta durata. Din ce am aflat, in jur de o luna, prin decembrie spre ianuarie. O sa vad abia de-acum, ca n-am prins ”iarna” aici pina anul asta.
Pina la sosirea iernii, calendaristice ... noi ne pregatim de extras miere si de facut roi.

Si eu sint curios sa vad albina de ”iarna” ... cica iarna e un fel de primavara. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde TDI » 12 Oct 2014, 17:58

Secretele s-au zis deja.
Numărul 1 este ca stupina trebuie sa.fie singura pe o raza de minim 1.5 km. Ideal doar 50 familii, 100 sunt deja prea multe.
TDI

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR