Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ce putem aplica de la canadieni?

Mesajde BUNKA » 07 Ian 2016, 10:39

vasilefi scrie:angelili cel putin spunea ca roii ii duce in adapost, banuiesc ca de aceea nu crapa.
dupa cum familiile noastre sunt la nivelul roilor de la ei cred ca as aplica un adapost cu temperatura controlata

La gerul de afara nu ar rezista, cred ca riscul de a pune prea mult puiet si a ramane fara hrana e mai mic la roi...familiile mari daca ar fi iernate in interior ar muri toate de foame...garantat..ar umple tot de puiet, consum mare si ...pa
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Ian 2016, 10:44

:idea:
italianu scrie:Bunka,inainte s-o bagi la iernat fa niste analize ptr nosema sau chiar inainte!

De ce?...spune-mi !
Vrei sa vad cum ies in primavara ??..ca incarcatura de spori..
Ok

Eu voi incerca sa bag una pe 26 r de ale mele..echivalent a 16 rame dadant ca volum, ca suprafata de fagure ..mai mult..cam 16,6 rame dadant
BUNKA

Mesajde proapi » 07 Ian 2016, 10:50

As aplica hranirile masive ca la ei (pentru a renunta la turte), la sfarsit de august, dar nu hidrolizat de porumb ci tot cu zaharoza partial invertita.
Apiinvertul e pe la 3,75, zaharul pe la 2,50, si superior energetic....
proapi

Mesajde cristi_vidican » 07 Ian 2016, 10:54

proapi scrie:As aplica hranirile masive ca la ei (pentru a renunta la turte), la sfarsit de august, dar nu hidrolizat de porumb ci tot cu zaharoza partial invertita.

În Vest e pe la 2.5 lei/kg F40-ul, adus acasă.
În Ungaria e mai ieftin.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde italianu » 07 Ian 2016, 11:09

BUNKA scrie::idea:
italianu scrie:Bunka,inainte s-o bagi la iernat fa niste analize ptr nosema sau chiar inainte!

De ce?...spune-mi !
Ok

Eu voi incerca sa bag una pe 26 r de ale mele..echivalent a 16 rame dadant ca volum, ca suprafata de fagure ..mai mult..cam 16,6 rame dadant

Anul trecut ,in noiembrie ,a venit un cercetator din Spania ( Mariano Higes) ,care ne-a vb de nosema ( de fapt el a descoperit ca e o diferenta intre N apis si N ceranae )
A spus ca: la ora actuala NU exista familii in Europa care sa nu aiba spori de nosema!
La 4-5 milioane spori /albina e normal ,familia nefiid afectata prea mult,chiar nu sufera .
Se schimba problema cind se ajunge la 25-30 mil spori pe individ,si e dezastruasa(nu mai salvezi familia ) cind se depaseste 40-60 mil.
Singurul tratament sigur este cu fumagilina( fumidil b) ,care la ora actuala este interzisa in U.E.,fiind un tratament de lunga durata.
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde BUNKA » 07 Ian 2016, 11:17

cristi_vidican scrie:
proapi scrie:As aplica hranirile masive ca la ei (pentru a renunta la turte), la sfarsit de august, dar nu hidrolizat de porumb ci tot cu zaharoza partial invertita.

În Vest e pe la 2.5 lei/kg F40-ul, adus acasă.
În Ungaria e mai ieftin.

Salut,
Sunt putin reticent la siroapele gata facute..voi da sirop de zahar 1/1 in tandem cu turte proteice...testat =rezultat pozitiv
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Ian 2016, 11:23

italianu scrie:
BUNKA scrie::idea:

De ce?...spune-mi !
Ok

Anul trecut ,in noiembrie ,a venit un cercetator din Spania ( Mariano Higes) ,care ne-a vb de nosema ( de fapt el a descoperit ca e o diferenta intre N apis si N ceranae )
A spus ca: la ora actuala NU exista familii in Europa care sa nu aiba spori de nosema!
La 4-5 milioane spori /albina e normal ,familia nefiid afectata prea mult,chiar nu sufera .
Se schimba problema cind se ajunge la 25-30 mil spori pe individ,si e dezastruasa(nu mai salvezi familia ) cind se depaseste 40-60 mil.
Singurul tratament sigur este cu fumagilina( fumidil b) ,care la ora actuala este interzisa in U.E.,fiind un tratament de lunga durata.

Am inteles ..voi face testul.
Eu sincer nu am avut pb cu diaree sau faze de astea...o singura data s-a manifestat..cand i-am iernat in interior...adica i-am " sinucis"...in rest puternici, frumosi...stiu de cerana si ca este o boala cu evolutie insiduasa...zici ca nu o ai, cand de fapt o ai...familiile sunt mai slabe si tu nu iti dai seama ca ar putea fi mai tari daca ai trata...fac test.
BUNKA

Mesajde proapi » 07 Ian 2016, 11:24

Eu zic sa faceti un test de nosema, nu va aruncati la cheltuiala degeaba, faceti la cei infestati puternic... Exista si fumagilina contrafacuta de turci :shock:
proapi

Mesajde italianu » 07 Ian 2016, 11:33

Daca nu ma insel in urma cu citiva ani ,2 sau 3 ,in Canada s-a facut un studiu in legatura cu stimularea/completarea necesarului de mincare , intre zahar si siropul derivat din amidon de porumb.
Studiul s-a desfasurat din primavara ,pina in primavara anului urmator ,cu concluzia ca : zaharul e mai bun decit siropul din porumb ,constatindu-se cistigul unei rame de puiet in plus lamsfirsitul studiului.

P.s. Am scris si intre timp ati postat!
Atentie mare Napis se manisesta diferit decit N cearanae!
La ,,apisK se vad pete de diaree pe rame,stupi ,in schimb la ,,cearanae" (care e mult mai periculoasa ,NU SE VAD" petele ci doar faptul ca ,familia se depopuleaza intr-un ritm f rapid( chiar 2 saptamini )
italianu

Mesajde vasilefi » 07 Ian 2016, 11:36

BUNKA scrie:La gerul de afara nu ar rezista, cred ca riscul de a pune prea mult puiet si a ramane fara hrana e mai mic la roi...familiile mari daca ar fi iernate in interior ar muri toate de foame...garantat..ar umple tot de puiet, consum mare si ...pa

iernarea in interior stiu ca nu trebuie facuta la temperaturi mai mari de 4-5 grade
cate grade erau in interior cand i-ati iernat asa?
vasilefi

Mesajde italianu » 07 Ian 2016, 11:38

O continuare....

La intrbarea mea daca se poate trata preventiv, cercetatorul mia raspuns:
In urma probelor de laborator ,SE VA DA TRATAMENTUL NECESAR PENTRU FIECARE STUPINA IN PARTE!
italianu

Mesajde BUNKA » 07 Ian 2016, 11:44

lucky5strike scrie:Eu o iau incet. Intai sa inteleg bine, apoi si experimentez. :P

Bunka, pe tine ce te-a marcat la canadieni?

Eu is cu okii nu doar pe Canada..ci si pe USA pana in Arizona..de mult!
As aplica multe, stiu ca ar merge spre deosebire de nen-miu Janese...
1...as paletiza (voi face asta)..chiar daca avem pante exista paleti cu picioruse reglabile,
2...as simplifica capacele..fac deja asta, fara tabla etc..neaparat gauri
3....as stimula cu galeata..nu de 15 l dar de 2,5-5 l merge...hidrolizatele nu fermenteaza..siropul de zahar da deci trebuie ratii mici
4....as hrani proteic...fac si voi face in continuare asta in perioada de primavara, toamna si la roi...tot sezonul
5...as face roii ca Michael Bush si Dee Lusby...simplu
6...as folosi mai multe vetre de iernare desprimavarare, nu as merge pe stuparit stationar la noi
7...as/voi folosi fagurii naturali...simplific munca la maxim
8...as face o centrifuga cu ax orizontal capacitate 100 rame incarcare/descarcare pe laterale...as folosi izgonitoare, as extrage la locul faptei cu "laborator mobil" gen container....as pune imediat caturile pe stupi la loc
9....as incerca sa iernez unitati biologice mici cum fac cei de la "frenchbeefarm"...deja testez asta..din considerente de nevoie de matci, inlocuire pierderi...intarire familii etc
10....as aplica tehnici "neloiale" de atacare a unui cules care promite...adica m-as duce cu cel putin dublul fortei fatza de ce duc altii.
11....as creste numarul la peste ceea ce suntem noi obisnuiti

SPER SA MA APUC SI EU DE TREABA CA...AM MULTE DE FACUT
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Ian 2016, 11:51

vasilefi scrie:
BUNKA scrie:La gerul de afara nu ar rezista, cred ca riscul de a pune prea mult puiet si a ramane fara hrana e mai mic la roi...familiile mari daca ar fi iernate in interior ar muri toate de foame...garantat..ar umple tot de puiet, consum mare si ...pa

iernarea in interior stiu ca nu trebuie facuta la temperaturi mai mari de 4-5 grade
cate grade erau in interior cand i-ati iernat asa?

Erau cateva grade...3-4
Nu asta a fost problema...lipsa de oxigen, aer umed..neventilat.
Afara in "cojoc" cum fac acum la roi este bine...ceva gen Canada dar mult mult mai subtire ...are un efect f bun

In Canada e ger deci uscaciune...la noi e ceatza umiditate 99%...asta face iernarea dificila la noi...albinele rezista mai bine la ger decat la ger mic combinat cu umiditate.
In paleti izolati se ierneaza mai bine dpdvd al umiditatii...comparativ cu umiditatea atmosferica in interior sunt cu 5-10% mai putina umiditate.
BUNKA

Mesajde State » 07 Ian 2016, 12:34

Gemelu scrie:Nu comentez ca e bine sau nu. Se pare ca la ei e bine. Asa ca produc mai multa miere marfa. Chiar daca si albinele noastre sigur aduna mai multa miere. Dar ei au o apicultura mai industrializata.

Hai sa scriu detaliat, sa intelegeti mesajul meu.
Ce spune Dorian acum, au mai zis-o si altii de la noi, mai demult. Chiar o sa caut postari cand am timp si le pun cap la cap. Aia cu hranirea masiva inainte de rapita mi-a venit pe loc in minte, ca o citisem la D2006.
Au mai scris-o si altii, si pe forumul vechi.
S-a vorbit si de impachetari, ba chiar si de rezistente pe timp de iarna, pentru consum si dezvoltare buna in primavara. Toate au ramas scrise.
Ca exemplu, a pus L5S de curand niste poze din stupina. Ati observat ca sunt pe 10rame,nu? Cat inseamna echivalentul la ramele lui Dorian?
Concret: Sunt multe lucruri deja vorbite, scrise, de ai nostri! Ce vedem noi acum la canadieni, au incercat si românii. Bineinteles ca intotdeauna mai exista cate ceva in plus de "furat" de la altii.
Noua ne place sa ne consideram mereu prosti, inapoiati, sa cascam gura si sa incercam sa lipim cozi de prune.
Nu stiu, poate ati observat, dar Dorian a scris destul de clar diferenta intre apicultura de aici si cea de la ei. Chiar si asa, tot se mai gasesc cate unii sa purice informatia si sa gaseasca alte cauze. Poate ca nu cred sau simt ca sunt "mintiti". Nu, nu cred ca e cazul.
Un alt exemplu pe care vad ca unii l-au luat drept reper si considera ceva extraordinar si merge aplicat si la noi: PALETIZAREA.
Acum 1 an si ceva am intrebat daca e o idee buna sa iernez pe paleti(postarea e pe forumul asta) si daca a mai iernat cineva asa.
In afara de mesajele de pe forum, in care mi s-a explicat ca nu e bine, ca primavara unii ies la zbor mai tarziu(cei dinspre Nord), am primit si mesaje sa pun mana pe carte, ca in ea scrie destul de clar ca DOAR S-E sa-i pozitionez. Bun, si ce-i care ierneaza pe pavilioane?Cum aseaza pavilionul?
Acum e o idee buna, ca asa fac CANADIENII.

Recomand si insist sa mai dati cate un ochi si pe forumul vechi. Ramaneti uimiti sa descoperiti lucruri scrise de mosii nostri acum ceva timp, lucuri pe care unii acum le considera "inovatoare".
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde lucky5strike » 07 Ian 2016, 12:58

Frecati-va mintea si ganditi. Apicultura e jonglerie cu 5 bile, din care 3 sunt in aer.

Dorian/DM au niste familii foarte bune. Daca se tin de treaba. Le evaluez la 10-11 rame Dadant. Daca nu se tin de treaba, nu le mai au, pot sa aiba si ei mortaciuni sau ... nimic.
Eu am 7-8 rame Dadant, daca ma tin de treaba. Daca nu ma tin de treaba... nu le mai am... pot sa am mortaciuni sau nimic.

Acuma, cu tot gerul lor de canadieni, intervenind gruparea in 4 si anveloparea, in interiorul lazii ei au temperatura mai ridicata decat avem noi; judec ca s-ar putea sa fie si 5-8 grade la marginea ghemului! Ghemul lor e deci decompresat. Daca ar fi in interiorul lazii lor -5 grade, si s-ar vedea asa ghemul (ca in prima poza de pe pagina lui Dorian), acolo ar fi lipsa acuta de hrana. Sau, la -5 grade, fara anvelopare, avand catul de sus macar jumate cu miere, ghemul nu s-ar mai vedea usor, s-ar compacta sub coroana.

La noi, e altceva. Ce e afara, e si pe dinauntru, la iernarea pe care o practic eu. E mai simplu dar... ghemul e supus toanelor vremii. Folii, polistiren, si altele... sunt frectii, nu ajuta prea mult.

Anveloparea e o treaba(la noi, poate nu negru, ci gri... sa nu supraincalzeasca.). Nu tu vant, nu tu ploaie, coloniile isi imprumuta caldura in mediu relativ constant.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde BUNKA » 07 Ian 2016, 15:34

E bine ca acum...e bine cu anveloparea...acu un an, doi, trei..cinci...era rău.
Se pare ca ușor ușor dam înainte.
La mine în zilele cu -15 sau -16 erau 1 -2 grade...cu cât e mai ger cu atat diferența între ce e afară și ce e înăuntru creste...înainte citeai doar ..."dom-le da ce I-ai înfofolit așa? "

Numa' ca vedeți ca exista și reversul medaliei...odată cu venirea primăverii izolația șigruparea e buna..se va creste mai mult puiet timpuriu...da ddacă nu eștipe faza cu ceva mancare..nu se Știe!
Trebuie încercat...noi suntem obișnuiți sa fim conservatori...trebuie renunțat la modul ăsta de gândire...conservatorismul ne tine pe loc.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR